FB pixel TP pixel
Nová strategie Netflixu: Končí natáčení filmového odpadu, změny už jsou vidět © Netflix

Nová strategie Netflixu: Končí natáčení filmového odpadu, změny už jsou vidět

Filmová tvorba Netflixu je notoricky známá svou nadprodukcí, která jen výjimečně vyplodí nadprůměrné dílo. Streamer se nyní překvapivě rozhodl změnit tuto strategii, když naznačil, že chce produkovat méně filmů a zaměřit se jen na ty, kterým opravdu věří.

Filmové novinky

Streamovací gigant Netflix dlouho razil strategii, v níž hraje prim orientace na kvantitu a rychlost produkce s co nejširším globálním a demografickým zásahem. Záruka kvality při tvorbě originálního obsahu tak z logiky věci není při takovém počtu pořadů uhlídatelná a ani vlastně důležitá. V roce 2020 například Netflix oznámil, že plánuje vydávat nový film každý týden. V netflixovské filmové produkci tak bylo opravdu těžké narazit na snímek, který by překonával průměr a stál za zapamatování. Filmy jako Roma, Manželská historie či Síla psa jako výjimky potvrzovaly zvolený směr. Podle serveru Variety, který vedl rozhovor s šéfem filmové divize Netflixu Scottem Stuberem, se ale překvapivě tento trend mění.

Více kvality, méně odpadu

Zatímco dříve byla snaha vyrobit až 50 filmů ročně, nyní je cílem selektivnější přístup s plánem produkovat za rok 25-30 pečlivě vybraných filmů a zaměřit se na ty, kterým streamer opravdu věří. Nová filmová strategie je již patrná v podzimní nabídce Netflixu, která je jednou z nejsilnějších za poslední roky a obsahuje pestrou škálu filmů od uznávaných filmařů, včetně Maestra, kritikou uznávaného životopisného filmu o Leonardu Bernsteinovi v režii Bradleyho Coopera, ceněného psychothrilleru Fér hra od Chloe Domont, životopisného dramatu Nyad o dálkové plavkyni s Annette Bening a Jodie Foster v hlavních rolích nebo Obchodníků s bolestí – temné komedie s Emily Blunt a Chrisem Evansem vyprávějící o úspěšné prodejkyni léků, jejíž sukces má ovšem skrytou temnou stránku.

Netflix také hodně věří dvoudílnému galaktickému dobrodružství Rebel Moon Zacka Snydera, které stálo 166 milionů dolarů a uvidíme jej na konci tohoto roku. Pokračují také spolupráce s Davidem Fincherem, který uvede svůj thriller Zabiják, Noah Baumbach pro Netflix připravuje svůj další film a Greta Gerwig bude adaptovat Narnii. Na Netflixu uvidíme i celovečerní režijní debut Anny Kendrick Woman of the Hour a Hit Mana – ceněnou akční komedii Richarda Linklatera. Stuber v rozhovoru potvrzuje, že se Netflix poučil z méně uspěchaného přístupu, který upřednostňují tradiční studia: „Vytvořili jsme spoustu věcí, které nebyly řádně připraveny k výrobě. Tomu se chceme v budoucnu vyhnout.“

Zdroj: Variety

Nejdrsnější seriálový hrdina současnosti se vrací. Trailer nešetří krví a zlámanými kostmi
Nejdrsnější seriálový hrdina současnosti se vrací. Trailer nešetří krví a zlámanými kostmi
08.11.2023 19:00:00 | Filmové novinky

Jeden z největších knižních, filmových a nyní i seriálových frajerů se vrací. Jack Reacher bude opět vyšetřovat spletitý případ a opět nebudou chybět suché hlášky, mlácení hajzlíků a pořádná dávka bolestivých a krvácejících zranění.

Krotitelé duchů jsou zpátky! Trailer nové sci-fi ukazuje mrazivou apokalypsu
Krotitelé duchů jsou zpátky! Trailer nové sci-fi ukazuje mrazivou apokalypsu
08.11.2023 17:45:00 | Filmové novinky

Už v březnu roku 2024 se přiřítí do kin pokračování snímku Krotitelé duchů: Odkaz, který měl premiéru v roce 2021. Znovu se vrátí i hrdinové původních filmů a tentokrát dorazí do New Yorku skutečně mrazivá apokalypsa.

Bondovky mají konečně nový streamovací domov. Stojí doslova pár šupů
Bondovky mají konečně nový streamovací domov. Stojí doslova pár šupů
07.11.2023 19:00:00 | Filmové novinky

Už 10. listopadu uvede streamovací služba Amazon Prime Video novou soutěžní reality show založenou na špionážních filmech o Jamesi Bondovi. K tomuto prvnímu pokusu dostat špiónskou sérii mimo filmovou franšízu pak doplňuje do nabídky i naprostou většinu filmů o slavném agentu 007.

Avengers 6 chystají návrat nejoblíbenějších hrdinů. Tahouny ale mají být hvězdy konkurence
Avengers 6 chystají návrat nejoblíbenějších hrdinů. Tahouny ale mají být hvězdy konkurence
07.11.2023 17:00:00 | Filmové novinky

V Marvelu, který právě zažívá nelehké časy, se probírají všechny možnosti, jak oživit upadající zájem fanoušků o jejich filmy a seriály. Jednou z cest je návrat dvou populárních postav do chystaných Avengers: Secret Wars.