FB pixel TP pixel
První reakce: Netflixovka Ratchedová je zbytečné, leč zábavné drama © TMDB

První reakce: Netflixovka Ratchedová je zbytečné, leč zábavné drama

Po satirickém seriálu Politik a dramatické pohádce Hollywood přichází producent Ryan Murphy na Netflix s třetím seriálem. Tentokrát je to ambiciózní psychologické drama Ratchedová o proslulé zlé ošetřovatelce. Jak se seriál líbil kritikům?

Filmové novinky

Již v době oznámení seriálového projektu Ratchedová, o nechvalně známé tvrdé a nesmlouvavé sestře z Formanova Přeletu nad kukaččím hnízdem (respektive z knižní předlohy Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven) Mildred Ratchedové, která se stala symbolem pro institucionální zlo a zneužití moci, zaznělo dost pochybovačných hlasů o smyslu celé nové seriálové podoby. A jelikož jsou k dispozici první recenze, můžeme dát dle reakcí kritiků nedůvěřivcům za pravdu. Příběh mapující origin zlé ošetřovatelky sledující její nástup do špičkového psychiatrického ústavu v roce 1947, nasbíral na serveru Rotten Tomatoes 59 % kladných recenzí z 37 dosud zaznamenaných (při průměrném skóre 6,25 z 10). Server Metacritic, který sbírá reakce z významnějších periodik došel k ještě nelítostnějšímu hodnocení 46 bodů ze 100 z 15 nasbíraných kritik. Jaké jsou tedy konkrétní výhrady k dalšímu projektu producenta Ryana Murphyho?

Seriál má být silný především v úvodních dílech, kolem prostřední části mu však padá řetěz, který bohužel až do finální osmé epizody nenahodí. Během pár epizod se má příběh z relativně slušného psychologického dramatu přehoupnout do dramatu silně nevěrohodného až směšného. Murphyho díla vždy oplývala důrazem na stylovost, ale dosud prý nenatočil seriál tak plytký. Naprostá většina reakcí zdůrazňuje skvělé herecké obsazení a vyzdvihují Sarah Paulson v hlavní úloze sestry Ratchedové, ale ani její výkon nedokáže udržet Murphyho vyprávěcí a tonální skoky pohromadě. Zastánci Murphyho stylu se ale dokáží oprostit od faktu, že seriál není natolik intelektuálně stimulující a Ratchedová jim připadá jako skvělá zábavná show, která si dokáže udržet pozornost i přes mnohá škobrtnutí a obstojí jako smyslný temný thriller.

 1 022 zobrazení   4 se líbí
Netflix představil 3 ukázky na očekávané říjnové hity
Netflix představil 3 ukázky na očekávané říjnové hity
16.09.2020 11:00:00 | Filmové novinky

Streamovací společnost Netflix si pro nás na nejbližší týdny opět připravila pestrou filmovou nadílku. Těšit se můžeme na ambiciózní drama natočené dle skutečného příběhu Chicagský tribunál, novou adaptaci psychologického thrilleru Rebeka nebo na novou Sandlerovku.

První reakce: Thriller Ďábel jen další zklamávající nudou z Netflixu?
První reakce: Thriller Ďábel jen další zklamávající nudou z Netflixu?
14.09.2020 12:00:00 | Filmové novinky

Nastává podzim a nachýlila se doba, kdy do distribuce nastupuje větší počet ambicióznějších titulů hlásících se o nejrůznější ceny. Netflix tak představuje další snímek, kterým má v plánu oslovit náročnějšího diváka. A první recenze naznačují, že se hutné drama s výhradami povedlo.

Které seriály HBO jsou zrušeny a které dostaly další řadu? Máme seznam
Které seriály HBO jsou zrušeny a které dostaly další řadu? Máme seznam
11.09.2020 | Filmové novinky

Orientovat se v prakticky nekonečné zásobě seriálů, které se na naše obrazovky každý týden řítí, je více než obtížné. Rozhodli jsme se proto pro lepší přehled vydat aktualizovaný seznam seriálů, u kterých se kabelová a online televize HBO rozhodla pokračovat a které naopak z různých důvodů zařízla.

Oscaři zavádějí nová pravidla. Bez menšin film zlatou sošku nedostane
Oscaři zavádějí nová pravidla. Bez menšin film zlatou sošku nedostane
10.09.2020 11:00:00 | Filmové novinky

Americká akademie filmového umění a věd se rozhodla pro poměrně zásadní krok a definovala nová pravidla, kterými se bude muset filmový průmysl řídit, aby mohl vyslat své snímky do boje v kategorii Nejlepší film.