FB pixel TP pixel
Zlaté glóby jsou v ohrožení kvůli rasismu. Co se vlastně stalo? © TMDB

Zlaté glóby jsou v ohrožení kvůli rasismu. Co se vlastně stalo?

Budou příští rok Zlaté glóby? Tahle otázka nyní vrtá hlavou řadě lidí, protože organizaci postavenou na zhruba 90 zahraničních novinářích pronásledují osočení z rasismu.

Filmové novinky

Druhé nejslavnější filmové ceně po Oscarech hrozí zánik. Alespoň za předpokladu, že neprojde radikální proměnou, která bude vyhovovat hollywoodským studiím, streamovacím službám i samotným filmařům. Jak totiž před pár týdny uniklo na veřejnost, zástupci asociace Hollywood Foreign Press, která každoročně Zlaté glóby uděluje, nejsou dostatečně inkluzivní a do svých řad zatím nevpustili jediného kritika tmavé barvy pleti. Jak se takovou skutečnost podařilo v časech Black Lives Matter a dalších aktivistických hnutí utajit? Vcelku snadno, Hollywood Foreign Press jména svých členů veřejně neuvádí. To se nyní bude muset změnit, protože významní lidé z Hollywoodu vytváří na novinářskou organizaci tlak, aby prošla zásadní obměnou a přestala být přehnaně... bílá.

Již dříve se proti cenám a spolupráci s nimi postavily společnosti Amazon či Netflix, do kritiků se obuli i Scarlett Johansson či Marku Ruffalo a nyní situace vygradovala s Tomem Cruisem. Hvězdný herec a jedna z největších akčních ikon zaslal organizaci všechny tři své dosavadní glóby, které získal za snímky Magnolia, Narozen 4. července a Jerry Maguire, a očekává se, že ho další laureáti budou brzy následovat. Kromě toho mají Glóby ještě jeden čerstvý problém - nemají aktuálně, kde své předávání vysílat. Stanice NBC totiž čerstvě oznámila, že v příštím roce nebude předávání svým vysíláním přenosu podporovat, čímž v současném klimatu vzniká velký otazník nad samotnou budoucností dosud velmi prestižních cen. Těžko si lze překvapit, že by se přenosu chtěla v současnosti chopit jiná stanice. NBC své rozhodnutí vysvětlila tím, že dává organizátorům čas na adekvátní změny a v případě jejich provedení má zájem obnovit spolupráci v roce 2023. Asociace Hollywood Foreign Press už samozřejmě oznámila, že na inkluzi začala obratem pracovat. Když se ale podíváme, že i Oscarům trvalo rozšíření členů Akademie o minority dlouhé roky, bylo by vážně překvapivé, kdyby byrokratická organizace, jakou HFPA bez debaty je, dokázala během roku učinit dost změn, aby své bývalé partnery a spolupracovníky nalákala zpět.

 327 zobrazení   15 se líbí
Venom 2 se blíží. První ukázka doslova láká na komiksový masakr
Venom 2 se blíží. První ukázka doslova láká na komiksový masakr
10.05.2021 16:30:00 | Filmové novinky

Tom Hardy se vrací jako novinář Eddie Brock, který se spolu s mimozemským symbiontem bude muset popasovat se sériovým vrahem. Bude dvojka lepším pokračováním?

Netflix natáčí v Česku válečnou klasiku s hvězdou od Marvelu
Netflix natáčí v Česku válečnou klasiku s hvězdou od Marvelu
10.05.2021 9:00:00 | Filmové novinky

Slavné meziválečné dílo německé literatury Na západní frontě klid se dočká nové adaptace. Tu se rozhodl produkovat Netflix, který využije české lokace.

Protein bude! Internetový hit Lajna dostane 3. řadu a míří do televize
Protein bude! Internetový hit Lajna dostane 3. řadu a míří do televize
09.05.2021 8:00:00 | Filmové novinky

Diváci mající rádi drsný humor seriálu Lajna se mohou těšit na další příval přisprostlých hlášek Jířího Langmajera alias trenéra Luboše Hrouzka, protože Televize Seznam se dohodla se slovenskou TV Joj na 3. řadě.

Netflix se loučí: Kominského metoda i Castlevania lákají na velká finále
Netflix se loučí: Kominského metoda i Castlevania lákají na velká finále
07.05.2021 14:15:00 | Filmové novinky

Na své tři velké květnové hity láká Netflix v nových trailerech. Dva seriály - Kominského metoda a Castlevania - zakončí svá putování finálními řadami a minisérie Halston pak láká na vzestup a pád slavného návrháře ztělesněného Ewanem McGregorem.