FB pixel TP pixel
Amazon a Netflix v Česku utrácejí, pobídky letos činily 9 miliard korun © TMDB

Amazon a Netflix v Česku utrácejí, pobídky letos činily 9 miliard korun

Padl nový rekord, od roku 2010, kdy se systém filmových pobídek v České republice uchytil, se k nám v letošním roce tímto způsobem dostalo téměř devět miliard korun. Nejvíce pobídek využily streamovací společnosti Amazon a Netflix.

České novinky

Na filmové pobídky se názory různí, podle některých pokřivují trh, podle jiných naopak pomáhají v rozvoji domácích filmových řemesel a fungují spíše jako investice, na kterých stát zpětně vydělává. Druhý jmenovaný tábor má teď k dispozici poměrně impozantní čísla a důkaz, že o pobídky u nás je stoupající zájem. V roce 2010 se totiž Česká republika připojila k jiným zemím, které systém pobídek praktikují a filmařům, kteří se u nás rozhodnou natáčet, vrací 20 % nákladů. Státní fond kinematografie, který právě vydal tiskovou zprávu, potvrdil, že letošní rok byl v rámci pobídek nejvýnosnější a zahraniční filmové a televizní společnosti touto formou přinesly do Česka 9 miliard korun, téměř dvakrát více než loni.

Amazon a Netflix v Česku utrácejí, pobídky letos činily 9 miliard korun © TMDB

Za tyto peníze se u nás natočilo téměř osmdesát filmů a seriálů a podstatnou z nich obstaraly online platformy jako Netflix nebo Amazon. Právě Amazon v naší kotlině loni realizoval dva vysokorozpočtové fantasy seriály: Carnival Row (aktuálně se u nás točí 2. řada) a Wheel of Time (natáčení 1. řady stále probíhá), Netflix zase rodinný snímek A Boy Called Christmas, sci-fi drama Tribes of Europa nebo fantasy seriál The Letter for the King. Televizní společnost TBS v našich lokacích natáčela druhou řadu seriálu Nebe s.r.o. se Stevem Buscemim a Danielem Radcliffem, kterou můžeme právě teď sledovat na HBO GO. Právě u nás tak můžeme těžit z boomu seriálů, které mimo jiné vyvolala i válka streamovacích společností, které se samozřejmě snaží šetřit náklady. Ovšem loni tento systém také narazil na svůj strop, když televizní štáby vyčerpaly dotace již v červenci a vláda v polovině listopadu schválila navýšení o 500 milionů korun. Podle registrací žádostí na letošní rok můžeme potvrdit, že zájem o natáčení u nás i nadále roste.

 2 270 zobrazení   67 se líbí
Česká filmová klasika má na YouTube už přes 70 filmů zdarma!
Česká filmová klasika má na YouTube už přes 70 filmů zdarma!
13.02.2020 12:00:00 | České novinky

Filmový kanál Česká filmová klasika stále pokračuje ve své ceněné aktivitě na YouTube a přidává pravidelně nové snímky, které často patří mezi absolutní klasiky, anebo jsou jinak velmi těžko dostupné. Jen za poslední měsíc jich přibylo třináct.

Oscaři přepisovali historii. Vyhrál korejský Parazit, Češi neuspěli
Oscaři přepisovali historii. Vyhrál korejský Parazit, Češi neuspěli
10.02.2020 11:00:00 | České novinky

Cuarónova Roma ultimátního oscarového vítězství vloni nedosáhla. Letos ji však zastoupil jihokorejský Parazit, který se stal prvním cizojazyčným filmem, který vyhrál kategorii nejlepší film!

Česká stopa na Berlinale: Radokova klasika i Šarlatán
Česká stopa na Berlinale: Radokova klasika i Šarlatán
07.02.2020 | České novinky

Oscaři nejsou jediná zásadní filmová událost, která nás v únoru čeká. Blíží se totiž Berlinale. A jubilejní 70. ročník prestižního festivalu bude mít v nabídce i zástupce z České republiky.

Česká Dcera vyhrála i na Sundance. Má opravdu šanci na Oscara?
Česká Dcera vyhrála i na Sundance. Má opravdu šanci na Oscara?
29.01.2020 12:00:00 | České novinky

Český snímek studentky FAMU Darjy Kaščejevové udělal další výrazný krok směrem k vysněnému Oscarovi za krátký animovaný film, když mu podařilo vyhrát na prestižním festivalu Sundance.