FB pixel TP pixel
Seriál o Beckhamovi opakovaně lže. Hit Netlixu byl usvědčen z ohýbání reality © Netflix

Seriál o Beckhamovi opakovaně lže. Hit Netlixu byl usvědčen z ohýbání reality

Čtyřdílná dokumentární série Beckham od Netflixu, líčící kariéru fotbalové superstar, si svým zpracováním získala srdce diváků. Někteří odborníci ovšem mluví o nablýskaném PR měnícím historii ve prospěch fotbalové legendy.

Filmové novinky

V poslední době se mezi diváky staly velmi populárními dokumenty zaměřené na nejrůznější sportovní klání či jejich hvězdy. Dokazují to úspěšné pořady jako Formule 1: Touha po vítězství, Tour de France: Bez příkras, Poslední představení či naposledy dokusérie Beckham. Všechny tyto projekty jsou vizuálně strhující, mají dynamický střih a řízný hudební podkres, všechny tyto dokumenty samozřejmě nabídnou „exkluzivní“ pohledy do zákulisí a střídají dramatické a intimní momenty. Takto profesionálně vytvořeným produktům lze samozřejmě lehce podlehnout. Na druhou stranu si mnozí odborníci všímají, že hvězdy výměnou za intimní přístup dostávají často vyprávění zmanipulované v jejich prospěch. A právě u čtyřhodinového dokumentu o Beckhamovi, líčícím kariéru fotbalové superstar, nedávno britský list Sunday Times provedl fact-checking a našel několik případů zjevného přepisování historie.

Ohýbání historie

Mezi jinými list například zmiňuje pasáž o tom, jak Beckham dostal červenou kartu na Mistrovství světa 1998 ve Francii, byl poslán ze hřiště za faul na argentinského hráče a musel snášet nepřátelství dokonce i od vlastních příznivců Manchesteru United, dokud se na konci následující sezóny nevykoupil. Sunday Times tvrdí, že fanoušci podrželi Beckhama ihned po návratu z mistrovství. Dokument také ukazuje, že při kvalifikaci na Mistrovství světa 2002 Beckham vstřelil dramatický gól z volného přímého kopu, který vybojoval z faulu na sebe. Ve skutečnosti byl faulován Beckhamův spoluhráč Teddy Sheringham.

Sunday Times také zmiňuje, že v roce 2004 po přestupu do Realu Madrid byl Beckham obviněn z milostného poměru. Podle dokumentu se na titulní straně deníku Daily Mirror objevil titulek: „Kapitán Anglie tato obvinění odmítl jako směšná“, ve skutečnosti ale noviny začínaly slovy: „Moje sestra měla s Becksem poměr.“ Při sledování takovýchto dokumentů, zvláště pokud jsou jeho aktéři jako Beckham i jeho producenti, by měl být divák ostražitější, chápat takovýto produkt jako svého druhu PR a nepřijímat všechny události jako fakta.

Zdroj: Deadline

 23 098 zobrazení   260 se líbí
Jeden z nejlepších thrillerů o zabijácích je konečně online. Kam se hrabe John Wick
Jeden z nejlepších thrillerů o zabijácích je konečně online. Kam se hrabe John Wick
30.10.2023 16:30:00 | Filmové novinky

Už na 10. listopadu chystá Netflix nový thriller Zabiják, který nás zavede do světa nájemného zabijáka, který musí bojovat o svůj vlastní život. A ačkoli je film v recenzích chválený, nelze si nevšimnout, že se inspiroval francouzskou klasikou Jean-Pierre Melvilla, kterou si můžete konečně pustit online. Na zhlédnutí ale zbývá jen pár dní.

Thriller, ze kterého tuhne krev v žilách. Netflix ukázal jeden z nejlepších trailerů roku
Thriller, ze kterého tuhne krev v žilách. Netflix ukázal jeden z nejlepších trailerů roku
29.10.2023 14:40:00 | Filmové novinky

Režisér David Fincher už 10. listopadu vtrhne na Netflix se svou thrillerovou novinkou, která nám dá nahlédnout do duše a pracovních metod nelítostného zabijáka. A nová upoutávka slibuje tunu napětí, krve a špíny.

Fantastická zvířata jsou mrtvá. Rowlingová velkolepými plány zaskočila studio i tvůrce
Fantastická zvířata jsou mrtvá. Rowlingová velkolepými plány zaskočila studio i tvůrce
27.10.2023 13:50:00 | Filmové novinky

Od premiéry posledního dílu kouzelnického dobrodružství Fantastická zvířata, které v kinech bojovalo s velkým odlivem diváků, se spekulovalo o konci série. Samotný režisér David Yates nyní potvrdil, že celý projekt je u ledu a další díly v dohledné době určitě neuvidíme.

Češi zkouší špionážní akční thriller. Ambiciózní seriálová novinka chce konkurovat hitům Netflixu
Češi zkouší špionážní akční thriller. Ambiciózní seriálová novinka chce konkurovat hitům Netflixu
27.10.2023 13:30:00 | Filmové novinky

Detektivky a true crime série patří mimo reality shows k nejúspěšnějším artiklům streamovací platformy Voyo. Není tedy divu, že každý další seriál s podobnou tematikou je událostí sezóny se skvělými výsledky a spokojeným diváctvem. A o podobný zásah se přesně pokouší i temná novinka Extraktoři.