FB pixel TP pixel
Star Wars měly pokračovat úplně jinak. Disney plány George Lucase vykuchal © Lucasfilm

Star Wars měly pokračovat úplně jinak. Disney plány George Lucase vykuchal

Star Wars sice v posledních letech dostaly dlouho očekávané Epizody VII–IX, výsledek byl ale pro mnohé diváky zklamáním. Obzvlášť poté, co Disney zavrhl původní plány tvůrce ságy George Lucase s tím, že by se divákům zřejmě tolik nelíbily, neboť nechtěly být retro jako Disneyho verze. Nyní ale víme, co Lucas chystal a horší by to bylo těžko.

Filmové novinky

Než se George Lucas zbavil série Star Wars a prodal ji – jak sám později řekl – „bílým otrokářům z Disney“, měl poměrně jasný plán, kam s celou sérií směřovat. Ostatně před prodejem práv Disneymu dokonce sepsal treatmenty na následující sequelovou trilogii, jak ale přiznal tehdejší i současný CEO Disney Bob Iger, tyto dějové návrhy nebyly studiem po podpisu smlouvy akceptovány a Disney se rozhodl jít vlastní cestou, Jak to dopadlo, to jsme viděli ve filmech Star Wars: Síla se probouzí, Star Wars: Poslední z Jediů a Star Wars: Vzestup Skywalkera. Tedy filmech, které postrádaly celistvou vizi a buď se divákům příliš podbízely, anebo dovedly dekonstrukci vesmírné ságy do extrému, který řada diváků považovala za urážku a znesvěcení Lucasova odkazu.

Lucasova původní vize

Nyní se však můžeme podívat na to, co Lucas původně chystal. Díky knize The Star Wars Archives 1999-2005 je totiž odhalen Lucasův plán na pokračování dřívějších šesti epizod. A ačkoli část motivů najdeme i v nových filmech od Disney, celkový obrázek by byl dost jiný. Lucas kupříkladu rozhodně neplánoval žádné Stormtroopery a obnovu Impéria skrze První řád. Jeho příběh byl inspirovaný válkou v Iráku a bývalí vojáci Impéria v něm de facto odejdou do okrajů galaxie a stávají se sami odbojářskou skupinou, která zatápí Nové republice. Krizové situace pak měly využít různé gangsterské organizace typu Huttů, přičemž klíčovým mužem byl Darth Maul.

Star Wars měly pokračovat úplně jinak. Disney plány George Lucase vykuchal © Dark Horse Comics

Ten se totiž měl sám stát vůdcem gangsterského klanu a měl rovněž vycvičit vlastní učednici Darth Talon, jež byla zamýšlena de facto jako nový Darth Vader. Byla by to právě ona, kdo by primárně zatápěl Republice pod vedením Leiy Organy. Maul by byl pak v podstatě jakýmsi kmotrem ve světě Star Wars a řídil by útoky ze své mafiánské centrály. Proti tomu by samozřejmě bojoval Luke, který by stále aktivně pracoval na obnově Jediů. Lucas by ale velmi rychle ustanovil, že obroda řádu není snadná a trvá 20 let, než vycvičíte několik jedinců, kterých by se Luke ujal jako malých dětí.

Leia jako hlavní hrdina

Hlavním hrdinou by však Luke tentokrát nebyl, neboť jak Lucas v knize vysvětluje, první trilogie byla o otci, druhá o synovi a třetí by byla o dceři. Leia by tudíž zápolila s nástrahami gangů a snažila by se ukotvit Republiku jako stabilní systém, což by posléze vedlo k jejímu ultimátnímu vítězství a zvolení Nejvyšší kancléřkou. Kruh by se tak opravdu uzavřel, protože Leia by naplnila Anakinův sen měnit věci v galaxii podle své vůle. Nečinila by tak ale skrze války, vyvolávání strachu a diktaturu, ale skrze demokracii. Tak, jak viděla svět její matka Padmé.

Star Wars měly pokračovat úplně jinak. Disney plány George Lucase vykuchal © Disney XD / Disney Plus

Paradoxem je, že si Disney část Lucasových nápadů skutečně vzal, jen je porůznu roztříštil a upravil dle své představy. Darth Maul se kupříkladu vrátil jako gangster v hraném snímku Solo: Star Wars Story, jehož se měl stát v budoucnu centrálním antagonistou. Kvůli finančnímu selhání na to ale nikdy nedošlo. Zdaleka nejdetailnější verzi Lucasovy vize jsme tak dostali skrze jeho dlouholetého učedníka Davea Filoniho, který Maula nejprve oživil v animovaných Klonových válkách a posléze z něj udělal i hlavního padoucha, když ho nechal jako vládce Mandaloru bojovat na sklonku života Galaktické republiky s Ahsokou Tano paralelně k událostem Pomsty Sithů. Maul se následně vrátil i v seriálu Star Wars Povstalci, v němž našel i svůj ultimátní konec z rukou Obi-Wana Kenobiho. A to právě ve chvíli, kdy si uvědomil, že Obi-Wan na Tatooinu skrývá někoho velmi cenného. Jeho pokus o stejný trik jako při zabití Qui-Gon Jinna se však minul účinkem a zemřel s vědomím, že Obi-Wan skutečně dohlíží na nového vyvoleného, který nastolí rovnováhu Síly.

Zdroj: SFF Gazette / MovieWeb

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Kazma zválcoval kina. Zlomil český historický rekord, odolala jen jediná marvelovka
Kazma zválcoval kina. Zlomil český historický rekord, odolala jen jediná marvelovka
21.08.2023 11:20:00 | Filmové novinky

Ať už si o Kazmově novém filmu myslíte cokoliv, jednu věc mu už nikdo neodpáře. Z hlediska prvního víkendu zdrtil o ohromný kus veškeré české filmy a překonal i většinu hollywoodských blockbusterů. Dokáže ze své novinky udělat držák, nebo nastanou velké propady zájmu?

Disney odhalil nejočekávanější fantasy seriál konce roku. Trailer ukazuje i boha války
Disney odhalil nejočekávanější fantasy seriál konce roku. Trailer ukazuje i boha války
21.08.2023 10:00:00 | Filmové novinky

Na datum narozenin poloboha Percyho Jacksona Disney konečně odhalil první záběry z chystaného seriálu Percy Jackson and the Olympians. Ten je rozhodně největším fantasy seriálem konce roku a fanoušci knih si od něj slibují velké věci. Krátký trailer mimo jiné potvrzuje, že seriál napraví hřích první filmové adaptace.

Nejočekávanější Star Wars letoška nezklamaly. Kritici Ahsoku chválí, Disney ji uvede dříve
Nejočekávanější Star Wars letoška nezklamaly. Kritici Ahsoku chválí, Disney ji uvede dříve
20.08.2023 12:00:00 | Filmové novinky

Disney překvapil, když oznámil, že seriál Ahsoka nakonec nebude mír premiéru až 23. srpna, ale o den dříve. Následující epizody pak budeme rovněž vídat každé úterý. Seriál odstartuje dvěma epizodami a kritici mluví o velkém daru pro fanoušky.

Za obří propadák Flash už neplaťte. Za pár dní bude dostupný na HBO
Za obří propadák Flash už neplaťte. Za pár dní bude dostupný na HBO
20.08.2023 10:00:00 | Filmové novinky

Pokud jste zvažovali, že byste si komiksovou novinku The Flash zapůjčili například na iTunes nebo na ni dokonce ještě někam vyrazili do kina, ušetřete si peníze a počkejte si na premiéru na HBO Max. Šarlatový rychlík s dvěma Batmany totiž doběhne na streamovací službu ještě před startem školního roku.