FB pixel TP pixel
5 největších zklamání z HBO Max. Slíbili revoluci, nesplnili skoro nic © AMC

5 největších zklamání z HBO Max. Slíbili revoluci, nesplnili skoro nic

České HBO Max je dostupné od 8. března, kdy došlo k oficiálnímu překlopení nabídky dosavadního HBO Go na novou streamovací platformu. Jenže ani po 14 dnech od přechodu na novou službu HBO není schopné naplnit očekávání a mnozí se nebrání masivnímu zklamání.

22. 3. 2022 18:00 | Streaming novinky

Služba HBO Max odstartovala s velkou slávou 8. března 2022 a řada diváků – včetně nás – od ní měla nemalá očekávání. Mohla za to i docela velká reklamní kampaň samotného HBO, která vytvářela dojem velkých změn nejen v kvalitě uživatelského rozhraní, ale i kvality titulů, včetně masivního nárůstu samotného obsahu. Jenže i dva týdny po startu služby zůstává HBO Max za očekáváním a jak vidíme i v našich diskuzích na sociálních sítích, fanoušci neskrývají své rozčarování. Pojďme se podívat na největší zklamání, která jsou s novou podobou streamovací služby od HBO spojená.

Kde jsou slíbené seriály?

Ačkoli mnoha divákům udělaly radost seriály jako Mentalista, Hranice nemožného nebo Smallville, jiné při spuštění služby a i v dalších dnech zarazilo, že další slavné seriály, na kterých HBO dokonce stavělo svou propagaci, nejsou od samého spuštění dostupné. Patří sem například The Originals, Upíří deníky, Lovci duchů či Prolhané krásky. V trailerech ke spuštění byl slibován i nový Sebevražedný oddíl, ani ten na službě zatím není. Vtipně smutné pak je, že během uplynulých dní HBO mění svou komunikační strategii a po výrocích o nahrávání dalších titulů již mluví pouze o budoucím rozšiřování nabídky bez bližšího data určení. Podle Lukáše Nedvěda ze Serialzone je pak dokonce podpora schopna tvrdit, že se jednalo jen o ilustrační obrázky, což je na hraně výsměchu uživatelům přímo do tváře. Ani nemluvě o tom, že seriál One Tree Hill byl v prvních dnech na službě dostupný, již několik dní je však opět ze záhadného důvodu z nabídky stažený.

Nové seriály nepřichází globálně

Uživatelé Netflixu si zvykli, že nové seriály přichází globálně do všech koutů světa ve stejný čas. U nás je to zpravidla 9:00 ráno. Jenže jak se zdá, u HBO Max tato strategie platit nebude a je to celé postavené totálně na hlavu. Přesvědčili jsme se o tom minulý pátek, kdy měl na HBO Max dorazit očekávaný post-apokalyptický seriál DMZ. Jenže zatímco americké HBO jím disponuje, tuzemské nikoli. To samé platí pro další HBO Max originály Theodosia nebo The Tourist. Znovu přitom opakuji, že toto nejsou licencované seriály, ale původní pořady samotného HBO. Je tedy jen logické, že diváci očekávají, že je na službě uvidí ve stejný den jako v diváci v zahraničí. Ostatně dosavadní strategie byla obvykle vydání ve stejný den, či o den později. Takto jsme se například dočkali seriálů Obnažené a MINX, nebo filmu Jako Fénix z popela.

HBO originály dokonce z nabídky mizí

Tohle upřímně nechápe asi vůbec nikdo. Zatímco u DMZ a dalších novinek můžete pracovat s teorií, že HBO čeká na lokalizaci (i když dříve u titulů mnohdy nečekalo a nabídlo je alespoň s anglickými titulky), ztrátu jiných původních pořadů prostě není jak obhájit. Kupříkladu Spiknutí proti Americe bylo z nabídky odstraněno, i když jde o HBO originál. Když jsme navíc informaci o stažení seriálu přinesli, byli jsme z HBO informováni, že titul určitě nekončí. Dnes ale v nabídce jednoduše dostupný není. Už 12. dubna má pak z HBO dle dat samotné služby zmizet z nabídky další původní pořad Utíkej a 15. dubna zase Pozůstalí. Na 25. dubna se zase plánuje odchod jiného HBO filmu Špatná výchova. A jak si lze vysvětlit zmizení 3. řady sci-fi hitu Westworld?

Archivní katalog prostě nebude?

Velkým lákadlem pro předplatitele byla před startem HBO Max značka Turner Classic Movies, pod kterou v rámci americké nabídky najdete ty největší žánrové pecky z historie studia Warner Bros., z nichž mnohé dostaly dokonce i Oscara. Ostatně právě teď americké HBO dokonce rozjelo obří kampaň v rámci blížících se Oscarů, kdy propaguje nejen nově nominované snímky, ale logicky i svou historickou nabídku, kterou diváci chtějí dohnat. Jakápak škoda, že české HBO podobnou možnost nemá. Úplná navíc není ani tuzemská nabídka Cartoon Network, která je rovněž Warnery přímo vlastněná. Ani nemluvě o nabídce Adult Swim, která je navzdory stejnému vlastníkovi rovněž jen částečná. A pak jsou tu Looney Tunes. Je trochu nefér, že české HBO s ikonickým Bugsem Bunnym pracovalo v rámci PR kampaně, aby ve výsledku jen překlopilo první řadu, jež byla dostupná už na původním HBO Go. Americké HBO Max totiž nabízí řad rovnou pět. A pokračovat bych mohl dál mimo jiné supehrdinskými animáky, ve kterých chybí mimo jiné klasiky jako Batman: The Animated Series nebo Batman Beyond. A všichni víme, komu tyto tituly patří. V původní tiskové zprávě přitom zazněla tato věta: „Na HBO Max budou poprvé na jediném místě ke zhlédnutí nové i kultovní seriály a filmy společností Warner Bros., HBO, DC, Cartoon Network a Max Originals.“ Asi jsme si ji všichni vyložili trochu špatně.

Uživatelské prostředí má tunu chyb

Všichni jsme asi tušili, že poněkud velkohubá prohlášení o novém rozhraní, které nabídne netušené uživatelské možnosti, jsou trochu přehnaná. Obzvlášť, když v té době americké HBO již dávno běželo a jeho rozhraní je úplně totožné s tím českým. Přesto člověk nepochopí hned několik věcí. Čert vem, že tuna obsahu nemá dodnes přeložené synopse, ani názvy. Nevadí mi ani vyhledávač, který po vzoru Netflixu příliš nerozlišuje žánry a kvůli otagování obsahu občas nabízí i úplné nesmysly, jež se jen okrajově dotýkají mnou hledaného obsahu. Pochopím i to, že někdo zařadí titul s podobným názvem do jiného profilu, to se nám na Filmtoru děje taky. Jsme jenom lidi. Nepochopitelná je ale absence výhledu chystaných titulů, což je funkce, kterou HBO Go mělo a není žádný velký problém ji do nabídky během 14 dní od spuštění vrátit. To samé platí pro tituly, které mají službu opustit. Data končících licencí v databázi HBO Max dokonce jsou na několik týdnů dopředu. Jedná se tedy jen o to, aby technická podpora danou kategorii zavedla. A ano, zahraniční verze ji samozřejmě mají. My si zatím musíme vystačit pouze s kategorií čerstvě přidaných titulů, kde se po 14 dnech od spuštění objevily jen 4 tituly (MINX, Obnažené, Jako Fénix z popela a Síla). Mezi další technické nedostatky patří chybějící informace o žánrech, jazykové podpoře (další věc, kterou HBO Go mělo) a samozřejmě naprosto stupidní vytváření profilů pro každou seriálovou epizodu, kvůli kterému vás po zhlédnutí dané epizody hodí systém nikoli do seznamu všech epizod, ale právě jen do profilu epizody, kterou jste právě dokoukali. Vy se tak musíte pomocí tlačítka „zpět“ vrátit do soupisu, protože víc klikání je u HBO Max očividně víc Adidas.

Závěrem bych ještě rád dodal, že mi opravdu nedělá radost „hejtit“ streamovací službu, na kterou jsem se v uplynulých měsících nesmírně těšil. Upřímně jsem nečekal další zjevení Krista, ani Velký třesk. Proto mě ani nepřekvapila například absence většího množství 4K titulů a chápu i skutečnost, že bude chvíli trvat, než půjde audiovizuální kvalita licenčních titulů nahoru. V tom totiž hraje roli i authoring a distribuční nabídka. Opravdu ale nechápu, co HBO dělalo celé dlouhé měsíce, kdy o startu služby vědělo. Očekával bych, že se podobná věc bude připravovat dlouhodobě, že start služby proběhne tak, aby byli předplatitelé okouzleni. Nikoli tak, že zjistíme, že stovky titulů z nabídky dokonce zmizely a odpovědí bude, že se v nabídce někdy v budoucnu objeví.

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Netflix si došlápne na sdílení účtu s kamarády. Uživatelům zvedne ceny
Netflix si došlápne na sdílení účtu s kamarády. Uživatelům zvedne ceny
20.03.2022 12:00:00 | Streaming novinky

Netflix se opět snaží došlápnout na uživatele, kteří porušují jeho pravidla a sdílejí účet mimo jednu domácnost. Streamer se paradoxně rozhodl tuto praxi oficiálně povolit. Ovšem nebude to zadarmo.

Hotovo, potvrzeno: Dvě obří streamovací služby se spojují proti Netflixu
Hotovo, potvrzeno: Dvě obří streamovací služby se spojují proti Netflixu
16.03.2022 15:30:00 | Streaming novinky

Fúze dvou velkých mediálních domů WarnerMedia a Discovery už naplno běží a zábavní gigant, který ponese jméno Warner Bros. Discovery ohlašuje, že své vlajkové lodě HBO Max a Discovery+ spojí do jedné platformy.

Gigant Amazon má nového krále sledovanosti. Sesadil i fantasy Kolo času
Gigant Amazon má nového krále sledovanosti. Sesadil i fantasy Kolo času
13.03.2022 12:00:00 | Streaming novinky

Fantasy seriál Kolo času s Rosamund Pike v hlavní roli byl dosud nejsledovanějším pořadem streamovací stanice Amazon Prime Video. Bylo proto překvapující, že jej na druhé místo s přehledem odsunulo chválené akční krimi.

HBO Max přišlo o téměř 500 titulů. Mizí české filmy, zahraniční hity i disneyovky
HBO Max přišlo o téměř 500 titulů. Mizí české filmy, zahraniční hity i disneyovky
09.03.2022 10:00:00 | Streaming novinky

Se změnou webu a názvu přišla streamovací služba HBO Max (dříve HBO Go) o téměř 500 filmů a seriálů. Velkou část tvoří české snímky. Mizí ale i pořady pro děti.