FB pixel TP pixel
40 největších easter eggů z nového Batmana s Pattinsonem © Warner Bros.

40 největších easter eggů z nového Batmana s Pattinsonem

Jeden z letošních nejočekávanějších filmů konečně dorazil do kin a nabídl diametrálně odlišnou podívanou než jakýkoli jiný předchozí netopýří snímek. Vedle toho jsme se dočkali desítek pomrknutí na komiksové fanoušky. Pojďme se podívat na ty nejvýznamnější easter eggy, které si pro nás Matt Reeves připravil.

8. 3. 2022 16:50 | Zajímavosti

Komiksová inspirace

40 největších easter eggů z nového Batmana s Pattinsonem © DC Comics

Režisér a scenárista Matt Reeves představil svůj Gotham coby špinavé a korupcí prolezlé město. Je navýsost jasné, že inspiraci bral z celé řady komiksových děl a na rozdíl od tvůrce Jokera Todda Phillipse se ke komiksům, které ho inspirovaly, hrdě hlásí.

  • Jednoznačně nejvíc čerpal Reeves z komiksové série Dlouhý Halloween/The Long Halloween: Film se odehrává během podzimních svátků, rovněž v něm máme vraha, který zabíjí víceméně zločince, a prominentní roli hraje Carmine Falcone. Koneckonců, i příběh Catwoman je tady podobný. Chybí jen ten zpropadený Harvey Dent...
  • Další kultovní komiks, Rok jedna/Year One, rovněž ovlivnil Reevesův scénář, a to hlavně v dějové lince Seliny Kyle. Ta totiž ve filmu vypadá nejen stejně jako v komiksu, ale také má podobný vývoj. I sám Batman se chová v mnohém jako v Roce jedna - je stále na začátku svého boje proti zločinu.
  • Země jedna/Earth One od Geoffa Johnse je také jedním z předobrazů Reevesova filmu. Alfred Pennyworth je tak ve filmu, stejně jako v komiksu, vyobrazen jako bývalý šéf ochranky Thomase Wayna, podobný je pak i jeho vztah s Brucem. Země jedna má také Riddlera coby sériového zabijáka a vyobrazuje Thomasovu kampaň při volbách starosty.
  • Když Riddler odpálí stavidla a zaplaví Gotham, dočkáme se odkazu na komiks Rok nula/Year Zero, který spadá do série v rámci New 52, kterou psal Scott Snyder. Podobně jako v Roce nula i konec filmu The Batman ukazuje odhalení Temného rytíře celému světu.
  • Jistou mírou inspirace mohl pro Reevese být i drsný komiks Rok dva/Year Two. Ten napsal Mike W. Barr a ilustrovali jej legendární Alan Davis a Todd McFarlane. Batman v něm spolupracuje s gangstery jako Penguin a Catwoman, aby dosáhl svých cílů. A podobně jako ve filmu, i v něm se Temný rytíř zamýšlí nad svými metodami.
  • Neustálé oslovování "The Bat" a "The Cat" mezi Brucem a Selinou je zase odkazem na nedávno ukončenou netopýří sérii od Toma Kinga. Právě v té se oba hlavní protagonisté takto oslovují.
  • Další patrná inspirace pramení i z Morrisonova Batman: The Black Casebook a také dalších děl Alana Moorea a Franka Millera.

Hutná inspirace Batmanem '66

40 největších easter eggů z nového Batmana s Pattinsonem © Warner Bros.

Matt Reeves je jednoznačně velkým fanouškem kultovního seriálu Batman z šedesátých let i jeho následného filmového pokračování z roku 1966. Ve filmu The Batman totiž najdeme celou řadu odkazů právě na tyto dva projekty. Připomeňme zde ty nejzajímavější z nich.

  • Největší poctou šedesátkovému kultu je jednoznačně Shakespearova busta, kterou má Bruce ve svém sídle a je vidět v okamžiku, kdy Alfred zvedá telefon. Ve slavném seriálu právě tato busta slouží k otevření vstupu do Batmanovy jeskyně.
  • Když už jsme u telefonu. Batman má ve svém Batmobilu taky jeden. Další přímý odkaz na Westova Temného rytíře!
  • Vzhledem k tomu, že Alfred v tomto filmu není majordomus, ale spíše bojovník, nemůžeme se divit tomu, že zaměstnává paní na úklid. Ve filmu se jmenuje Dory, v mnohém ale připomíná tetičku Harriet ze starého seriálu.
  • Batman taky v jedné scéně filmu šplhá po budově za pomoci kabelu, podobně jako jeho slavný předchůdce.
  • Ze seriálu Batman '66 vychází i Pete Savage. I když se tato postava v Reevesově filmu stala policejním komisařem, ve Westově seriálu se jednalo o gothamského miliardáře, kterého unesl Egghead v podání legendárního Vincenta Price. V seriálu Savage sehrál Albert Carrier.

Videoherní inspirace

40 největších easter eggů z nového Batmana s Pattinsonem © TellTale Games

Při tvorbě scénáře čerpal Reeves částečně i z obou veleúspěšných netopýřích herních sérií, tedy TellTale a Arkham. Podívejme se, v čem ho obě dvě skvělé série ovlivnily nejvíce.

  • Úspěšná série od TellTale byla rozhodně jednou z inspirací pro zpodobnění Riddlera. V Batman: The Enemy Within je totiž právě Riddler jedním z ústředních padouchů a vyobrazen je dosti podobně.
  • Všechny epizody TellTale Series jsou taktéž o vztahu Kočky a Netopýra, podobně jako film The Batman.
  • Sérii Arkham pak Reeves oslavuje hlavně v úvodu. Níže popsaný souboj, ve kterém naloží celému gangu, totiž v mnohém připomíná systém soubojů právě v této sérii.

Gothamská infrastruktura

Reevesův Gotham je samozřejmě plný celé řady ikonických lokací, ve kterých rozplétají Batman s Alfredem a Gordonem Riddlerovy hádanky. Mrkněme na ty nejdůležitější.

  • Patrně nejdůležitější lokací je bezpochyby Netopýří jeskyně. Ta se nenachází pod Waynovým sídlem, ale pod Waynovou věží. Ze sídla totiž Bruce dávno odešel. Jedná se o odkaz na příběhy z bronzového věku komiksu, kdy chtěl Batman operovat ze základny co nejvíce v centru Gothamu.
  • Při pátrání po důkazech Batman/Bruce několikrát navštívil i Klub Ledovec/Iceberg Lounge. Ten v komiksech také patří Penguinovi a je zároveň základnou pro jeho zločinecké operace.
  • Na sklonku filmu je Riddler poslán do Arkhamu. Tato ikonická lokace je léčebnou pro duševně choré, ve které končí drtivá většina Batmanových protivníků.
  • A ti, kteří neskončí v Arkhamu, bývají posíláni do Blackgate. Právě toto vězení zmiňuje Penguin při zatýkání Falconeho. Blackgate je komiksovou variací na proslulý Alcatraz v San Franciscu.
  • A zmínit musíme také celou stylizaci Gothamu, která vychází primárně ze dvou komiksových děl. Tím prvním je Návrat temného rytíře/The Dark Knight Returns od Franka Millera, druhým pak Kameňák/The Killing Joke od Alana Moorea.

Edward Elliot

Reportér, který vytáhl špínu na Thomase Wayna, se ve filmu jmenuje Edward Elliot a jedná se pravděpodobně o otce Thomase Elliota alias Hushe. Ve filmu ho nechá zabít Carmine Falcone a nejspíše tak spustí Tommyho cestu za pomstou proti Waynům. V komiksech se Hush rozhodne Bruce a další zabít kvůli tomu, že Thomas Wayne překazil jeho snahy zabít rodiče. Komiksový Edward Elliot pak není Hushovým otcem, ale pradědečkem, přičemž jsme ho viděli ve Snyderově minisérii Batman: Gates of Gotham.

Gothamský policejní sbor, politici a státní návladní

40 největších easter eggů z nového Batmana s Pattinsonem © Warner Bros.

Ve filmu se samozřejmě znovu setkáváme s Jimem Gordonem. Ten ještě nedorostl do role hlavního komisaře policejního sboru a slouží pod Petem Savagem. Vedle něj ale GCPD zaměstnává i další postavy, z nichž většina má svůj komiksový předobraz.

  • Během vyšetřování narazí Batman na jméno William Kenzie. Jedná se o zkorumpovaného policistu, který se podílel na Maroniho uvěznění. Kenzie je jednou z důležitých postav několika dílů série Gotham Central. Dočkáme se ho ve spin-offu Gotham PD?
  • Komisař Pete Savage je filmovou náhradou za Gilliana Loeba, zkorumpovaného policejního šéfa, který vystupoval v celé řadě filmů, seriálů i komiksů.
  • To policejní náčelník Mackenzie Bock má svůj komiksový předobraz, neboť se jedná o detektiva, který se nakonec stal v jeden čas i šéfem všech náčelníků gothamského okresu.
  • Meta postřeh ze začátku vyšetřování: Gordon se při předvolání ke starostově mrtvole nachází v gothamském okrsku 39, jedná se pravděpodobně o odkaz na rok 1939, tedy rok, kdy v komiksu debutoval Batman.
  • Gothamský starosta Don Mitchell Jr. je inspirován bývalým ministrem spravedlnosti, generálním prokurátorem a Nixonovým šéfem kampaně z let 1968 a 1972 Johnem N. Mitchellem.
  • Z Nixonova okolí vychází i Gil Colson, gothamský státní návladní. Ten sdílí příjmení s Chuckem Colsonem, jedním z Nixonových poradců v Bílém domě. Chuck tuto funkci vykonával v letech 1969-70 a byl brán jako blízký Nixonův důvěrník.
  • Gil Colson rovněž odkazuje na zkorumpovaného policistu Gila Masona, kterého jsme viděli v seriálu Batman: The Animated Series.

Batman vs. Robin a hláška z animáku

Když se Temný rytíř poprvé zjeví na scéně, pustí se do boje se zločineckým gangem v metru včetně váhavého člena tohoto gangu, který má na popud svých spolubojovníků zmlácením nebohého cestujícího dokázat svou loajalitu. Onoho člena si zahrál herec Jay Lycurgo. V době natáčení sólovky Temného rytíře byl poměrně neznámý, loni jsme ho ale viděli ve třetí sérii seriálu Titans, kde ztvárnil Tima Drakea. S trochou nadsázky tak můžeme říct, že se v Reevesově filmu střetl Batman s Robinem. Když se navíc gangsteři Temného rytíře ptají, co je zač, odpoví Batman jednoduše: „I am Vengeance.“ Jedná se o narážku na Batmanovu hlášku z animáku Batman: The Animated Series, která zní „I am Vengeance! I am the Night! I am Batman!“

Rodina Arkhamových a Wayneových

40 největších easter eggů z nového Batmana s Pattinsonem © Warner Bros.

Inspiraci Zemí jedna vidíme i ve vyobrazení rodiny Waynových. Brucova matka Martha je ve filmu potomkem slavné rodiny Arkhamů, jež se podílela na založení Gothamu, stejně jako Waynovi. Nejslavnějším příslušníkem této rodiny byl bezpochyby Amadeus Arkham, který založil už zmíněné sanatorium pro duševně choré. Wayne Sr. je zase ve filmu zpodobněn coby politik, respektive člověk s politickými ambicemi. To odkazuje rovněž na komiks Země jedna, ale také na film Joker od Todda Phillipse.

Sal Maroni

40 největších easter eggů z nového Batmana s Pattinsonem © Warner Bros.

Zápletka filmu se točí okolo vyšetřování Riddlerových zločinů a Batman při tom odhalí, že zatčení Sala "Bosse" Maroniho, na kterém se sám podílel, nebylo úplně „košer“. Kdo to ale je ten Sal Maroni? Vězte, že se jedná o jednoho z nejslavnějších mafiánů v DC Comics. V komiksu působí už od roku 1942 a je to právě ten padouch, který znetvořil Harveyho Denta. V rámci italoamerické mafie v Gothamu se pře s Carminem Falconem a jeho rodinou a velkou roli sehrál i v Dlouhém Halloweenu. Maroni se objevil i ve filmech a seriálech, z nejznámějších inkarnací zmiňme Erica Robertse z filmu Temný rytíř a Davida Zayase ze seriálu Gotham.

Carmine Falcone a jeho rodina

40 největších easter eggů z nového Batmana s Pattinsonem © Warner Bros.

John Turturro si ve filmu The Batman zahrál nejslavnějšího a nejmocnějšího gothamského mafiána vůbec, Carminea Falconeho. I v Reevesově Gothamu je Falcone šéfem podsvětí a faktickým vládcem Gothamu, podobně jako v celé řadě komiksů, ale také v Batman začíná, kde si Carminea zahrál Tom Wilkinson. Carmine je ale ve filmu i otcem Seliny Kyle, což je věc, kterou komiksy několikrát řešily, leč nikdy nepotvrdily. V komiksech i seriálu Gotham má také dceru Sofii (kterou známe i z Dlouhého Halloweenu) a syny Alberta a Maria.

Edward Nashton

40 největších easter eggů z nového Batmana s Pattinsonem © Warner Bros.

Podívejme se i na hlavního záporáka. Riddler se ve filmu jmenuje Edward Nashton, nikoli Edward Nygma/Nigma. Jedná se o odkaz na Riddlera z let 1986-2011, z tzv. kontinuity New Earth. Jak už bylo napsáno tisíckrát, tak filmový Riddler je inspirován Zodiacem, zabijákem, který v San Franciscu řádil v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. Riddler rovněž připomíná svůj předobraz z komiksu Země jedna/Earth One, ve kterém je dříve komický panďulák se zeleným kostýmem vyobrazen rovněž jako fanatický sériový vrah.

Oswald Cobblepot

40 největších easter eggů z nového Batmana s Pattinsonem © Warner Bros.

Poměrně malého prostoru se ve filmu nakonec dočkal Oswald Cobblepot alias Penguin. Jeho filmová verze byla inspirována zrádným Fredem Corleonem z trilogie Kmotr, přičemž se i chovala dosti podobně. Colin Farrell kvůli roli přibral a nosil prostetickou masku, přičemž ho na place nepoznávali Jeffrey Wright ani Rupert Penry-Jones. Oze nyní čeká seriálový spin-off, který Matt Reeves představil coby komiksovou poctu filmu Zjizvená tvář. Oz taky Batmanovi říká jménem „Vengeance“, tedy „Pomsta“. A co víc, přirovnává ho k Zorrovi, což je další pomrknutí pro fanoušky, neboť právě po sledování filmu o Zorrovi zabil Joe Chill v nejvíce netopýřích originech Thomase a Marthu.

Venom?

Při závěrečné bitvě s Riddlerovými stoupenci dostává Batman po většinu času nakládačku, načež mu na pomoc dorazí Catwoman. I s její pomocí ale Temný rytíř na zjevnou přesilu nestačí, proto do sebe vpíchne jakési sérum. Může se jednat o proslulý venom, látku, kterou využívá padouch Bane k tomu, aby měl větší sílu?

Blüdhaven

Když se na samém konci Batman loučí s Catwoman, dozví se od Seliny, že její další destinací bude město Blüdhaven. To má samozřejmě svůj komiksový předobraz. Komiksový Blüdhaven se nachází v New Jersey mezi Atlantic City a Gothamem. Známým se stal hlavně díky tomu, že jej chránil Dick Grayson, první Robin, poté, co přijal identitu Nightwinga.

Šestka zloduchů, které můžeme potkat v dalších dílech

40 největších easter eggů z nového Batmana s Pattinsonem © DC Comics

Snímek The Batman rovněž připravil půdu pro celou řadu padouchů, případně zločinných organizací, kterých bychom se v dalších filmech a seriálových spin-offech mohli dočkat.

  • Prvním z nich by měl být samotný Joker v podání Barryho Keoghana. Tohoto ikonického padoucha jsme se přímo dočkali na konci filmu, přičemž v titulcích byl uveden jako Arkham Unseen Prisoner.
  • Riddler v podání Paula Dana trochu připomíná padoucha Hushe, přičemž slovíčko „Hush“ se dokonce skrývá v jednom jeho videu a překrývá tvář Thomase Wayna. Hush, vlastním jménem Tommy Elliot, dávný přítel Bruce Wayna, by ale klidně mohl být dalším Reevesovým záporákem.
  • Ve filmu zemřel, jak jsme již psali výše, státní návladní Gil Colson (Peter Sarsgaard). Nic tedy nebrání dosazení dalšího, mnohem známějšího návladního - samotného Harveyho Denta.
  • Vzhledem k tomu, že Batman pravděpodobně používá venom, nic nebrání ani příchodu Banea (Ničitele) do tohoto komiksového vesmíru.
  • Vraťme se k mladému členovi gangu, kterého ztvárnil Jay Lycurgo. Batman mu nedal pořádnou nakládačku a mladík uprchl. Co kdyby jeho pravé jméno bylo Jason Todd?
  • Tisíce fanoušků i Pattinson s Reevesem by si do dvojky přáli Soví tribunál. Vzhledem k tomu, že byla nakousnuta minulost Waynů i Arkhamů, je přítomnost tajemné organizace velice pravděpodobná.

Ondřej Novotný
Internetový pisálek, který se přes svůj blog a Ednu nakonec dostal i na Filmtoro. Povoláním zatím student, ve volném čase pak zaneprázdněný teoretik komiksových filmů a seriálů, který nevynechá ani jednu nerdskou diskusi. Mezi jeho filmové favority patří Star Wars, Indiana Jones a jakýkoli béčkový film se Sibyl Danning. Mimo film se intenzivně věnuje čtení nejrůznější literatury (převážně té německé), rád vyhledává kvalitní kebab po celé Praze a občas usedne v klubu Chocobamba při poslechu kvalitní žižkovské hudby.
8 vysmívaných herců, kteří si získali respekt diváků
8 vysmívaných herců, kteří si získali respekt diváků
07.03.2022 16:30:00 | Zajímavosti

Ne všichni mají snadnou cestu ke štěstí a především k rolím, díky nimž nejsou pouze gumovými panáky a postavičkami k smíchu. Vybrali jsme pro vás osmičku herců, jejichž kariéra nabrala nečekané obrátky.

Všech 21 detailů z traileru na Pána prstenů. Kolik jste jich přehlédli?
Všech 21 detailů z traileru na Pána prstenů. Kolik jste jich přehlédli?
27.02.2022 12:00:00 | Zajímavosti

Dost kritiky. Byť to skalní fandy asi až tolik netankuje, musíme si přiznat, že jsou tady i diváci, kteří nejenže svět Pána prstenů nemají příliš v malíku, ale dokonce vůbec netuší, co se v traileru nového seriálu děje. Těm bych chtěl nyní přiblížit, na co se zaměřit.

Nejdražší fiasko? 5 hloupých failů, které propálil trailer Pána prstenů
Nejdražší fiasko? 5 hloupých failů, které propálil trailer Pána prstenů
23.02.2022 9:00:00 | Zajímavosti

Skoro to vypadá, že zavalit každý očekávaný fantasy titul sprškou nenávisti je dneska trendy. Jenže pokud jste náhodou člověk lpící na kvalitě a woke manýry vám příliš lýtka nerozpalují, většinou to jinak nejde. Výjimkou není ani teaser na Prsteny moci, který za 60 sekund rozohnil davy fandů.

6 důvodů, proč Euforie zůstává nejkontroverznějším seriálem současnosti
6 důvodů, proč Euforie zůstává nejkontroverznějším seriálem současnosti
13.02.2022 15:10:00 | Zajímavosti

Druhá série populárního seriálu o chaotických životech středoškoláků už je těsně před koncem. Už po několika epizodách stihla rozproudit debatu o mnoha kontroverzních tématech.