FB pixel TP pixel
Star Wars: Vzestup Skywalkera: Vše, co chcete vědět a film vám to neřekl © TMDB

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Vše, co chcete vědět a film vám to neřekl

Mrtvý promluvil! Snímek Star Wars: Vzestup Skywalkera už je v kinech měsíc a pokud stále hledáte odpovědi na některé otázky, musíte sáhnout po doprovodné literatuře. Dali jsme si tu práci za vás a uvádíme tak to nejzajímavější, co ona literatura nabízí.

Tipy na film

Obrovský problém sequelové trilogie

Sequelová trilogie studia Walt Disney Pictures je u konce. Povedlo se jí to, co kdysi rozpoutaly i prequely, tedy rozdělit fanouškovskou základnu. Největším problémem těchto tří snímků je rozhodně fakt, že na rozdíl od dřívějších filmů je nyní nutno pořizovat doprovodnou literaturu, abychom porozuměli filmům. Proto si na následujících řádcích vysvětlíme několik věcí z Vzestupu Skywalkera, jež nám film neobjasnil.

Trevorrowův původní plán

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Vše, co chcete vědět a film vám to neřekl © TMDB

Na úvod se zaměřme na odhalený původní scénář Colina Trevorrowa, jenž se na internetu objevil pod kódovaným názvem "Duel of the Fates". V tomto plánovaném filmu by hlavním padouchem nebyl císař Palpatine, ale přímo nejvyšší vůdce Kylo Ren. Trevorrow plánoval poslat členy Odboje na Coruscant a z Luka chtěl mít jednu z hlavních postav, jež by coby duch ovlivňovala jak Rey, tak Bena Sola. V Trevorrowě snímku by figuroval i jistý Tor Valum, sithský mistr, který cvičil Palpatina, jehož měl Kylo vyhledat. Zajímavě pak zní i plánovaný konec, ve kterém se syn Hana Sola nedočkal vykoupení.

ODBOJ

Nečekané úmrtí!

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Vše, co chcete vědět a film vám to neřekl © TMDB

Ač je to k nevíře, po nedůstojném konci admirála Ackbara v Posledním z Jediů zemřel ve Vzestupu Skywalkera další člen staré gardy. Úmrtí Niena Nunba nebylo ve filmu samotném ukázáno a několik tvůrců jej pak potvrdilo prostřednictvím Twitteru. Pro Nunba, jenž byl ve starém kánonu Expanded Universe popisován jako "hrdina, jenž Impériu pěkně zatopil", se každopádně jedná o naprosto nedůstojný konec.

Měsíce Endoru

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Vše, co chcete vědět a film vám to neřekl © TMDB

Ve filmu je několikrát řečeno, že sithský trasovač, jenž dokáže navigovat svého nositele na Exegol, se nachází v troskách Hvězdy smrti na měsíci Endoru. Ten je v knize uveden jako Kef Bir a jedná se o jeden ze dvou obydlených satelitů planety Endor. Spolu s ním nám obrazový slovník nabízí i informace o dalších měsících.

    MĚSÍCE ENDORU
  • Alprezar - metalický měsíc, z nějž Impérium těžilo kovy pro stavbu Hvězdy smrti
  • Endor - lesní měsíc, domov Ewoků
  • Fentakka - nejtemnější neobydlený měsíc
  • Gouuls - měsíční slepenec
  • Hual Maka - zachycená kometa bez života
  • Kef Bir - obydlený oceánský měsíc
  • Korkar - ledový měsíc se zamrzlým oceánem
  • Sharls - mrtvá koule kamene a ledu
  • Vix - plynový měsíc

Rose Tico, Aftab Ackbar a další členové Odboje

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Vše, co chcete vědět a film vám to neřekl © TMDB

Ve filmu většinu času sledujeme v akci hlavní odbojáře Rey, Poea, Finna a Leiu, ostatní členové Odboje jsou poněkud upozaděni a jejich úloha je mnohdy nejasná. Zpět je například Snap Wexley, který se neobjevil v Posledním z Jediů a jeho absence je v knize vysvětlena prostě a jednoduše - nacházel se na průzkumné misi a k Odboji se přidal na Ajan Klossu půl roku před událostmi filmu. Jména ostatních členů Odboje, které ve filmu vidíme, ale nevíme, jak se jmenují, si uveďme v následující tabulce.

    DŮLEŽITÍ ČLENOVÉ ODBOJE
  • Maz Kanata - Leiina nejbližší rádkyně
  • Rose Tico - velitelka technické divize
  • Aftab Ackbar - syn Giala Ackbara, jenž má pomoci s verbováním dalších Mon Calamarianů
  • Beaumont Kin - kronikář a historik Odboje, který pomohl Rey se studiem jediských textů
  • Nien Nunb - dříve stíhací pilot X-Wingu, nyní Leiiny lodi Tantive IV
  • Kaydel Ko Connix - blízká Leiina spolupracovnice, která je hlavní architektkou základny na Ajan Kloss
  • Wrobie Tyce - manželka Lamy D'Acy, jež pilotuje elitní X-Wing
  • C'Ai Threnali - abednedský pilot X-Wingu
  • Snap Wexley - průzkumný letec Odboje
  • Larma D'Acy - odbornice na První řád
  • Klaud - bizarně vyhlížející mechanik
  • Boolio - dobromyslný Ovissian, jenž coby těžební dozor na ledovci Sinta dodává Odboji informace ze srdce Prvního řádu

Lando Calrissian a spojenci Odboje

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Vše, co chcete vědět a film vám to neřekl © TMDB

Obrazový slovník potvrzuje, že celé jméno oblíbeného ex-barona Oblačného města zní Landonis Balthazar Calrissian. Tento hrdina povstání proti Impériu ale nebyl jediným spojencem, který Odboj podpořil v bitvě na Exegolu. Velký návrat si zde připsal Wedge Antilles, který se vrátil z dobrovolného důchodu už v knize Resistance Reborn, kde se dozvěděl o smrti svého přítele a spolubojovníka z dob povstání, Luka Skywalkera. Z dalších hrdinů zmiňme i Sidona Ithana a Quiggolda, přičemž první jmenovaný je ve filmu krátce vidět při oslavách na Ajan Klossu.

    DŮLEŽITÍ SPOJENCI ODBOJE
  • Lando Calrissian - bývalý povstalecký generál sídlící na planetě Pasaana
  • Wedge Antilles - bývalý velitel eskadry Rogue, k Odboji se přidal po Skywalkerově smrti
  • Sidon Ithano - karmínový korzár a kapitán lodi Meson Martinet
  • Quiggold - Ithanův první důstojník
  • Armitage Hux - špión v útrobách Prvního řádu

Generál-souvěrec Enric Pryde

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Vše, co chcete vědět a film vám to neřekl © TMDB

Zatímco v prvních dvou dílech sequelové trilogie představoval militantní stránku Prvního řádu Armitage Hux, ve Vzestupu Skywalkera převzal jeho úlohu vrchního velitele ozbrojených sil bývalý imperiál Enric Pryde. Kde ale byl celou tu dobu? Obrazový slovník nás poučuje o tom, že Pryde se k Prvnímu řádu přidal už v dobách, kdy tato junta v Neznámých oblastech vznikala, a od začátku věděl o tom, že Snokea ovládá "nějaká vyšší síla". Během vzestupu Řádu byl ale nejvyšším vůdcem ponechán v záloze, což vysvětluje fakt, proč jsme jej neviděli ve filmech Síla se probouzí a Poslední z Jediů.

Skrytá flotila Posledního řádu

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Vše, co chcete vědět a film vám to neřekl © TMDB

O gigantické flotile, kterou Palpatine vybudoval na Exegolu, jsme se ve filmu moc nedozvěděli. Až obrazový slovník potvrdil, že ji císaři pomohli sestavit inženýři z nechvalně známých loděnic na Kuatu, případně bývalí imperiální zaměstnanci ze Sienar Fleet Systems. Pokud jste si pak mysleli, že každá loď je jakousi zmenšenou verzí Hvězdy smrti, tak vězte, že i když to tak vypadá, tak tomu tak není. Lodě jsou vybaveny axiálními superlasery, jež disponují mnohem větší palebnou silou, než kdy měly obě Hvězdy smrti a jsou produktem starobylé sithské technologie, kterou Palpatine a jeho sithští akolyté ovládli na Exegolu.

Síly Posledního řádu

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Vše, co chcete vědět a film vám to neřekl © TMDB

Jednotky Věčného Sitha tvoří sithští vojáci, legie karmínových pěšáků, jejichž vzezření budí hrůzu. Ve filmu jsme se krátce dozvěděli, že vojáci jsou produktem tvrdého výcviku a potlačování individuality od útlého věku, což slovník potvrzuje a popisuje fakt, že i tito bojovníci jsou nazýváni pouze čísly. Druhou silou jsou tryskoví vojáci, kteří jsou vždy připraveni na palubě sithských destruktorů. V několika záběrech jsou ve filmu vidět i vojáci připomínající staré imperiály ze Hvězdy smrti, které slovník popisuje jako techniky starající se o reaktor každého destruktoru.

    LEGIE SITHSKÝCH VOJÁKŮ
  • 3. legie - Revanova
  • 5. legie - Andedduova
  • 17. legie - Tanisova
  • 26. legie - Tenebrousova
  • 39. legie - Phobosova
  • 44. legie - Desolousova

VĚČNÝ SITH

Exegol

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Vše, co chcete vědět a film vám to neřekl © TMDB

Exegol je ve filmu popisován jako tajemný svět Sithů v Neznámých oblastech, což obrazový slovník potvrzuje. Problémem je ale jeho lokalizace. Obrazový slovník k deváté epizodě jej totiž situuje na podobné místo, na jakém byla ve slovníku k sedmému dílu vyobrazena Základna Hvězdovrah. Jak je možné, že Kylo nevěděl o Palpatinovi? Jinak ale slovník k Vzestupu Skywalkera potvrzuje dřívější teorie o tom, proč se Věčný Sith uchýlil zrovna sem - tedy fakt, že o Morabandu (Korribanu) a Malachoru se už všeobecně vědělo.

Rytíři z Renu

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Vše, co chcete vědět a film vám to neřekl © TMDB

O skupině Renovských rytířů jsme se ve filmech ze sequelové trilogie nedozvěděli vůbec nic. Zatímco v sedmém díle se mihli ve flashbacku, Rian Johnson je v osmičce nahradil gardou prétoriánů. Ve Vzestupu Skywalkera se sice rytíři vrátili do akce, ovšem pouze jako vedlejší figury, které nám zhola nic nepředvedly. Podle obrazového slovníku se každopádně jedná o velmi starou skupinu, o které kolují v galaxii legendy po celá staletí. Až s nástupem Prvního řádu se každopádně rytíři vrhli do boje v otevřené válce. Všichni členové jsou citliví k Síle, aby je ale mohl jejich pán, Ben Solo alias Kylo Ren, ovládat, nemají v Síle žádný větší výcvik. Renovští rytíři létají galaxií v lodi Night Buzzard, jež pochází ze sithského vězeňského světa Osseriton, jenž leží někde v Neznámých oblastech.

    RYTÍŘI
  • Ap'lek - brilantní taktik a nejchytřejší rytíř; je ozbrojen mandalorianskou popravčí sekerou
  • Cardo - rytíř, který nebojuje na blízko; je vyzbrojen ručním kanonem a plamenometem
  • Kuruk - samotář a vrchní odstřelovač; k boji používá svou plazmovou rychlopalnou pušku, neboť nesnáší sečné zbraně
  • Trudgen - Renovský sběratel trofejí, jenž bojuje s obrovským sekáčem
  • Ushar - nejkrutější rytíř, jenž s oblibou zabíjí zajatce tupou palicí s kinetitem v jádru
  • Vicrul - rytíř s nejmocnějším nadáním v Síle, který coby žnec likviduje nepřátele phrikovou kosou

Palpatine a jeho slavný návrat

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Vše, co chcete vědět a film vám to neřekl © TMDB

Snímek Vzestup Skywalkera nám nevysvětlil, jak Darth Sidious alias Sheev Palpatine přežil pád do šachty na Hvězdě smrti a moudří nejsme ani z informací obsažených ve slovníku. Podle něj Palpatine zemřel a byl přesunut sithskými okultisty na Exegol, kde alchymisté jménem Albrekh spojili starodávnou sithskou moc s nejmodernější technologií a díky tomu císaře oživili. Podobnou kombinací pak byl stvořen i vůdce Snoke.

NOVÁ ČASOVÁ OSA

Slovník k deváté epizodě rovněž potvrzuje, že studio Disney zahodilo do koše dřívější časovou osu univerza Star Wars a do centra vrhá svou trilogii. Veškeré události se teď místo zničení Hvězdy smrti odvíjejí od zničení Hvězdovraha.

    VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI
  • 66 let před incidentem Hvězdovrah - Skrytá hrozba
  • 56 let před incidentem Hvězdovrah - Klony útočí
  • 56-53 let před incidentem Hvězdovrah - Klonové války
  • 53 let před incidentem Hvězdovrah - Pomsta Sithů
  • 52 let před incidentem Hvězdovrah - obsazení Ilumu a začátek stavby Hvězdovraha
  • 46 let před incidentem Hvězdovrah - Vader se usazuje na Mustafaru
  • 44 let před incidentem Hvězdovrah - Solo: Star Wars Story
  • 39-35 let před incidentem Hvězdovrah - Povstalci
  • 34 let před incidentem Hvězdovrah - Rogue One a Nová naděje
  • 31 let před incidentem Hvězdovrah - Impérium vrací úder
  • 30 let před incidentem Hvězdovrah - Návrat Jediů
  • 29 let před incidentem Hvězdovrah - Bitva na Jakku, konec války a narození Bena Sola
  • 19 let před incidentem Hvězdovrah - Luke začíná cvičit Bena na Jedie; narození Rey
  • 13 let před incidentem Hvězdovrah - Luke a Lando pátrají po Exegolu; rodiče Rey jsou zabiti Ochim
  • 6 let před incidentem Hvězdovrah - Ben Solo ničí chrám Jediů; Luke odchází na Ahch-To; Leia opouští politiku a zakládá Odboj
  • 5 let před incidentem Hvězdovrah - Republika ztrácí několik planet, které se přidávají k Prvnímu řádu; Odboj začíná vést studenou válku s Prvním řádem
  • 0 let před incidentem Hvězdovrah - Síla se probouzí a Poslední z Jediů
  • 1 rok po incidentu Hvězdovrah - Vzestup Skywalkera

Hvězdovrah stavělo Impérium

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Vše, co chcete vědět a film vám to neřekl © TMDB

Zajímavého zjištění jsme se v doprovodné literatuře a videohře Fallen Order dočkali i v rámci historie základny Hvězdovrah. Tu totiž stavělo už Galaktické Impérium v období krátce po transformaci Republiky. Rovněž jsme se dozvěděli, že základna vznikala postupným devastováním a těžením slavné planety Ilum, která byla dříve posvátným světem Jediů. Tato planeta se objevila v obou dvou seriálech Klonové války a Jediové na ní získávali kyberkrystaly do svých světelných mečů. Základna Hvězdovrah byla uvedena do provozu 30 let po událostech Návratu Jediů, žádný zdroj však zatím nepotvrdil, jak se na dokončení její výstavby podílel znovuzrozený Sidious.

PRVNÍ/POSLEDNÍ ŘÁD

 711 zobrazení   13 se líbí
15 nejočekávanějších seriálových novinek roku 2020
15 nejočekávanějších seriálových novinek roku 2020
21.01.2020 | Tipy na film

Letos na streamovacích službách opět nalezneme spoustu kvalitních nových seriálů. Ať už milujete dobrodružné fantasy, drsnou satiru, alternativní historii nebo temný horor, určitě si vyberete z naší nabídky patnácti nejočekávanějších novinek.

10 věcí, na které se můžeme těšit v dalších řadách Zaklínače
10 věcí, na které se můžeme těšit v dalších řadách Zaklínače
20.01.2020 | Tipy na film

Zaklínač se přehnal přes naše monitory a vzbudil v nás tu nadšení, tu zklamání, v každém případě silný dojem. O budoucnost seriálu se asi bát nemusíme a můžeme jen hádat, jakými cestami se budou ubírat osudy Geralta, Yennefer a Ciri. Ti z nás, kdo četli knihy, můžou hádat o něco lépe.

20 skvělých filmů, které jste na Netflixu přehlédli a je to chyba
20 skvělých filmů, které jste na Netflixu přehlédli a je to chyba
19.01.2020 | Tipy na film

Ačkoli Netflix začíná čím dál více tlačit do popředí svou originální produkci, jeho katalog stále nabízí řadu skvělých licencovaných filmů, které stojí za to vidět v momentě, kdy dokoukáte třeba aktuální Sexuální výchovu. Tady je 20 snímků, které vám algoritmy Netflixu asi nedoporučí a je to chyba.

Outsider, Sexuální výchova a další novinky, které musíte vidět o víkendu
Outsider, Sexuální výchova a další novinky, které musíte vidět o víkendu
17.01.2020 14:00:00 | Tipy na film

Po klidnějším minulém víkendu se streamovací služby opět solidně rozjely. HBO představila začátkem týdne kingovskou novinku Outsider a ke zhlédnutí jsou i epizody Nového papeže. Netflix ode dneška nabízí 2. řadu Sexuální výchovy. A dočkali se i fanoušci Panství Downton. Nudit se zkrátka nebudeme!