FB pixel TP pixel
Další lokální videotéka končí. Obbod neměl proti Netflixu a HBO šanci © TMDB

Další lokální videotéka končí. Obbod neměl proti Netflixu a HBO šanci

Tuzemská videotéka Obbod oznámila svůj konec ke konci června. Podle majitele Kamila Oušky za to může přesycenost trhu, se kterou se Obbod, podnímž vznikly fenomény Vyšehrad a Lajna, nedokázal vyrovnat.

České novinky

Vyšehrad, Lajna a nic

Majitel Kamil Ouška pro Mediář potvrdil, co jsme předvídali již před dvěma lety při konci videosekce Alzy., a to, že je trh podobných lokálních služeb přesycený a služby nedokáží efektivně konkurovat obsahem Netflixu či HBO Go. Podle Oušky by byly potřeba výraznější investice, přičemž je logické, že by musely padnout hlavně na originální obsah. Ostatně ve streamovacím světě aktuálně efektivně fungují dvě větve. Jednou je právě ta investiční, kterou výrazně zastupuje Netflix. A druhou tzv. niche segment postavený na kurátorovaném obsahu zaměřeném na určitý segment trhu. Obstojně funguje například v Itálii či Španělsku. Pouhé nakupování filmového obsahu nižší svítivosti a bez většího zacílení nefunguje, o čemž se v minulosti přesvědčily i následující služby:

  • V letech 2004 až 2006 provozoval tehdejší Český telecom (dnes O2) oprvní opravdu velkou půjčovnu Starzone s nabídkou několika desítek seriálů a menších fimů. Část know-how, obsahu či lidí poté přešla po konci do tehdy nově vznikající O2 TV.

  • V roce 2006 spustila společnosti Alef Nula díky dotaci od státu a pod hlavičkou Seznam.cz první větší půjčovnu filmů s názvem Kinománie. Web nabídl zhruba 500 filmů, které bylo možno stahovat (a později půjčovat) a také první platby online či (problematické) způsoby ochrany proti kopírování. Kinománie poté měla velmi podobnou verzi na Nova.cz a dalších webech. Projekt skončil v roce 2010. Seznam místo toho začal nejdříve zkoušet na své hlavní stránce pouštět české filmy a později se do věci pořádně vložil se svým Stream.cz, který od roku 2013 má nynější podobu internetové televize s původními pořady. Nova od roku 2014 spustila svojí vlastní videopůjčovnu Voyo.

  • Celých 9 let, od roku 2006 do roku 2015, fungovala další česká videopůjčovna Topfun. Za měsíční předplatné 189 Kč nabízela přístup k několika stovkám titulů, opět ale hlavně těch menších a “béčkovějších”. Nezachránila to ani spolupráce s iDnes.cz. Většina týmu poté přešla do Banaxi.

  • Pouhý rok (2014-2015) fungovalo Ivio. Na rozdíl od ostatních půjčoven nabízela svůj obsah zdarma a doplňovala ho pouze reklamou, ale mohli jste si zaplatit i předplatné 189 Kč a koukat bez reklam. Díky tomu, že za projektem stála distribuční společnosti Hollywood Classic Entertainment, nebyla nabídka zcela chudá. Ale ani tento projekt nezaujal a tentokrát už ani nepokračoval pod jinou střechou.

Přesycenost trhu i pirátsví

Další lokální videotéka končí. Obbod neměl proti Netflixu a HBO šanci © TMDB

Obbod se alespoň mohl pochlubit již zmíněnými fenomény Vyšehrad a Lajna, kdy individuální epizody nabízel za 35 Kč, zde však narazil na negativní reakce diváků, kteří podle Oušky čekají, že bude obsah zdarma. Naráží tím samozřejmě na problém typický pro východoevropské země - pirátství. Vyšehradu a Lajně (která je aktuálně zdarma na Televizi Seznam) se pravidelně stávalo, že byly epizody pirátěny a nahrávány zdarma na YouTube jen několik minut po uveřejnění epizody na Obbodu s negativními komentáři vůči nutnosti platit za obsah legální cestou. Nutno dodat, že strategie individuálních plateb za krátké epizody možná nebyla nejšťastnější, obzvlášť když Vyšehrad postupně ztrácel na kvalitě a diváci se od něho odvraceli. Zatímco na pirátských webech si Vyšehrad vyšlápl na metu milionů zhlédnutí, na samotném Obbodu byl odběr pořadu jen zhruba 50 000 diváků.

Obbod přesto má v době ukončení služby zhruba 1000 předplatitelů. Na své publikum ale úplně nezanevře. Ouška totiž chystá filmové pokračování Vyšehradu, které se mělo natáčet v letošním roce, nakonec však zřejmě započne až v roce příštím kvůli pandemii koronaviru. Bude bezpochyby zajímavé sledovat, jak se k filmu publikum zachová a zda alespoň v celovečerním formátu svým tvůrcům přinese adekvátní finanční odměnu.

 1 836 zobrazení   30 se líbí
Na YouTube kanále Česká filmová klasika je už přes 160 filmů zdarma!
Na YouTube kanále Česká filmová klasika je už přes 160 filmů zdarma!
05.06.2020 | České novinky

YouTube kanál Česká filmová klasika masivně přidává nový obsah. Sympatický projekt Blue Sky Film Distribution a Národního filmového archivu tak nyní čítá přes 160 skvělých filmů, které byste rozhodně měli nakoukat, pokud to s českým filmem myslíte vážně.

Netflix přidává další české filmy. Mrkněte na 16 novinek z posledních dní
Netflix přidává další české filmy. Mrkněte na 16 novinek z posledních dní
03.06.2020 12:00:00 | České novinky

Netflix je nadmíru spokojený s úspěchem českých filmů na své streamovací službě, a tak přidává další a další snímky, které kupuje od českých distributorů. Pojďme se podívat na poslední přírůstky do nabídky.

20 nejlepších českých sci-fi filmů, na které nedáme dopustit
20 nejlepších českých sci-fi filmů, na které nedáme dopustit
31.05.2020 12:00:00 | České novinky

V naší přehlídce nejlepších děl ze žánru sci-fi jsme tentokráte zabruslili do naší kinematografie a vybrali pro vás dvacítku těch nejlepších celovečeráků. Co naplat, že se většinou jedná o komedie, následující snímky totiž ukazují, že i čeští filmaři se v žánru sci-fi neztratí!

KVIFF bude! Filmový festival zamíří do 96 kin napříč ČR
KVIFF bude! Filmový festival zamíří do 96 kin napříč ČR
26.05.2020 10:00:00 | České novinky

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se sice oficiálně odložil na rok 2021, ale ani letos v létě diváci nepřijdou o svou dávku kvalitní kinematografie. TADY VARY se chystá možná i do vašeho oblíbeného kina.