FB pixel TP pixel
5 důvodů, proč je RuPaul fenomén, který se vyplatí sledovat © TMDB

5 důvodů, proč je RuPaul fenomén, který se vyplatí sledovat

Fenomén jménem RuPaul Charles obchází světem již více než deset (teoreticky více než 60 let) a jeho show přinesla televiznímu světu nespočet hlášek a výrazných osobností.

Tipy na film

Osoba RuPaula Charlese je pro americkou komunitu naprosto klíčová, RuPaul, jak zní jeho dragové jméno, má na kontě množství hitů, jež se vyšplhaly až na vrcholy hitparádních žebříčků a dodnes je považován za ikonu a průkopníka, který drag zpopularizoval a vynesl na světlo mimo uzavřenou komunitu. V roce 2009 pak spustil dnes již ikonickou reality show s názvem RuPaul`s Drag Race, která se dočkala více než desítky sezón a několik teritoriální verzí. Princip soutěže je vcelku prostý, představte si úplně nejzákladnější soutěžní reality show, přidejte trochu afektovaného dramátka, falešného zpěvu a podpatků dotýkajících se nebes, a stálice na televizní obrazovce je na světě. Chápeme, že popis zní trochu povrchně, a tak vám přinášíme pět důvodů, proč se vyplatí RPDR sledovat, i když je vám crossdressing či celá LGBTQ komunita naprosto cizí.

Fešn!

5 důvodů, proč je RuPaul fenomén, který se vyplatí sledovat © TMDB

Ano, uznávám, že první z důvodů je trochu povrchní, ale těžko byste hledali show, kde vám bude z představených modelů doslova padat brada. Zatímco production design celé show je tak trochu "tacky", hodně růžové, třpytek a světýlek, to, co se odehrává na finální runway se s tím absolutně nedá srovnat. Queens, které jsou do soutěže vybrány, běžně investují až desítky tisíc dolarů do šatů šitých na míru od známých designérů i výstředních kousků, které v sobě nesou hlubší poselství. A se smutným konstatováním je nutné poznamenat, že kousky od Diora záhadným způsobem vypadají na drag queens tisíckrát lépe, než na kterémkoliv normálním smrtelníkovi.

Challenges

Mnoha reality shows se stává, že jim během pár řad či dokonce epizod dochází dech, když se epizody stávají monotónnějšími a jejich témata se neustále opakují. I RPDR má svoje stálice, bez kterých se žádná řada neobejde, produkční tým je však schopen i klasické soutěže neustále inovovat. RuPaul má též na kontě dnes již téměř legendární challenges, které znají i ti, jež neviděli ani jednu epizodu. Jako zářný příklad můžeme zmínit The Snatch game, variantu populární americké hry match game, kterou jsou nuceny queens hrát, avšak v převleku za jednu ze slavných osobností.

Hlášky

Obdobně jak u bodu výše, málokdo viděl všechny epizody, ale téměř každý zná alespoň nějakou z legendárních hlášek a roastů, které v ní padly. Jestli je totiž něčím drag komunita známá, je to svou nevybíravostí a nebráním si servítek. Queens dokonale umí tzv. throw shade - pěkně na sebe kydat špínu, ale samozřejmě v přátelském duchu. Slyšeli jste někdy v naprosto nepřijatelné situaci ‚‚Not today satan, not today?‘‘ Komentoval někdo nelichotivou postavu ‚‚You think you are legendary? Legendary, looks like legs and dairy!‘‘ Teď už víte, odkud tyhle věty pochází.

Kulturní obohacení

Často si asi během sledování budete klást otázku, o kom či o čem je zrovna řeč. Není to však na škodu, Drag Race se často dotýká historie a témat hluboko zakořeněných do místní kultury. S nadsázkou by se tak sledování pořadu dalo označit za zábavnější verzi hodiny dějepisu. RuPaul je též mistrem motivačních řečí a povzbuzujících rituálů, které nezní úplně uměle a dá se jim naprosto věřit. V případě lehké deprese se tak jedná o ideální program!

Sociální přesah

Zatímco většina reality shows je pouhou bezduchou zábavou a ani se nesnaží být něčím víc, RPDR si vždy vybírá zajímavý mix soutěžících, kteří se během pořadu postupně otevírají ostatním a sdílí své příběhy, v nichž často figuruje rasismus, homofobie či globální oteplování. Soutěžící jsou tak mnohem plastičtější než pouhé hezké figurky nacastované na televizní obrazovku. Troufám si tvrdit, že Drag Race je jedinou reality show, jež se konstantně věnuje sociálním problémům bez zbytečného výsměchu, jak se tomu stává často např. u Výměny manželek, ale s potřebnou dávkou nadsázky. Nejenže se tato témata promítají do osobních zpovědí soutěžících, ale často jsou reflektovány v tématech challengí a výsledných vzhledů. Mohli jsme se tak dočkat šicí soutěže reflektující klimatické změny či muzikálu zabývajícího se sociálními sítěmi.

 424 zobrazení  
10 parádních novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
10 parádních novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
25.06.2021 16:00:00 | Tipy na film

Pokud se hodláte před potenciálními dalšími tornády schovávat ve zdánlivém bezpečí svých příbytků, možná oceníte nové tipy na nadcházející víkend. My všem zasaženým držíme palce, aby se co nejdříve postavili na nohy.

35 nejlepších českých filmů, které právě teď najdete na Netflixu
35 nejlepších českých filmů, které právě teď najdete na Netflixu
24.06.2021 7:00:00 | Tipy na film

Na Netflixu aktuálně najdete více než 250 českých filmů. Které z nich jsou naprosto nejlepší?

20 nejnovějších filmů na Netflixu, které můžete vidět s českým dabingem
20 nejnovějších filmů na Netflixu, které můžete vidět s českým dabingem
23.06.2021 18:00:00 | Tipy na film

Netflix už prakticky pravidelně přidává nové filmy s českým dabingem každý týden. Pokud máte v narůstajících titulech také slušný hokej, udělali jsme pro vás přehled nových přírůstků posledních týdnů.

10 nesmrtelných filmových pecek, které se skrývají v útrobách Netflixu
10 nesmrtelných filmových pecek, které se skrývají v útrobách Netflixu
21.06.2021 | Tipy na film

V hlubinách největší streamovací sítě se mimo nepřeberného množství cooking shows nebo asi dvacáté řady Takové moderní rodinky skrývají i tituly, kterými můžete doplnit své mezery v kinematografickém kánonu.