FB pixel TP pixel
HBO ruší brzké premiéry megahitů z kin. Předplatitelé za změnu strategie zaplatí © Warner Bros.

HBO ruší brzké premiéry megahitů z kin. Předplatitelé za změnu strategie zaplatí

Na začátku roku uklidnilo studio Warner tvůrce, že jejich filmy už nebudou v jeden den v kině a na HBO Max, jako tomu bylo v roce 2021. Stanovila se nová mezera, která pro kinofilmy dává mezeru 45 dní, takto jsme se dočkali nového Batmana nebo Fantastických zvířat. Nové vedení ale nastavuje i nový směr.

9. 8. 2022 14:00 | Streaming novinky

Když covid rozboural v roce 2020 plán uvádění filmů do kin, každý producent či studio řešili, jak pokračovat v roce 2021. Situace se celosvětově nezlepšovala tak rychle, jak si přáli a kinofilmy nešly odkládat do nekonečna. Studio Warner Bros., tehdy ještě pod plným vedením Jasona Killara a majitelů z AT&T, se rozhodlo k radikálnímu kroku - všechny svoje filmy se rozhodli uvádět najednou v jeden den v kinech i na HBO Max. Takže diváci v USA mohli vidět exkluzivně například hity Godzilla vs. Kong, Mortal Kombat nebo Matrix Resurrections. Naprosto bezprecedentní krok, který dost tvůrců naštval (a Christopher Nolan kvůli němu odešel točit Oppenheimera k Universalu), ale objektivně pomohl číslům předplatitelů HBO Max. Pro rok 2022 si Warneři dohodli s tvůrci filmů jiná pravidla - film půjde do kin a než se dostane na HBO Max a další online kanály, musí uplynout nejméně 45 dní.

HBO ruší brzké premiéry megahitů z kin. Předplatitelé za změnu strategie zaplatí © Warner Bros.

Díky tomu, že HBO Max v březnu dorazilo konečně i k nám, jsme si tento model mohli vyzkoušet na nových filmech jako byl The Batman nebo Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství. Na podobný standard mezitím najela i další studia - stejnou lhůtu aktuálně drží i Disney, takže jsme si měsíc a půl kin po premiéře mohli online užít velké filmy jako Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství nebo Rakeťák. Trochu jinou formuli má studio Universal, své filmy jako Seveřan, Ambulance nebo Černý telefon dává za 45 dní na svoji streamovací službu Peacock, ale už dříve jsou k zapůjčení za prémiovou cenu jinde. Svoje dva největší letošní trháky, Jurský svět: Nadvláda a Mimoni 2: Padouch přichází ovšem chrání víc, takže po 45 dnech jdou na prémiové půjčení a na Peacocku jsou až za dalších 45 dní. Poslední z velkých studiových hráčů, který má zároveň svoji streamovací službu, Paramount pro naprostou většinu svých jarních filmů jako Vřískot, Ztracené město nebo Ježek Sonic 2 také zavedl hranici 45 dní než je nasadí na Paramount+, speciální výjimku má Top Gun: Maverick, který skoro tři měsíce po premiéře stále nosí ohromné peníze z kin a jeho datum online premiéry zatím vůbec nebylo stanoveno.

HBO ruší brzké premiéry megahitů z kin. Předplatitelé za změnu strategie zaplatí © Warner Bros.

Mezitím u Warnerů došlo letos na jaře k završení transakce a spojení s Discovery, do vedení nastoupil David Zaslav a jak ukázal naposledy při prezentaci kvartálních výsledků, spoustu věcí nyní hodlá dělat jinak. Sice potvrdil, že velké filmy budou dále chodit do kin, ale vůbec se nebude spěchat s jejich přidáváním na HBO Max. Zaslav uvažuje hodně číselně a podle všeho by si velké filmy přál zúročit ještě v digitálních prodejích (Amazon, iTunes, Google Play a další) než filmy pošle na HBO Max, kde už z nich nemá přímé peníze. Novou strategii si poprvé vyzkouší u životopisného filmu Elvis, kterému právě 9. srpna uplyne lhůta 45 dní od kinopremiéry. Dnes se ovšem objevuje pouze v prodejích v USA a jeho datum pro HBO Max podle všeho nebylo vůbec stanoveno. Zaslav prohlásil, že přesné datum uvedení online a na HBO Max se nyní bude stanovovat pro každý film zvlášť. Uvidíme tedy, jak to bude u filmů jako je DC Liga supermazlíčků (lhůta uplyne v polovině září) a především u dvojice (pod)zimních trháků jako Black Adam (kinopremiéra 22. října) a Shazam! Hněv bohů (kinopremiéra 21. prosince).

Aktualizace 10.8. 8:00 - Elvise už najdete online k zakoupení na Google Play či iTunes.

 7 782 zobrazení   160 se líbí
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Na seriálu Pán prstenů mohl pracovat i režisér filmů. Nenávist vše zarazila
Na seriálu Pán prstenů mohl pracovat i režisér filmů. Nenávist vše zarazila
09.08.2022 7:00:00 | Streaming novinky

Nechybělo mnoho a Peter Jackson se mohl autorsky podílet i na novém seriálovém Pánu Prstenů od Amazonu. Nakonec ale ze spolupráce sešlo.

Potvrzeno, HBO Max a Discovery se spojí, služba u nás bude za dva roky
Potvrzeno, HBO Max a Discovery se spojí, služba u nás bude za dva roky
05.08.2022 8:00:00 | Streaming novinky

S velkým očekáváním byly vyhlíženy kvartální výsledky nového konglomerátu Warner Bros Discovery, kam patří i HBO Max. Jednak jsme byli zvědaví na čísla předplatitelů, a pak, zda se potvrdí dohady o zrušení HBO Max a začlenění pod Discovery. Také nás zajímalo, jaké další úspory společnost chystá. Dostali jsme odpovědi jen částečné.

Vede u vás Netflix, Disney+ či HBO Max? K narozeninám nadělujeme exkluzivní statistiky!
Vede u vás Netflix, Disney+ či HBO Max? K narozeninám nadělujeme exkluzivní statistiky!
04.08.2022 19:30:00 | Streaming novinky

Přesně před 7 lety byla spuštěna první verze Filmtora jako rozcestník v online nabídce půjčoven. A před 5 lety jsme začali stabilně počítat kolik přivádíme jednotlivým online půjčovnám. Data za tuto dobu nyní poprvé veřejně nabízíme a můžete tak vidět, zda mezi vámi je oblíbenější Netflix nebo HBO a jak se jejich poměr změnil.

Paramount+ dál slibně roste, že by i Netflix záviděl
Paramount+ dál slibně roste, že by i Netflix záviděl
04.08.2022 14:00:00 | Streaming novinky

Dnes mají své kvartální výsledky vypustit hned dva velcí hráči, než večer dorazí velmi očekávané zprávy od Warnerů a HBO, máme tu čerstvá čísla za druhý kvartál za Paramount. Mediálnímu koncernu se v tržbách moc nedařilo a kromě kin prakticky všude klesl. Daří se mu ovšem zvyšovat počet předplatitelů Paramount+.