FB pixel TP pixel
Star Wars mají novou naději. Povede je Lucasův učeň a tvůrce nejlepších pokračování ságy © Lucasfilm

Star Wars mají novou naději. Povede je Lucasův učeň a tvůrce nejlepších pokračování ságy

Kvůli stávce herců a scenáristů nemohl tvůrce seriálu Ahsoka, Dave Filoni, ani hlavní hvězdy mluvit o nejnovějším projektu Star Wars ságy. Velký rozhovor v magazínu Vanity Fair ale nyní přišel s radostným oznámením, které fanouškům dává naději na obrodu předaleké galaxie.

Filmové novinky

Scenárista, režisér a animátor Dave Filoni pro magazín Vanity Fair odhalil svou novou roli v rámci společnosti Lucasfilm, kterou před 11 lety George Lucas prodal společnosti Disney. Filoni nově získal pozici COO (Chief Creative Officer), čímž dostal možnost být u prvopočátků chystaných projektů, které tak může ze své pozice znalce Star Wars dále mentorovat. Doposud Filoni dle vlastních slov přicházel k projektům až v pozdější fázi vývoje a dával pouze určité rady, které se většinou týkaly jen mytologie Lucasovy ságy. „Říkal jsem jim, že Jediové jsou takoví a Sithové zase makoví,“ popisuje v rozhovoru.

Lucasův padawan

Filoni ale zároveň dodává, že lidem do práce nemluví způsobem, že by jim cokoli nařizoval. „Spíš se jim snažím pomoci říct nejlepší příběh, který chtějí říct. Potřebuji být pomocí napříč galaxií, tak trochu jako Rada Jediů,“ vysvětluje svou novou funkci. Filoniho nová pozice je tak do jisté míry podobná jeho účasti na seriálu Star Wars Povstalci, kde sloužil jako zaštiťující režisér pro všechny epizody napříč čtyřmi řadami seriálu. Hlavní režijní otěže sice měli indiviudální režiséři Lucasfilmu, Filoni však sloužil de facto jako spolurežisér, konzultant a také showrunner celého projektu, který již vznikal bez George Lucase.

S Lucasem naopak Filoni kompletně vyvíjel seriál Star Wars: Klonové války, v němž vznikla postava Ahsoky Tano, jež se stala učednicí Anakina Skywalkera díky nápadu samotného Lucase. Tento moment Filoni v nedávném rozhovoru v rámci propagace Ahsoky vtipně komentoval svou tehdejší reakcí, kdy Lucasovi oponoval, že Skywalker žádnou padawanku nemá. Lucas pouze opáčil: „Anakin má padawanku“. Během práce na Klonových válkách se Filoni dostal k bohatým archivům Lucasfilmu, z nichž dosud stále čerpá. Zároveň do mnoha epizod Klonových válek a Povstalců zpracoval nepoužité Lucasovy nápady na filmové epizody Star Wars. Ať už jde o designy příšer, dějové linky či témata, které chtěl Lucas v sérii nadále řešit.

Záchrana Star Wars?

Filoni v rozhovoru pro Vanity Fair rovněž přiznává, že vzhledem k práci na seriálech Mandalorian, Boba Fett: Zákon podsvětí a hlavně Ahsoka může konečně tvůrcům skutečně pomáhat hlouběji než právě radami o mytologii a může mít přímější vliv na budoucí směřování série, která se s výjimkou televizních projektů topí v problémech. Řada filmových projektů byla (potají či hlasitě) rušena a sequelová trilogie patří mezi nejméně populární součásti aktuálního kánonu, který byl ustanoven Disneym po odkoupení Lucasfilmu.

Filoni v rozhovoru de facto potvrzuje práce na druhé řadě Ahsoky, také má natočit vlastní film, v němž uzavře celou Mandoverse sérii a svede hrdiny dosavadních Disney Plus projektů do jednoho velkého dobrodružství zřejmě proti Velkoadmirálu Thrawnovi. Lucasfilm zároveň na příští rok chystá seriál Skeleton Crew a také seriál Acolyte, který nás zavede do časů Vrcholné republiky. Vrátí se i temnější Andor. Ve vývoji je i film o hrdince Rey a její snaze obnovit Řád Jediů a podle všeho stále platí i snaha režiséra Jamese Mangolda natočit film o tom, jak Jediové mystickou Sílu vůbec objevili. S Filonim u kreativního kormidla je však naděje minimálně na to, že příběh bude dávat smysl a bude zapadat do Lucasem dříve vytvořeného vesmíru. Klonové války, Povstalci, Mandalorian nebo Ahsoka jsou navíc nejchválenějšími projekty od konce Lucasovy éry, tak kdo jiný by je měl umělecky vést než zrovna Lucasův vlastní učedník.

Zdroj: Vanity Fair / Lucasfilm

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama  416 zobrazení   354 se líbí
Fenomenální Oppenheimer už je online. IMAX verzi ale najdete jen na jednom místě
Fenomenální Oppenheimer už je online. IMAX verzi ale najdete jen na jednom místě
22.11.2023 16:40:00 | Filmové novinky

Fantastické drama Oppenheimer zanechalo v kinech doslova atomovou stopu a po čtyřech měsících od premiéry si mistrovskou filmařinu Christophera Nolana můžete konečně užít v pohodlí domova.

Českým seriálům vládnou drogy. Očekávaná feťácká novinka má provokativní trailer
Českým seriálům vládnou drogy. Očekávaná feťácká novinka má provokativní trailer
22.11.2023 15:30:00 | Filmové novinky

Český režisér Adam Sedlák, tvůrce ceněného snímku BANGER. nebo seriálové události Semestr, zanedlouho uvede v České televizi svou novinku Adikts. Právě vydaný trailer zaujme provokativní drogovou tematikou a vizuálně strhujícími obrazy.

Největší post-apokalyptické sci-fi roku už je online. V kinech film těžce propadl
Největší post-apokalyptické sci-fi roku už je online. V kinech film těžce propadl
21.11.2023 18:10:00 | Filmové novinky

Velkolepých sci-fi není nikdy dost a málokterá sci-fi posledních let vypadala po trailerech tak dobře jako novinka Stvořitel, která nás zavedla do post-apokalyptického světa, kde USA válčí s roboty a umělou inteligencí. V kinech se ale filmu vůbec nedařilo. Teď může znovu ožít online.

Fenomén Vyšehrad míří konečně na Netflix. Komediální hit doplní dvě skvělé sci-fi
Fenomén Vyšehrad míří konečně na Netflix. Komediální hit doplní dvě skvělé sci-fi
21.11.2023 17:00:00 | Filmové novinky

Po uvedení v kinech sice filmovou verzi Vyšehradu urvalo v rámci SVODů exkluzivně Voyo, licence už je však u konce, a tak se postrach fotbalových trávníků a postelí sličných děvčat, Julius Lavický, vydává na Netflix.