FB pixel TP pixel
Třetí díl Hry o trůny ukončuje domnělý hlavní děj a rozpolcuje diváky © TMDB

Třetí díl Hry o trůny ukončuje domnělý hlavní děj a rozpolcuje diváky

V pořadí již třetí Bitva o Zimohrad je za námi. A lze bez výčitek konstatovat, že předvedla spektákl, jaký v dosavadním vývoji Hry o trůny ani v seriálovém žánru nemá obdoby.

Filmové novinky

POZOR! Následující řádky obsahují VELKÉ spoilery z 3. dílu 8. řady Hry o trůny „The Long Night“.

Třetí díl Hry o trůny ukončuje domnělý hlavní děj a rozpolcuje diváky © TMDB

Na úvod patří poklona tvůrcům za vytvoření neobyčejné atmosféry a bitevní vřavy, kterou si jistojistě v budoucnu zopakuji stejně rád, jako Helmův žleb. Tohle bylo krveprolití, které po vizuální stránce zasluhuje 10/10. Návrat Melisandry (Carice van Houten), která Dothrakům zapálila před bitvou zbraně, zažehl naději i ve mně… jen aby ji o pár okamžiků později surově sfoukl, když je i s koňmi doslova pohltila smrt. Tady mě také poprvé napadla myšlenka, že pokud živí nějakým zázrakem dokáží zvítězit, Daenerys toho pro další boj s Cersei mnoho nezbude.

Pohledné (byť místy lehce chaotické) byly i vzdušné souboje draků, kteří se proháněli sněhovou bouří, lámali si vzájemně kosti a plivali po sobě oheň, zatímco jejich jezdci jeden po druhém padali k zemi. I Daenerys (Emilia Clarke) se ocitla ve zranitelné pozici, když se vůbec poprvé nedokázala udržet na Drogonovi. Následovalo jedno z nejvýznamnějších úmrtí celého dílu – její nejlepší přítel Jorah (Iain Glen) brání Daenerys do posledního dechu a platí za její přežití vlastním životem, čímž dokončuje svou tragickou dějovou linku, kterou navíc celou strávil v kruté „zóně přátelství“ Matky draků.

Třetí díl Hry o trůny ukončuje domnělý hlavní děj a rozpolcuje diváky © TMDB

Třetí díl se všemožně snažil ukázat, že Bílí chodci a Noční král (Vladimir Furdik) jsou téměř nezastavitelní. Všichni hrdinové na zemi od prvních okamžiků bitvy bojují o holé přežití. Dolorous Edd (Ben Crompton) umírá před hradbami Zimohradu, když pomáhá Samovi, a drobná Lyanna Mormont (Bella Ramsey) platí nejvyšší cenu za skolení obra.

Třetí díl Hry o trůny ukončuje domnělý hlavní děj a rozpolcuje diváky © TMDB

Druhou významnou (a z pohledu děje pravděpodobně nejdůležitější) ztrátou je Beric Dondarrion (Richard Dormer), který se obětuje pro Aryu (Maisie Williams). Po jeho smrti mi bylo ihned jasné, že Arya byla nakonec tím skutečným důvodem, proč byl tolikrát vzkříšen. Stejně jako Ohař (Rory McCann) se Beric této bitvy dožil proto, aby ji mohli chránit a pomoci jí odstranit ze svého seznamu jméno, které do něj nikdy nepřidala. Protože „Co řekneš smrti? Dnes ne!“

V důsledku vlastně nemám žádný problém s tím, že zrovna Arya zabila Nočního krále. A je rozhodně cool, že to provedla dýkou z valyrijské oceli, která byla v 1. řadě určena k zavraždění Brana. Seriál se dlouhodobě snaží strkat nás do tábora Jona (Kit Harington) a Daenerys a tohle mělo být zřejmě cool překvapení. Klíčovým problémem spíš je, že jedním z úplných základů celého seriálu byla skutečnost, že Bílí chodci pochodují na jih. Melisandra od začátku prohlašovala, že „skutečná válka leží na severu“, Bílí chodci jsou skutečným nepřítelem a na handrkování mezi lidmi vůbec nezáleží.

Třetí díl Hry o trůny ukončuje domnělý hlavní děj a rozpolcuje diváky © TMDB

Je maličko iritující, že onen bájný Noční král, který měl představovat vtělenou esenci zla a smrti, nakonec spadl z draka, utekl z férového souboje muž proti „ledovému muži“ s Jonem a byl zabit mladou dívčinou přímo uprostřed své neporazitelné armády. Kdyby aspoň stihl použít ten skvěle vypadající ledový meč, který celou bitvu nosil na zádech. A jeho gang Bílých chodců, který zřejmě dával dohromady celé dekády, ne-li století? Ten mezitím celou bitvu prostál na koních na okraji lesa a do Zimohradu napochodoval až ve finále, aby se z první řady mohl dívat na to, jak šéf umírá. Naivně jsem očekával, že když jsme Bílé chodce v minulém díle viděli vyzbrojené ledovými oštěpy, budou mít za úkol chránit nemrtvé před nálety draků. Místo toho neudělali za bezmála hodinu a půl vůbec nic.

Ano, byli jsme oklamáni, a proto zřejmě tolik fanoušků cítí po zhlédnutí 3. dílu takovou zvláštní rozpolcenost. Řadu po řadě nám seriál neustále opakoval, že Noční král přichází a na žádné jiné válce nezáleží. Tohle byla ta hlavní válka, ta Velká válka, kde bylo v sázce úplně všechno. A najednou je po všem. Ultimátní zlo bylo poraženo a intrikování s Cersei (Lena Headey), které nás čeká v posledních třech dílech, se najednou zdá jako úplná malichernost, na které vlastně vůbec nezáleží.

Třetí díl Hry o trůny ukončuje domnělý hlavní děj a rozpolcuje diváky © TMDB

Třetí díl nám po hodinovém masakru stroze sdělil, že Noční král ve skutečnosti nebyl až tak důležitý a opravdovým nepřítelem číslo jedna je Cersei. Jenže zatímco ve světě lidí se vždycky najde nějaká poblázněná královna, král nebo jiná osoba, kterou bude potřeba porazit, Noční král byl skutečně unikátní hrozbou. Konflikty lidí s lidmi probíhaly posledních sedm řad a mezitím nám různá proroctví neustále opakovala, že nejsou vůbec důležité.

Skutečnost, že Arya zabila Nočního krále, tak chtě nechtě lehce degraduje následující díly, ve kterých nás čeká souboj s Cersei. Bílí chodci to mají za sebou a zbylí hrdinové vyrazí na jih. Zde se sluší připomenout, že i když byl Zimohrad téměř vyhlazen, stále nám zůstává slušný zástup hlavních postav, které jako nějakým zázrakem přežily neustávající útoky hord nemrtvých na nádvoří Zimohradu, kde jim čelili de facto sami (někteří jako Sam dokonce v leže a zatímco panicky brečeli), a stále dýchají. Podobné zklamání přinesly i události z krypty, kde hrobky opustili mrtví Starkové a... zemřelo pár komparzistů. Sansa (Sophie Turner) a Tyrion (Peter Dinklage) už dokonce tasili zbraně a zdálo se, že jsou připraveni zemřít, nebo se aspoň obětovat pro ostatní. Pak ale přišel střih a poslední šanci na aspoň nějakou tragédii tváří v tvář služebníkům smrti byl konec. Bílí chodci se možná měli co do efektivity něco přiučit od armády Lannisterů, která v minulé sezóně vyčistila Vysokou zahradu do posledního živáčka.

Šedý červ (Jacob Anderson), Brienne (Gwendoline Christie), Jaime (Nikolaj Coster-Waldau), Sam (John Bradley), Bran (Isaac Hempstead-Wright), Arya, Sansa, Tyrion, Daenerys i Jon bitvu přežili (mimochodem, nevíte někdo, jak dopadl Jonův zlovlk Duch?). Popravdě jsem doufal, že až budu tento seznam přeživších po bitvě psát, bude mnohem kratší, protože jestli mělo v této řadě někde zemřít mnoho hrdinů, kteří již smysluplně dokončili svůj charakterový oblouk a mají důvod se obětovat, bylo to v Bitvě o Zimohrad. Na druhou stranu je dobře, že tito hrdinové aspoň ztratili téměř celou armádu, kterou dříve pracně dali dohromady. V opačném případě by totiž poslední tři díly byly opravdu jen formalitou.

Ano, Noční král byl jednoznačně mnohonásobně větším nebezpečím než Cersei. Ale královnin plán vyčkávat, než Bílí chodci její soupeře v boji o trůn oslabí, vyšel na jedničku a nyní má k dispozici 20 000 žoldáků Zlaté společnosti, skvěle vycvičenou lannisterskou armádu a nepochybně slušný počet balist proti drakům. V podzemí se navíc určitě najde ještě pár barelů Divokého ohně a jak známe Cersei, klidně s sebou na pravdu Boží vezme celé město a všechny v něm, než aby přijala svou porážku.

Třetí díl Hry o trůny ukončuje domnělý hlavní děj a rozpolcuje diváky © TMDB

Na druhé straně mezitím stojí totálně zdecimovaná armáda Jona a Daenerys, hromada k smrti unavených hrdinů a dva slušně potlučení draci (další dotaz, nevíte někdo, jestli Rhaegal přežil své nouzové přistání?). Tyrion musí už nyní vědět, že jakékoliv diplomacii odzvonilo a jedinou cestou k porážce jeho sestry je další válka. Otázkou také zůstává, co s Varysem (Conleth Hill) ukuchtí pro Jona a Daenerys a koho z nich budou prosazovat na Železný trůn. Pamatujete, jak si Tyrion ve 2. díle po taktické poradě všiml, že Jon se k Dany příliš nemá, načež si přisunul židli k Branovi a chtěl po něm převyprávět jeho osud? Máme nějakou garanci, že Tyrion už o Jonově skutečném původu neví?

Do 4. dílu budu určitě přemýšlet nad tím, jestli nám zabitím Nočního krále chtěli tvůrci sdělit, že tohle je skutečně Hra o trůny, a ne Píseň ledu a ohně, nebo jestli to bylo poselství původního autora George R. R. Martina, který nám chtěl opět připomenout, že dobro a zlo jsou pro něj jen dva směry nerozdělitelné lidské identity a NIKDO – nebo aspoň nikdo důležitý – v jeho příbězích zásadně nepropadne ani jednomu z těchto směrů. Tomu prvnímu moc nevěřím, protože pokud by tohle byla Hra o trůny, zemřelo by minimálně dvakrát víc postav. A George? Doufám, že se mu po téhle bitvě nepřitížilo, protože mně rozhodně ano.

 6 618 zobrazení   234 se líbí
Nová videa HBO odhalují obrovskou produkci za minisérií Černobyl
Nová videa HBO odhalují obrovskou produkci za minisérií Černobyl
28.04.2019 12:00:00 | Filmové novinky

HBO zveřejnila několik behind-the-scenes videí týkajících se nově připravovaného historického drama Černobyl, která se mimo jiné zaměřují na obrovskou produkci a příběh za celým projektem.

Adaptace Hlavy 22 s Clooneym má nový trailer, minisérii u nás uvede HBO
Adaptace Hlavy 22 s Clooneym má nový trailer, minisérii u nás uvede HBO
27.04.2019 | Filmové novinky

Slavný antiválečný román Hlava 22 Josepha Hellera, který nově adaptoval George Clooney a ve kterém se hlavní role ujal Christopher Abbott, se představuje v novém traileru.

Minisérie Netflixu o rasistickém obvinění ze znásilnění má trailer
Minisérie Netflixu o rasistickém obvinění ze znásilnění má trailer
26.04.2019 15:00:00 | Filmové novinky

Minisérie When They See Us o nechvalně známém procesu, v němž bylo pět mladých mužů neprávem obviněno ze znásilnění v newyorském Central Parku, bude mít příští měsíc premiéru na Netflixu.

Filmový Deadwood má atmosférický trailer. Změnilo se po 12 letech něco?
Filmový Deadwood má atmosférický trailer. Změnilo se po 12 letech něco?
26.04.2019 | Filmové novinky

Dlouhých 12 let od ukončení westernového dramatu se Timothy Olyphant a jeho kolt konečně vrací zpět do Deadwoodu. A podle očekávání se otevírají staré křivdy a Ian McShane trousí suché hlášky!