FB pixel TP pixel
Duna 2 jde ve stopách Oppenheimera: Dostane 70mm IMAX projekce, v Česku však nebudou © Warner Bros.

Duna 2 jde ve stopách Oppenheimera: Dostane 70mm IMAX projekce, v Česku však nebudou

Studio Warner Bros. dává sequelu Duny maximální podporu a dokonce ji pošle do vybraných kin v 70mm IMAX podobě. Duna 2 tudíž dostane stejnou péči jako Oppenheimer Christophera Nolana, který pro Universal bořil kina v loňském roce. U Duny je však situace komplikovanější. Distribuce bude limitovaná a film se hlavně netočil na klasické IMAX kamery.

Zajímavosti

Snímek Duna: Část druhá dorazí do kin přesně za měsíc a IMAX oficiálně potvrdil lokace, ve kterých se dočkáme speciálních 70mm IMAX projekcí. Ačkoli jsme byli dosud zvyklí, že prémiová projekce v IMAXu byla v Česku při podobných filmech do velké míry jistotou, tentokrát máme bohužel smůlu. Oficiální seznam kinosálů totiž ukazuje značně limitovaný výběr, v němž pražská Flora není. Češi si tak budou muset udělat výlet do zahraničí, anebo se smířit pouze s tuzemskou digitální projekcí, která však bude vzhledem ke starším 2K projektorům rozhodně méně kvalitní. Digitální IMAX projekce nabídnou poměr stran 1.90:1, tj. obvyklé zobrazení pro filmy, jež byly takzvaně „Filmed for IMAX“ a používaly pro IMAX certifikované kamery, nikoliv přímo jeho analogové filmové kamery, které tak moc miluje Christopher Nolan. 70mm IMAX projekce pak přinese v několika sekvencích poměr stran 1.43:1, což znamená, že se v nich obraz roztáhne na celou plochu projekčního plátna stejně jako tomu bylo u některých scén Oppenheimera. Cílem je nejen podtržení velkoleposti, ale samozřejmě i větší imerzivita. Očekáváme, že se této péče dočkají především momenty typu jízdy na písečných červech a klíčové souboje o osud Arrakisu.

Pakliže byste se chtěli na Dunu 2 vydat do kina a žijete v rámci Evropy, máte velmi snadné rozhodování. Od 1. března totiž dostane starý kontinent jen jedinou projekční lokaci – BFI IMAX, British Film Institute, jenž se nachází v Londýně. Všechny ostatní IMAX kina spadají do USA, Kanady či Austrálie.

Seznam kin se 70mm IMAX projekcí Duny 2:

USA

  • Harkins Arizona Mills 25 & IMAX - Tempe, AZ
  • AMC Metreon 16 & IMAX - San Francisco, CA
  • Regal Edwards Irvine Spectrum & IMAX - Irvine, CA
  • TCL Chinese Theatres IMAX - Hollywood, CA
  • Universal Cinema AMC at CityWalk Hollywood & IMAX - Universal City, CA
  • IMAX, Indiana State Museum - Indianapolis, IN
  • AMC Lincoln Square 13 & IMAX - New York, NY
  • Regal UA King of Prussia & IMAX - King of Prussia, PA
  • Regal Opry Mills & IMAX - Nashville, TN

KANADA

  • Cineplex Cinemas Vaughan & IMAX - Ontario, Canada

VELKÁ BRITÁNIE

  • BFI IMAX, British Film Institute - London, UK

AUSTRÁLIE

  • IMAX, Melbourne Museum - Melbourne, Australia

Duna 2 není Oppenheimer

Warneři se samozřejmě Dunu snaží tlačit jako by byla na stejné technické úrovni jako Oppenheimer, což ale není pravda. Jak první, tak druhá Duna byly točeny na velkoformátové kamery Arri Alexa. Šéf IMAXu Richard Gelfond sice v jednom z rozhovorů mluvil o tom, že Duna 2 používala rovněž IMAX kamery, ostatní zdroje však tuto informací nepotvrzují a zdá se, že šlo o chybné vyjádření. Gelfond měl zřejmě na mysli, že Duna 2 používá kamery, které jsou pro IMAX certifikované, to už se ale dostáváme do jiné kategorie a nejedná se o klasické analogové IMAX kamery, které díky použití 65mm filmu nabízí výrazně větší 12k rozlišení než digitální kamery. Arri Alexa LF si sáhne maximálně na 4,5K.

Duna 2 přesto nabídne lepší kvalitu obrazu než první film. Ten byl ještě primárně natáčen v Panavision 2.39:1 s 1.65x Ultra Vista anamorfními objektivy a pouze 40 procent snímku bylo točeno v IMAX formátu. Duna 2 je oproti tomu celá natáčena se záměrem projekcí v IMAXu za použití Arri Alexa LF a Mini LF s objektivy Panavision H-Series. Proto film nabídne poměr stran 1.90:1 u většiny filmu a v některých částech prémiových 1.43:1. Neimaxové projekce se pak budou muset spokojit s tradičním poměrem stran 2.39:1. Aby toho po vizuální stránce nebylo málo, kameraman Greig Fraser už u první Duny experimentoval s digitálním záznamem, kterému chtěl dodat filmovější vzhled tím, že digitální materiál převedl na 35mm film a ten posléze opět digitalizoval. Podobný proces by měla podstoupit i druhá Duna.

Duna v IMAXu: Kam vyrazit?

Duna 2 jde ve stopách Oppenheimera: Dostane 70mm IMAX projekce, v Česku však nebudou © Warner Bros.

Pokud se tedy ptáte, kam vyrazit na Dunu 2, odpověď je komplikovaná. Pakliže chcete zůstat v Česku, logicky se vám nabízí IMAX na pražské Floře, kde ale nedostanete analogovou, ale pouze digitální xenonovou projekci, což je při pohledu na cenovku ke zvážení. Alternativou je samozřejmě výlet za hranice. Například Leonberg s aktuálně největším IMAX plátnem (38 na 22m) se nachází poblíž Stuttgartu a cesta do něj trvá zhruba 5 hodin. Dalšími variantami jsou pak laserové IMAXy v Linci či Berlíně. Anebo si kupte nějaké levné letenky a vyražte rovnou do Londýna na otočku na onu 70mm projekci. Jistě, do velké míry jde hlavně o hezké PR, které se snaží těžit z popularity Oppenheimera, který zvedl zájem o prémiové projekce jako Avatar zájem o 3D. Fraserova kamera ale zároveň vždy stojí za pozornost cinefilů a možnost vidět Dunu s největším množstvím vizuálních informací, navíc když se s IMAX projekcí od začátku počítalo, bude pro fandy vesmírného koření bezpochyby zážitek.

Zdroj: ARRI / Y.M. Cinema Magazine / IMAX / Cinema Express

Umírání v apokalypse i výborný Amarcord. Nejlepší filmové scény roku 2023 nedostanete z hlavy
Umírání v apokalypse i výborný Amarcord. Nejlepší filmové scény roku 2023 nedostanete z hlavy
11.01.2024 14:00:00 | Zajímavosti

Přinesly slzy, salvy smíchu i perfektně vystihly celé životní osudy. Jaké scény z letošního roku si budeme pamatovat ještě za pár let?

Voldemortův hábit, Snapeova kouzla a další skryté detaily z Relikvií smrti, které jste roky přehlíželi
Voldemortův hábit, Snapeova kouzla a další skryté detaily z Relikvií smrti, které jste roky přehlíželi
26.12.2023 12:00:00 | Zajímavosti

Filmová série Harry Potter dnes patří mezi ty, které si každý fanda kouzelnického světa aspoň jednou ročně pustí. O to působivější je, že všech osm filmů v sobě skrývá nespočet detailů, kterých jste si pravděpodobně nikdy nevšimli. Znáte tyhle z posledního dvoudílu Relikvie smrti?

Jak bohatá je Kevinova rodina ze Sám doma? Odborníci spočítali zazobanost McAllisterových
Jak bohatá je Kevinova rodina ze Sám doma? Odborníci spočítali zazobanost McAllisterových
25.12.2023 18:10:00 | Zajímavosti

Jak bohatá je Kevinova rodina ze Sám doma? Touhle otázkou se zabýváme snad každé Vánoce od chvíle, kdy poprvé uzříme obří dům rodiny McAllisterových a začneme přepočítávat, kolik je asi stál výlet do Paříže v prvním filmu a na Floridu ve druhém filmu. Deník New York Times se zeptal finančních odborníků a ti mají naprosto jasno. Kevin žádný chudák rozhodně není.

5 největších odhalení z 2. řady Rodu draka. První tanec draků, bastardí jezdec i krutá pomsta
5 největších odhalení z 2. řady Rodu draka. První tanec draků, bastardí jezdec i krutá pomsta
05.12.2023 14:00:00 | Zajímavosti

Zhruba dva roky po premiéře seriálu Rod draka bychom se příští rok v létě měli po předlouhém čekání konečně dočkat pokračování. To plynule naváže na závěr úvodní řady a pomalu a jistě slibuje vnést nás do krvavé občanské války Targaryenů, v níž budou rodinné vazby spáleny v ohni a utopeny v krvi. První trailer přinesl řadu zajímavých odhalení.