FB pixel TP pixel
Takhle se zrodil klaun Pennywise. Podívejte se na fantastický herecký test Billa Skarsgarda © Warner Bros.

Takhle se zrodil klaun Pennywise. Podívejte se na fantastický herecký test Billa Skarsgarda

Letos uplyne již 5 let od zakončení adaptace jedné z nejslavnějších knih spisovatele Stephena Kinga - To. Moderní zpracování, které děsivou předlohu poprvé přeneslo na stříbrné plátno, se muselo popasovat mimo jiné s novým obsazením klauna Pennywise, jehož v televizní verzi ikonicky ztvárnil Tim Curry.

Filmové novinky

Film To vznikl již v roce 1990 jako televizní dvoudíl. První část se zaměřovala především na dětské osazenstvo městečka Derry a jeho boj s děsivým klaunem Pennywisem, druhá část se poté zaměřila již na dospělé verze postav a jejich návrat do města ve snaze definitivně porazit dávné zlo. Ačkoli je televizní adaptace obecně považovaná za nepodařenou, několik scén z ní dodnes utkvělo divákům v paměti. A v každé z nich hraje primární roli Tim Curry, který udělal z vraždícího klauna extrémně děsivou entitu, jejíž oči se zarývají do hluboko do morku kostí a jejíž smích vás děsí ještě několik let po dokoukání. Nová adaptace z let 2017 a posléze 2019 v režii Andyho Muschiettiho tak měla při obsazování hlavního padoucha knihy Stephena Kinga zásadní problém. Jak Pennywise odlišit a zároveň nabídnout pokud možno ještě děsivější výkon než v případě Curryho?

Tvůrci nakonec obsadili Billa Skarsgarda, který ztvárnil od pohledu mnohem mladší verzi Pennywise než Tim Curry. Jak odhaluje video výše, které obsahuje i herecké zkoušky bez a s jednoduchým klaunským make-upem, Muschiettiho vize Pennywise byla mnohem více dětská, což bylo něco, co mu imponovalo i na Skarsgardovi. Muschietti chválí kombinaci jeho velkých očí, dětské vizáže a zároveň schopnosti zneklidňující ambivalence v hereckém výkonu. Skarsgard nicméně přiznává, že ačkoli bylo skvělé mít při testech volnost v interpretaci postavy, bylo pro něj nesmírně složité se do ní otisknout, protože velkou částí role Pennywise je právě jeho kostým a make-up a on netušil, jak tyto části role budou vůbec vypadat. Dle svých slov dokázal velmi dobře rozebrat svou postavu intelektuálně, definitivně se jí však mohl chopit až když na sebe poprvé dostal finální kostým.

Bude nepochybně zajímavé sledovat, jak se povede nová interpretace Pennywise, která vznikne pro seriál Welcome to Derry, jenž se chystá vstoupit na streamovací službu HBO Max v roce 2025 a ukáže nám události před vůbec prvním filmem. Estetika by měla navazovat na Muschiettiho filmy, předpokládá se však, že představitel Pennywise bude nahrazen a bude mít maximálně malé cameo.

Zdroj: YouTube / Warner Bros / ScreenRant

Fanoušci jásají. Akční sci-fi Halo plní sliby a druhou řadou si napravuje reputaci
Fanoušci jásají. Akční sci-fi Halo plní sliby a druhou řadou si napravuje reputaci
06.02.2024 13:30:00 | Filmové novinky

Nečekané se stává skutkem a další potenciální franšíza se podvoluje přáním fanouškům, aby se jí dostalo výrazně lepších diváckých i kritických hodnocení. Halo je zkrátka zpátky a podle všeho se vyplatí naskočit s Master Chiefem zpátky do první linie bojů proti Covenantům.

Smrt číhá na každém kilometru. Trailer odhalil novou verzi napínavé Mzdy strachu
Smrt číhá na každém kilometru. Trailer odhalil novou verzi napínavé Mzdy strachu
05.02.2024 18:00:00 | Filmové novinky

Od posledního zpracování knihy Georgese Arnauda uplynulo již téměř 50 let, a tak se Netflix chopil příležitosti a v roce 2024 uvede novou verzi napínavého thrilleru Mzda strachu. Tentokrát se jí opět chopí přímo Francouzi, na které v roce 1977 navazoval William Friedkin.

Oppenheimer míří konečně online za předplatné. Technická kvalita diváky zklame
Oppenheimer míří konečně online za předplatné. Technická kvalita diváky zklame
05.02.2024 16:10:00 | Filmové novinky

Snímek Oppenheimer režiséra Christophera Nolana se stal v minulém roce fenoménem a úspěch slavil nejen v běžných kinech, ale hlavně v IMAXech, které donutil neustále přidávat nové projekce. Po neuvěřitelné jízdě kiny se Oppenheimer objevil online již na TVODu, teprve po 8 měsících bude dostupný i v rámci předplatného.

Zrušená Hra o trůny odhalena na uniklých fotkách. Slibovala první střet s Bílými chodci
Zrušená Hra o trůny odhalena na uniklých fotkách. Slibovala první střet s Bílými chodci
05.02.2024 15:00:00 | Filmové novinky

Před Rodem draka měl rozšířit fantasy univerzum fenoménu Hry o trůny spin-off s názvem Bloodmoon. Práce na seriálu s Naomi Watts v hlavní roli však byly po natočeném pilotu nečekaně zastaveny. Na sociálních sítích se teď objevily fotky, které fanouškům odhalují, jak mohl seriál vypadat.