FB pixel TP pixel
Režisér Duny natočí jedno z nejkultovnějších sci-fi všech dob © Warner Bros.

Režisér Duny natočí jedno z nejkultovnějších sci-fi všech dob

Denisi Villeneuveovi se evidentně v žánru sci-fi zalíbilo. V rozmezí 4 let se pustil do třech projektů, které adaptovaly kultovní sci-fi romány, aby si jako svůj další film vybral jinou klasiku žánru, které hodlá dodat svou vizi.

Filmové novinky

Sotva bylo adaptaci Duny režiséra Denis Villeneuvea konečně schváleno pokračování, oznámil slavný Kanaďan, že se pustí do adaptace další klasické sci-fi od neméně slavného literáta. Po opuštění Franka Herberta a jeho planety Arrakis chce věhlasný režisér adaptovat další sci-fi legendu - knihu Setkání s Rámou od Arthura C. Clarkea. Tento svazek z roku 1973 je prvním dílem románové tetralogie, která vypráví o setkání lidstva s gigantickou kosmickou lodí neznámého původu, jež má tvar válce. Sestavený průzkumný tým se rozhodne proniknout do útrob lodi, kde se budou jeho členové snažit odhalit její tajemství. Román získal po svém vydání řadu ocenění včetně významných žánrových cen Hugo i Nebula a je opěvován za svou detailní promyšlenost a vytvoření napínavé a tajuplné atmosféry.

Jak vidno, Villneuveovi se ve sci-fi žánru náramně líbí. V roce 2016 se blýskl vědeckofantastickým dramatem Příchozí, když adaptoval povídku Teda Chianga. O rok později se pustil do pokračování klasiky žánru Blade Runner s podtitulem 2049 a letos jsme se dočkali první poloviny Herbertova rozsáhlého románu Duna. Dodejme, že autor předlohy Arthur C. Clarke je spolutvůrcem jiného kinematografického sci-fi milníku, když spolu s režisérem Stanleym Kubrickem pracoval na scénáři k uhrančivé audiovizuální básni 2001: Vesmírná odysea, která bývá označována jako nejlepší sci-fi snímek všech dob.

 20 774 zobrazení   670 se líbí
Kdo může za smrt Božského v Sexu ve městě? Rotoped rozhodně ne
Kdo může za smrt Božského v Sexu ve městě? Rotoped rozhodně ne
16.12.2021 9:00:00 | Filmové novinky

HBO GO se rozhodlo svým předplatitelům nadělit předvánoční dárek v podobě nového seriálu A jak to bylo dál..., který rozšiřuje svět oblíbeného Sexu ve městě (1998–2003). Novinka z produkce HBO své diváky rozhodně nešetří a hned v prvním díle zabíjí jednu z hlavních postav.

Druhá řada Zaklínače sbírá nadšené ohlasy. Proč jedničku strká do kapsy?
Druhá řada Zaklínače sbírá nadšené ohlasy. Proč jedničku strká do kapsy?
15.12.2021 7:00:00 | Filmové novinky

První diváci měli možnost vidět úvodních šest epizod hitového fantasy Zaklínač s Henrym Cavillem v hlavní roli a jejich reakce jsou z valné většiny extatické. Co se jim na pokračování tak líbilo?

9 prosincových novinek, které musíte vidět na HBO. Dorazil seriál roku?
9 prosincových novinek, které musíte vidět na HBO. Dorazil seriál roku?
14.12.2021 7:00:00 | Filmové novinky

Poslední měsíc tohoto roku je tady a my se můžeme porozhlédnout po nabídce novinek, které si pro své předplatitele přichystala stanice HBO. Nechybí dvě akční kinopecky, ambiciózní dramatické minisérie a zkrátka nepřijdou ani hudební fanoušci.

Netflix zrušil očekávanou sci-fi jen měsíc po premiéře. Nelze se moc divit
Netflix zrušil očekávanou sci-fi jen měsíc po premiéře. Nelze se moc divit
14.12.2021 7:00:00 | Filmové novinky

Tak to bylo rychlé. Ani ne měsíc po premiéře hraného remaku Kovboje Bebopa s Johnem Cho v hlavní roli rozhodli hlavouni Netflixu, že se tento seriál pokračování nedočká. Jaké jsou hlavní důvody pro ukončení?