FB pixel TP pixel
Kultovní M*A*S*H měl být plný nevěry. Televize Hawkeye změnila © CBS Television

Kultovní M*A*S*H měl být plný nevěry. Televize Hawkeye změnila

Kdo by neznal legendární M*A*S*H. Komediální seriál, odehrávající se v polní nemocnici během války v Koreji, bývá právem považován za jeden z nejlepších vůbec. Vážnost a krutost války je totiž doplněna o nejapné vtípky nejen protiválečného charakteru. Dnes již kultovní seriál měl ale původně zahrnovat mnohem více scén, které měly být spojeny s nevěrou.

Filmové novinky

James H. Wittebols v knize Watching M*A*S*H, Watching America: A Social History of the 1972-1983 Television Series popisuje, že pilotní díl měl představit kapitána Benjamina Franklina Pierce (Alan Alda) jako ženatého muže, který podvádí svou ženu. Wittebols popisuje, že Pierce měl mít ženu na základně 4077 v podobě zdravotní sestry s hodností poručíka. V seriálu Pierce pochopitelně svádí každou ženu (a občas i muže), kterou potká, ale vzhledem k tomu, že je svobodný, nejsou jeho kroky tak špatné.

V jedné epizodě se Pierce dokonce setkává se svou dávno ztracenou láskou Carlye (Blythe Danner), se kterou má následně také poměr. Carlye je ale vdaná a Pierce je později za své kroky ostře kritizován. Představa, že by jeho postava byla nevěrná pokaždé, když přijde do kontaktu s ženou, je tak docela divoká.

Zakročila televize

Rozhodnutí však nebylo tak moc na tvůrcích seriálu, jako spíše na televizní stanici CBS. Podle té totiž jedna epizoda s Piercovou nevěrou byla více než dost. Tehdejší vedení CBS si totiž nepřálo, aby se hlavní postava chovala takto nevhodně. V seriálu sice vidíme nevěru vícekrát, ale převážně jde o vedlejší, tedy ne tolik výrazné, postavy. Nevěra v seriálu má navíc také svůj vývoj. V prvních řadách ji vidíme poměrně hodně, např. vedoucí jednotky MASH podplukovník Henry Blake (McLean Stevenson) neustále podvádí svou ženu. V pozdějších sérií, kdy seriál není pouze čistokrevnou komedií, se začnou podobné aférky více vysvětlovat a postavy se zabývají důvody, proč se vojáci nevěry dopouští.

M*A*S*H vyniká nejen balancováním na hraně etiky, ale také nejednoznačným postojem, který vůči určitým problémům zaujímá. Seriál totiž jasně neříká, že nevěra je špatná, ale ani se jí nesnaží obhajovat. Ukazuje divákům obě strany mince a nechá je si udělat na situaci vlastní názor, neboť složitá válečná situace znamená, že nic, co postavy dělají, není zcela černobílé.

Zdroj: Slashfilm

 2 se líbí
Henry Cavill utržený ze řetězu. Britští Hanebný pancharti baví kritiky akční řeží nacistů
Henry Cavill utržený ze řetězu. Britští Hanebný pancharti baví kritiky akční řeží nacistů
17.04.2024 16:15:00 | Filmové novinky

Guy Ritchie je teď na koni. Jeho filmy sice ne vždy vydělávají peníze, dokáží si ale držet určitou kvalitu a hlavně baví diváky. Po solidní Operaci Fortune, chváleném Covenantovi a lahůdkových seriálových Gentlemanech dávají štempl na výbornou kreativní formu i první ohlasy novinky s Henrym Cavillem v roli bojovníka proti nacistům.

Duna 2 je online po 45 dnech v kinech. Víme, kde si ji přehrát v nejlepší kvalitě
Duna 2 je online po 45 dnech v kinech. Víme, kde si ji přehrát v nejlepší kvalitě
16.04.2024 14:45:00 | Filmové novinky

Na velkolepou druhou část pravděpodobně nejlepší sci-fi letošního roku už nemusíte chodit do kina. Pakliže vyznáváte pohodlí domova, v nejvyšší možné kvalitě je Duna: Část druhá dostupná i online.

Za hranicí číhá tajuplná černá díra. Skvělý trailer láká na návrat populární sci-fi
Za hranicí číhá tajuplná černá díra. Skvělý trailer láká na návrat populární sci-fi
16.04.2024 14:00:00 | Filmové novinky

Před dvěma lety dorazil na streamovací platformu Prime Video vizuálně podmanivý mysteriózní sci-fi western Za hranicí s Joshem Brolinem v hlavní roli. Amazon nyní v traileru plném napětí a tajemství láká na druhou řadu.

Jeden z nejlepších špionážních seriálů se konečně vrátí. Fanoušci se dočkají po 9 letech
Jeden z nejlepších špionážních seriálů se konečně vrátí. Fanoušci se dočkají po 9 letech
15.04.2024 16:00:00 | Filmové novinky

Ač si naše srdce získal jako bůh lsti a špatností, mnozí diváci by za svou nejoblíbenější roli Toma Hiddlestona neoznačili Lokiho z marvelovského multiverza, ale tajného agenta Jonathana Pinea ze série Noční recepční.