FB pixel TP pixel
Nejočekávanější filmy roku 2024 aneb 10 soubojů v kinech, kterých se nemůžeme dočkat © Warner Bros.

Nejočekávanější filmy roku 2024 aneb 10 soubojů v kinech, kterých se nemůžeme dočkat

Kina opět fungují jako za starých časů. A když zrovna nezdražují, posílají do kin velké hollywoodské blockbustery. Příští rok bude ve znamení následující desítky zajímavých soubojů všech žánrů, cílových skupin i témat.

Tipy na film

Marvel od sousedů vs Marvel ve slevě

Nejočekávanější filmy roku 2024 aneb 10 soubojů v kinech, kterých se nemůžeme dočkat © Marvel Studios

Filmový Marvel Cinematic Universe si ve své nejčistší podobě dává v roce 2024 pauzu. Původně plánované filmy jako Captain America: Nový svět, nový Blade či Thunderbolts se posouvají na rok 2025 a nejen kvůli aktuálním problémům s Jonathanem Majorsem se celé finále fáze 6 s dvojicí nových Avengers posouvá minimálně o rok či dva. Na streamingu se také ubral plyn, ale už v lednu se dočkáme prvního drsného MCU seriálu za hodně dlouhou dobu, když si Echo půjčuje atmosféru i postavy z předešlého Daredevila. Samotný seriálový restart Daredevila se také odkládá minimálně o rok, na Disney+ proto čekejte zatím jen restart animovaných X-Menů odkazující na starší sérii z let 1992-1997. A nakonec dorazí Agatha: Darkhold Diaries vycházející ze stejnojmenné postavy ze seriálu WandaVision. Čest značce Marvel tak v kinech bude zachraňovat hlavně Ryan Reynolds se svým Deadpoolem 3. V něm chce propojit svůj Deadpool vesmír s MCU a dalšími verzemi, co si pamatuje, vrátí se tedy třeba i Hugh Jackman coby Wolverine nebo Jennifer Garner jako původní Elektra. Nejvíce Marvel barvy ovšem vypustí v roce 2004 Sony, které s MCU sdílí svůj vesmír tak nějak napůl. Otázkou ovšem je, zda o céčkové nováčky jako Lovec Kraven či Madame Web někdo stojí. Možná o třetího Venoma, ale ani ten nebude mít v souboji s Deadpoolem šanci.
Komu fandíme: Marvelu od sousedů, tedy za nás Deadpool 3.

Šílené opice vs šílení lidé v postapokalypse

Nejočekávanější filmy roku 2024 aneb 10 soubojů v kinech, kterých se nemůžeme dočkat © Warner Bros.

Podle českého i amerického kino kalendáře zatím platí, že 23. respektive 24. května dorazí do kin dva filmy, jejichž historie, budoucnost a hlavně cílová skupina je víceméně stejná. Furiosa: Sága Šíleného Maxe nám představí o pár let mladší verzi Furiosy, která se tak skvěle uvedla v novodobé verzi Šíleného Maxe z roku 2015. Charlize Theron střídá Anya Taylor-Joy, u kormidla ale stále stojí George Miller a jeho dozlatova upečená obrazová estetika spálené postapo Země zalitá vůní benzínu. O holý krk půjde na písečných pláních zdivočelému lidstvu také ve snímku Království Planeta opic (ten 1. pád není překlep), v opičí sáze se pro změnu posuneme 300 let od doby, co zemřel Caesar v závěrečném dílu nové trilogie Planeta opic. Jak už ukázal trailer, stylem se film blíží mnohem více původní sérii Planety opic, skoro jako kdyby se vesmírná raketa Charltona Hestona měla objevit nejpozději v potitulkové scéně. Tenhle souboj bude tak jako tak opravdu zajímavý a snad někoho napadne s premiérou pohnout, protože tohle není Barberheimer a publikum se akorát vyseká navzájem. Tak jako tak, tenhle souboj příští rok proběhne a bude moc zajímavý.
Komu fandíme: Šíleným lidem v čele s Anyou Taylor-Joy.

Animovaní Transformeři vs animovaní Rohirové

Nejočekávanější filmy roku 2024 aneb 10 soubojů v kinech, kterých se nemůžeme dočkat © Warner Bros.

Rok 2024 nám bohužel nepřinese finální díl Spider-Manovské animované trilogie, za to nás čekají dvě jiné alternativy známé hrané série. Transformers One nás přenese do doby, kdy teprve vznikal Cybertron, domovská planeta Autobotů, nečekejte tedy zásadní provázanost se sérii, která v posledním díle Probuzení monster spíše usnula. Nejzajímavější na tomto animáku je jeho herecké obsazení (Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Laurence Fishburne) a zatím nula propagace. Ani jeho soupeř o sobě moc vědět nedává, přitom také bude chtít vylepšit pošramocenou pověst hrané Středozemě, která v seriálu Prsteny moci fanoušky spíše odradila. Warneři svěřili výrobu The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim do rukou japonského anime mága jménem Kenji Kamiyama a my jen doufáme, že ztvárnění boje rohanského krále Helma (ten, v jehož pevnosti se po x set letech odehrává legendární bitka ze Dvou věží) proti Vrchovcům bude stát za to. Hlas Helmovi propůjčí Brian Cox, vypravěčkou bude Miranda Otto, známá z původní trilogie coby Eowyn.
Komu fandíme: Samozřejmě animovaným Rohirům.

Kung-fu Panda 4 vs Já, padouch 4

Nejočekávanější filmy roku 2024 aneb 10 soubojů v kinech, kterých se nemůžeme dočkat © Dreamworks

Poslední roky se Disney a Pixar animákům přestává dařit, proto do souboje v první dětské lize tentokrát pustíme jiné soupeře. Pixar se sice bude chtít vydrápat do první ligy dvojkou V hlavě (a trailer nevypadá špatně) a Disney nás obšťastní i další “hranou” adaptací svých animáků, tentokrát ve formě prequelu Mufasa k nedávnému Lvímu králi, ale když se jedná o pokračování, mrkneme co nabízí raději konkurenční Universal, který už má také dvě kvalitní animované divize. Kung Fu Panda 4 sice vypadá jako návrat do série, která už byla považována za uzavřenou, ale sami moc dobře víme, jak se Dreamworks Animation povedlo nás zaskočit skvělým Kocourem v botách 2. Prostřednictvím své druhé divize, Illumination, zase dostáváme velmi nadprůměrné kousky typu Super Mario Bros. ve filmu, a série Já, padouch plus Mimoni stále ještě drží solidní kvalitu, která by mohla vydržet i v Já, padouch 4. Aby toho nebylo málo, vzadu je ještě studio Sony, které chce v roce 2024 restartovat Garfielda (samozřejmě s hlasem Chrise Pratta) a potřetí vrátit do hry Ježka Sonica.
Komu fandíme: Kung-fu Panda 4.

Joaquin Phoenix v pokračování je vs Joaquin Phoenix v pokračování není

Nejočekávanější filmy roku 2024 aneb 10 soubojů v kinech, kterých se nemůžeme dočkat © Warner Bros.

Když obě dvě hlavní postavy padly na konci Gladiátora mrtvé k zemi, zdálo se pomyšlení na dvojku Gladiátora asi tak bláznivé jako vymýšlet dvojku Titanicu. Režisér Ridley Scott se ale nakonec nechal přesvědčit a skoro čtvrt století po svém husarském kousku se do gladiátorských arén starého Říma vrací podruhé. Musí se logicky obejít bez své původní dvojky Russell Crowe & Joaquin Phoenix, ale kdo se mohl dějově a herecky vrátit (třeba Connie Nielsen), bude sledovat urozeného prcka Luciuse z prvního dílu bojovat v aréně znova. Phoenixovi to nemusí být líto, protože do jiného pro něj úspěšného filmu se v roce 2024 vrátí. Dvojka Jokera byla po veleúspěšné jedničce jen otázkou času a čekejte ještě větší odklon od komiksového stylu než byla velmi civilní a drsná jednička. Bude se tančit, bude se zpívat, bude tam Lady Gaga a my jsme moc zvědaví.
Komu fandíme. Když Joaquin Phoenix v pokračování je.

Videoherní sci-fi vs románové sci-fi

Nejočekávanější filmy roku 2024 aneb 10 soubojů v kinech, kterých se nemůžeme dočkat © 2K

Jestliže minulé roky byly typické množstvím komiksových filmů, které v kinech prakticky vymazaly klasické sci-fi filmy (Star Wars nepočítáme), příští rok se karta obrací. Kromě šílených Maxů a planety plné opic se dočkáme například filmové adaptace videoherní série Borderlands, která coby vesmírný western doufáme uspěje tam, kde John Carter či Flash Gordon pohořeli. Videoherní logiku “zabijou tě a oživí” si nese i filmový Mickey 17, který pro změnu adaptuje knihu, kde ke kolonizaci vzdálené planety používá lidstvo masově vyrobená těla a po případném úmrtí do nich prostě nahraje naposledy uloženou paměť (zdravíme Bod obnovy). Zatímco u Borderlands čekejme spíše akční šílenost, u Mickey 17 to i díky režisérovi Bong Joon-ho (Snowpiercer, Parazit) a obsazení jako Robert Pattinson či Mark Ruffalo bude náročnější podívaná.
Komu fandíme. Románové sci-fi Mickey 17.

Vetřelci ve vesmíru vs vetřelci na Zemi

Nejočekávanější filmy roku 2024 aneb 10 soubojů v kinech, kterých se nemůžeme dočkat © 20th Century Fox

Příští rok se také dočkáme dvojice filmů, kde se nepůjde skrýt před brutálními návštěvníky z vesmíru. Potřetí se vrátí na hluk velmi citlivé příšery, které udělaly z celé Země Tiché místo. V prequelu se podle všeho podíváme, jak jejich příchod na Zemi vypadal a jak první lidé doslova na vlastní kůži poznali, že nesmí vydat ani hlásku. Před kamerou ani za kamerou nečekejte někoho z dvojice John Krasinski - Emily Blunt, protože příběh se bude věnovat jiné skupině lidí. O podobný polo-restart se pokusí také režisér Fede Alvarez (Smrt ve tmě, nové Evil Dead), kde se také neznámá partička lidí bude na cizí planetě bránit proti vesmírným monstrům. Zdá se to jako obyčejná zápletka, ale jen do doby než řekneme název - Alien: Romulus. Ano, vetřelecká sága se vrací, tentokrát už bez Ridley Scotta a v Disney si tak věří, že tento původně laciný film určený přímo pro streaming pošle do kin. Za což může nový Vetřelec vděčit svému souputníkovi, protože to byl právě loňský Predátor: Kořist, který svým úspěchem na Disney+ vrátil naději fanouškům vesmírných monster.
Komu fandíme: Vetřelcům ve vesmíru.

Kaskadér vs Spisovatelka

Nejočekávanější filmy roku 2024 aneb 10 soubojů v kinech, kterých se nemůžeme dočkat © TMDB

Protože se osmá Mission Impossible odložila, finále Rychle a zběsile také, John Wick se odebral do důchodu (plus Ballerina zatím nemá datum premiéry) a nový James Bond ještě nemá ani nového hlavního představitele, zůstane akční trůn pro rok 2024 značně osiřelý. O vítězství se budou prát přinejmenším dva zajímaví hráči: v Argylle bude spisovatelka špiónských románů (Bryce Dallas Howard) vtažena do světa plného špiónů (Henry Cavill, Sam Rockwell, John Cena, Samuel L. Jackson) poté, co jedna ze zápletek její knihy příliš připomíná reálnou teroristickou hrozbu. V Kaskadérovi (The Fall Guy) bude pro změnu filmový kaskadér (Ryan Gosling) proti své vůli vtažen do světa reálných nebezpečí poté, co někdo unese filmovou hvězdu (Aaron Taylor-Johnson), kterou dubluje. V obou filmech čekejte slušnou porci bláznivé akce, vymazlených kaskadérských kousků a větší než malé množství humoru. První film si vzal pod taktovku Matthew Vaughn (Kingsman, X-Men: První třída), druhý potom David Leitch (John Wick, Deadpool), takže je to opravdový souboj akčních špiček.
Komu fandíme: Spisovatelce v Argylle (a v záloze máme čtyřku Mizerů).

Bob Marley vs Amy Winehouse

Nejočekávanější filmy roku 2024 aneb 10 soubojů v kinech, kterých se nemůžeme dočkat © CinemArt

Zkrátka nepřijdou příští rok ani fanoušci hudebních životopisných filmů. Po Elvisovi, Queenech či Eltonu Johnovi se v roce 2024 objeví na stříbrném plátně život (a smrt) jamajského krále reggae jménem Bob Marley. Jeho si zahraje Kingsley Ben-Adir, který si už střihl jinou slavnou skutečnou postavu, Malcolma X, ale pamatovat si ho budete spíš z Peaky Blinders či The QA. Režíruje Reinaldo Marcus-Green (Král Richard). Pohnutý osud zpěvačky Amy Winehouse zachytí na film režisérka Sam Taylor-Johnson (Padesát odstínu šedi) a do hlavní role si vybrala Marisu Abela (seriál Sektor). Zatímco Marley už v lednu v kinech podle názvu poznáte hned, životopis Amy se jmenuje stejně jako její slavné album Back to Black a na svojí českou premiérou zatím čeká.
Komu fandíme: Bobu Marleymu.

Hodný imaginární přítel vs zlý imaginární přítel

Nejočekávanější filmy roku 2024 aneb 10 soubojů v kinech, kterých se nemůžeme dočkat © Blumhouse

Náhoda tomu chtěla, že se příští rok dočkáme hned dvou filmů, které svoji zápletku budou točit okolo vysněných kamarádů z našeho dětství. Rodinnější zábavou bude určitě IF (česky Imaginární přátelé), kde Ryan Reynolds ve své další Ryan Reynolds roli pomáhá najít všechny naše imaginární kamarády z dětství (včetně vycpaného medvěda) a vracet je nyní už dospělým lidem. Čekejte rodinnou pohádku pro všechny generace. To hororové studio Blumhouse nás v hororu Imaginary šetřit nebude a imaginární přítel v podobě vycpaného medvěda nás naopak bude pěkně drtit. Blumhouse má pro příští rok samozřejmě připravené i další strašidelné lahůdky, jejichž názvy mluví samy za sebe (Noční koupání, Speak No Evil), na některé si budete muset počkat až napřesrok (Černý telefon 2, MEGAN 2.0, další Vymítač ďábla).
Komu fandíme: Zlý imaginární přítel.

BONUS: Duna 2 proti všem

Nejočekávanější filmy roku 2024 aneb 10 soubojů v kinech, kterých se nemůžeme dočkat © Warner Bros.

Říkali jsme, že příští rok bude bohatý na sci-fi filmy, a to jsme ještě nevyčerpali všechny trumfy. Ne, nemyslíme tím zrovna růžovou Godzillu v další iteraci monstr ságy Godzilla x Kong, kde se bude objevovat skryté Nové impérium. Očekává se totiž, že tím, kdo ve své kategorii nebude mít příští rok soupeře, je samozřejmě druhá Duna. Tu jsme zařadili do filmových soubojů už pro rok 2023, ale pisálci píší a studia mění, takže nám ji posunuli v rozvrhu až na konec února 2024. Očekávání s vyvrcholením první knihy Franka Herberta jsou mimořádná a pokud vše dopadne tak skvěle, jak doufáme, můžeme se v příštích letech těšit i na další příběhy z Herbertových knih. Timothée Chalamet, dlouho odolávající volání slavných franšíz (zdravíme Wonku), se už určitě nemůže dočkat.

The Last of Us, Beckham a další nejlepší nové seriály v roce 2023 (nejen) na Netflixu
The Last of Us, Beckham a další nejlepší nové seriály v roce 2023 (nejen) na Netflixu
27.12.2023 9:30:00 | Tipy na film

Rok 2023 byl na nové seriály nesmírně bohatý a pestrý. Dostali jsme epické návraty k populárním ságám, zbrusu nové adaptace i originální příběhy. Vybrali jsme pro vás desítku nových seriálů, které se vyplatí dohnat.

10 nejlepších filmů roku 2023, které se objevily v kinech
10 nejlepších filmů roku 2023, které se objevily v kinech
25.12.2023 17:00:00 | Tipy na film

Napoleona, Barbie či čtvrtého Johna Wicka tu nečekejte. Ačkoliv možná patří mezi nejvýraznější tituly roku, naše srdce si nezískaly, desítka jiných filmů ale ano. Podívejte se, co nás v tomto mnohdy překvapivém roce zaujalo.

Dvě nové sci-fi, fantasy, oscarovka a další novinky (nejen) na Netflixu o vánočním víkendu
Dvě nové sci-fi, fantasy, oscarovka a další novinky (nejen) na Netflixu o vánočním víkendu
22.12.2023 16:00:00 | Tipy na film

Vánoce jsou konečně tady, to ale neznamená, že je musíte strávit u každoročních repríz pohádek a romantických komedií. Streamovací služby samozřejmě ani během svátečního období nezahálí a přichystaly se celou řadu novinek napříč žánry.

8 nejlepších fantasy, které jsou právě teď na Netflixu. Od obřích monster po ničitele Vánoc
8 nejlepších fantasy, které jsou právě teď na Netflixu. Od obřích monster po ničitele Vánoc
21.12.2023 12:00:00 | Tipy na film

Fantasy patří bezkonkurenčně mezi nejpopulárnější žánry. A přestože zlatému věku draků, elfů a čarodějů už bohužel odzvonilo, najdete na Netflixu pozoruhodný výběr filmů plných magie a kouzel. Vybrali jsme pro vás osm filmů, které se hodí oprášit nejen o svátečním čase.