FB pixel TP pixel
Hra na oliheň vydělala Netflixu přes 900 milionů dolarů. Tvůrce seriálu oškubal © Netflix

Hra na oliheň vydělala Netflixu přes 900 milionů dolarů. Tvůrce seriálu oškubal

Seriálový thriller Hra na oliheň se stal obrovským světovým hitem, který dle odhalených interních dokumentů Netflixu zvýšil hodnotu společnosti o stovky milionů dolarů. Autor seriálu ovšem na odměnách nedostal téměř nic.

30. 6. 2023 16:00 | Streaming novinky

Největším dosavadním hitem Netflixu je korejský sociální thriller Hra na oliheň, a to i po změně metriky, kterou streamer zavedl minulý týden. Během prvních 91 dní od premiéry má seriál na kontě 265 milionů zhlédnutí, druhá v pořadí je teenagerovská hororovka Wednesday s 252 miliony zhlédnutími. Podle interních dokumentů, které se dostaly do rukou novinářům z deníku LA Times, zvýšil úspěch Hry na oliheň hodnotu Netflixu o 900 milionů dolarů. Nemalou mírou k tomuto sukcesu samozřejmě přispěl i scenárista a režisér seriálu Hwang Dong-hyuk, který v pravý čas přišel s dobře natočenou a chytlavou premisou. Pokud si ovšem myslíte, že z tohoto finančního zázraku Hwang nějak výrazně profitoval, tak jste na omylu.

Jeho smlouva prý byla sepsána tak, že se vzdává všech práv duševního vlastnictví a v případě úspěchu nedostane žádnou odměnu. Hwang v počátku z prodejů nějaké peníze dostal, ale to již skončilo. Kdyby se Oliheň vysílala v klasické televizi či kabelovce a ne na streamu, měl by Hwang v případě opakovaného přehrání nárok na licenční poplatky. To je také jeden z hlavních důvodů, proč američtí scenáristé právě teď stávkují a velmi vážně o tom uvažuje i herecká asociace. Tyto zbytkové platby byly dříve způsobem, jakým tvůrci dokázali vydělat větší peníze, což se s příchodem streamovacích platforem narušilo. Samozřejmě, můžeme svalit vinu na Hwanga, že podepsal nevýhodnou smlouvu, na druhou stranu, vyplácení odměn za práci, která generuje obrovské příjmy, by mělo být standardem.

Zdroj: No Film School / Los Angeles Times

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Netflix mění metriky sledovanosti. Stranger Things už nejsou nejsledovanějším seriálem
Netflix mění metriky sledovanosti. Stranger Things už nejsou nejsledovanějším seriálem
27.06.2023 16:00:00 | Streaming novinky

Streamovací gigant Netlix se rozhodl kvůli větší transparentnosti změnit svou metriku sledovanosti, která přinesla změny v tabulce nejsledovanějších pořadů.

S Dahmerem trhal rekordy, teď končí. Netflix opouští jeden z největších tvůrců současnosti
S Dahmerem trhal rekordy, teď končí. Netflix opouští jeden z největších tvůrců současnosti
22.06.2023 12:40:00 | Streaming novinky

Jednomu z největších současných televizních tvůrců Ryanu Murphymu končí pohádková pětiletá smlouva s Netflixem. Murphy však o další prodloužení zájem nemá.

HBO Max oznámilo zdražování v Evropě
HBO Max oznámilo zdražování v Evropě
15.06.2023 16:30:00 | Streaming novinky

Streamovací služba HBO Max se chystá na první zdražování v Evropě poté, co v loňském roce došlo k rebrandingu, který měl platformu nakopnout do nové budoucnosti. Nyní se evropský region připravuje na další změnu názvu, kdy ikonické HBO definitivně zmizí a zůstane pouze Max.

Disney Plus má po roce v Česku 1900 titulů a roste. Zklamal cenou a nedostatkem dabingu
Disney Plus má po roce v Česku 1900 titulů a roste. Zklamal cenou a nedostatkem dabingu
14.06.2023 19:20:00 | Streaming novinky

Je to přesně rok, co do Česka vstoupila služba Disney+. Co všechno přinesla, co se u nás mezitím změnilo a jak po roce hodnotíme její vstup ve srovnání s ostatními službami? Pojďme se podívat na všechny zásadní oblasti.