FB pixel TP pixel
Kinařům má skončit éra časové exkluzivity. Situace je neudržitelná © TMDB

Kinařům má skončit éra časové exkluzivity. Situace je neudržitelná

Americký analytik Robert Fishman tvrdí, že nynější devadesátidenní promítací období mezi kinopremiérou a uvedením online je nadále neudržitelné a kinaři o svou výlučnost s velkou pravděpodobností přijdou.

Streaming novinky

Mezi filmovými studii a kinaři platí dohoda, která určuje, že se film nasazený do kinodistribuce hraje v kinosálech exkluzivně po dobu 90 dní. Až po tomto období smí film dále putovat na další distribuční kanály. Zpravidla mají tyto kinosnímky nejprve svou online VOD premiéru (iTunes, Google Play, Rakuten) a prodávají se na dvd a blu-ray discích, posléze se podívají na jednu z mnoha SVOD služeb (Netflix, Amazon) či kabelovku (HBO), až nakonec doputují na některou z tradičních televizí. Jak jsme mohli v poslední době sledovat, koronavirová pandemie zapříčinila uzavření kin a velmi vážně narušila vazby mezi studii a kiny. Některá filmová studia se totiž rozhodla vydat své filmy mnohem dříve na svou SVOD službu než je obvyklé (Disney) nebo úplně kina vynechala a film rovnou hodila na internet (Universal). A jak se domnívá analytik Wall Streetu Robert Fishman, kinaři budou nyní tahat za kratší konec a je velmi pravděpodobné, že se budou muset vyrovnat s novými podmínkami.

Kinařům má skončit éra časové exkluzivity. Situace je neudržitelná © TMDB

O spektákly s obrovskými rozpočty se pravděpodobně jednat nebude, tam hraje exkluzivita, zisk i sociální povědomí pro udržení stávajícího modelu. Podle Fishmana ale půjde hlavně o filmy se středním rozpočtem vydělávající mezi 50 až 100 miliony dolarů. U nich je devadesátidenní promítací okno pro studia nerentabilní a určitě se budou snažit zajistit jeho zkrácení a rychlejší nasazení těchto snímků na VOD platformy. Tyto filmy totiž v kinech postupně ztrácejí diváky, jejich podíl na tržbách se od roku 2010, kdy činil 30 %, snížil až na 12 % v roce 2017 (snímky s nízkými rozpočty si naopak konstantně drží svůj podíl přes 20 %). Na stole je samozřejmě otázka, o kolik by se mělo ono okno snížit, aby měli diváci stále důvod kino navštívit, nebo jak nastavit cenu pro VOD a jaký podíl ze zisku nabídnout kinařům, aby nezačali studia bojkotovat, jak naznačil nynější spor mezi Universalem a sítí kin AMC. Studio se totiž rozhodlo pokračovat v souběžném nasazování snímků do kin i online i po ukončení pandemie, a AMC na oplátku nebude promítat jejich filmy.

 742 zobrazení   12 se líbí
Online odstartoval globální filmový festival We Are One. Potrvá 10 dnů
Online odstartoval globální filmový festival We Are One. Potrvá 10 dnů
29.05.2020 15:00:00 | Streaming novinky

21 filmových festivalů spojilo síly a na YouTube v rámci 10 dní vynahrazuje zrušení řady festivalů v důsledku koronaviru jednou velkou globální akcí. A nechybí ani česká troška do mlýna v podobě české klasiky a výtečného českého kraťasu Ondřeje Hudečka.

Exkluzivní seriály HBO Max dorazí k nám. České HBO pořady přebírá
Exkluzivní seriály HBO Max dorazí k nám. České HBO pořady přebírá
28.05.2020 12:00:00 | Streaming novinky

Co jsme tak trochu tušili, se nakonec opravdu potvrzuje. Ačkoli nová streamovací služba HBO Max svou expanzi chystá až na příští rok a k nám možná vůbec nedorazí, diváci o exkluzivní nové seriály nepřijdou. Již nyní je začala přebírat česká pobočka HBO, která je uvede na HBO GO.

V USA startuje streamovací služba HBO Max. Do Česka se zatím nechystá
V USA startuje streamovací služba HBO Max. Do Česka se zatím nechystá
27.05.2020 13:30:00 | Streaming novinky

Spojené státy americké sice mají plné ruce práce s pandemií koronaviru, ani ta ale nezastavila spuštění nové služby HBO Max spadající pod telekomunikačního giganta AT&T. Na úvod slibuje 10 000 hodin obsahu a do budoucna řadu exkluzivních pořadů.

Další úspěch VOD. Gangsterka s Tomem Hardy překonává v prodejích očekávání
Další úspěch VOD. Gangsterka s Tomem Hardy překonává v prodejích očekávání
25.05.2020 12:00:00 | Streaming novinky

Koronavirus zdá se opravdu svědčí rozvoji streamovacích služeb. I těch, které nefungují na bázi předplatného, ale přímého prodeje či půjčovného. Dalším snímkem po úspěšné dvojce Trollů je stařecká gangsterka Capone s Tomem Hardym.