FB pixel TP pixel
Amazon a Apple snižují kvalitu streamování po vzoru Netflixu © TMDB

Amazon a Apple snižují kvalitu streamování po vzoru Netflixu

Další streamovací služby se přidávají iniciativě evropského komisaře Thierryho Bretona, který vyzval streamovací giganty tomu, aby omezili kvalitu streamování kvůli možnému přehlcení sítí.

Streaming novinky

Omezení kvůli hrozbě přetížení sítě

Amazon, Apple TV a YouTube se přidávají k Netflixu, který již v průběhu tohoto týdne snížil kvalitu svého streamování pro všechny uživatele. Streamovací služby se tak přidaly k iniciativě, za kterou stojí výzva eurokomisaře Thierryho Bretona, jenž na základě svých zkušeností z telekomunikací požádal jednotlivé giganty o snížení kvality kvůli možnému přetížení sítí. K tomu by mohlo dojít kvůli masivnímu nárůstu sledovanosti jednotlivých služeb v době koronavirové krize, kdy se na televizi dívá čím dál více diváků.

Apple TV snížil kvalitu možná až moc

Zatím se však zdá, že se výrazně liší kvalita streamingu u jednotlivých služeb. Zatímco Netflix oznámil, že sníží datový tok o 25 %, YouTube zvolil nově „SD rozlišení“ (480p) jako defaultní při přehrávání veškerých videích na své platformě a Apple šel s rozlišením ještě výrazně níž. Podle dostupných informací se rozlišení jeho Apple TV propadlo až pod 360p (připomeňme, že o HD rozlišení můžeme mluvit od 720p s tím, že za Full HD považujeme rozlišení 1080p), což řada uživatelů Apple TV požaduje za absurdní a v podstatě nekoukatelné. Datový tok se měl u Apple TV propadnout dokonce na pouhopouhých 300kbps, což je nepochybně číslo, které je pro vizuální fajnšmekry živým hororem. Uvidíme, zda postupně nedojde k navýšení kvality na základě ohlasů. Streamovací služby nicméně žádají své klienty o pochopení. Ostatně jedná se o krátkodobé řešení, které má zajistit stabilitu sítě v krizové situaci. Nikoli o výmysl snažící se zákazníky okrádat.

Reklama  187 zobrazení   7 se líbí
Přídavek do Google Chrome vám dovolí sledovat Netflix s přáteli a chatovat
Přídavek do Google Chrome vám dovolí sledovat Netflix s přáteli a chatovat
22.03.2020 10:00:00 | Streaming novinky

Snášíte během koronavirové karantény těžce odtržení od svých kamarádů, se kterými jste chodili do kina? Nový přídavek do prohlížeče Google Chrome vám umožní sdílet zážitek s přáteli pomocí přidaného chatu přímo do Netflixu. Otestovali jsme ho za vás.

Kruh se uzavřel, i Ježek Sonic sprintuje k dřívějšímu uvedení online
Kruh se uzavřel, i Ježek Sonic sprintuje k dřívějšímu uvedení online
22.03.2020 | Streaming novinky

Vlna předčasných online premiér se tento týden přehnala Hollywoodem. S tím, jak narůstají kvůli koronaviru opatření, zavírají kina a lidé zůstávají doma v karanténě, se rozhodla všechna velká studia uvést svoje nedávné hity dříve než obvykle. Posledním z velkých studií, které na tuto vlnu naskočilo, je Paramount.

Také Disney naskakuje na vlnu, Frčíme už dnes večer přifrčí online
Také Disney naskakuje na vlnu, Frčíme už dnes večer přifrčí online
20.03.2020 15:00:00 | Streaming novinky

To, co jsme předpovídali v našich minulých zprávách o brzké digitální distribuci nedávných kinofilmů, se naplňuje. Svůj nejnovější film, pixarovku Frčíme, uvede Disney do online prodejů už dnes večer. A 3. dubna se objeví tento film na Disney+. Kdy ho uvidíme u nás? A jak to vypadá s dalšími ohlášenými novinkami online?

Premiéra 3. řady Westworldu neplní očekávání. Sledovanost klesla o  57 %
Premiéra 3. řady Westworldu neplní očekávání. Sledovanost klesla o 57 %
20.03.2020 | Streaming novinky

V neděli večer si na HBO odbyl premiéru první díl třetí řady dystopické sci-fi Westworld o zábavním parku, v němž se vzbouří androidi sloužící k uspokojování všemožných choutek zbohatlých návštěvníků. Sledovanost byla ovšem nejnižší v historii seriálu.