FB pixel TP pixel
České sci-fi Bod obnovy míří exkluzivně na Netflix. Prostřílí se i Mašíni © Bioscop

České sci-fi Bod obnovy míří exkluzivně na Netflix. Prostřílí se i Mašíni

Pokud bychom se zamysleli nad nejvýraznějšími českými tituly loňského roku, určitě by nám na mysli vytanula (snad kromě Kazmovy ONEMANSHOW) dvojice podzimních filmů Bod obnovy a Bratři, která teď míří na Netflix. A to dokonce ve stejný den.

Filmové novinky

Futuristická sci-fi Bod obnovy, kterou má na svědomí debutující reklamní režisér Robert Hloz, slavila za poměrně pozitivních ohlasů svou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Média vyzdvihovala především herecký výkon Andrey Mohylové v hlavní roli a snahu o práci s v českém rybníčku neotřelým žánrem. Detektivní příběh, v němž je možné systémem zálohování předejít vlastní smrti, přilákal do kin něco málo přes 100 000 diváků, což se může na takto ambiciózní projekt zdát poměrně málo. S přihlédnutím k na poměry sci-fi žánru opravdu nízkému rozpočtu ve výši okolo 42 milionů Kč, zářijovému distribučnímu termínu a úzké cílové skupině orientované především na mužské publikum, se však jedná o poměrně nadějnou vlaštovku pro žánrový film v Česku.

Historické drama Tomáše Mašína sledující osud bratrů Josefa a Ctirada Mašínových bylo rovněž jedním z nejdiskutovanějších počinů loňského podzimu, i vzhledem ke kontroverzím, které ústřední postavy stále dodnes vzbuzují. Bratři se sice dočkali poměrně vlažného kritického přijetí, i přesto se však stali českými vyslanci do oscarového klání. Napínavý historický snímek od říjnové distribuční premiéry vidělo v kinech též něco přes 100 000 diváků, což je i vzhledem k jeho vysoké cenovce, jež se vyšplhala na 60 milionů Kč, spíše zklamáním. Tematicky podobné tituly se tradičně mohou šplhat až ke 300 000 divácké hranici, jako se to podařilo Šarlatánovi Agnieszky Holland nebo Masarykovi Julia Ševčíka.

Ve stejný den na Netflixu

Oba tituly teď shodně míří na Netflix, čeští diváci je budou moci exkluzivně zhlédnout od středy 24. ledna. Pro oba filmy se jedná o digitální premiéru, ani jeden nemá za sebou uvedení na TVODu. Bod obnovy se na streamovací platformy podívá více než čtyři měsíce od své kinopremiéry, Bratři po třech měsících, jedná se tedy o poměrně pozdní online uvedení. Pro srovnání podobně výrazný Úsvit, jež měl premiéru též na podzim, je na Netflixu dostupný již od poloviny prosince. Online uvedení od kinopremiéry tak dělily pouhé dva a kousek měsíce. Digitální strategie tak naznačuje, že jak Bratři, tak Bod obnovy si v kinech věřili na víc.

Zdroj: Netflix / Bioscop / Česká televize

Jeremy Renner po zranění znovu točí. Ukázal první fotku po návratu před kamery
Jeremy Renner po zranění znovu točí. Ukázal první fotku po návratu před kamery
12.01.2024 11:30:00 | Filmové novinky

Jeremy Renner je zpátky! Přesně po roce a devíti dnech se herecký představitel Avengera Hawkeye a dalších slavných rolí vrátil po vážném zranění sněžným pluhem zpátky před kamery. S fanoušky pak sdílel první fotografii.

Velkolepý návrat Ricka do Živých mrtvých. Trailer zombie novinky bere dech
Velkolepý návrat Ricka do Živých mrtvých. Trailer zombie novinky bere dech
12.01.2024 10:30:00 | Filmové novinky

Novinka z apokalyptického světa Živých mrtvých s názvem Walking Dead: The Ones Who Live dostala konečně plnohodnotný trailer. V něm se v působivých výpravných záběrech plných výbuchů a nespočtu zombie vrací Rick v podání Andrewa Lincolna a Danai Gurira jako Michonne.

Žraloci v letadle! Nový trailer slibuje klaustrofobní hororovou podívanou s ostrými zuby
Žraloci v letadle! Nový trailer slibuje klaustrofobní hororovou podívanou s ostrými zuby
11.01.2024 17:30:00 | Filmové novinky

Měli jste někdy strach, že vaše letadlo spadne do oceánu, kde ho obklopí hejno žraloků? Přesně to se stane v thrilleru No Way Up a podle traileru půjde o napínavou, byť notně béčkovou podívanou.

Sci-fi Rebel Moon je pro Netflix ohromným zklamáním. Sledovanost tvrdě padá
Sci-fi Rebel Moon je pro Netflix ohromným zklamáním. Sledovanost tvrdě padá
11.01.2024 12:35:00 | Filmové novinky

Blíží se konec éry Zacka Snydera na Netflixu? Zase tak horké to pravděpodobně s režisérem sci-fi Rebel Moon nebude. Netflix však nemůže popřít, že od sci-fi, jejíž dva díly stály 150 milionů dolarů a do které se investovaly i velké peníze na kampaň, čekal větší reakce diváků. Sledovanost však není vůbec dle představ.