FB pixel TP pixel
5 věcí, které se na 99 procent objeví ve 3. řadě Zaklínače © Netflix

5 věcí, které se na 99 procent objeví ve 3. řadě Zaklínače

Druhá řada sotva vychladla, ale už dnes si můžeme díky několika propalům od tvůrců poměrně dobře tipnout, co nám Geralt, Ciri a zbytek osazenstva přinesou v třetím pokračování, které bychom snad (jestli koronavirus dá) měli mít k dispozici dříve než druhou řadu od premiéry té první.

24. 1. 2022 11:00 | Zajímavosti

Na úvod pár náležitostí, ať víte, do čeho jdete a vyhneme se zbytečnému rozčarování. Jednak budou určitě následovat SPOILERY z 2. řady Zaklínače, takže pokud jste ještě neměli tu čest a nevíte, co se stalo, támhle jsou dveře. A za druhé zatím stále nejsem majitelem křišťálové koule, takže mé odhady a dohady neberte jako garantované leaky přímo z osobního deníku showrunnerky Lauren Schmidt Hissrich, ale jako dedukce z dostupných vyjádření a existujícího kánonu. Proto uvádím, že jde o 99procentní pravděpodobnost a nikoli stoprocentní jistotu. Jestli nám ostatně druhá řada něco ukázala, pak je to fakt, že tvůrci nemají problém tu a tam nějakou tu stránku ze Sapkowského vytrhnout, na férovku spálit a udělat si věci po svém. Nějakých základních pilířů děje by se ale (pro své vlastní dobro) držet měli a od toho se níže odrazíme. Takže... na co se můžeme v 3. řadě Zaklínače těšit?

Čas opovržení

5 věcí, které se na 99 procent objeví ve 3. řadě Zaklínače © Netflix

Hissrich tři dny po premiéře druhé řady na svém Twitteru prozradila, že třetí řada jejího seriálu o zmutovaném lovci monster je již celá napsaná a bude adaptací Sapkowského knihy Čas opovržení. Tím potvrdila držení se zavedeného mustru, jelikož premiérová řada byla adaptací sbírky povídek Poslední přání, zatímco druhá řada vtiskla hranou podobu povídce Zrnko pravdy, prvnímu dílu ságy s názvem Krev elfů a úvodu druhého dílu Čas opovržení, v němž bychom měli nyní pokračovat. Odhalením adaptovaného materiálu tak všem zaklínačofilům přihrála poměrně dobrou představu o tom, co by se z pohledu děje a nových postav mohlo ve třetí řadě objevit.

A pokud jste Čas opovržení náhodou nečetli, nebo se vám do něj zrovna teď nechce, ušetřím vám tímhle přehledem potenciálních novinek a dalšího vývoje seriálu spoustu času. Zároveň ale nemá cenu jít do detailních knižních spoilerů a určitě vám tady celou knihu nemíním převyprávět. Už jenom proto, že je velmi pravděpodobné, že to nakonec na obrazovce bude vypadat trochu jinak a nějakým těm předělávkám oproti původnímu zpracování se opět nevyhneme. Jak radikální budou, se zřejmě bude z velké míry odvíjet od toho, zda si místy hodně ostrou kritiku druhé řady showrunnerka a její nohsledi k srdci vzali, nebo ne.

Jedna z nejbrutálnějších bojových scén Geralta

5 věcí, které se na 99 procent objeví ve 3. řadě Zaklínače © Netflix

Během událostí, do jejichž detailů nechci příliš zabíhat (ano, má to co dočinění s Ciri), dojde ke sporu mezi Geraltem (Henry Cavill) a mágem Vilgefortzem (Mahesh Jadu), který se jej bude snažit přesvědčit k uzavření spojenectví. Jenže jak moc dobře víme, zaklínači nejsou žádní ochočitelní psi, které si lze dlouhodobě zavázat v rámci politických či mocenských půtek. Vše tak postupně vyeskaluje až v nefalšovaný souboj mága proti zaklínači, po němž se Geralt dostane zřejmě nejblíže smrti, co jsme ho doposud měli možnost vidět a mělo by to celé být vskutku brutální. Jeho sok si totiž na tenhle souboj rovněž odnese věčnou, velmi nepříjemnou a na první pohled viditelnou památku.

Velmi pestrá pouť pro Ciri

5 věcí, které se na 99 procent objeví ve 3. řadě Zaklínače © Netflix

Situace pro Ciri (Freya Allan) je vcelku jasná. Na celém kontinentu existuje obrovské množství mocných a vlivných osob, které ji chtějí dopadnout buď pro posílení své moci, anebo proto, aby za ni následně vyinkasovali Nilfgaardem vypsanou tučnou odměnu. Zároveň se i v další řadě od Ciri dočkáme magických "výlevů", které předvedla už nyní v druhém pokračování. Jen s tím rozdílem, že nyní po jejich magických projevech pátrá nejeden zainteresovaný mág. Jak se s touhle svízelnou situací popasují její "pěstounští" rodiče Geralt a Yennefer (Anya Chalotra)? Řekněme, že každý po svém a tak trochu v rozporu s tím, co by chtěl ten druhý. Zatímco Yen by Ciri nejraději donutila naučit se kontrolovat svou magii, Geralt ji chce naopak dostat od intrikujících a politicky angažovaných mágů co nejdále, jelikož mu to z vlastní zkušenosti celé smrdí zradou až na sto honů (a že nebude daleko od pravdy!).

Zároveň bude Ciri důležitou složkou v dalším rozvoji obou postav i jejich společného vztahu. Minimálně Geralt by si měl ve třetím pokračování dříve či později uvědomit, že úplně sám Ciri už nadále zkrátka ochránit nedokáže a celá situace okolo mladé dívčiny z Cintry mu tak trochu přerostla přes hlavu. Nebudou chybět ani další vize budoucnosti a toho, k čemu je Ciri díky starší krvi, jež jí koluje v žilách, předurčena. Nakonec však skončí na místě a v obklopení lidí, které zřejmě nikdo čekat nebude. P.S. A pokud půjdeme skutečně podle knih, možná dorazí i... jednorožec!

Zločinecká banda Potkani

5 věcí, které se na 99 procent objeví ve 3. řadě Zaklínače © Netflix

Zcela novou skupinou postav, která by měla ve třetí řadě dorazit, je zbojnická skupina „Potkani“, což je seskupení mladých kriminálníků působících v nilfgaarské provincii Geso ve východní části impéria, kteří jsou známí tím, že okrádají bohaté, aby uspokojili své vlastní materiální potřeby, jež zahrnují nejlepší koně, oblečení i doplňky. Kromě loupení se nicméně neštítí ani násilí a aby získali, co chtějí, nemají problém původního majitele v případě potřeby i zavraždit. A právě do řad téhle skupinky připomínající tak trochu Robina Hooda nebo Juraje Jánošíka, se po několika nečekaných událostech a pouti skrz Korathskou poušť dostane Ciri. A nejenže dostane - ono se jí v řadách Potkanů dokonce tak trochu zalíbí.

Avšak jen do chvíle, než se dozví, že nilfgaarský císař Emhyr var Emreis (Bart Edwards) má údajně zájem vzít si Cirillu z Cintry za ženu, aby tak získal právo na cintranský trůn (pokud jste dokoukali druhou řadu až do konce, moc dobře víte, co tohle v praxi znamená). A nejen to, začne se šuškat o tom, že se Ciri znovu objevila, avšak reálné Cirille dojde, že si nilfgaarský císař jen našel velmi podobnou falešnou Ciri, která mu má aspoň politicky tu skutečnou, jež zmizela neznámo kam, nahradit. Potkani a jejich konání by ale měli děj aspoň pár dílů vyplnit, snad se tvůrcům povedou, je to velmi zajímavá, dobrodružná a svým způsobem i tragická skupinka.

Yennefer to opět zkusí na Ciri i Geralta

5 věcí, které se na 99 procent objeví ve 3. řadě Zaklínače © Netflix

Byť by jeden očekával, že Yennefer a Ciri už spolu samotné Geralt nikam nepustí, přesto by si ve třetí řadě měly střihnout další společnou cestu. A v mnoha ohledech bude její cíl podobný tomu z druhé řady. Yen je totiž přesvědčena, že Ciri by měla nastoupit jako student do školy magie v Aretuze, kde kdysi studovala i ona sama, aby se naučila kontrolovat a ovládat své působivé magické schopnosti. Netřeba dodávat, že Ciri z myšlenky být zavřená někde ve škole není dvakrát nadšená, takže asi tušíte, jaká bude její reakce, až se dozví, že se opět někdo o její budoucnosti snaží rozhodnout bez jejího souhlasu. V další části děje se Yennefer opět setká i s Geraltem, a to v prostředí, které jim umožní najít opět společnou řeč řekněme na poněkud intimnější úrovni.

Dějová linka bude téměř jistě lineární

5 věcí, které se na 99 procent objeví ve 3. řadě Zaklínače © Netflix

Kniha Čas opovržení představuje poměrně ideální materiál na seriálovou adaptaci. Obsahuje hromadu akce a nečekaných věcí, z kterých budou zejména neznalí diváci na větvi. Kromě výše zmíněného nás čeká i hromada politických a mocenských kotrmelců, jež aktuálním rozložením sil opět citelně zamíchají. Nilfgaard totiž - jak asi tušíte - svou ambici dobýt sever zdaleka neopustil a po fiasku u Soddenu má císař rozhodně apetit zkusit invazi podruhé a lépe. Zároveň se celý děj odehrává v poměrně krátkém časovém úseku, což znamená, že by zde opět neměl být absolutně žádný důvod hrát si s dějovými linkami a jakkoli je nesmyslně proplétat. Můžete tedy poměrně s jistotou očekávat, že děj poplyne stejně jako v druhé řadě lineárně bez chaotického přeskakování.

Natáčí už se 3. řada?

O tom, kdy bychom se měli třetí řady přesně dočkat, se zatím přirozeně nic oficiálního nedozvíte. Nepotvrzené leaky však tvrdí, že natáčení by mělo začít v březnu 2022 a probíhat do srpna 2022 za předpokladu, že nedojde ke zpožděním v důsledku pandemických opatření. První a druhá řada dorazily v prosinci 2019 a prosinci 2021. Zároveň bychom se letos měli dočkat šestidílného prequelu s podtitulem Pokrevní pouto, což značí, že Geralt by se potřetí na naše obrazovky měl vrátit někdy v roce 2023. Pokud se skutečně dotočí už letos v srpnu, netipoval bych si až prosinec 2023, ale uvidíme - je totiž nutno brát v potaz i to, že premiéru druhé řady ovlivnila pandemie.


 42 zobrazení   8 se líbí
Tomáš Durčák
Dumavý samotář se zájmem o vše, co ještě neví. Původně chtěl z dlouhé chvíle jenom trochu psát o GoT, načež se z něj přes noc stal někdo, kdo už si sem musel napsat svůj medailonek. Nepohrdne dobrým filmem, seriálem, knihou, hudbou ani divadlem (zkrátka kulturní člověk každým coulem). Jako šéfredaktor už vedl pár projektů, kterým se dařilo i nedařilo, a pár lidí, kterým psaní šlo i nešlo. Jeho 46 chromozomů mu mimo jiné do vínku dalo nevypnutelný a mimořádně citlivý Grammar Nazi radar, díky kterému je sice nejlepším korektorem českého jazyka široko daleko, ale internetové diskuze bez prožití slabšího infarktu číst nemůže.
7 věcí, které jste v 2. řadě Zaklínače rozhodně přehlédli
7 věcí, které jste v 2. řadě Zaklínače rozhodně přehlédli
13. 1. 2022 15:20:00 | Zajímavosti

Téměř 8 hodin nové zaklínačské stopáže znamená, že lovci easter eggů, referencí a náznaků z řad fanoušků měli opět napilno. Co pozorným očím odborníků na universum Zaklínače neuniklo a naprosté většině běžných diváků pravděpodobně ano?

10 důvodů, proč je Keanu Reeves naprosto boží
10 důvodů, proč je Keanu Reeves naprosto boží
12. 1. 2022 11:00:00 | Zajímavosti

Neo, John Wick nebo Constantine… všichni hrdinové mají společné husté černé vlasy a potutelný úsměv Keanu Reevese. Tenhle kanadsko-libanonský herec je prostě dobrák od kosti a my jej naprosto zbožňujeme. Přinášíme deset důvodů, po kterých ho budete milovat taky.

5 největších nesmyslů z 2. řady Zaklínače, které se neodpouští
5 největších nesmyslů z 2. řady Zaklínače, které se neodpouští
6. 1. 2022 17:30:00 | Zajímavosti

Byť dokázala 2. řada Zaklínače v mnoha ohledech posunout laťku vzhůru a oproti jedničce se zlepšit (vizuální stránka, kostýmy, nové známé lokace, CGI, lineární děj), v celé řadě aspektů naopak přišlo zklamání. Mnohdy vskutku nečekané. Co všechno fanoušky nadzvedlo ze sedaček?

5 filmů Marvelu, které změní celý Multivesmír. Co přijde po Spider-Manovi?
5 filmů Marvelu, které změní celý Multivesmír. Co přijde po Spider-Manovi?
21. 12. 2021 16:00:00 | Zajímavosti

V kinech aktuálně září Spider-Man a zdá se, že Marvel Studios hodlají pokračovat v experimentech a zavléct nás do nejzazších koutů svého vesmíru.