FB pixel TP pixel
Nejslavnější větu z Temného rytíře Christopher Nolan nenapsal a nepochopil ji © Warner Bros.

Nejslavnější větu z Temného rytíře Christopher Nolan nenapsal a nepochopil ji

Temný rytíř stále zůstává etalonem žánru komiksových adaptací a jeho pasáže jsou neustále citovány fanoušky po celém světě. Paradoxem ovšem je, že jeho nejchválenější tvůrce Christopher Nolan moc dobře ví, že nejslavnější větu z filmového hitu nenapsal. A jak sám přiznává, dodnes ho to trochu štve.

Filmové novinky

Režisér a scenárista Christopher Nolan aktuálně sbírá jedno filmové ocenění za druhým za snímek Oppenheimer a je aktuálně největším favoritem v boji o zlaté oscarové sošky. Z toho důvodu Nolan dává mnoho nových rozhovorů, v nichž samozřejmě musí dojít i na jeho předchozí filmy. V tom pro magazín Deadline se Nolan ohlédl za vznikem filmu Temný rytíř, který byl pro Nolana zlomem v mnoha směrech. Poprvé totiž začal točit pasáže pro IMAX a také dostal mnohem větší svobodu ze strany studia Warner Bros., o níž v rámci Hollywoodu díky svým úspěchům a kvalitě projektů nikdy nepřišel.

Nejslavnější věta

Za úspěch Temného rytíře však Nolan vděčí mimo jiné i svému bratru Jonathanovi, s nímž dříve napsal kouzelnický majstrštyk Dokonalý trik a později i snímky Temný rytíř povstal a Interstellar. A jak sám přiznává v rozhovoru, nejslavnější větu z Temného rytíře napsal právě Jonathan, což Christophera tak trochu štve. Jedná se o moment, kdy Harvey Dent říká, že „Buď zemřete jako hrdina, nebo žijete tak dlouho, až se z vás stane padouch.“

„Tuhle větu napsal můj bratr. Štve mě to, protože jde o dialog, který nejvíce rezonuje. Tehdy jsem si ale říkal, že ani nevím, co to vlastně znamená. Přečetl jsem si Jonathanovu verzi scénáře a říkal jsem si, že je to v pořádku, nechám to tam, ale netuším, co to má vyjadřovat. Je na tom něco pravdivého?,“ popisuje tvorbu ikonického momentu režisér.

„A o několik let později se zdá, že je tahle věta čím dál pravdivější. Obzvlášť pro tenhle film to platí. Vybuduj je a pak je strhni. Přesně takhle s lidmi jednáme,“ dodává Nolan, který poslední roky pracuje již bez svého bratra, který se přesunul do televize. Jonathan Nolan během let pracoval jako showrunner seriálů Lovci zločinců či Westworld a v letošním roce uvede na Amazonu herní adaptaci fenoménu Fallout. Neznamená to však, že by se sourozenci o projektech nebavili. Jak Christopher Nolan přiznal v podcastu Scriptnotes, Oppenheimera psal s Jonathanem ve stejném domě, v němž jeho bratr pracoval na Falloutu a vzájemně si svou práci komentovali a vylepšovali.

Zdroj: Deadline / Slashfilm

Největší seriálová událost od Hry o trůny už je online. Historický spektákl drží 100% hodnocení
Největší seriálová událost od Hry o trůny už je online. Historický spektákl drží 100% hodnocení
28.02.2024 16:00:00 | Filmové novinky

Fanoušci historických velkofilmů, nekonečného intrikaření a brutálních výjevů by měli zbystřit. Na streaming dorazil nový seriál, který kritici označují jako největší seriálovou událost od Hry o trůny. O kvalitách seriálu vypovídá, že si drží skóre sto procent pozitivních recenzí.

Netflix slaví nový fantasy hit. Překonal Zaklínače, Hru na oliheň i One Piece
Netflix slaví nový fantasy hit. Překonal Zaklínače, Hru na oliheň i One Piece
28.02.2024 14:30:00 | Filmové novinky

Netflix si může oddechnout. Dlouhé roky připravovaná adaptace animované ságy Avatar totiž slaví úspěch a překonává jedny z největších hitů streamovací služby za poslední měsíce. I ona ale nachází řadu přemožitelů. Otázkou také zůstává, jaká bude sledovanost v dalších týdnech.

Nejkouzelnější film posledních let bude brzy na HBO. Dnes dorazil nový Aquaman
Nejkouzelnější film posledních let bude brzy na HBO. Dnes dorazil nový Aquaman
27.02.2024 15:00:00 | Filmové novinky

Studio Warner Bros. má před sebou hodně nabitých několik týdnů v kinech i v online prostoru. Právě dnes vstoupil na službu HBO Max komiksový velkofilm Aquaman a ztracené království, již pozítří se chystá do kin i písečné sci-fi Duna a již za pár dní se dočkáme i nejkouzelnějšího filmu posledních let.

Velkolepý návrat Kevina Costnera! Trailer láká na spektákl, který už se dnes netočí
Velkolepý návrat Kevina Costnera! Trailer láká na spektákl, který už se dnes netočí
26.02.2024 20:00:00 | Filmové novinky

Klasické velkofilmy neumřely! Respektive umřely, ale tvůrci jako Kevin Costner odmítají, aby byly zahrabány pod hromadu hlíny a nikdo si na ně nevzpomněl. Legendární herec a režisér tak znovu oživuje majestátní westerny a chystá epickou ságu, která půjde do kin ve dvou částech.