FB pixel TP pixel
Avengers: Endgame konečně překonal Avatar jako největší film všech dob © TMDB

Avengers: Endgame konečně překonal Avatar jako největší film všech dob

Ještě před měsícem fanoušci Marvelu skládali poklonu Avataru Jamese Camerona, zatímco se smiřovali s tím, že i nadále zůstane největším filmem historie. Na letošním Comic Conu však prezident Marvel Studios Kevin Feige oznámil, že to již nadále není pravda.

Filmové novinky 25. 7. 2019 12:00 | Filmové novinky

Endgame, vyvrcholení 22dílné filmové série, kterou Marvel zahájil v roce 2008, oficiálně překonalo Avatar zřejmě 21. nebo 22. července. V neděli již oba veleúspěšné snímky dělilo pouhých 500 000 dolarů (11,5 milionu Kč).

„Díky vám je Avengers: Endgame největším filmem všech dob,“ prohlásil Feige na pódiu v San Diegu.

Marvel a Disney se snažili dostat na nejvyšší stupínek, který držel Cameron a 20th Century Fox (nyní už taky spadající pod Disney), celých 10 let. Společnost 28. června poslala do kin „lehce pozměněnou“ verzi Endgame ve snaze nalákat fanoušky do kin ještě jednou. Slibována byla jedna vystřižená scéna (která popravdě fanoušky spíš zklamala), pocta pro Stana Leeho a oficiální potitulková scéna. Disney a Marvel v podstatě fanouškům jen prodali bonusové materiály, které se většinou objevují na Blu-ray verzi. Cíl tohoto marketingového kroku byl jasný – vydělat dost na to, aby byl Avatar překonán.

K tomu Endgame po prvotním uvedení do kin stále chybělo 37 milionů dolarů (851 milionů Kč) a mnoho lidí z branže – jak insideři Disney, tak konkurenční vydavatelství – nevěřilo, že opětovné uvedení do kin bude superhrdinům na první příčku stačit.

Avengers: Endgame konečně překonal Avatar jako největší film všech dob © TMDB

Většinu z oněch chybějících 37 milionů nakonec podle Deadline zaplatili především fanoušci mimo USA. A to i přes to, že v Americe probíhala skutečná kampaň s cílem udělat z Endgame největší film všech dob. Lidé hromadně organizovali skupinové návštěvy do kina (třeba i skrz Reddit) a přesvědčovali své přátele, aby šli s nimi a koupili si ještě jeden lístek.

Ještě na začátku 21. století byly box office čísla něčím, co zajímalo jen obchodníky, analytiky a samotné tvůrce. V posledních zhruba 10 letech však fanoušci byli téměř přinuceni začít těmto číslům rovněž věnovat pozornost jednoduše proto, že pokud jsou dostatečně velká, velká studia spíše odklepnou pokračování. Tohle ale nebyl případ Endgame.

Marvel Cinematic Universe je sám o sobě tak velký a vydělává tolik peněz, že Disney určitě příliš nezajímá, jestli bude Endgame nakonec největším nebo druhým největším filmem historie. Nemluvíme tady o malém nezávislém filmu. Jak ostatně ukázal panel Marvelu na Comic Conu, superhrdinská divize Disney chce během následujících 3 let dominovat jak v kinech, tak ve světě streamingu. Zpráva, kterou Feige světu oznámil, byla jednoduchá – ovládáme všechno, snažit se konkurovat nemá smysl. Šlo o podobné poselství, které vyslal Disney ve své otevřené a bez kapky studu vedené kampani s cílem překonat Avatar.

Avengers: Endgame konečně překonal Avatar jako největší film všech dob © TMDB

Kdepak, tohle nebyli nervózní manažéři MCU snažící se vydělat víc peněz, aby uspokojili nespokojené akcionáře. Endgame dávno splnil veškerá očekávání, která byla před premiérou stanovena. Tohle byl krok, který chtělo něčí ego. Konec konců šlo o brilantní krok, neboť mobilizoval fanoušky s tím, že přece půjde i o jejich historický úspěch.

„Velká gratulace týmům z Marvel Studios a Walt Disney Studios a díky fanouškům na celém světě, kteří pozvedli Avengers: Endgame do těchto historických výšin,“ napsal ve svém prohlášení pro Deadline Alan Horn, předseda správní rady druhé zmíněné společnosti.

Z Endgame se stalo něco víc než jen jeden film, protože Marvel, který se spoléhá na to, že u svých fanoušků vzbudí pocit částečných investorů do této franšízy, z něj udělal něco víc než jenom další film z úspěšné franšízy. A to samé se nyní Marvel Studios chystá udělat na chystané streamovací platformě Disney+. Fandové budou měsíčně platit 7 dolarů, aby mohli i nadále koukat na své oblíbené superhrdiny a dalších 15 dolarů zaplatí v kině – ne jednou, ne dvakrát, ale hned několikrát. Endgame se pro Marvel stal novým a dosud nedosaženým stupínkem. Nemohli zůstat jen dobrými, museli být nejlepší. Nemohli jen zvítězit, museli dominovat.

Avengers: Endgame konečně překonal Avatar jako největší film všech dob © TMDB

„Touha fanoušků Marvelu sesadit Avatar z pozice nejvýnosnějšího filmu v historii je v podstatě pokus pomoci jedné z největších korporací na světě vymáčknout z fanoušků ještě víc peněz a získat ještě větší hodnotu pro akcionáře,“ napsal pro Polygon Cameron Kunzelman. „Je to snaha ještě více posílit titána zábavního průmyslu, který je už tak velký a dominantní, že někteří volají po jeho rozpadu.“

Ani Disney, ani Marvel ale žádný rozpad neplánují. Právě naopak, čeká je nepochybně jen další růst. A jak Feige na Comic Conu poznamenal, o tom, zda tomu tak bude i nadále, rozhodnou jen a pouze fanoušci.

 213 zobrazení   39 se líbí
Amazon oživí Jacka Reachera pod dohledem Lee Childa. Vrátí se Cruise?
Amazon oživí Jacka Reachera pod dohledem Lee Childa. Vrátí se Cruise?
25.07.2019 | Filmové novinky

Po dvou filmech míří vojenský major ve výslužbě Jack Reacher, jehož příběhy napsal proslulý spisovatel Lee Child, i na obrazovky. Domov mu poskytne streamovací gigant Amazon, který počítá s kompletně novým obsazením.

Captain America v dramatu podle skutečných událostí pašuje uprchlíky
Captain America v dramatu podle skutečných událostí pašuje uprchlíky
23.07.2019 | Filmové novinky

Netflix 31. července vypustí další film ze své originální produkce s pozornost přitahujícím obsazením. Snímek The Red Sea Diving Resort vypráví o Operaci Mojžíš, která proběhla v polovině 80. let, a v traileru láká především na Chrise Evanse, který bude opět hrdinsky zachraňovat slabé a utlačované.

Co vám v první ukázce seriálového Zaklínače uniklo?
Co vám v první ukázce seriálového Zaklínače uniklo?
22.07.2019 15:00:00 | Filmové novinky

90 sekund z 8 hodin. Přesně tolik zatím tvůrci seriálu Zaklínač ukázali veřejnosti. I to však stačilo na rozproudění řady vášnivých diskuzí a hledání všemožných detailů v každé dosud ukázané scéně. Tady je pár podstatných detailů, kterých jste si v ukázce možná zatím vůbec nevšimli.

EXKLUZIVNĚ Z COMIC CONU: Co se dá dělat, když Hollywood zavře krám?
EXKLUZIVNĚ Z COMIC CONU: Co se dá dělat, když Hollywood zavře krám?
22.07.2019 | Filmové novinky

V poslední reportáži z letošního Comic Conu se společně s Tomášem podíváte do útrob výstaviště v San Diegu poté, co hollywoodská studia zveřejnila všechny novinky a fanouškům nezbývá nic jiného než konečně nakoupit pár suvenýrů a těšit se na další rok.