FB pixel TP pixel
Oscaři zavádějí nová pravidla. Bez menšin film zlatou sošku nedostane © TMDB

Oscaři zavádějí nová pravidla. Bez menšin film zlatou sošku nedostane

Americká akademie filmového umění a věd se rozhodla pro poměrně zásadní krok a definovala nová pravidla, kterými se bude muset filmový průmysl řídit, aby mohl vyslat své snímky do boje v kategorii Nejlepší film.

Filmové novinky

Poslední roky čelí oscarová Akademie neustálým tlakům. Jednak se snaží vyrovnat s nástupem streamovacích společností či úbytkem diváků sledujících slavnostní ceremoniál, druhak musí reagovat na kritiku o přílišném zastoupení starších bílých mužů v samotné Akademii, kteří mají ať už vědomě nebo nevědomě zachovávat status quo celého filmového průmyslu. Pro utišení podobných hlasů tak nyní přichází významná změna pravidel. Ta říká, že na filmu se před nebo za kamerou budou muset dle Akademií stanovených standardů podílet ženy, lidé z rasových či sexuálních menšin nebo osob se zdravotním postižením. Pravidla mají být postupně integrována, v příštích pár letech mají sloužit jako doporučení a poprvé budou plně vyžadována v roce 2024. Tyto stanovy budou aplikovány výhradně v hlavní kategorii - Nejlepší film - na ty ostatní tato změna vliv mít zatím nebude.

Oscaři zavádějí nová pravidla. Bez menšin film zlatou sošku nedostane © TMDB

Konkrétně se jedná o splnění čtyř standardů, z nichž pro to, aby mohl daný film usilovat o zlatou sošku, musí splnit nejméně dva z nich. První standard se týká zastoupení v samotném filmu, zástupci rasových či etnických menšin musí mít hlavní či výraznou roli, nebo musí tyto skupiny spolu s ženami a sexuálními menšinami tvořit nejméně 30 % vedlejších rolí, nebo stačí, když se děj či téma filmu točí okolo těchto zmíněných skupin. Druhý standard zmiňuje, že tyto skupiny musí být podobně zastoupeny i za kamerou ve filmových štábech a pozicích jako režie, kamera, hudba, střih. Stejně tak musí být zastoupeny tyto skupiny v dalších napojených odvětvích jako distribuce či marketing nebo v stážových pozicích, což je dáno 3. a 4. standardem. Takto sepsána znějí nová pravidla samozřejmě velmi direktivně a pro mnohé budou oprávněným terčem kritiky, na druhou stranu, s velkou pravděpodobností by letošní nominanti obstáli, takže tato kritéria v důsledku nemusí znamenat zásadní změnu systému, který se částečně "autoreguloval". Ale toto je samozřejmě na delší debatu.

 363 zobrazení   36 se líbí
Které seriály Netflix zrušil a které dostanou novou řadu? Máme seznam
Které seriály Netflix zrušil a které dostanou novou řadu? Máme seznam
08.09.2020 | Filmové novinky

V poslední době to žádný seriál nemá jisté, a na Netflixu zvláště. Mnoho z nich muselo v během krátké doby nečekaně ukončit svou pouť napříč obrazovkami. Abyste měli přehled, jak na tom váš seriál je, vytvořili jsme seznam, který jsme nyní zaktualizovali.

Zaklínač: Podívá se seriál do Česka a zahraje si v prequelu Jason Momoa?
Zaklínač: Podívá se seriál do Česka a zahraje si v prequelu Jason Momoa?
07.09.2020 14:00:00 | Filmové novinky

Natáčení druhé řady Zaklínače se pozvolna rozbíhá a k fanouškům se v posledních dnech dostávají rovnou dvě zásadní novinky.

Druhá řada Mandaloriana se blíží. Známe datum premiéry
Druhá řada Mandaloriana se blíží. Známe datum premiéry
03.09.2020 | Filmové novinky

Loni na podzim uvedený seriál Mandalorian ze světa Star Wars slavnostně otevřel novou streamovací službu studia Disney a nakonec svými kvalitami mile překvapil řadu fanoušků i kritiků. Nyní bylo ohlášeno uvedení druhé řady. Kdy se můžeme těšit na návrat vesmírného nájemného lovce?

Netflix láká na dvě očekávaná hororová pokračování. Mrkněte na ukázky
Netflix láká na dvě očekávaná hororová pokračování. Mrkněte na ukázky
02.09.2020 12:00:00 | Filmové novinky

Dva úspěšné netflixovské hororové projekty dostaly pokračování, které tento podzim dorazí na naše obrazovky. Mike Flanagan bude strašit v seriálu Záhadné sídlo Bly, které žánrově navazuje na jeho Dům na kopci a McG rozstříká litry krve v pokračování Chůvy na zabití. První ukázky jsou nyní k dispozici.