FB pixel TP pixel
Režisér Napoleona o Slavkovu lže. Ukázka bitvy je plná prokázaných nesmyslů © Apple TV+ / Sony Pictures

Režisér Napoleona o Slavkovu lže. Ukázka bitvy je plná prokázaných nesmyslů

Očekávaný velkofilm Napoleon vstupuje do českých kin již 23. listopadu a režisér Ridley Scott nyní v novém videu dokazuje genialitu francouzského vůdce na bitvě u Slavkova. Problém je, že popisovaná pasáž je vyvrácenou lží.

Filmové novinky

Ridley Scott je sice fenomenální filmař, ale jeho vztah k historii je v mnoha směrech pokřivený. Nemá totiž nejmenší problémy adaptovat do svých filmů vyvrácené legendy, které nemají se skutečností nic společného a přesto je vydává za naprostý fakt. Dokonalou ukázkou je nově předvedená sekvence z bitvy u Slavkova ve filmu Napoleon, který zamíří již 23. listopadu do kin. Scott v propagačním materiálu používá závěrečnou část bitvy, kdy se Rusové snaží dostat přes zamrzlé rybníky do bezpečí, jako důkaz Napoleonových strategických schopností. Potíž je v tom, že zrovna tato pasáž je prokazatelnou fikcí.

Realita bitvy u Slavkova

Scott nejdříve popisuje, jak Napoleon zahnal ruské vojsko pomocí kavalerie a pěchoty na rybníky Žatčanského a Měnínského, přičemž tvrdí, že se francouzský stratég zachoval jako vlk a Rusům odhalil skutečnost, že jsou na ledové ploše, až výstřely z děl. Těla Rusů se měla začít propadat pod led společně s koňmi a dělostřelectvem, což ovšem silně naráží na dobové záznamy, které toto rozhodně netvrdí. Jednak je samozřejmě hloupost, že by Rusové nevěděli o tom, že jsou na ledu. Také stojí za pozornost, že Scott udělal z podmáčeného zimního terénu „zasněženou Sibiř“. Zdaleka nejhorší je nicméně skutečnost, že vydává za realitu strategii, kterou šířila především francouzská propaganda. Ať už samotný Napoleon nebo generál Marcellin Marbott.

Podle zprávy chrlického panství Františka Brutmanna však byl Žatčanský rybník na Napoleonův příkaz zhruba týden po boji vypuštěn a našli se v něm nikoli tisíce, ale jen dva vojáci, 180 dělostřeleckých koní a 18 děl. K utopení navíc mělo dojít kvůli váze, kterou led prostě neunesl, nikoli masivní dělostřelecké palbě. Tato propagandistická legenda byla v roce 1897 vyvrácena studií profesora Aloise Slováka na základě vrchnostenských zápisů a kronikářských textů. V Měnínském rybníce dokonce neměl být nalezen jediný muž, kůň, kolo či dělo.

Ridley Scott a historie

Samozřejmě byste mohli namítat, že dějiny píší vítězové a film je vyprávěný z perspektivy Napoleona, který i podle historických záznamů neváhal své činy pořádně zveličovat. Jenže tady je problém v tom, že Napoleonovu strategii boje popisuje sám režisér, který očividně fabuluje na základě prokazatelně smyšlených báchorek a vydává je v oficiálních materiálech za holý fakt. Na druhou stranu koho by to po Gladiátorovi či Robinu Hoodovi, kteří si v podání Scotta historii také silně ohnuli, překvapovalo. Jen zamrzí, že Scott nedokáže při svých famózních režijních schopnostech oddělit fakta od smyšlenek. Kdyby totiž pracoval v Napoleonovi s různými perspektivami jako v Posledním souboji, rozhodně by šlo o zajímavý a ocenitelný přístup.

Zdroj: Encyclopedia Britannica / Jiří Kovařík: Slavkov 1805 / Aloid Slovák: Bitva u Slavkova

Konec primácké noční můry. Sledovanost Elišky a Damiána se v závěru odrazila ode dna
Konec primácké noční můry. Sledovanost Elišky a Damiána se v závěru odrazila ode dna
14.11.2023 16:30:00 | Filmové novinky

Prima si sice musela počkat, ale nakonec se dočkala a alespoň v samotném závěru se sledovanost seriálu Eliška a Damián dokázala odrazit trochu ode dna. Na žádné velké oslavy čísla ale přesto nejsou a je otázkou, co bude s předběžně chystaným pokračováním.

Komiksový megapropadák roku míří konečně na HBO. Do kin jít ani neměl
Komiksový megapropadák roku míří konečně na HBO. Do kin jít ani neměl
14.11.2023 15:45:00 | Filmové novinky

Blue Beetle, komiksový hrdina z DC Comics, kterému se v kinech moc nedařilo, dorazí již za několik dní na HBO Max. Tam se pokusí oslovit nové diváky a přesvědčit o svých kvalitách.

Nový Big Brother začal xenofobním vyloučením. Soutěžící však mají smůlu
Nový Big Brother začal xenofobním vyloučením. Soutěžící však mají smůlu
14.11.2023 6:00:00 | Filmové novinky

Streamovací služba Voyo odstartovala velký návrat reality show Big Brother, od které si slibuje ještě lepší čísla než v případě Survivora či Love Islandu. Dokáže překonat nepříliš populární verzi z roku 2005? Hned první večer přinesl nečekané překvapení.

Nejšílenější komiksovka roku? Aquaman 2 v traileru hýří monstry a bitvami
Nejšílenější komiksovka roku? Aquaman 2 v traileru hýří monstry a bitvami
13.11.2023 17:50:00 | Filmové novinky

Jedna věc se režiséru Jamesi Wanovi musí nechat. Jeho adaptace Aquamana je skutečně „větší než život“ a dokonale vystihuje představu o tom, jak vypadá velkolepé filmové zpracování kreslených sešitů. Aquaman 2 možná bude absolutně otřesný, z hlediska traileru ale nabízí skutečně impozantní akční představení.