FB pixel TP pixel
Režisér Napoleona odmítá negativní reakce kritiků i historiků. Reaguje jako chvástal © Columbia Pictures / Apple TV+

Režisér Napoleona odmítá negativní reakce kritiků i historiků. Reaguje jako chvástal

22. listopadu vstupuje do kin historický spektákl Napoleon od Ridleyho Scotta. Film čelí kritice kvůli ohýbání historických faktů, Francouzi jej pak označují za tendenční. Scott kritiku odmítá a ostře na ni reaguje.

Filmové novinky

Tento týden vstupuje do kin očekávaný historický velkofilm Ridleyho Scotta Napoleon s Joaquinem Phoenixem v hlavní roli. Legendární režisér se opět ponořil do minulosti (Gladiátor, Království nebeské) a vytáhl z ní inspirativní příběh, jenž mu učaroval tak silně, že se ho rozhodl zfilmovat. Části kritiky se ovšem opět nelíbí jeho svévolné nakládání s dějinami a ohýbání historických faktů. I na našem webu jsme rozebírali Scottovo využívání vyvrácených mýtů. Ridley si takovou kritiku ovšem nenechal líbit a se svou obvyklou chvástavostí všem stěžovatelům vzkázal: „Byli jste tam? Aha, nebyli. Tak jak víte, jak se to stalo?“

Ridley Scott také všem milovníkům historie, kteří kritizují Napoleona a poukazují na faktické nepřesnosti, lakonicky vzkázal: „Začněte žít!“ Zatímco ve Velké Británii si jeho velkofilm s Joaquinem Phoenixem v roli francouzského císaře a Vanessou Kirby jako jeho ženou Josefínou vysloužil pochvalné recenze, francouzská kritika už tak nadšená nebyla. Deník Le Figaro například uvedl, že by se historický biják mohl jmenovat Barbie a Ken v časech císařství, časopis Le Point pak film označil za „velmi protifrancouzský a probritský“. Ani tyto reakce Scott neignoroval a po dotazu BBC odpověděl: „Francouzi nemají rádi ani sami sebe. Diváci, kterým jsem film promítal v Paříži, Napoleona milovali“.

Zdroj: Deadline / Independent

Nový hororový hit ve zneklidňujícím traileru. Tohohle plyšáka doma nechcete
Nový hororový hit ve zneklidňujícím traileru. Tohohle plyšáka doma nechcete
20.11.2023 17:10:00 | Filmové novinky

Hororová továrna Blumhouse je nezastavitelná a po megahitech M3GAN a Pět nocí u Freddyho přichází s další vypečenou žánrovkou, která vás už v traileru nemálo zneklidní. A možná už doma nikdy nesnesete žádného plyšáka. Kdo ví, jestli v sobě neskrývá smrtícího démona!

Marvel čelí rekordní katastrofě. Diváky jeho novinka vůbec nezajímá
Marvel čelí rekordní katastrofě. Diváky jeho novinka vůbec nezajímá
19.11.2023 16:10:00 | Filmové novinky

V Marvelu asi nemají klidné spaní. Po letech plných hitů totiž už před časem dorazilo slabší období tržeb v kinech a novinka Marvels dosavadní negativní trend ještě více prohlubuje. Dokonce padá rekordním způsobem na dno zájmu diváků.

Jeden z nejlepších thrillerů posledních let míří na Netflix. Přirovnávají ho ke Ztraceným
Jeden z nejlepších thrillerů posledních let míří na Netflix. Přirovnávají ho ke Ztraceným
19.11.2023 15:45:00 | Filmové novinky

Zdá se, že streamovací služby už skutečně nehodlají dodržovat svoji exkluzivitu a naopak si chtějí přivydělat prodáváním svého zajímavého obsahu konkurenci. To se hodí Netflixu, který po HBO a Disneym zalovil ve vodách stanice Showtime.

Wolverine dře na Deadpoola 3. Hugh Jackman předvedl svaly a těžké váhy
Wolverine dře na Deadpoola 3. Hugh Jackman předvedl svaly a těžké váhy
19.11.2023 15:00:00 | Filmové novinky

Stávka hollywoodských herců je u konce, a tak se znovu roztáčí kamery a začínají se tvořit blockbustery příštích měsíců a let. Výjimkou není ani Deadpool 3, kvůli kterému musel Hugh Jackman alias Wolverine zase naběhnout do posilovny. A těžkých vah se nebojí.