FB pixel TP pixel
10 věcí, které jste nevěděli o megahitu Bohemian Rhapsody © TMDB

10 věcí, které jste nevěděli o megahitu Bohemian Rhapsody

Z hudebního životopisu Bohemian Rhapsody je hit jako blázen. Česká republika hlásí nejúspěšnější film roku, celosvětově film utržil již přes půl miliardy amerických dolarů a diváci spokojeně míří na opakované projekce. Oslavme to desítkou zajímavostí, které jste o filmu rozhodně netušili!

Tipy na film 4. 12. 2018 9:15 | Tipy na film

Freddie Mercury měl vážně moc rád kočky

Pokud vám během filmu vrtalo hlavou, zda byl Freddie ve skutečnosti natolik oddaným „kočičím tátou“, že svým miláčkům dokonce volal, pak toto filmové ztvárnění můžeme jednoznačně potvrdit. Nejen podle Mercuryho osobního asistenta byl ikonický zpěvák schopný se svými mazlíčky trávit na telefonu dlouhé minuty a nezanevřel na ně ani po rozchodu s Mary Austin, se kterou si v 70. letech přisvojil první dva chlupáče – Toma a Jerryho. Dalšími kočičími parťáky se v budoucnu stali Oscar, Tiffany, Miko, Romeo, Lily, Goliáš či Dalila. Právě poslední kočka prý byla Mercuryho velkou favoritkou.

Hledá se Bono

10 věcí, které jste nevěděli o megahitu Bohemian Rhapsody © TMDB

Bohemian Rhapsody je nacpaná řadou odkazů. Jedním ze subtilnějších je bezpochyby výskyt Bona z U2, který se s Freddiem míjí při nástupu na pódium během koncertu Live Aid. Skutečný Bono si tuhle miniroličku logicky (kvůli věku) střihnout nemohl, a tak producenti hledali vzhledově podobného náhradníka. Když však došlo na samotné natáčení, herec se na plac nedostavil, a tak musel zaskočit jeden z běžných komparzistů, jenž byl prý Bonovi paradoxně ještě podobnější

Dva režiséři, jeden film

10 věcí, které jste nevěděli o megahitu Bohemian Rhapsody © TMDB

Cesta Bohemian Rhapsody na plátna kin byla bezesporu trnitá. Ačkoli o vznik filmu Queen i Hollywood stáli téměř dekádu, dlouho se jim nedařilo najít společnou řeč. V roce 2013 měl být hlavní hvězdou představitel Borata Sacha Baron Cohen a režírovat měl Dexter Fletcher (Orel Eddie). Oba však postupně projekt opustili, aby se ho nakonec filmu ujal režisér Bryan Singer který do hlavní role obsadil Ramiho Maleka. Paradoxně se však Fletcher k filmu vrátil poté, co byl Singer během natáčení odejit kvůli sporům se studiem i samotným Malekem. Studio si Fletchera jako záskok vybralo právě proto, že byl s přípravami filmu dobře obeznámen a mohl okamžitě naskočit do práce. Mimochodem Fletcher aktuálně další finišuje další životopisný film o slavné hudební kině, Rocketman o Eltonu Johnovi půjde do kin příští rok na konci května.

Koncert Live Aid byl natočen jako první

10 věcí, které jste nevěděli o megahitu Bohemian Rhapsody © TMDB

Sekvence z koncertu ve Wembley se dá označit za skutečný vrchol Bohemian Rhapsody. O to kurióznější je skutečnost, že celý koncert filmaři nasnímali jako první. Tedy v době, kdy se herci zase tolik neznali a nebyli spolu spjatí jako skutečná kapela. O to víc si můžete cenit jejich herectví, neboť právě Live Aid nevzbuzuje jediné pochyby, že tohle jsou Queeni!

Ve filmu zpívá sám Mercury... tak trochu

10 věcí, které jste nevěděli o megahitu Bohemian Rhapsody © TMDB

Na zvukové složce si dali filmaři zatraceně záležet a nikde to není slyšet tolik jako v případě zpěvu kníratého frontmana, pro jehož projev museli být pro film mixovány hned tři hlasy. První nazpíval sám představitel hlavní role Rami Malek. Další vrstvu propůjčil Mercuryho hlasu velmi podobný zpěvák Marc Martel. A třetí vrstva pochází právě od samotného Freddieho, resp. z jeho pěveckých nahrávek. Co na to budoucí životopis Karla Gotta?

Freddie neřekl kapele o své nemoci před Live Aid

10 věcí, které jste nevěděli o megahitu Bohemian Rhapsody © TMDB

Filmová verze koncertu Live Aid patří k emocionálním vrcholům i díky Mercuryho oznámení o onemocnění AIDS. Ve skutečnosti se však zpěvák o chorobě dozvěděl až 2 roky po koncertu a posloupnost byla pro film změněna právě pro zvýšení dramatického efektu. Svým blízkým se pak Mercury svěřil v roce 1989 a veřejné oznámení udělal až 23. listopadu 1991, den před svou smrtí.

Malek odmítl přesnou choreografii kvůli nepředvídatelnosti

10 věcí, které jste nevěděli o megahitu Bohemian Rhapsody © TMDB

Když se Rami Malek poprvé dostavil před kamery, dostal možnost pracovat s profesionálními choreografy na pečlivě nacvičených krocích, které by filmařům umožnily nasnímat každou vteřinu dokonale. Mercuryho herecký představitel však tuto strojovost odmítl s tím, že Mercury byl živel a právě v jeho nepředvídatelnosti bylo jeho kouzlo. Místo přesné choreografie tudíž Malek vsadil na pohybovou trenérku Polly Bennett, se kterou detailně zkoumal Freddieho svérázné pohyby a která ho často během natáčení dirigovala.

Velká část kostýmů je původní

10 věcí, které jste nevěděli o megahitu Bohemian Rhapsody © TMDB

Ačkoli řada scén v Bohemian Rhapsody neodpovídá přesně skutečnosti, na co si dali filmaři dobrý pozor je autenticita toho, co na plátně vidíte. Patří sem i kostýmy, jež jsou v každém ohledu dokonalé. Jak této dokonalosti kostyméři dosáhli? Jednoduše. Zkrátka si původní oblečení půjčili. Ačkoli jsou některé oděvy ve filmu šité nanovo pro lepší ohebnost či prodyšnost, kytarista Brian May byl natolik pedantský, že svého filmového představitele ohákl do svých vlastních hadrů ze 70. a 80. let. Oblečení pro 600 komparzistů na Live Aid zase filmaři získali v sekáčích na severu Anglie, kde platili za každé kilo.

Vydavatel, který neexistuje

10 věcí, které jste nevěděli o megahitu Bohemian Rhapsody © TMDB

Pro filmové účely byla mimo jiné vytvořena postava hudebního producenta Raye Fostera, který pochybuje, že budou Queen v prodejích úspěšní. Skutečný Ray Foster neexistuje a jeho jediný pravděpodobný předobraz, Roy Featherstone z vydavatelství EMI, přísahal, že byl fanouškem Queen od chvíle, kdy slyšel jejich první single. Pochyby s filmovým producentem sdílel jen v případě délky písně Bohemian Rhapsody, jež dle něj byla přece jen dost dlouhá na to, aby ji chtěla hrát rádia. Postava filmového producenta má však ještě jednu, primárně komediální vrstvu. Roli si totiž zahrál komik Mike Myers, který ve filmu Wayneův svět trsá s kámoši v autě právě na Bohemian Rhapsody. Tedy na tu samou písníčku,kterou ve filmu coby producent zesměšňuje slovy, že „nikdo nebude poslouchat Bohemian Rhapsody v autě a trsat při tom vlasama.“

Freddieho „chrup ze zlata“

Mercuryho předkus je dodnes jedním z nejcharakterističtějších zpěvákových symbolů. Sám Mercury dokonce věřil, že svůj unikátní hlas má právě kvůli čtyřem přebývajícím výrůstkům, které mu způsobovaly typický předkus. Z toho důvodu odmítl zuby z úst odstranit. Své si s předkusem užil i herec Rami Malek, který přiznal, že hraní a líbání se zubní protézou nebylo jednoduché. Přesto si Mercuryho předkusu cenil natolik, že si falešné zuby po natáčení nechal pozlatit.

 991 zobrazení   19 se líbí
8 nejlepších prosincových novinek na Netflixu
8 nejlepších prosincových novinek na Netflixu
03.12.2018 13:50:00 | Tipy na film

Nálož novinek s titulky se v prosinci neopakuje, ale přesto si lze všimnout jednoho příjemného směru. Skoro každý větší kinofilm, který je na Netflix přidán či znovu zařazen, je už automaticky přidáván s českými titulky. Následující desítka novinek tak bude zajímavá i pro ty, kdo nevládnou angličtinou.

RETRO: Bláznivá střela nás baví už 30 let
RETRO: Bláznivá střela nás baví už 30 let
02.12.2018 18:00:00 | Tipy na film

2. prosince 1988 vstoupil do amerických kin film, který se od té doby do historie zapsal jako jedna z nejlepších komedií nejen 80. let, ale vlastně vůbec. Kultovní první Bláznivá střela slaví 30 let právě dnes.

10 nejzajímavějších evropských seriálů právě teď na Netflixu
10 nejzajímavějších evropských seriálů právě teď na Netflixu
30.11.2018 19:30:00 | Tipy na film

Netflix, to už není jen dávno americká produkce jako House of Cards. S expanzí do celého světa začal Netflix točit v Jižní Americe, Británii a také na evropském kontinentu. U příležitosti premiéry polského 1983 a italského Baby jsme mrkli na to nej seriály z Francie, Itálie, Španělska či Německa.

10 nejlepších romantických komedií na HBO GO a Netflixu
10 nejlepších romantických komedií na HBO GO a Netflixu
29.11.2018 12:00:00 | Tipy na film

Potřebujete si oddechnout, vypnout, nebo se jen zasnít a myslet na to, až za vámi přijede onen princ na bílém koni? Náš výběr deseti nejlepších romantik na HBO GO a Netflixu je potom právě pro vás! Navíc se u nich i skvěle pobavíte.