FB pixel TP pixel
Co všechno snese Terminátor: Spletitý osud milované akční série © TMDB

Co všechno snese Terminátor: Spletitý osud milované akční série

Říkal, že se vrátí. A protože se vrací už popáté, nejsme překvapení. Historie značky Terminátor má docela pohnutou filmovou historii. Co film, to pořádná změna a zajímavý vztah k ostatním filmům. Zatím poslední snímek měl premiéru minulý týden, a tak si můžeme připomenout všechny filmy, které se v nepřehledném terminátořím univerzu objevily.

Tipy na film

Těžko říct, jak přesně se zrodil nápad na film o mechanickém zabijákovi, který cestuje časem. Obecně se má za to, že se svému tvůrci Jamesi Cameronovi zjevil v horečném snu. Spisovatel sci-fi literatury Harlan Ellison ale tvůrce obvinil, že si nápad půjčil z jeho prací. Příběh nese určité společné znaky s jeho povídkou Nemám ústa a musím křičet, a dvěma epizodami původních Krajních mezí, konkrétně epizodami „Soldier“ a „Demon with a Glass Hand,“ jež Ellison napsal. Cameron však spojitost důrazně popřel a nesl značně nelibě, že si spisovatel vysoudil jméno v titulcích. To byl ale nejmenší problém, který snímek Terminátor měl.

Od hororu k trikovému velkofilmu

Co všechno snese Terminátor: Spletitý osud milované akční série © TMDB

První a nejtemnější snímek akční sci-fi série je v podstatě béčkovým hororem, jehož hlavní padouch je v víceméně postava ze slasheru. Mlčenlivé zlo, které nemá žádné emoce, nedá se zabít a jediným smyslem jeho existence je zabíjet jiné postavy. To nejzásadnější, co jej dělí od Michaela Myerse z Halloweenu, je jeho náchylnost k palným zbraním. Na malý béčkový horor má ale Terminátor koneckonců dost šílenou premisu, plnou nejen kyborgů, ale i apokalyptických vizí, bitev proti mechanickým monstrům a mýtů o příchodu mesiáše, jenž v kritické chvíli zachrání lidstvo. To vše je rámováno romantickým příběhem dvou zoufalých postav, pronásledovaných nezničitelným vrahem.

Film přitom využívá několik prvků hororu – je tu slasher (samotný zastřešující motiv), kosmický horor (svět brzy skončí díky zlovolné umělé inteligenci) i body horror (Terminátor vytrhává lidem srdce, operuje si zraněnou ruku, amputuje oko, a poraněná tkáň na něm viditelně tleje). Navíc film počítá s perfektně zvládnutou akcí, na kterou se představitel hlavní záporné role, Arnold Schwarzenegger, svědomitě připravoval. Film s takovým námětem může být absolutní hit, nebo nehorázný průšvih. Poslední film jeho autora byl navíc snímek Piraňa 2: Létající zabiják. Studio Orion se dost bálo té druhé možnosti, a tak se ani moc nesnažilo film propagovat. Výsledkem nakonec bylo, že film byl velký propadák. Naštěstí tenkrát existoval video-trh a ten nezvyklému sci-fi ušlý zisk bohatě vynahradil. Z filmu se stala kultovní klasika a z Arnoldova kyborga jedna z nejvíc cool postav osmdesátých let.

Co všechno snese Terminátor: Spletitý osud milované akční série © TMDB

O scénář druhého Ramba, jednu Propast, Vetřelce a 7 let později už měl James Cameron v Hollywoodu o něco lepší pozici, a tak se mohl vrátit k filmu, který jeho kariéru nakopnul. Přípravy Terminátora 2 byly obdařeny větším rozpočtem a velkolepějším konceptem. Terminátor 2: Den zúčtování opustil vody béčkového hororu a vstoupil do dějin filmu jako rodinný velkofilm. Kromě propracovanější a náročnější akce film trochu obrousil hrany zobrazeného násilí. Ano, pořád se ve filmu propichují hlavy, lámou ruce a umírá na střelná zranění. Na druhou stranu si tu nikdo nevyjímá oko z hlavy a Arnoldův tentokrát hrdinný kyborg už nechytá do zranění gangrénu. Hlavní padouch tentokrát není děsivá zombie navlečená na mechanickou kostru, ale elegantní CGI postava, na kterou se pro změnu dobře dívá.

Den zúčtování je v zásadě film o důležitosti rodiny. Zatímco v prvním filmu sledujeme na útěku ustavující se pár, dvojka útěkem před nezastavitelným strojem formuje rovnou celou rodinu. S Terminátorem jako ideálním otcovským vzorem. Zároveň zmirňuje blížící se hrozbu jaderného armageddonu, jednak soustředěním se na polidšťování Arnoldova hodného terminátora, čímž film najednou vzbudí naději, že chladné stroje si k životu mohou najít pozitivní cestu. Pak také tím, že postavám dal možnost apokalypsu odvrátit. Dnešní optikou je Terminátor 2: Den zúčtování pořád ještě docela temný film, v rámci terminátorovského fikčního světa se ale jedná o značné přiblížení k mainstreamu. Dvojka posílila status terminátoří postavy coby akční ikony, mládeži mohl stále přijít cool, a tentokrát se nad tím dalo mnohem méně pohoršovat. Co bylo v osmdesátých letech působivé ztělesnění zla, se začátkem devadesátých let stalo znakem ochrany a rodinných hodnot.

Apokalyptická komedie bez Camerona

Než se Terminátor vrátil, uplynulo 12 let. James Cameron se tentokrát nezúčastnil, protože měl pocit, že produkce chce film točit bez něj. Zda v tom hrála roli špatná komunikace studia, nečestné úmysly producentů nebo Cameronovo ego, už se asi nedozvíme. Režie se každopádně ujal Jonathan Mostow, jehož největší film do té doby byla Ponorka U-571. Trojka s podtitulem Terminátor 3: Vzpoura strojů vrací do hry hrozbu soudného dne, který byl pouze oddálen, a sérii odlehčuje ještě víc. Kromě jasnějších barev oproti tmavšímu ladění prvních dvou filmů přidává víc humoru. Snímek se po romantickém akčním hororu a rodinném sci-fi thrilleru přesouvá k romantické akční komedii. Zatímco v předchozích filmech Arnold představoval střídavě padoucha, jehož hrozba stmeluje ústřední pár, nebo postavu, která se začleňuje do rodiny a naopak pozitivním působením sbližuje matku se synem, ve Vzpouře strojů je především vtipným sidekickem, jenž ústřednímu páru sekunduje. Film je kromě toho zajímavý tím, že i když je ze všech dosavadních terminátořích filmů nejodlehčenější, má ze všech dosavadních terminátořích filmů nejtemnější závěr.

O pět let později se svět Terminátora rozšířil na televizní obrazovky v seriálu Terminátor: Příběh Sáry Connorové. Titulní hrdinka ( Lena Headey) se v něm společně s Johnem (Thomas Dekker) a hodnou terminátorkou Cameron (Summer Glau) přenáší časem z devadesátých let do současnosti, kde se snaží zastavit vývoj Skynetu, umělé inteligence, která zničí svět. Zatímco filmy byly vždy poměrně přímočaré, seriál se snažil navázat na koncept, jenž zpopularizovaly seriály jako Ztraceni či Hrdinové. Temné psychologické drama postav je v seriálu okořeněno komplikovanou zápletkou s padouchem s nejasnými motivy, nejednoznačnými postavami a bizarními dějovými zvraty. Kromě toho se od série lišila také minimem akce a porušováním zákonitostí vlastního fikčního světa. Není divu, že série nepřežila dvě sezóny.

Terminátor v osidlech restartů

O rok později se Terminátor objevil opět v kině. Přímé pokračování Vzpoury strojů s podtitulem Salvation představilo Christiana Balea jako Johna Connora, jenž toho času působí v odboji ve světě ovládaném stroji. Po komediální Vzpouře strojů se sérii vrátil temný tón a bohužel i relativně plytká a zmatená zápletka. Film vypadal víc jako vyblitý Šílený Max než jako nástupce kultovní série. A skoro to vypadalo, že tím tahle série skončí.

Film, který se ji pokusil znovu nastartovat, byl Terminator Genisys. Snímek ignoruje vše od dvojky dál a stává se alternativním třetím dílem. A to dost rozporuplným. Na jednu stranu má nehorázně zmatené vyprávění, plné časových paradoxů, alternativních realit a nejasných motivů. Na druhou stranu je to pekelně zábavný nerdovský film, který plně vytěžuje potenciál daného fikčního světa a hraje si s některými jeho motivy. Odpovídá na takové nezodpovězené otázky, jako proč terminátoři stárnou, nebo proč strojem času projde jen živá hmota. Zároveň odpovídá na otázky, o kterých mohou přemítat fanoušci. Co kdyby se Kyle Reese setkal s Arnoldovým hodným terminátorem? Nebo s takovou Sárou Connorovou, která byla ve dvojce? Jak by fungoval jejich vztah? Co kdyby se John Connor přidal ke Skynetu? Co dát Arnoldovu terminátorovi stejné schopnosti, jako měl T-1 000? Je zábavné všechny tyto variace sledovat. Bohužel tím utrpělo vyprávění, které je postupem filmu stále méně přehledné.

Já se vrátím... možná... zase

Co všechno snese Terminátor: Spletitý osud milované akční série © TMDB

Čtyři roky po Genisys se nyní k látce vrátil James Cameron, aby vyprodukoval tentokrát kanonický a tím tedy i definitivní třetí díl série. Režie se ujal Tim Miller (Deadpool) a zpátky ve hře je i Linda Hamilton v roli Sáry Connorové. Film s podtitulem Temný osud je standardně dobře zrežírovaný akční film, který se vrací k tomu nejpodstatnějšímu, co dělalo Terminátora Terminátorem; k naháněčce ohrožených postav a zlého kyborga. Snímek v podstatě restartuje celou kontinuitu s novou umělou inteligencí, novým odbojem a novým spasitelem, a vytváří tak pole pro možný nový směr terminátorského mýtu. Protože si ale Temný osud vede v pokladnách kin spíš smutně, bude asi chvíli trvat, než se do jeho světa opět podíváme. Na druhou stranu, jestli nějaká série dokazuje, že se lze navzdory neúspěchům neustále vracet, je to právě Terminátor. Uvidíme tedy, kdo se ho chopí - pokud vůbec - příště.

 4 se líbí
Které seriály HBO GO patřily v říjnu mezi nejsledovanější?
Které seriály HBO GO patřily v říjnu mezi nejsledovanější?
05.11.2019 | Tipy na film

Říjen nabídl na HBO premiéru dvou velkých komiksových projektů i další řady několika oblíbených seriálů. Podívejte se, které z nich se dostaly do žebříčku deseti nejsledovanějších. Najdete mezi nimi svého favorita?

10 důvodů, proč si HBO zaplatit i v listopadu
10 důvodů, proč si HBO zaplatit i v listopadu
04.11.2019 12:00:00 | Tipy na film

Očekávaný fantasy seriál, další odkoupená DC komiksová série, drama z revolučního Československa, dokument pro milovníky historie amerického filmu nebo oscarová Zelená kniha. Listopadová nabídka HBO přináší řadu novinek a tato desítka nás zaujala nejvíce.

10 luxusních novinek, které musíte vidět o prvním listopadovém víkendu
10 luxusních novinek, které musíte vidět o prvním listopadovém víkendu
01.11.2019 15:00:00 | Tipy na film

Zima už doslova zalézá za nehty a na žádné velké výletění to venku rozhodně nevypadá. Uvědomily si to i streamovací služby, včetně nově nastupující Apple TV+, a tak nám dopřály naprosto parádní nášup listopadových novinek. Člověk neví, co si vpálit do zorniček dřív.

10 nejlepších hororů na HBO GO, kterými uctíte zesnulé na Dušičky
10 nejlepších hororů na HBO GO, kterými uctíte zesnulé na Dušičky
31.10.2019 12:00:00 | Tipy na film

Máte ze streamovacích služeb jen HBO a nevíte, co si pustit na Halloween, respektive na Dušičky? I pro vás máme 10 tipů, ze kterých si vybere každý. Ať už má rád post-moderní dekonstrukce žánru, obří žraloky, nebo staré dobré satanistické napínáky.