FB pixel TP pixel
Jedna z nejlepších krimi posledních let se vrací. Recenze chválí nečekané zvraty © FX

Jedna z nejlepších krimi posledních let se vrací. Recenze chválí nečekané zvraty

Ceněná mysteriózní krimi antologie Fargo právě vykročila do své 5. řady. Kritici po slabší 4. sérii hlásí návrat do formy a parádní černohumornou jízdu s nečekanými zvraty. V Česku si ale bohužel novou řadu Farga prozatím nikde nepustíme.

Filmové novinky

Kultovní film bratří Coenů Fargo z roku 1996 dostal v roce 2014 svou seriálovou podobu pod vedením showrunnera Noaha Hawleyho. Tomu se podařilo rozvíjet styl originálu založený na ironickém a temném humoru, nezapomenutelných bizarních postavách, nečekané krutosti a překvapivých zvratech. Hawley se navíc nebál do jinak realistického seriálu zakomponovat mysteriózní prvky, které dodávaly příběhu atmosféru stojící na tajemství a neočekávanosti. Vznikl tak jeden z nejpůsobivějších seriálových projektů posledních let, na jehož dosud odvysílaných 4. řadách se postupně vystřídala první herecká liga včetně Martina Freemana, Billyho Boba Thorntona, Kirsten Dunst, Jesseho Plemonse, Ewana McGregora, Mary Elizabeth Winstead či Chrise Rocka. Od 21. listopadu se začala vysílat 5. řada a od kritiků opět sbírá nadšené reakce.

Na Rotten Tomatoes je v tuto chvíli sesbíráno 36 recenzí, z nichž je 94 % kladných. Jejich průměrné skóre je pak výtečných 8,5 bodů z 10. Mnozí recenzenti po slabší čtvrté sérii chválí pátou řadu jako návrat Hawleyho do své nejlepší formy. Vrcholem je však dle většiny stále druhá řada (ta na Rottenech dosud drží 100 %). Právě vysílaná série vychází z témat, která známe z filmu, a předchozích sezón antologie, ale dokáže s nimi dělat věci, které bychom nečekali. Seriál navíc klade větší důraz na komediální prvky a opět nechává vyniknout herecké představitele – famózní je především Jennifer Jason Leigh v roli bohaté tchýně nebo Jon Hamm v roli šerifa.

Nová řada je soustředěnější než více experimentující 3. a 4. série. Navíc stylově i tematicky se vrací k předloze bratří Coenů, kde působí nejsilněji. Je pak s podivem, že Hawley stále dokáže nečekanými zvraty překvapit i zaryté fanoušky a znalce. Bohužel, Fargo není v tuto chvíli v Česku nikde k vidění. Všechny 4 odvysílané řady seriálu u nás byly dostupné do 30. září na HBO Max, licence však již vypršela. V USA seriál produkuje a vysílá stanice FX patřící Disneymu, české Disney+ ale Fargo nenabízí.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Konec Top Gearu potvrzen. Televize dává drobnou naději na návrat
Konec Top Gearu potvrzen. Televize dává drobnou naději na návrat
22.11.2023 19:10:00 | Filmové novinky

Televizní stanice BBC přišla konečně s oficiálním vyjádřením ohledně stavu milovaného motoristického pořadu Top Gear. A ačkoli nemá dobré zprávy, pomyslný volant do žita zatím nehází.

Star Wars mají novou naději. Povede je Lucasův učeň a tvůrce nejlepších pokračování ságy
Star Wars mají novou naději. Povede je Lucasův učeň a tvůrce nejlepších pokračování ságy
22.11.2023 18:00:00 | Filmové novinky

Kvůli stávce herců a scenáristů nemohl tvůrce seriálu Ahsoka, Dave Filoni, ani hlavní hvězdy mluvit o nejnovějším projektu Star Wars ságy. Velký rozhovor v magazínu Vanity Fair ale nyní přišel s radostným oznámením, které fanouškům dává naději na obrodu předaleké galaxie.

Fenomenální Oppenheimer už je online. IMAX verzi ale najdete jen na jednom místě
Fenomenální Oppenheimer už je online. IMAX verzi ale najdete jen na jednom místě
22.11.2023 16:40:00 | Filmové novinky

Fantastické drama Oppenheimer zanechalo v kinech doslova atomovou stopu a po čtyřech měsících od premiéry si mistrovskou filmařinu Christophera Nolana můžete konečně užít v pohodlí domova.

Českým seriálům vládnou drogy. Očekávaná feťácká novinka má provokativní trailer
Českým seriálům vládnou drogy. Očekávaná feťácká novinka má provokativní trailer
22.11.2023 15:30:00 | Filmové novinky

Český režisér Adam Sedlák, tvůrce ceněného snímku BANGER. nebo seriálové události Semestr, zanedlouho uvede v České televizi svou novinku Adikts. Právě vydaný trailer zaujme provokativní drogovou tematikou a vizuálně strhujícími obrazy.