FB pixel TP pixel
Torontský deník #2: Jak se povedl thrillerový napínák Viník od Netflixu? © TIFF / Netflix

Torontský deník #2: Jak se povedl thrillerový napínák Viník od Netflixu?

Otevírací víkend Toronto International Film Festivalu je za námi. A to znamená velkou nálož reakcí na premiérové filmy. Mezi nimi i nový thriller s Jakem Gyllenhaalem!

Recenze

Mothering Sunday

Torontský deník #2: Jak se povedl thrillerový napínák Viník od Netflixu? © Lionsgate

Adaptace románu Grahama Swifta diváky přenese do 20. let minulého století v Anglii, kde mladá žena Jane (Odessa Young) pracuje jako služebná v domě pana a paní Nivenových (Colin Firth, Olivia Colman). Jane zde pracuje již několik let, a protože nemá vlastní rodinu, udržuje přátelské vztahy se svými nadřízenými i s jejich rodinnými přáteli. I když vztah se sousedem Paulem (Josh O’Connor), který se brzy chystá oženit, je trochu více, než jen přátelský… Mothering Sunday je ukázkové melodrama, které brzdí jen poněkud pomalejší tempo jdoucí ruku v ruce s místy až snovým vizuálem. Chemie mezi ústřední dvojící funguje (a film se nebojí ani nahoty, což je poměrně osvěžující), i když chvílemi připomíná slavnější @Pokání, v němž emoce fungují o něco lépe. I tak ale jde o zajímavý pohled na dobu a společnost před 100 lety, a život jedné obyčejné ženy, která toho mnoho ztratila i nabyla.

Hodnocení: 70%

© TMDB

Viník

The Guilty | USA | 2021 | Thrillery | Zmizení

Jake Gyllenhaal, Antoine Fuqua a jedna náročná noc v call centru tísňové linky v Los Angeles. Něco vám to připomíná? Jak napovídá anglický název, The Guilty (v českém překladu sugestivní Viník) je remakem dánského krimi thrilleru Tísňové volání z roku 2018. Komorně koncipované drama s Jakem Gyllenhaalem se stejně jako jeho předchůdce odehrává během jedné noci, kdy operátor tísňové linky přijme hovor od unesené ženy. Jako bývalý policista se případ (skrze telefon) snaží vyřešit, a pomalu rozkrývá celou pravdu… A kdo viděl dánský originál, už tuší, jak to všechno dopadne. Má však nová verze něco navíc? Ano i ne. The Guilty je v podstatě doslovným přepisem svého předchůdce. Ano, je tu něco málo navíc - například fakt, že Kalifornii sužují požáry, které komplikují honbu za viníkem. Jinak ale film staví prakticky výhradně na intenzivním hereckém výkonu v hlavní roli a několika známých hlasech v rolích vedlejších (Riley Keough, Peter Sarsgard, Ethan Hawke, Paul Dano). Atmosféra je díky tomu hutná, čemuž ale samozřejmě pomáhá především pomalé dávkování informací, které ovšem známe už z předlohy. Pokud máte dánský originál čerstvě v hlavě, novinka z produkce Netflixu vás asi v ničem nepřekvapí. Na druhou stranu: dostanete od ní přesně to, co čekáte. Což občas také není k zahození. A nováčci by měli mít o zábavu rozhodně postaráno.

Hodnocení: 65%

 63 %
Filmtoro
Filmtoro
Verdikt

Jake Gyllenhaal září v remaku výtečného thrilleru Tísňové volání.

Sledovat Online na Netflix  Netflix | české titulky | český dabing | od 1. 10. 2021

Kupé č. 6

Torontský deník #2: Jak se povedl thrillerový napínák Viník od Netflixu? © TIFF

Po uvedení na festivalech v Karlových Varech a v Cannes, kde získal Velkou cenu, se nový film Juha Kuosmanena (Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho) podíval i do Toronta. Adaptace románu Rosy Liksom diváky přenese do 80. let v Sovětském svazu. Laura z Finska (Seidi Haarla) studuje v Moskvě, kde má i přítelkyni. Zajímá se ovšem o minulost a archeologii a vydává se tak na výlet do Murmansku, kde chce vidět slavné petroglyfy. Cesta lůžkovým vlakem v dnešní době trvá více než den, tak si představte, jak to asi bylo před skoro 40 lety… Laura sdílí kupé s Vadimem, který by nemohl být odlišnější. Zatímco Laura je spíše tichá intelektuálka, Vadim je typický dělník, který nejdřív mluví a pak až myslí. Neshodnou se spolu ani názorově, a tak dlouhá cesta s dvěma rozličnými charaktery nevypadá úplně ideálně… Kupé č. 6 může místy připomínat kultovní trilogii “Před” od Richarda Linklatera, ale film by krásně fungoval i sám o sobě bez inspiračního materiálu. Zajímavé postavy a jejich postupné oťukávání v netypickém prostředí a v nejrůznějších situacích je místy vtipné, místy dramatické… a nakonec vás dojme.

Vrch řvoucích lvic

Torontský deník #2: Jak se povedl thrillerový napínák Viník od Netflixu? © Le Pacte

Kosovský zapadákov. Současnost. Tři kamarádky před sebou mají poslední týdny před univerzitou a jsou znuděné jak tamní malostí, tak rodinnými vztahy. S univerzitou to ale možná nakonec nebude tak žhavé, ale jak jinak opustit prostředí, které je jim tak cizí, a vzít budoucnost kompletně do svých rukou? Zadarmo to nebude… Drama o jednom bezstarostném létě, které vyústí v život plný starostí, nezapře inspiraci ve Spring Breakers, když trojici dívek na prahu dospělosti staví do situací, které nejsou tak úplně legální. Vrch řvoucích lvic kromě otázek dospivání v nepřívětivém prostředí koketuje i s tématy sexuality a přináší tak poměrně typickou festivalovou jednohubku. Debut s potenciálem.

V kinech v rámci pražského Febiofestu ve dnech 18., 19. a 22. 9. 2021.

Hodnocení: 65%

Kicking Blood

Torontský deník #2: Jak se povedl thrillerový napínák Viník od Netflixu? © New Real Films

Neotřelá upírská romance, která kombinuje motivy z filmů jako Pod kůži, Nadějná mladá žena či klasických hororů Daria Argenta? To všechno je kanadský horor Kicking Blood. Upírka Anna je znuděná upírským životem, když v noci chodí brigádničit do knihovny, aby pak zabíjela a vysávala náhodné oběti. Proč? Za prvé: proč ne, je to přece upírka. Za druhé: krev jí přináší stejnou slast jako lidem drogy. Vše se ale změní, když potká Robba - životem zdrchaného alkoholika, kterému je jedno, jestli ho Anna zbaví života, promění na upíra nebo… cokoliv. To Annu vyvede z míry natolik, že o to víc začne přepočítávat, jaký život vede a s jakými lidmi se vlastně tahá. Kicking Blood zaujme hutnou atmosférou nočního života upírů a díky neotřelému ústřednímu tématu (závislost) nabízí poměrně originální pohled na životní strasti krvežíznivých lidí.

Hodnocení: 70%

 293 zobrazení  
Filmtoro
Torontský deník #1: Portrét dívky v plamenech nebyl náhoda!
Torontský deník #1: Portrét dívky v plamenech nebyl náhoda!
10.09.2021 15:00:00 | Recenze

Máme za sebou první den 46. ročníku Toronto International Film Festivalu. Viděli jsme první hrstku filmů a otestovali jsme online festivalovou video platformu.

První dojmy: Rychle a zběsile 9 je konečně tady. Jak moc je šílené?
První dojmy: Rychle a zběsile 9 je konečně tady. Jak moc je šílené?
16.06.2021 17:00:00 | Recenze

Vin Diesel a spol. se po měsících odkladů konečně řítí do kin. A protože jsme film už měli možnost vidět, přinášíme první dojmy z téhle nové vysokooktanové jízdy. Může si film vůbec užít úplný nováček?

Speciál Přátelé: Zase spolu řadu fanoušků zklame. Emoce mu ale upřít nelze
Speciál Přátelé: Zase spolu řadu fanoušků zklame. Emoce mu ale upřít nelze
27.05.2021 7:00:00 | Recenze

Konečně jsme se dočkali a na HBO je ode dneška dostupné speciální setkání legendárních Přátel. Měli jsme možnost ho vidět s předstihem a můžeme říct, zda byste si měli pořídit extra balení kapesníků.

Jestli byste měli v týdnu vidět jeden film, je to tenhle!
Jestli byste měli v týdnu vidět jeden film, je to tenhle!
25.01.2021 11:00:00 | Recenze

Zatímco Netflix spoléhá především na svůj původní obsah, který se silně řídí neselhávajícími statistikami sledovanosti, HBO se opírá o kurátorství, kdy kinohity doplňují nenápadné filmy, které jsou často zajímavější než dobře zafinancovaný blockbuster. A v případě dramatu Monos to platí maximálně.