FB pixel TP pixel
Nejlepší seriály všech dob míří na Netflix. HBO prodává i Bratrstvo neohrožených © HBO

Nejlepší seriály všech dob míří na Netflix. HBO prodává i Bratrstvo neohrožených

Slyšeli jste to? Právě se otřásl svět streamovacích služeb, protože podle nejnovějších informací chystá HBO skutečně zásadní prodej licencí na své největší a nejúspěšnější tituly historie, mezi nimiž bude i válečný fenomén Bratrstvo neohrožených.

23. 6. 2023 14:25 | Filmové novinky

Před dvěma dny jsme psali o tom, že HBO zvažuje prodej licencí na některé ze svých původních titulů. Na tom by nebylo nic zvláštního, ostatně již dříve došlo k prodeji titulů v rámci evropského trhu například konkurenčnímu SkyShowtime. Tentokrát však mělo HBO jednat přímo se svým konkurentem Netflixem o licencích hned několika velkých titulů. V čase vydání původního článku se vědělo pouze to, že jedním z titulů je již ukončený a cenami ověnčený seriál Nesvá. Nyní však magazín Vulture přišel s aktualizací, která dělá z celého vyjednávání zatraceně pikantní záležitost. Ukazuje se totiž, že součástí dohody mají být i vůbec největší a nejslavnější seriály z HBO katalogu jako Bratrstvo neohrožených a Pacifik.

Bezprecedentní prodej licencí

Umíte si vůbec představit, že by HBO ještě před rokem o licencování podobných titulů vůbec uvažovalo? Pakliže tato dohoda, která je stále v jednání, dojde skutečně až k podpisu a Netflix získá dva z nejlepších válečných seriálů všech dob, půjde o naprosto bezprecedentní situaci na streamovacím poli a definitivní potvrzení, že HBO již nechce dále lpět ani na své elementární nabídce věhlasných původních titulů. Co přijde příště? Prodej Rodiny Sopránů či Boje o moc? Vlastně by to nebylo překvapením. Nezapomeňme, že v rámci USA již došlo k přesunu titulů jako Westworld či Vychováni vlky na takzvané FAST platformy, tedy streamovací služby, které jsou zdarma a žijí z reklamy. Historicky pak HBO prodávalo do televize upravené epizody Sexu ve městě či Vincentova světa. Na Netflixu pak navíc byly mimo USA po řadu let licencované i seriály od televizní stanice CW (Titans nebo Flash) a zapomínat nesmíme ani na Ledovou archu, kterou Netflixu licencovala mimo Ameriku americká stanice TNT. Obě televize přitom do spadají – stejně jako HBO – pod Warner Bros. Discovery.

Vulture zveřejnil i další tituly, které mají kromě válečných klasik být součástí nabídky. Netflix má v případě podpisu získat i komediálně-dramatickou klasiku Odpočívej v pokoji, která běžela mezi roky 2001 a 2005 po 5 sezón. Netflix by navíc měl získat i komedii Hráči s Dwaynem Johnsonem, která nahlíží na byznys amerického fotbalu a vysílala se mezi roky 2015 a 2019, celkem pak běžela rovněž 5 sezón. A to jsou jen tituly, o kterých se prozatím ví.

Warneři řeší dluhy

Že ekonomická situace Warner Bros. Discovery není dobrá, není žádným tajemstvím, což bohužel umocňuje i komerční neúspěch nového snímku Flash, který o víkendech propadl v kinech napříč glóbem. Neslavnou situaci společnosti potvrzují i čerstvé zprávy o snaze Warnerů prodat svou hudební knihovnu na televizní a filmové projekty, kde mají být součástí i hudební materiály k ikonickým batmanovským soundtrackům. Hodnota této nabídky má být zhruba 500 milionů dolarů. O hodnotě potenciální dohody ohledně licencování seriálů HBO Netflixu zatím žádné informace nemáme.

Zdroj: The Streamable / Vulture / Variety

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Výměna manželek už jen online? Nové epizody v televizi neuvidíte
Výměna manželek už jen online? Nové epizody v televizi neuvidíte
22.06.2023 7:00:00 | Filmové novinky

Populární reality show, kterou sice nikdo nesleduje, ale přesto má na TV Nova vynikající sledovanost, se stěhuje. Nové díly uvidí diváci pouze online na streamovací službě Voyo. Uvedeno tak bude minimálně 7 nových epizod.

Práva na Pána prstenů se prodala absurdně lacino. Nové filmy se už chystají
Práva na Pána prstenů se prodala absurdně lacino. Nové filmy se už chystají
21.06.2023 20:30:00 | Filmové novinky

Nový vlastník práv na Pána prstenů a tudíž i budoucí filmové, herní či komiksové adaptace díla J.R.R. Tolkiena konečně odhalil, kolik peněz musel předchozím držitelům zaplatit. A ačkoliv odhady mluvily až o 2 miliardách dolarů, reálná částka je při pohledu na tuto sumu až absurdně nízká.

Nejúchvatnější akční scéna z Vyprostění 2 měla být ještě šílenější. Podívejte se, jak vznikala
Nejúchvatnější akční scéna z Vyprostění 2 měla být ještě šílenější. Podívejte se, jak vznikala
21.06.2023 19:40:00 | Filmové novinky

Režisér Sam Hargrave odhalil, že jeho akční novinka Vyproštění 2, která zahrnuje i 21 minut dlouhou scénu ve zdánlivě nepřerušeném záběru, měla být původně ještě bláznivější. Nakonec se ale s vidinou dvou vlaků a masivního vykolejení rozloučil. I tak bylo natáčení pekelně náročné.

Zlom ve streamovacích válkách. HBO chce Netflixu prodat svoje seriály
Zlom ve streamovacích válkách. HBO chce Netflixu prodat svoje seriály
21.06.2023 11:00:00 | Filmové novinky

Zdá se, že éra budování obsahu pouze pro vlastní platformu je minulostí. Minimálně pro HBO, jehož domovská stáj Warner Bros. Discovery stále hledá příležitosti, jak přinést do účetnictví nové finanční zdroje. I kdyby to mělo znamenat prodej, respektive licencování obsahu největšímu konkurentovi.