FB pixel TP pixel
Nejdražší fiasko? 5 hloupých failů, které propálil trailer Pána prstenů © Amazon Studios

Nejdražší fiasko? 5 hloupých failů, které propálil trailer Pána prstenů

Skoro to vypadá, že zavalit každý očekávaný fantasy titul sprškou nenávisti je dneska trendy. Jenže pokud jste náhodou člověk lpící na kvalitě a woke manýry vám příliš lýtka nerozpalují, většinou to jinak nejde. Výjimkou není ani teaser na Prsteny moci, který za 60 sekund rozohnil davy fandů.

23. 2. 2022 9:00 | Zajímavosti

Pokud jste už přičichli k loňskému Kolu času od Amazonu, pravděpodobně jste mohli očekávat, že jestliže se Bezosovi pohůnci postaví k Tolkienovu materiálu s podobnou vervou, bude ze seriálu Pán prstenů: Prsteny moci v lepším případě průser, v horším hotová katastrofa. Co říct po prvním teaseru? Předně to, že pouhých 60 sekund dokázalo minimálně těm věrným a znalým fanouškům solidně pohnout žlučí. Proč teď zástupy milovníků LOTR universa z celého světa spamují komentáře čerstvě vydaného teaser traileru citací „Zlo nemůže vytvořit nic nového, může pouze zkazit a zničit to, co dobré síly vynalezly nebo vytvořily.“ - J. R. R. Tolkien v různých jazycích? Mají k tomu pár pádných důvodů:

Další hobiti? Prosím ne...

Nejdražší fiasko? 5 hloupých failů, které propálil trailer Pána prstenů © Amazon Studios

Po „krajinářském“ úvodu do známého fantasy světa se nám jako první postava ukáže Markella Kavenagh, která si střihne roli zatím blíže nespecifikovaného půlčíka neboli hobita (technicky řečeno spíš předka té rasy hobitů, které známe z Pána prstenů). Pokud její postava bude žít ve Druhém věku, bude zřejmě pocházet spíš z rasy Harfoots, což je jedna ze tří známých ras hobitů v Tolkienově světě. Nepochází z ní Frodo (Elijah Wood), Bilbo (Ian Holm, Martin Freeman), Glum (Andy Serkis) ani žádný jiný zatím známý hobit z filmů. A tihle půlčíci rovněž zatím neobývají oblast známou jako Kraj. Ale co je asi ještě důležitější - význam půlčíků v hlavních událostech Druhého věku je přesně nula. Tohle proto vypadá jako vcelku zbytečná snaha vecpat hobity i tam, kam se vůbec nehodí jenom proto, že se zatím vyskytli v každém filmu ze Středozemě a vždy byli takzvaně „big deal“. To je sice pravda, ale zároveň si musíme přiznat, že mimo tyhle známé a zfilmované výjimky půlčíci vesměs nikdy „big deal“ příliš nebyli... dokonce i v tom Třetím věku, kdy se odehrává LOTR, o nich a jejich existenci lidé moc netušili. Nezbývá proto než doufat, že na tuhle pro Druhý věk zcela nepodstatnou rasu tvůrci nevyplýtvají příliš mnoho stopáže...

Jsme v CGI Narnii?

Nejdražší fiasko? 5 hloupých failů, které propálil trailer Pána prstenů © Amazon Studios

Po CGI Númenoru z úvodu teaseru, který někomu může připomínat tak trochu trailer na nějakou fantasy hru, se obavy bohužel vzápětí potvrdí při prvním záběru na mladší verzi Galadriel (Morfydd Clark), která jede kaskadeřinu ve stylu Legolase (Orlando Bloom) někde na ledové zdi. Tady to poprvé vypadá, jako bychom vlastně ani nebyli někde ve Středozemi, ale spíš v úplně jiném fantasy universu. Možná za to může přemíra CGI, kterou se dnes většina fantasy světů z dílny současných filmařů vyznačuje, anebo akrobatické výjevy, jež si i přes nepopiratelnou přítomnost magie a kouzel se světem Pána prstenů až tolik nespojujeme - svého času řadě diváků vadilo i těch pár sekund, během nichž v původní trilogii nesmyslně křepčil a poskakoval právě Legolas.

Legolas z Wakandy?

Nejdražší fiasko? 5 hloupých failů, které propálil trailer Pána prstenů © Amazon Studios

Co jsem tak pochopil, tohle je pro řadu lidí ten pomyslný „vrchol“, kde už mizí poslední zbytky tolerance, přimhouřené není jedno oko, ale obě a ani sebedelší facepalm nepomáhá. A lze to rozhodně pochopit, protože tenhle elfí fešák jménem Arondir (Ismael Cruz Córdova) tak trochu vypadá, jako že se sem zatoulal ze Zaklínače (a není to poslední podobnost mezi oběma fantasy seriály). Plus jeho pigment zde bohužel není ten největší fail, jelikož musíme už v 60sekundovém teaseru překousnout borečka, který se nejenže vyhýbá šípům jako Neo zamlada, ale ještě je během své akrobacie za letu chytá, aby je následně poslal zpět na útočníka. Tady by se bez diskuze mohl něčemu přiučit i Hawkeye (a ani toto není poslední „pižmo marvelovek“, které lze z „Bezosovy Hry o trůny“ už nyní cítit)... s Tolkienovým světem to ale nemá věru společného. Jediné, co mě pro tuhle postavu vzhledem k jejímu vzhledu napadá jako zajímavá dějová linka, je příběh elfa, který se pomalu a jistě dává na cestu zla a stává se z něj skřet. Protože tak jsou (bez špetky rasismu) v Tolkienově světě elfové zkrátka vykresleni - ti zářiví, světlí jsou opravdoví elfové a ti tmaví jsou zkrátka skřeti. Obávám se ale, že tak hluboko myšlenky tvůrců rozhodně nesahají. Ti čas a peníze investovali spíš do toho, aby tady týpeček chytal letící šípy a poskakoval okolo jako někdo z Avengers.

Zatoulaná Kikimora ze Zaklínače?

Nejdražší fiasko? 5 hloupých failů, které propálil trailer Pána prstenů © Amazon Studios

A zpět k Zaklínači. Tohle je další velká nevýhoda přílišného použití CGI, které je tady doslova na každém rohu, pokud se snažíte vytvořit něco vizuálně unikátního. Očividně se to totiž příliš nedaří a jednotlivé fantasy světy posypané stejným typem špičkového CGI se pak bohužel jeden druhému podobají jako vejce vejci. Nejvíc se to projevilo při záběru na tuhle příšerku, u které mě při úplně prvním zhlédnutí teaseru okamžitě na první dobrou napadlo, že to vypadá jako nějaká zatoulaná a mírně poladěná Kikimora ze Zaklínače. Po rozšíření záběru mě ještě napadl nějaký kamenný troll, ale opět pouze ten z Geraltova světa. A to je strašná škoda, protože když si ty nechtěné „easter eggy“ odkazující na jiné fantasy a sci-fi série sečteme, zdá se, že kluci a holky z Amazonu zřejmě neměli koule kráčet ve šlépějích Petera Jacksona a místo toho se snaží kopírovat rádoby funkční ingredience takového „správného, politicky korektního, vyváženého, poslušného woke díla“, nad kterým ti jednodušší uznale pokynou, zatímco si utírají ruce mastné od bramburek do mikiny, zatímco skuteční fandové budou na krev bojovat s dávícím reflexem. A opět - Tolkienův svět je přitom plný roztodivných a dobře popsaných příšer, které by oko a emoce diváka polechtaly mnohem více.

Kaskadeřinu dělal někdo z Avengers?

Nejdražší fiasko? 5 hloupých failů, které propálil trailer Pána prstenů © Amazon Studios

Další akrobatický záběr, který mě tak trochu nadzvedl ze židle, je opět v podání našeho elfího superhrdiny Arondira. A „superhrdina“ tady rozhodně není nadsázka. Ten záběr trvá sotva půl sekundy, ale opět jsem měl na první dobrou pocit, že je to nějaký „hail marry“ moment kapitána Ameriky, ne elfího bojovníka. A jen to utvrzuje moje obavy, že při vykreslování elfích schopností se tady nebudeme odrážet od původního Pána prstenů, ale půjde o nadstavbu Hobita, kde Legolasovy kousky místy dotáhli do podobných absurdností. Velká škoda, protože okázalá bojová choreografie působící jako z pera nějakého ostříleného akčního experta, který už má na triku slušnou řádku Marvelovek, nepůsobí na pozadí Středozemě jako to pravé ořechové. Trochu nervózní jsem i z té pravděpodobně sekery, kterou tady náš elf drží... s těmi totiž mnoho elfů nepotkáte a snad to není nějaký náznak dalšího přátelství elfa s trpaslíkem. Sorry jako, ale těch už taky bylo více než dost.

Co ta paní trpaslice?

Nejdražší fiasko? 5 hloupých failů, které propálil trailer Pána prstenů © Amazon Studios

A na závěr jedna čestná zmínka. Další velkou vlnu rozrušení jsem totiž zaznamenal tady okolo trpasličí princezny jménem Disa (Sophia Nomvete). Chybí jí plnovous, vypadá opět bezdůvodně jako od mouru, což je nesmysl, a tak dále a tak dále. Budu upřímný, zrovna tady mě to až tolik nepálí a mezi výše zmíněné faily bych to neřadil - jednak jsou vousaté trpaslice lehce sporné (ne, brát Gimliho zavtipkování z LOTRa jako relevantní zdroj opravdu nelze + víme, že se pravděpodobně na veřejnosti snažily přestrojit za muže, což může implikovat falešné, nikoli reálné vousy) a taky mi i z promo fotek Sophia přijde svou tváří i pořádným frňákem pro tuhle roli zcela v pořádku. Plus tady intenzivnější pigment není z pohledu Tolkienova díla asi až tak markantní přešlap. Byť už jsem četl poměrně rozhořčené popisy toho, jak je více pigmentu pro trpaslíky, jež tráví drtivou většinu svých životů v podzemí, absolutní nesmysl. Opět zde platí, že takhle hluboko podle mě uvažování tvůrců zkrátka nesahá.

Sečteno a podtrženo, z pouhých 60 sekund zatím Pán prstenů: Prsteny moci příliš dobrou vizitku nemá a lze tam najít celou řadu různě velkých problémů. Zároveň ale stejný argument platí i naopak - je to jenom 60 sekund záběrů, takže chceme-li být aspoň trochu fér, měli bychom Amazonu dát šanci odkrýt i další karty a počkat si s nějakým bojkotem nebo vymazáním téhle série z paměti aspoň na plnohodnotný trailer - za mě ideálně na první řadu. Všichni určitě víte, že trailery a teasery jsou dneska v podstatě samostatný obor filmařiny, kde se všemožně kouzlí se záběry a každá sekunda je opravdu nesmírně důležitá. Někdy to tvůrci pohnojí a vykecají celou zápletku už za dvě minuty ukázek (což naznačuje, jak hluboký příběh se chystají vyprávět) a jindy člověk z upoutávky vlastně vůbec netuší, o co půjde. A tady to zatím tak trochu vypadá, že ty trumfy v podobě woke diverzity byly na úvod zahrány cíleně, díky čemuž ale zároveň existuje šance, že za oponou zůstává zbytek světa, který už bude o poznání povedenější.

Tomáš Durčák
Dumavý samotář se zájmem o vše, co ještě neví. Původně chtěl z dlouhé chvíle jenom trochu psát o GoT, načež se z něj přes noc stal někdo, kdo už si sem musel napsat svůj medailonek. Nepohrdne dobrým filmem, seriálem, knihou, hudbou ani divadlem (zkrátka kulturní člověk každým coulem). Jako šéfredaktor už vedl pár projektů, kterým se dařilo i nedařilo, a pár lidí, kterým psaní šlo i nešlo. Jeho 46 chromozomů mu mimo jiné do vínku dalo nevypnutelný a mimořádně citlivý Grammar Nazi radar, díky kterému je sice nejlepším korektorem českého jazyka široko daleko, ale internetové diskuze bez prožití slabšího infarktu číst nemůže.
6 důvodů, proč Euforie zůstává nejkontroverznějším seriálem současnosti
6 důvodů, proč Euforie zůstává nejkontroverznějším seriálem současnosti
13. 2. 2022 15:10:00 | Zajímavosti

Druhá série populárního seriálu o chaotických životech středoškoláků už je těsně před koncem. Už po několika epizodách stihla rozproudit debatu o mnoha kontroverzních tématech.

10 nejzásadnějších věcí, které odhalil výroční sraz herců z Harryho Pottera
10 nejzásadnějších věcí, které odhalil výroční sraz herců z Harryho Pottera
2. 2. 2022 13:00:00 | Zajímavosti

Výroční setkání herců z Harryho Pottera po 20 letech od uvedení prvního filmu slavné ságy o kouzelnickém učni přineslo nejedno odhalení. Vybrali jsme 10 nejdůležitějších, které nám vyrazily dech a které by měl vědět každý potterofil.

5 věcí, které se na 99 procent objeví ve 3. řadě Zaklínače
5 věcí, které se na 99 procent objeví ve 3. řadě Zaklínače
24. 1. 2022 11:00:00 | Zajímavosti

Druhá řada sotva vychladla, ale už dnes si můžeme díky několika propalům od tvůrců poměrně dobře tipnout, co nám Geralt, Ciri a zbytek osazenstva přinesou v třetím pokračování, které bychom snad (jestli koronavirus dá) měli mít k dispozici dříve než druhou řadu od premiéry té první.

7 věcí, které jste v 2. řadě Zaklínače rozhodně přehlédli
7 věcí, které jste v 2. řadě Zaklínače rozhodně přehlédli
13. 1. 2022 15:20:00 | Zajímavosti

Téměř 8 hodin nové zaklínačské stopáže znamená, že lovci easter eggů, referencí a náznaků z řad fanoušků měli opět napilno. Co pozorným očím odborníků na universum Zaklínače neuniklo a naprosté většině běžných diváků pravděpodobně ano?