FB pixel TP pixel
Mistrovské dílo a nejlepší sci-fi generace. Duna 2 je podle kritiků nevídaným úkazem © Warner Bros.

Mistrovské dílo a nejlepší sci-fi generace. Duna 2 je podle kritiků nevídaným úkazem

Druhá část velkolepé sci-fi Duna má za sebou světovou premiéru a sociální sítě světových médií se obratem zaplnily detailními ohlasy recenzentů. A reakce jsou snad ještě nadšenější, než se předpokládalo a mluví o nejzásadnějším sci-fi za poslední roky, které definuje celou generaci.

Filmové novinky

Velkoflim Duna: Část druhá vstoupí do tuzemských kin již 29. února (v USA až 1. března) a tento čtvrtek proběhla premiéra v Londýně, po které se světová média a jejich zástupci konečně mohli přiznat ke svým zážitkům. A nutno uznat, že nadšení nikdo nedržel zpátky a reakce jsou v podstatě jednohlasně spokojené a mluví o ultimátním sci-fi zážitku, který je v mnoha ohledech dokonce překvapivý v tom, jak dokáže vypadat a jaké výkony se povedlo z herců dostat.

Je Duna 2 velkolepá?

Ohledně měřítka nemusíme mít podle kritiků žádný strach. Duna: Část druhá nám totiž podle reakcí doslova vyrve čelist při pohledu na úchvatný spektákl akčních scén a masivní scenérie Arrakisu. Všechno ve filmu má extrémní měřítko a režisér Denis Villeneuve doručil intenzivní guerillový válečný biják, v němž se podle diváků neztrácí ani postavy a příběh, který vás od prvních momentů napumpuje adrenalinem a má máloco společného s pomalejší první částí, která vznikla před 3 lety. Kritik Jeffrey Zhang ze Strange Harbors dodává, že si film zamiloval díky jeho práci s mytologií a tragickým rozměrem příběhu, který se opírá o tíhu předem daného osudu a nespoutanost víry. Griffin Schiller z FilmSpeak jednoznačně označuje druhou Dunu za tragický příběh slepého fanatismu a korupce, který je magnum opusem režiséra a definitivním příspěvkem sci-fi žánru pro celou jednu generaci.

Dokonalý film?

Velmi často v reakcích zaznívá, že je Duna: Část druhá vesměs dokonalý film, který je ve všem mnohem lepší než předchůdce. Lépe pracuje s postavami, má hlubší příběh, mnohem tvrdší následky pro svět Arrakisu, hutnější mytologii i masivnější a zcela pohlcující měřítko. Dobrou zprávou navíc je, že jak uvádí například Dorian Parks z Geeks of Color, film není jen pro zaryté fanoušky Franka Herberta a jeho knižního díla, ale i pro naprosté nováčky, kteří se ve světě Duny teprve začínají rozkoukávat. Nic není nesrozumitelné či nejasné. Samozřejmě se ale předpokládá, že jste viděli první film.

Akce na úrovni Dvou věží

„Výprava je dechberoucí,“ popisuje svůj zážitek Germain Lussier z io9 a není rozhodně sám, kdo se cítí uchvácen. Brandon Davis z ComicBook.com film označuje svou svěžestí za natolik unikátní, že začal chápat, jak se cítili lidé, když viděli v roce 1977 Star Wars. Audiovizuálně se máme podle Scotta Mendelsona z The Outside Scoop připravit na nářez z ranku Avatara, přičemž server Inverse označil bojové sekvence za natolik dobré, že se vyrovnají mistrovství Petera Jacksona ve filmu Pán prstenů: Dvě věže. Mendelson si každopádně neodpustil drobnou kritiku, že dějově filmu dojde dech okolo 90. minuty z celkem 2,5 hodinové stopáže. Ohledně tohoto dojmu je ale sám a většina recenzentů nemá s délkou filmu žádný problém. Steve Weintraub z Collideru si naopak přeje, aby byl ještě delší. Klidně by si prý dal i verzi o 4 hodinách.

Duna 2 je každopádně označovaná za naprostou povinnost ohledně návštěvy kina a doporučeno je samozřejmě co největší plátno s co nejlepším zvukem. Proto stále hodně mrzí, že si v Česku nebudeme moct užít 70mm verzi filmu, která je vyhrazena jen pro několik málo IMAX sálů na světě a ten nejbližší je pro české diváky v Londýně.

Zdroj: Rotten Tomatoes / Geeks of Color / io9 / Inverse / The Outside Scoop

Downey Jr. naprosto k nepoznání. Trailer špionážní novinky HBO vypadá skvěle
Downey Jr. naprosto k nepoznání. Trailer špionážní novinky HBO vypadá skvěle
15.02.2024 19:30:00 | Filmové novinky

Streamovací služba HBO Max odhalila upoutávku na očekávaný špionážní seriál Sympatizant. Ten jistojistě zaskočí fanoušky herce Roberta Downey Jr. který vypadá v roli stárnoucího agenta naprosto jinak, než jsme zvyklí.

Nová fantasy Netflixu ve videu odhaluje svět plný magie. Fanouškům plní sny po 17 letech
Nová fantasy Netflixu ve videu odhaluje svět plný magie. Fanouškům plní sny po 17 letech
15.02.2024 18:45:00 | Filmové novinky

Netflix v posledních dnech neuvádí žádnou velkou novinku ze své vlastní stáje a má to velmi dobrý důvod. Cílem je nepřesytit diváky před tím, než 22. února představí svou novou fantasy. Hrané zpracování legendárního Avatara vstoupí na obrazovku Netflixu sedmnáct let po premiéře původního seriálu a konečně nabídne věrnou adaptaci.

Marvel vytáhl nostalgický trumf. Trailer kultovních X-Menů vlévá slzy do očí
Marvel vytáhl nostalgický trumf. Trailer kultovních X-Menů vlévá slzy do očí
15.02.2024 16:45:00 | Filmové novinky

Marvel po letech čekání konečně odhalil první upoutávku na návrat animovaných X-Menů. Ti se stali kultovní záležitostí v 90. letech, Marvel pak při startu Disney Plus využil příležitosti a značku znovu oživil v původní podobě, která přímo naváže na dřívější události a nabídne 10 nových epizod.

Wednesday čekají ve 2. řadě výrazné změny. Hlavní hvězda prozradila detaily
Wednesday čekají ve 2. řadě výrazné změny. Hlavní hvězda prozradila detaily
15.02.2024 14:55:00 | Filmové novinky

Jenna Ortega, hvězda hororové komedie Wednesday, při předávání cen Emmy prozradila, jakým směrem se bude ubírat chystaná druhá řada netflixovského hitu. Mimo jiné dojde na větší odklon od romantiky.