FB pixel TP pixel
7 věcí, které jste v 2. řadě Zaklínače rozhodně přehlédli © Netflix

7 věcí, které jste v 2. řadě Zaklínače rozhodně přehlédli

Téměř 8 hodin nové zaklínačské stopáže znamená, že lovci easter eggů, referencí a náznaků z řad fanoušků měli opět napilno. Co pozorným očím odborníků na universum Zaklínače neuniklo a naprosté většině běžných diváků pravděpodobně ano?

13. 1. 2022 15:20 | Zajímavosti

Medailon školy Vlka ze hry Zaklínač 3

7 věcí, které jste v 2. řadě Zaklínače rozhodně přehlédli © Netflix

Druhá epizoda nám poprvé umožnila podívat se zblízka na Kaer Morhen a ihned přinesla celou řadu easter eggů a narážek, které ocenili zřejmě především milovníci kultovní hry Zaklínač 3. A zaslouží za ně lehkou poklonu i tvůrci, kteří se doposud lehce zdráhali přidávat do své adaptace obsah z dílny polského herního studia CD Projekt Red. Zatímco Vesemir (Kim Bodnia) na strom plný medailonů, jež dříve patřily zaklínačům ze školy Vlka, kteří zde trénovali a pobývali, věší poslední přírůstek, pozorné oko si může všimnout repliky medailonu s vlčí hlavou, kterou nosí Geralt právě ve zmíněném herním zpracování.

Wind's Howling

Tenhle easter egg bohužel mohou najít pouze ti z vás, kteří se na Zaklínače dívají s anglickými titulky. A byť Henry Cavill dříve prohlásil, že se rozhodl v rámci scénáře nekopírovat žádný dialog Douga Cocklea, jež slavného zaklínače namluvil v rámci her, je právě u tohohle detailu zřejmé, že sami scenáristé na rozdíl od něj neodolali a drobný náznak směrem k herní adaptaci si neodpustili aspoň v hranatých závorkách, zatímco nikdo nemluví. Pokud máte zapnuté anglické titulky na začátku třetího dílu druhé řady, úplně první titulek ještě před úvodní scénou hlásá [wind howling], zatímco skutečně slyšíme, jak vítr sviští nad zasněženou krajinou, načež se záběr zaostří na Ciri. Tohle pravděpodobně vykouzlí další úsměv na tváři každému hráči. Stejnou průpovídku "Wind's Howling" totiž pravidelně používá i herní Geralt během svých cest po Kontinentu v třetím díle RPG Zaklínač.

Povědomé meče

7 věcí, které jste v 2. řadě Zaklínače rozhodně přehlédli © Netflix

A ještě na skok zpět do druhého dílu, kde Ciri (Freya Allan) poprvé prozkoumává hlubiny Kaer Morhen, svého nového domova, když narazí na zdejší zbrojnici plnou zaklínačského vybavení. A mimo významně vypadající dýky, která sehraje roli později v druhé řadě, nám jeden záběr nabídne pohled na dva dlouhé meče vystavené v kožených očcích na řetězech. I zde by měl každý hráč na první pohled poznat, že jde o meče ze Zaklínače 3. Ale které? Setkal jsem se už s názorem, že horní meč vypadá jako zmijí stříbrný meč. A pravda, kvůli světlu vypadá silueta na hlavici trochu jako dvě hlavy zmije. Při pohledu na zbytek meče a na ocelový meč pod ním bych ale spíš řekl, že jde o vlčí stříbrný a ocelový meč, jež spadají pod výstroj školy Vlka.

Geraltův odpor k cestování portály

7 věcí, které jste v 2. řadě Zaklínače rozhodně přehlédli © CD Projekt RED

Naneštěstí pro Geralta se používání portálů stává ve druhé řadě mnohem běžnější praxí. Nicméně díky Dougu Cockleovi, který Geralta namluvil ve hrách od CDPR, a díky Henrymu Cavillovi, který je ochotný dodržovat kánonické materiály a konzistenci, se Geralt bez problémů přizpůsobil stránkám i na obrazovce. Zaklínačova neochota cestovat portálem je jen jedním z mnoha atributů, které spojují jednotlivá ztvárnění, ale Cavillův výraz poté, co Geralta poprvé uvidíme v seriálu použít portál, pravděpodobně způsobí, že opravdoví fandové budou křičet smíchy.

Smyšlená Ježibaba potěší Slovany i hráče

7 věcí, které jste v 2. řadě Zaklínače rozhodně přehlédli © Netflix

Scény mimo Kaer Morhen v druhé epizodě mohou na řadu diváků působit jako nějaký solidní houbičkový trip. Trojice čarodějek Yennefer, Fringilla (Mimi Ndiweni) a Francesca Findabair (Mecia Simson) se vydají do starodávných ruin, kde nakonec narazí na osvětlenou chaloupku na kuří noze, v níž se skrývá hlavní "padouch" druhé řady, který až nápadně připomíná slovanskou Ježibabu neboli Babu Jagu. V seriálu dostala jméno "Nesmrtelná matka" neboli "Voleth Meir" a stojí za zmínku, že jde o příšeru, která nepochází z žádné Sapkowskeho knihy, byť každému, kdo někdy slyšel byť jen pohádku o perníkové chaloupce, bude tahle scenérie i postava staré ženy povědomá. A potěší opět i hráče třetího pokračování hry, neboť připomíná postavu Gauntera O'Dimma z prvního datadisku Kamenné srdce, který si rovněž liboval v parazitování na nejhlubších touhách smrtelníků a uzavírání nebezpečných krvavých smluv pod slibem, že jim je vyplní. A samozřejmě si určitě vzpomenete i na trojici velenských ježibab, jež v příběhu Zaklínače 3 sehrají důležitou roli a opakovaně se v něm objevují.

Milý příteli

7 věcí, které jste v 2. řadě Zaklínače rozhodně přehlédli © Netflix

Že má Geralt často problém dát jakkoli najevo své pocity či emoce, už pravděpodobně tak nějak tušíte. A každý, kdo četl Sapkowského knihy, určitě pozná, k čemu má odkazovat název šesté epizody "Milý příteli / Dear Friend". Pokud náhodou nepatříte mezi knihomily, tenhle detail vzdává hold a odkazuje na knihu Krev elfů, kde Geralt po delší době potřebuje od Yennefer (Anya Chalotra) pomoc s Ciri, a tak se jí rozhodne napsat dopis. A jelikož se v knize podobně jako v 1. řadě seriálu posledně nerozešli úplně v dobrém, rozhodne se ji v dopise oslovit "Milý příteli...". V povídce následuje velmi kousavá až hysterická odpověď Yennefer, které se tohle bezcitné oslovení silně dotkne. V šesté epizodě jsme se místo toho dočkali podobně trapného znovusetkání naší ústřední milenecké dvojice ve Svatyni Melitelé, kde Ciri načapá Geralta s Yennefer ve vřelém obětí. Když se zaklínače zeptá, kdo je ta žena, odvětí jí "A dear friend".

Vycpaný jednorožec

7 věcí, které jste v 2. řadě Zaklínače rozhodně přehlédli © CD Projekt RED

To nejlepší na konec? Rozhodnutí nechám na vás, každopádně tohle je jeden z nejznámějších easter eggů, jež se táhnou napříč všemi ztvárněními Zaklínače. V druhé části šesté epizody dojde na rozhovor o jednorožcích, jak už to tak s Yennefer bývá. V této scéně Yenn pronese poznámku, že kdysi vlastnila vycpaného jednorožce, než se jí ale rozbil. Náhodným divákům to může připadat jako poznámka zcela mimo mísu, ale kdo hrál Zaklínače 3, moc dobře ví, jakým způsobem se rozbil, respektive ho rozbila. A hráči budou také vědět, že Yennefer jej nakonec k Geraltově nelibosti opět dala dohromady. Myslím, že jsme všichni doufali v nějaký vizuálnější easter egg na adresu ikonického jednorožce, například v podobě rekvizity v rohu záběru, třeba v Yenneferině pokoji nebo v komnatách pro hosty v Kaer Morhen, ale to už by asi bylo vhodné přidat k téhle netradiční "pomůcce do ložnice" víc kontextu, což očividně tvůrci nechtěli. Natáčení třetí řady je však na spadnutí a kdo ví, jestli se jej přece jen jednou nedočkáme.


Tomáš Durčák
Dumavý samotář se zájmem o vše, co ještě neví. Původně chtěl z dlouhé chvíle jenom trochu psát o GoT, načež se z něj přes noc stal někdo, kdo už si sem musel napsat svůj medailonek. Nepohrdne dobrým filmem, seriálem, knihou, hudbou ani divadlem (zkrátka kulturní člověk každým coulem). Jako šéfredaktor už vedl pár projektů, kterým se dařilo i nedařilo, a pár lidí, kterým psaní šlo i nešlo. Jeho 46 chromozomů mu mimo jiné do vínku dalo nevypnutelný a mimořádně citlivý Grammar Nazi radar, díky kterému je sice nejlepším korektorem českého jazyka široko daleko, ale internetové diskuze bez prožití slabšího infarktu číst nemůže.
10 důvodů, proč je Keanu Reeves naprosto boží
10 důvodů, proč je Keanu Reeves naprosto boží
12. 1. 2022 11:00:00 | Zajímavosti

Neo, John Wick nebo Constantine… všichni hrdinové mají společné husté černé vlasy a potutelný úsměv Keanu Reevese. Tenhle kanadsko-libanonský herec je prostě dobrák od kosti a my jej naprosto zbožňujeme. Přinášíme deset důvodů, po kterých ho budete milovat taky.

5 největších nesmyslů z 2. řady Zaklínače, které se neodpouští
5 největších nesmyslů z 2. řady Zaklínače, které se neodpouští
6. 1. 2022 17:30:00 | Zajímavosti

Byť dokázala 2. řada Zaklínače v mnoha ohledech posunout laťku vzhůru a oproti jedničce se zlepšit (vizuální stránka, kostýmy, nové známé lokace, CGI, lineární děj), v celé řadě aspektů naopak přišlo zklamání. Mnohdy vskutku nečekané. Co všechno fanoušky nadzvedlo ze sedaček?

5 filmů Marvelu, které změní celý Multivesmír. Co přijde po Spider-Manovi?
5 filmů Marvelu, které změní celý Multivesmír. Co přijde po Spider-Manovi?
21. 12. 2021 16:00:00 | Zajímavosti

V kinech aktuálně září Spider-Man a zdá se, že Marvel Studios hodlají pokračovat v experimentech a zavléct nás do nejzazších koutů svého vesmíru.

Potitulkové scény Spider-Man: Bez domova: Co znamenají do budoucna?
Potitulkové scény Spider-Man: Bez domova: Co znamenají do budoucna?
17. 12. 2021 17:00:00 | Zajímavosti

Dokoukali jste posledního Spider-Mana a potřebujete vysvětlit, co se stalo v posledních scénách během závěrečných titulků? Vše podrobně vysvětlíme, spoilerům se ale logicky nevyhneme.