FB pixel TP pixel
8 herců, kteří byli na dně a zažili fenomenální návrat na vrchol © Marvel Studios / Aerofilms / Warner Bros.

8 herců, kteří byli na dně a zažili fenomenální návrat na vrchol

Máloco má Hollywood radši než epické herecké comebacky. Zmrtvýchvstání není v tvrdém filmovém průmyslu zrovna nejčastějším jevem, o to větší je pak radost, když se někomu podaří dostat zpět na výsluní. Podívejte se na výběr nejlepších (bohužel povětšinou mužských) hereckých comebacků.

19. 2. 2023 13:10 | Tipy na film

Brendan Fraser

8 herců, kteří byli na dně a zažili fenomenální návrat na vrchol © A24

Zářným příkladem comebacku hodného těch největších celebrit je oscarový (a musíme říct, že i právoplatný) humbuk kolem Brendana Frasera. Ultimátní hollywoodský miláček byl v devadesátých letech snad úplně všude, od romantických komedií, kde souložil s ďáblem, až po dobrodružnou sérii Mumie. Jenže zranění, zneužívání a bodyshaming udělaly své, čtyřiapadesátiletý herec se stáhnul a uzavřel do sebe. V posledních letech se sice objevily drobné jiskřičky a naděje jako seriály Kondor nebo Doom Patrol, půdu pro epický návrat mu ale připravil až Darren Aronofsky, který ho vytáhl ze zapomnění do částečně sebereflexivní role 270kg učitele Charlieho ve filmu Velryba. Frasera je najednou plný každý magazín a my mu budeme držet palce, aby to se svou první hlavní rolí po více než dekádu dlouhém tichu dotáhl až ke zlaté sošce.

Matthew McConaughey

8 herců, kteří byli na dně a zažili fenomenální návrat na vrchol © Warner Bros.

Texaský rodák se signifikantním přízvukem byl v prvním desetiletí nového milénia symbolem laciné romantické zábavy, která slibovala pouze jeho široký úsměv a vypracované břišní svaly. První vějičkou změny byla v roce 2010 role advokáta ve filmu Obhájce, který sice nedisponuje vlastní kanceláří, má ale charismatu na rozdávání. Opravdu zlomový rok nastal až o tři roky později, když se objevil ve zvrácené finančnické komedii Vlk z Wall Street a poté zazářil ztvárněním těžce nemocného jezdce rodea ve filmu Klub poslední naděje, za které získal ocenění americké Akademie. Od té doby se stal symbolem charismatických mužů s temnou minulostí a specifickým humorem, jako je detektiv z první série Temného případu, plážový povaleč Moon Dog nebo mafián Michael Pearson v gangsterce Guye Ritchieho Gentlemani.

Winona Ryder

8 herců, kteří byli na dně a zažili fenomenální návrat na vrchol © Netflix

V devadesátých letech se jednalo o jednu z nejpopulárnějších a nejobsazovanějších hereček Hollywoodu, po začátku nového milénia však upadla v nepřízeň a málokdo čekal, že ji ještě někde uvidíme zazářit. Do diváckého povědomí se zapsala především dvojicí snímků Tima Burtona z přelomu devadesátých let Beetlejuice a Střihoruký Edward. Nedlouho poté následovaly dvě oscarové nominace a vysněný projekt o mentálně nestabilních dívkách Narušení. V roce 2001 však byla zadržena za drobné krádeže a držení drog a její kariéra začala strmě padat. Když se objevila ve vedlejší roli v temném baletním snímku Černá labuť, mnoho lidí se domnívalo, že jde o její kariérní epitaf. O to triumfálnější pak byl její návrat zpět na výsluní díky bratrům Dufferovým a jejich hororovému retru Stranger Things.

Robert Downey Jr.

8 herců, kteří byli na dně a zažili fenomenální návrat na vrchol © Marvel Studios

Syn slavného režiséra Roberta Downeyho Sr. bohužel podědil po otci mimo lásky k filmu a talentu také afinitu k těžkým drogám, a tak po slibném rozjezdu v devadesátých letech jeho kariéra začala pomalu upadat. Nadále jej sice bylo ve filmech vidět, ale až na výjimečné záblesky, jako Fincherův Zodiac nebo Linklaterův polozapomenutý animák Temný obraz, se jednalo o nudné role v ještě nudnějších projektech. Hozenou rukavici mu nabídl v roce 2008 až Marvel, který jej obsadil do role egoistického miliardáře s fúzním reaktorem místo srdce, mnozí si však při této volbě ťukali na čelo. Komiksoví vizionáři mu však našli roli šitou na míru, po které se z Downeyho po čtyřicítce stala hvězda největšího formátu. Je však otázkou, kam se jeho kariéra bude po konci Avengers ságy ubírat a zda se dokáže z hvězdného stínu Tonyho Starka ještě vymanit. Aktuálně se snaží věnovat producentství, kdy stojí například za seriálem Sweet Tooth: Chlapec s parožím.

Ke Huy Quan

8 herců, kteří byli na dně a zažili fenomenální návrat na vrchol © A24

Hollywood se letos dočkal ne jednoho, ale rovnou dvou oscarových comebacků. Fraserovu velrybákovi totiž zdatně sekunduje i americký herec vietnamského původu Ke Huy Quan. Rodáka z Ho Či Minova města si můžeme pamatovat jako malého otravného chlapce z Indyho dobrodružství ve Chrámu zkázy nebo jako jednoho z dětských dobrodruhů ve filmu Rošťáci, kde se objevil po boku tehdy malého Joshe Brolina nebo Seana Astina. Po dvou hitech následovalo pětatřicetileté paběrkování, až loni jej na světlo vytáhlo režijní duo ‘The Daniels’, které jej obsadilo do svého ztřeštěného akčního hitu Všechno, všude, najednou. Na něj, stejně jako na jeho hereckou kolegyni Michelle Yeoh, která také znovu zažívá boom, dost možná čekají i Oscarové sošky.

Mickey Rourke

8 herců, kteří byli na dně a zažili fenomenální návrat na vrchol © Fox Searchlight Pictures

Příkladem toho, že ne každý comeback musí končit stoprocentně happy endem, je dnes již sedmdesátiletý Mickey Rourke. V osmdesátých letech byl díky filmům jako Angel Heart či 9 a 1 týdne idolem mnoha žen, na počátku let devadesátých otočil kariéru a začal se věnovat boxu. Následovaly drogy, alkohol, zatčení i pokus o sebevraždu, po návratu z léčebny na přelomu milénia pak započala jeho cesta znovu na vrchol, a že to byla cesta vskutku trnitá. Rozbitý obličej sešitý množstvím plastických operací a pocuchaná minulost jej předurčily k rolím vyvrhelů, jako byl nedůvěryhodný právník v akčňáku Tonyho Scotta Muž v ohni nebo zmrzačený mstitel Marv ze Sin City. Na vrchol jej pak v roce 2008 vytáhl Darren Aronofsky (že bychom zažívali s Fraserem deja vu?) ve Wrestlerovi, se kterým to dotáhl až na Oscara. Následovaly role v Expendables - Postradatelní nebo marvelovském multiversu, ale na výsluní se americký rodák bohužel už dlouho udržet nedokázal a opět upadl v zapomnění.

Michael Keaton

8 herců, kteří byli na dně a zažili fenomenální návrat na vrchol © Warner Bros.

Když v roce 1989 obsadil Tim Burton do role tajemného milionáře se smyslem pro spravedlnost ne úplně známého Michaela Keatona, který rozhodně nebyl ani žádným ideálem krásy, byla to překvapivá volba, která ale pensylvánského rodáka vynesla na výsluní. Spolupráce na Beetlejuice i Batmanovu pokračování však nikdy z Keatona předního herce Hollywoodu neudělaly. Role temného mstitele pro něj možná byla prokletím. Nebo možná jeho éra měla nastat až ve zralém věku. V roce 2014 exceloval jako sebestředná vyhořelá herecká hvězda v Birdmanovi, následně se podíval z universa DC do Marvelu a zahrál si Spider-Manova protivníka Vultura, jako Batman se pak vrací ve filmu The Flash. Vypadá to, že Keaton zkrátka jen čekal na využití svého plného potenciálu.

Jennifer Coolidge

8 herců, kteří byli na dně a zažili fenomenální návrat na vrchol © HBO Max

Málokterá herečka či herec debutují v tak pozdním věku, jako tomu bylo v případě bostonské rodačky, která se proslavila až ve svých necelých čtyřiceti letech jako Stiflerova máma v sérii Prci, prci, prcičky. Jennifer Coolidge se naneštěstí velice rychle zaškatulkovala v rolích tzv. milfek v průměrných či podprůměrných romantických komedií a její kariéra se zdála stejně pochybná jako roztomilé minišaty, do kterých ji režiséři neustále oblékali. Až showrunner Mike White se rozhodl napsat jí roli na tělo, která by reflektovala její předchozí kariéru, a dal tak vzniknout v dnešní době již téměř ikonické postavě paničky Tanyi ze seriálu Bílý lotos. Díky tomu, že Tanyina expresivnost i podivné záliby vycházejí přímo z nitra hlavní představitelky se podařilo tvůrcům dovolenkového hitu HBO stvořit neskutečně živoucí postavu, která šedesátileté herečce vynesla spoustu hereckých ocenění.

Zdroj: Autorský text

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Beata Mrazíková
Filmový vkus má pokřivený aktivním pohybem ve filmovém průmyslu, radost tak navzdory špatným marketingovým kampaním a hrozně nasazeným postsynchronům přináší především nekonečný přival reality shows a festivalové lahůdky. Kdyby se ztratily peníze ze světa, stále jí můžete platit v arašídových košíčcích a batátových hranolkách.
30 skvělých filmů, o které nás služba SkyShowtime v Česku (zatím) ochudila
30 skvělých filmů, o které nás služba SkyShowtime v Česku (zatím) ochudila
16.02.2023 19:50:00 | Tipy na film

Streamovací služba SkyShowtime odstartovala a přinesla celou řadu zajímavých filmových i seriálových titulů. Mnoho očekávaných filmů z nabídky hollywoodských studií Universal a Paramount však chybí. Což zamrzí hlavně v případech, kdy jde o součásti velkých sérií. Pojďme se podívat, na co si zatím musíme počkat.

Jaké filmy a seriály má SkyShowtime? Známe kompletní nabídku konkurenta Netflixu
Jaké filmy a seriály má SkyShowtime? Známe kompletní nabídku konkurenta Netflixu
14.02.2023 12:00:00 | Tipy na film

Na tuzemský trh po měsících čekání konečně vstupuje poslední z velkých hollywoodských hráčů SkyShowtime. Co tahle konkurence Netflixu, Disney Plus, HBO, ale i tuzemských hráčů jako prima+ či Voyo nabízí?

Na Netflix míří jeden z nejlepších českých filmů roku a další očekávané novinky
Na Netflix míří jeden z nejlepších českých filmů roku a další očekávané novinky
13.02.2023 16:30:00 | Tipy na film

Únor na Netflixu sice nepatří mezi nejsilnější měsíce, jeho druhá polovina a především závěr však budou stát za to. Kromě zahraničních původních seriálů se diváci mohou těšit i na český historický velkofilm.

10 kultovních akčních béček, které se naprosto nečekaně objevily online
10 kultovních akčních béček, které se naprosto nečekaně objevily online
12.02.2023 14:30:00 | Tipy na film

Ačkoli jsou tu s námi streamovací služby už pěknou řádku let, stále existuje mnoho slavných a kultovních filmů, které nemáme možnost si online přehrát. Natož za jednorázové měsíční předplatné. Časy se ale postupně mění a hned několik kultovních akčňáků nyní legálně dostupných je. A nechybí mezi nimi ani sága Amerických ninjů.