FB pixel TP pixel
Nejlepší sci-fi posledních let přichází! Nový postapokalyptický trhák ohromil kritiky © 20th Century Studios

Nejlepší sci-fi posledních let přichází! Nový postapokalyptický trhák ohromil kritiky

Gareth Edwards se po dlouhých sedmi letech vrací do kin s postapokalyptickou sci-fi novinkou Stvořitel. Snímek s Johnem Davidem Washingtonem v hlavní roli uhranul kritiky, kteří v něm vidí vizuálně ohromující epos a žánrovou událost posledních let.

Filmové novinky

Již první vydaný trailer k chystané sci-fi Stvořitel režiséra Garetha Edwardse napověděl, že se chystá velká věc a fanoušci žánru se mohou těšit na událost roku. Gareth již svými dřívějšími výraznými sci-fi projekty jako Zakázaná zóna, Godzilla a Rogue One: Star Wars Story dokázal, že žánru velmi dobře rozumí. Ve Stvořiteli se podíváme do postapokalyptického světa zničeného válkou mezi lidmi a umělou inteligencí. Filmem nás provede bývalý agent speciálních jednotek Joshua (John David Washington), který truchlí kvůli zmizení své ženy a má za úkol vypátrat a zabít Stvořitele - nepolapitelného architekta pokročilé umělé inteligence. Nakonec však musí čelit dilematu, zda zabít, nebo chránit umělou inteligenci v podobě dítěte. Na sociálních sítích se již rojí první reakce kritiků, které stvrzují velká očekávání a mluví o nejlepším sci-fi bijáku za dlouhé roky.

Stvořitel má být vizuálně ohromující, s velkolepou akcí a ambiciózním příběhem a je prakticky povinností pro každého fanouška žánru jej vidět na velkém plátně. Snímek je úchvatným eposem, jehož vyprávění diváka ihned zaháčkuje i díky tématu umělé inteligence, které se v poslední době stalo velmi aktuálním. Ačkoli Stvořitel čerpá z relativně lehce rozpoznatelných předloh, dokázal Edwards tyto inspirace přetavit v jednu z nejlepších a nejoriginálnějších sci-fi posledních let. Edwardsovo důmyslné zkoumání umělé inteligence, války a života jako takového je velkolepou podívanou, které přináší vzrušení, je chytré a zároveň i dojemné. Někteří kritici však poznamenali, že film může působit poněkud rušivě a že vztah mezi dvěma hlavními postavami je vykonstruovaný a nedostatečný. Přesvědčit se o kvalitách Stvořitele můžeme již příští týden 28. září, kdy snímek vstupuje do našich kin.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Hunger Games 5 ve velkolepém traileru. Strhnou drsnou akcí a drzou hrdinkou
Hunger Games 5 ve velkolepém traileru. Strhnou drsnou akcí a drzou hrdinkou
20.09.2023 15:45:00 | Filmové novinky

Ačkoli se řada hollywoodských blockbusterů kvůli stávce herců a scenáristů odkládá na příští rok, není to případ nejnovějšího dílu ze série Hunger Games. Ten je stále plánován na 16. listopadu a ukázal nový epický trailer z nevlídného světa Panemu.

Nejočekávanější fantasy konce roku ukazuje v traileru řecké bohy i monstra
Nejočekávanější fantasy konce roku ukazuje v traileru řecké bohy i monstra
20.09.2023 10:40:00 | Filmové novinky

Je to tady! Disney po dřívějším krátkém teaseru konečně ukázal i první pořádný trailer na chystanou adaptaci milované fantasy série Percy Jackson a Olympané, která snoubí moderní reálie s řeckými bohy. Největší fantasy seriál konce letošního roku dorazí už 20. prosince dokonce ve dvou startovních epizodách.

Česká komedie o hasičích se vrací. Stojí za ní největší talenti mladé generace
Česká komedie o hasičích se vrací. Stojí za ní největší talenti mladé generace
19.09.2023 17:50:00 | Filmové novinky

V teplých letních a nyní i nepolevujících podzimních dnech se chce málokomu konzumovat intelektuální a složitý obsah. Právě v takto unaveném období nejčastěji saháme po odlehčené zábavě a díky české streamovací službě Voyo jí máme opět dost.

Top Gear smutně končí. Legendární pořad rozpustil tým po nehodě moderátora
Top Gear smutně končí. Legendární pořad rozpustil tým po nehodě moderátora
19.09.2023 17:15:00 | Filmové novinky

Těžko byste v posledních 30 letech hledali slavnější automobilový pořad než Top Gear. Ten přežil dokonce i odchod svých největších hvězd v čele s Jeremym Clarksonem. Nyní se ale zdá, že britská BBC zatloukla poslední hřebíček do pojízdné rakve.