FB pixel TP pixel
5. díl Hry o trůny pálí zbytky konzistence a dělá z Dany Nočního krále © TMDB

5. díl Hry o trůny pálí zbytky konzistence a dělá z Dany Nočního krále

Buď se David Benioff a D. B. Weiss zbláznili, nebo je za rohem čeká tak lukrativní job, že se rozhodli hodit veškeré starosti okolo Hry o trůny za hlavu a co nejrychleji seriál ukončit bez ohledu na dosavadní vývoj postav a vlastně bez ohledu na cokoliv, co kdysi dělalo Hru o trůny Hrou o trůny.

Filmové novinky

POZOR! Následující řádky obsahují spoilery z 5. dílu 8. řady Hry o trůny „The Bells“.

Bavila vás někdy Hra o trůny proto, že měla fantastický scénář, unikátní jiskru a stříkaly z ní na všechny strany emoce všech chutí, vůní a barev? Pak jste zřejmě u posledního dílu umírali nudou, protože pozornost autorů se v tomto díle kompletně soustředila pouze na efekt a rozhodla se ignorovat všechno ostatní.

Tady je potřeba stejně jako v Bitvě o Zimohrad vyzvednout efekty a zpracování. Pokud by nešlo o Hru o trůny, ale o našlapaný blockbuster vyprávějící o šílené jezdkyni na drakovi, chyběla tomu už jenom rocková hudba a naprosto geniální akčňák je na světě. Někdo si tady ale spletl název seriálu a diváci to rozhodně nebyli.

Prvním, na koho dopadla nelítostná chuť tvůrců podkopat prakticky všechny dosavadní důležité postavy, byl Varys (Conleth Hill), který po rozhodnutí podpořit Jona (Kit Harington) přežil dvě sekundy. Neudělal nic, aby dosáhl větší podpory pro Jona a menší pro Daenerys (Emilia Clarke). Nakonec ani nemusel, protože Dany se rozhodla, že bude naštvanou královnou. Varys šel přímo za Jonem a zcela nepochopitelně mu oznámil, že by měl být králem. Něco, co by Varys jakožto mistr intrik a zákulisních her nikdy neudělal. A tak se rychle poroučel ze scény.

5. díl Hry o trůny pálí zbytky konzistence a dělá z Dany Nočního krále © TMDB

Zde mám malý problém s konzistencí účinku dračího ohně. Varys při své popravě nevydal ani hlásku, což je správně, jelikož dračí oheň je magický a neobyčejně silný, takže své oběti rovnou spaluje na popel. Jenže o pár minut později sleduju město plné vojáků a civilistů, kteří po zásahu stejným ohněm najednou vřeští bolestí. Buď tady zase hapruje konzistence, nebo byl Varys ještě větší badass, než jsme si mysleli.

A když už jsme u konzistence, někdo (kdo asi) od 4. dílu silně oslabil efektivitu škorpionů, a naopak pořádně nakopl sílu Drogona. Na Rhaegala vystřelilo 5-10 škorpionů a poroučel se k zemi, tady jich jenom z lodí pálilo snad 100 a další desítky byly na hradbách, ale za celý díl se neujal jediný projektil.

Nezapomeňme také na žoldáky Zlaté společnosti a jejich kapitána Harryho Stricklanda (Marc Rissmann), kterého jsme ani nestihli blíže poznat, než jeho život ukončil pomstychtivý Šedý červ (Jacob Anderson). 20 tisíc vojáků se zčistajasna během 10 sekund vypařilo a na zbylé se vrhla nějaká čerstvá záloha Dothraků a Neposkvrněných, kteří zřejmě přežili Bitvu o Zimohrad v kryptě (anebo už tvůrci zapomněli, že nějaká Dlouhá noc vůbec proběhla). Tady by nepomohli ani ti sloni.

5. díl Hry o trůny pálí zbytky konzistence a dělá z Dany Nočního krále © TMDB

Dále je tady Tyrion (Peter Dinklage), který poslední dvě řady seká jednu chybu za druhou. Poté, co řadu za řadou předváděl skutečnou inteligenci, pragmatismus a umění mocenského rozhodování, které zřejmě zdědil po svém otci, si do velkého finále vzal pouze neopatrnost. Pokud chtěl skutečně odvrátit zničení Králova přístaviště a smrt statisíců nevinných civilistů, možná si měl udání Varyse (který mu mimochodem zachránil život) Daenerys ještě rozmyslet. Scénu s osvobozením zajatého Jaimeho (Nikolaj Coster-Waldau) na druhou stranu považuji za jednu z těch nejlepších z celého dílu.

Jaime jako postava rovněž zklamal. Poté, co se 4 díly vyrovnával s tím, kdo je a chtěl se stát někým lepším, nakonec všechno zahodil a rozhodl se vrátit ke svému starému já. Jednu z nejoblíbenějších postav pak zapíchne Euron (Pilou Asbak), který nikoho příliš nezajímá, načež Kingslayer umírá v podzemí Králova přístaviště v objetí Cersei (Lena Headey). Ok, stejně to bylo jenom proroctví.

5. díl Hry o trůny pálí zbytky konzistence a dělá z Dany Nočního krále © TMDB

Fanoušci se konečně dočkali, proběhl Cleganebowl, ale upřímně byl v tomhle díle tak trochu navíc. Ve chvíli, kdy celé město hoří a na scéně jsou mnohem důležitější postavy konající mnohem důležitější činy, mě Ohařovy rodinné problémy příliš nezajímaly. Scéna s Aryou (Maisie Williams), kterou odradil od nesmyslné smrti, byla skvělá. Jen je škoda, že sám Sandor Clegane (Rory McCann) se za 8 řad a zejména po svém znovuobjevení v 6. řadě nic moc nepřiučil a nedošlo mu, že vztah s Aryou nebo jiné životní hodnoty mohou být hodnotnější než obyčejná pomsta na již mrtvém bratrovi.

5. díl Hry o trůny pálí zbytky konzistence a dělá z Dany Nočního krále © TMDB

Nyní se dostáváme ke třem nejhlavnějším postavám, kde leží skutečná tragédie nejen tohoto dílu. Proč se díváte na Hru o trůny? Já proto, že chci vidět Daenerys, Jona, Cersei a další postavy.

Daenerys však lze jednoznačně považovat za postavu, kterou tento díl poškodil nejvíc. Že Daenerys spálí Královo přístaviště na popel bylo rozhodně realistické očekávání, které jsem sdílel. Ale ne kvůli nějakému vzteku, nýbrž proto, že ji k tomu Cersei donutí. Daenerys takto bez smyslu lidi nevraždí. Chce vytvořit lepší svět.

Po 7 řadách snahy získat Železný trůn se fanoušky milovaná Matka draků ve chvíli, kdy ho měla doslova na dohled a v podstatě v kapse, zničehonic rozhodla, že je načase kompletně se zbláznit. Jako by dosud neměla dostatek titulů, po 5. díle si může přidat další: „Fašistická diktátorka ohně a krve“.

5. díl Hry o trůny pálí zbytky konzistence a dělá z Dany Nočního krále © TMDB

Zničila všechny důležité vojenské cíle a vyhrála. S přehledem zvítězila a cesta k Trůnu byla volná. Stačilo jí jen počkat, až její armáda obsadí město, nebo se rozlétnout vstříc Rudé citadele a vyřídit si to s Cersei, pokud se odmítne vzdát. Bez jakéhokoliv smysluplného důvodu se ale místo toho vydala na genocidu civilního obyvatelstva jenom proto, že se rozeznělo pár zvonů oznamujících, že se město vzdává.

Smysl? Daenerys byla přece jako malá mučena za zvuku zvonících zvonů. To jste nevěděli? Není to totiž pravda, zrovna jsem si to vymyslel, aby její chování dávalo aspoň poloviční smysl. Jak jinak si vysvětlit, že někdo, komu se říká „Breaker of Chains“ a má problém pouze s Lannistery, respektive Cersei, zabíjí bezmyšlenkovitě civilisty, se kterými žádný problém nemá a zrovna se jí vzdali?

Plně chápu a nevadí mi, že Drogon spálí na popel Rudou citadelu, všechny Lannistery, jejich věrné poddané i celou jejich armádu a vymaže tento rod ze světa. A pochopil bych, že Daenerys zabije nějaké civilisty ve snaze zničit Cersei, která se odmítne vzdát. Cersei se však vzdala a Daenerys se rozhodla pokořit v počtu zabitých Nočního krále, protože proto. Důvod zaútočit na obyvatele města a plivat na ně oheň znovu a znovu a znovu a znovu a znovu a znovu zcela uniká a nemá žádnou dějovou oporu.

5. díl Hry o trůny pálí zbytky konzistence a dělá z Dany Nočního krále © TMDB

Naopak to podkopává všechno, čím dosud Daenerys byla. Ještě na začátku 8. řady byla odhodlána bojovat o samotné přežití lidstva proti nemrtvým a nyní upaluje za živa tisíce lidí jako odplatu za smrt jedné rádkyně? Zároveň to podkopává Cersei, z které se tvůrci najednou snaží udělat postavu, s níž máme soucítit.

Nebylo by smysluplnější, kdyby se poražená Cersei odmítla vzdát a tato skutečnost Daenerys vyprovokovala k nepřiměřené reakci? Nebylo by i pro Cersei smysluplnější, kdyby se místo fňukání, že chce žít, rozhodla bojovat až do hořkého konce? Prohrávala a věděla, že prohrává, od samého začátku, a ještě v posledním díle, kdy měla šanci přežít, se zachovala zcela nemilosrdně. I před tím měla hned několik šancí vzdát se a společně s Jaimem a jejich dítětem přežít, ale všechny odmítla. Co se najednou změnilo?

Místo toho se tvůrci snaží udělat z Daenerys šílenou královnu ve stylu jejího otce, což je přece nesmysl, protože jsme posledních 8 řad zjišťovali, že je někým zcela jiným.

5. díl Hry o trůny pálí zbytky konzistence a dělá z Dany Nočního krále © TMDB

A stejně, jako Daenerys doslova na cílové čáře její celé pouti najednou přeskočilo a rozhodla se vše, co dosud budovala, za co bojovala a pro co žila, spláchnout do záchodu, se tvůrci rozhodli vykašlat i na poslední zbytky konzistence, inteligenci i důležitost postav a vzít nás místo toho s novou hlavní postavou Aryou Stark v plot armoru na apokalyptický výlet do města, kde umírá díky ohni a troskám znovu a znovu a znovu a znovu a znovu, aby se posléze plná síly bez jediného vážného zranění zase objevila.

Jon si střihl již druhou bitvu, ve které prakticky nic neudělal. V téhle byl více méně jen vojákem a obětí a mnoho jsme si ho neužili, protože velkou část bitvy jsme sledovali z pohledu Aryi Stark. Té Aryi, která zabila Nočního krále, což byl boj Jona, který bojem se smrtí strávil předchozích 7 řad. Té Aryi, která dostala tolik prostoru v Králově přístavišti, i když to byl boj Daenerys, která se sem rovněž snažila dostat celých 7 řad. A té Aryi, která zřejmě dostane další pozornost v posledním díle, kdy pravděpodobně Daenerys zabije. Tvůrci se asi rozhodli, že Arya bude tou hlavní postavou, kterou je potřeba v posledních dílech sledovat, což bohužel řadě dalších nedává žádný prostor dýchat.

Je s podivem, že někdo, kdo se podílel na psaní všech předchozích řad, dokázal napsat něco jako 5. díl. Jon je přece něco víc než jenom voják, je to muž integrity, cti a tajný dědic trůnu. A Daenerys je přece něco víc než jenom šílená královna, umí být velmi přívětivá, je empatická a naslouchá svým rádcům. Nikdy by se jen tak nerozhodla vraždit nevinné civilisty.

5. díl Hry o trůny pálí zbytky konzistence a dělá z Dany Nočního krále © TMDB

Nepleťte si prosím tuto kritiku s fňukáním, že se seriál neubírá směrem ke šťastnému konci. O ten tady vůbec nejde. A efekty i draci i umírající lidé v ulicích Králova přístaviště jsou super, ale na pozadí se hlavní postavy chovají naprosto nesmyslně a všechna ta vizuální pompéznost je de facto zatlačuje k postranní čáře, což je při kulminaci seriálu kalibru Hry o trůny fatální přešlap. Fanoušky, kteří pilně sledují vývoj jednotlivých postav, jejich motivaci, jejich hodnoty, sbírání zkušeností i postupný růst, a čekají na závěr hodný těchto 10 let budovaných postav, nelze uplatit trochou hezky vypadajícího CGI.

Zodpovědná dvojice Benioff a Weiss se však zřejmě rozhodla, že už je Hra o trůny nebaví a raději se chtějí vydat rozdávat svůj neobyčejný talent psát příběhy třeba do světa Star Wars. A tak nám pro poslední řadu snížili počet dílů, oproti planým slibům megadlouhých dílů ke každému přidali jen 10-20 minut a extrémně urychlili děj ve stylu po nás potopa, takže seká jeden nesmysl za druhým, na place se povalují kelímky s kávou a dříve inteligentní, smysluplně vystavěné postavy se jedna po druhé vlastní hloupostí sesouvají jako domečky z karet.

Po tomhle začíná jít z posledního dílu opravdu strach. Vlastně by mě nepřekvapilo, kdyby se Daenerys rozhodla všechny zbývající postavy popravit a vládnout těm 10 zbývajícím obyvatelům Králova přístaviště, kteří nějakým zázrakem přežili. V tuhle chvíli to stejně začíná být tak trochu jedno, protože počet fanoušků, kteří příště opakování Hry o trůny ukončí 6. nebo 7. řadou, s každým dílem 8. řady roste.

 6 367 zobrazení   198 se líbí
HBO není jen Hra o trůny. Kdy se vrátí Sedmilhářky nebo Příběh služebnice?
HBO není jen Hra o trůny. Kdy se vrátí Sedmilhářky nebo Příběh služebnice?
12.05.2019 | Filmové novinky

Ačkoli HBO v současnosti těží hlavně ze závěrečných dílů Hry o trůny, pomalu se oblíbená „kabelovka“ a streamovací služba chystá na časy, kdy se Jon, Dany a Cersei nebudou prát o nejnepohodlnější trůn na světě. A my víme, co se chystá a hlavně kdy!

HBO to podle G.R.R. Martina myslí vážně se 3 spinoffy Hry o trůny
HBO to podle G.R.R. Martina myslí vážně se 3 spinoffy Hry o trůny
10.05.2019 15:20:00 | Filmové novinky

Zatímco se vlajková loď HBO Hra o trůny blíží ke svému finále, pracuje stanice HBO ve spolupráci s George R. R. Martinem na celkem 3 dalších seriálech ze Západozemí. Autor fantasy ságy Píseň ledu a ohně to oznámil na svém blogu, aby se vymezil proti spekulacím medií.

Kdy se vrátí a co všechno víme o 2. řadě Fincherovy kriminálky Mindhunter?
Kdy se vrátí a co všechno víme o 2. řadě Fincherovy kriminálky Mindhunter?
10.05.2019 15:00:00 | Filmové novinky

Podle producentky seriálu Charlize Theron bychom se měli druhé řady kriticky vysoce hodnoceného temného thrilleru dočkat již v létě, konkrétně v srpnu. Oficiální potvrzení ze strany Netflixu ovšem ještě nedorazilo.

Fotky k 5. dílu Hry o trůny ukazují, jak se Dany před finále hroutí svět
Fotky k 5. dílu Hry o trůny ukazují, jak se Dany před finále hroutí svět
09.05.2019 12:00:00 | Filmové novinky

Předposlední díl Hry o trůny se nezadržitelně blíží a první fotografie ukazují, že půjde o všechno. Daenerys a Jon se chystají oblehnout Královo přístaviště. Může však samozvaná královna stále věřit svým nejbližším spojencům?