FB pixel TP pixel
Netflix v Česku zažívá úspěch s českými filmy, další desítky nakoupí © TMDB

Netflix v Česku zažívá úspěch s českými filmy, další desítky nakoupí

Netflix začal nabízet české filmy loni v říjnu spolu s tím, jak konečně spustil českou verzi své služby. Podívali jsme se, kolik jich aktuálně nabízí, jak jsou úspěšné, zda se chystá i české filmy produkovat a kolik Čechů si aktuálně Netflix odhadem předplácí.

České novinky

Kolik je na Netflixu českých filmů?

Aktuálně je k dnešku na českém Netflixu 143 českých filmů, pokud máte zvolený český profil. Pokud máte stále nastaven anglický profil, tak jich uvidíte aktuálně pouze 92. Dochází tak k zajímavému paradoxu - zatímco v anglickém profilu je váš Netflix výrazně bohatší oproti českému (důvod a návod zde), aktuální rozdíl je cca 5.400 vs 1.800, u českých filmů je to naopak. Souvisí to s podmínkou, která se pro jednotlivé verze vztahuje. Pro český profil se zobrazují jen ty snímky, které mají českou podporu (dabing či titulky), pro anglický se zobrazují všechny, které mají alespoň anglický zvuk či anglické titulky. To však nemalá část českých filmů nemá, a tak je Netflix v anglickém profilu nezobrazuje. "Na tento nedostatek jsme zástupce Netflix opakovaně upozornili" říká ředitel VOD a video distribuce AQS, Jan Rubeš. "Poslední odpověď je následující - máme v plánu umožnit uživatelům mít dva jazyky na profil".

Jak jsou české filmy na Netflixu úspěšné?

Oficiální čísla o sledovanosti Netflix až na velmi specifické výjimky neoznamuje, ale o popularitě jednotlivých titulů si můžeme udělat dobrou představu podle lokálních TOP 10, které Netflix od začátku roku nabízí v mnoha zemích podle Česka. Nikde není řečeno, že to je “opravdová” popularita, Netflix vždy může s čísly kouzlit, ale vzhledem k tomu, že sledujeme tyto data pro 50 zemí po celém světě, můžeme vidět podstatné rozdíly ukazující oblíbenost národních pořadů. A Češi si skutečně české filmy užívají. Aktuálně v žebříčku nejpopulárnějších filmů najdeme kvůli lavině filmů s Harry Potterem jen 1 český film, Celebrity s.r.o., před jeho nástupem tam nebyla o české filmy nouze. Ženská na vrcholu vévodila filmům úspěšně od 2. do 13. května, v dubnu zase pět dní vedl žebříček film Bajkeři. Bodovaly také filmy jako Léto s gentlemanem, Lidice či Báječná léta pod psa. "Jsme pyšní, že právě námi dodané filmy jsou těmi, které jsou na Netflixu tak populární" říká Jan Rubeš za AQS.

Kolik dalších českých filmů se na Netflix chystá?

Netflix v Česku zažívá úspěch s českými filmy, další desítky nakoupí © TMDB

Dva hlavní čeští video distributoři, AQS (Magic Box) a Bontonfilm, kteří dodávají tyto filmy na Netflix, oznámili další nové balíky pro chystané filmy. Nejprve AQS 95 titulů (z toho 25 českých) a nyní i Bontonfilm 70 titulů. Celkově by tak mohl počet českých filmů již za pár měsíců přesáhnout 250 filmů. Jejich seznamy máme k dispozici, ale zatím jsme vázáni mlčenlivostí. Můžeme alespoň naznačit, že budou doplněny další známé filmy, které patřily k těm největším kinotrhákům či k nejsledovanějším pořadům při uvedení v televizi. Čeští distributoři pro zajímavost dodávají Netflixu i vybrané nečeské filmy, slovenské, evropské či vybrané americké. AQS jich tak bude mít na konci roku zhruba 220, Bontonfilm poté zhruba polovičku.

Bude Netflix největším českým distributorem?

Samozřejmě nikde není řečeno, že tento počet zůstane už na věčnost stejný, ostatně pro každé služby za předplatné platí, že sestava licencovaných titulů se mění, ale prozatím to vypadá, že bude Netflix jedním z nejvíce zajímavých cílů pro ty, kdo si chtějí užívat české filmy a seriály. Pro srovnání - konkurenční HBO jich dnes nabízí 45 filmů. Nejbohatší nabídku lokálních titulů má aktuálně nepřekvapivě Voyo, které se musí na domácí a nezávislou tvorbu kvůli chybějícím kontraktům s hollywoodskými studii specializovat, napočítáte jich téměř 500. Za ním je pořádná mezera, další nejrozšířenější jsou DaFilms (zhruba 200) či Aerovod (necelých 120 titulů). Slušně si také češtinu užijete (stále ještě) na videotéce My Prime od UPC (cca 100 titulů) nebo Obbod (zhruba 130 titulů) a pokud nevyžadujete předplatné a chce nakupovat jednorázově, je jasnou volbou iTunes (zhruba 180 titulů). Téměř komplet česká je samozřejmě tvorba České televize na iVysílání, ale tam najdete jen minimum přejatých filmů a české filmy jsou na iVysílání k dispozici po omezenou dobu.

Budou se točit české filmy pro Netflix?

Netflix v Česku zažívá úspěch s českými filmy, další desítky nakoupí © TMDB

Z našich interních zdrojů slycháme, že Netflix je doslova zaplaven nabídkami na (ko)produkci českých filmů od lokálních producentů, ale zatím žádnou nevyslyšel. Ostatně, co se týče filmů, Netflix málokdy poskytuje klasické financování, raději vykupuje přednostní práva, ideálně pro svůj typ služby a pro celý svět. Takové filmy už jsou většinou natočené a Netflix je nakoupí na festivalech či těsně před dokončením. Proto jejich premiéry oznamuje na doraz, často jsou tyto filmy nakoupené na poslední chvíli. Původních českých filmů se tak podobně jako většina Evropy nedočkáme, ale to neznamená, že bude nouze o zajímavé dohody. Například Ženská na vrcholu se na Netflixu objevila už necelý půl rok po své premiéře v exkluzivním distribučním okně, kdy jste ji online mohli sledovat pouze tam. Na další kanály (iTunes) se dostane až mnohem později či vůbec. Jinou cestou bylo klasické DVD/Blu-Ray. Takové filmy se čas od času objeví.

A co české seriály?

Seriály jsou na rozdíl od filmů pro Netflix mnohem větší srdcovka a jejich financování často řeší přímo. Spekulovalo se, že se rozhlíží i po původních českých námětech, ale zatím se prý nedočkal zajímavé nabídky. Zatímco čeští producenti ho zaplavují provinčními komediemi či historickými dramaty, Netflix se nechal slyšet, že by rád něco akčnějšího či fantastičtějšího. Ostatně pohled do dalších evropských zemí ukazuje, že přesně takové kousky u Netflixu fungují - španělský Papírový dům, dánský Déšť, německý Dark, belgický Za stínem noci či italská Suburra. Prozatím tedy budeme pro Netflix zajímaví hlavně kvůli prostředí, natáčel se u nás hororový Haunted, historické fantasy Dopis pro krále a potvrzená je i druhá řada Zaklínače.

Jak si Netflix vede v Česku?

Netflix v Česku zažívá úspěch s českými filmy, další desítky nakoupí © TMDB

Ale i bez původní české tvorby to zatím vypadá s Netflixem u nás slibně. Jak ukazují filmy jako Ženská na vrcholu, úspěšný dokáže být i se zakoupenými tituly známými z českých kin. Mezitím pokračuje pomalu, ale jistě v postupné lokalizaci (postup sledujte zde), aby nabídl české titulky či dabing u všech svých původních filmů a seriálů a u vybraných zakoupených titulů. Stoprocentní počeštění pro aktuálně dostupných cca 5.400 titulů nečekejte, ostatně ve většině zemí Evropy je nabídka (100% lokalizovaná) v úrovni 3 až 4 tisících titulech. Od října, kdy Netflix vstoupil na český trh v lokální verzi, sledujeme také jeho stoupající popularitu, aktuálně odhadujeme, že si v Česku předplácí Netflix zhruba 200.000 lidí a velmi pravděpodobně už je tak nejpopulárnější streamovací placenou platformou u nás. Stále je však kam růst, ve 4x větším Polsku má Netflix podle odhadů zhruba 8x více předplatitelů. Srovnatelně lidnatá (ale samozřejmě vyspělejší) Belgie má předplatitelů dle odhadů hned 5x více. Největší krok čeká Netflix v Česku v diskuzi s operátory, se kterými zatím nenašel společnou řeč, dohody zatím padly na množství lokalizovaných titulů a samozřejmě finančních podmínkách. Ale dříve nebo později by se měl v nabídkách Netflix objevit.

 2 173 zobrazení   77 se líbí
Netflix a Amazon se pomalu chystají do Česka dokončit své fantasy seriály
Netflix a Amazon se pomalu chystají do Česka dokončit své fantasy seriály
19.05.2020 | České novinky

Pomalu ale jistě se v Česku rozbíhají přípravy k natáčení pozastavených projektů. Během pár týdnů by tak zahraniční štáby měly rozjet kamery a dokončit seriály jako The Wheel of Time s Rosamund Pike či Carnival Row s Orlando Bloomem.

15 nejnovějších českých filmů na Netflixu
15 nejnovějších českých filmů na Netflixu
14.05.2020 | České novinky

Netflix pokračuje v přidávání českých filmů do svého katalogu. Po nesmírně populární komedii Ženská na vrcholu, která se dokonce umístila v žebříčku nejsledovanějších pořadů na Netflixu, jsme se dočkali další dávky dnes ráno.

Již zítra se otevřou kina. Známe detailní opatření i programovou nabídku
Již zítra se otevřou kina. Známe detailní opatření i programovou nabídku
10.05.2020 | České novinky

Od pondělí 11. května se znovu otevírají kina, která byla v březnu uzavřena z důvodu vládních nařízení ve snaze zabránit šíření koronaviru. Co vás čeká v programu kin a jaká jsou bezpečnostní doporučení, aby mohla kina bezpečně fungovat? Na to jsme se podívali.

PODCAST: Netflix vyhrál koronaloterii. Čekají kinaře temné časy?
PODCAST: Netflix vyhrál koronaloterii. Čekají kinaře temné časy?
08.05.2020 | České novinky

Zatímco kinaři bojují o přežití a vyhlížejí blížící se termín znovuotevření svých svatostánků, Netflix si mne ruce. Má totiž za sebou veleúspěšné čtvrtletí a hned několik hitů. Opravdu nás čeká online budoucnost? Anebo se vše opět vrátí do starých kolejí?