FB pixel TP pixel
HBO končí s českými seriály. Hřebejkovu novinku neodvysílá © HBO

HBO končí s českými seriály. Hřebejkovu novinku neodvysílá

Celosvětová restrukturalizace HBO bohužel bude mít silné dopady i na český filmový průmysl. Oceňovaná kabelová televize a streamovací služba totiž přestane tvořit vlastní tuzemské seriály.

5. 7. 2022 16:30 | Streaming novinky

Mizení obsahu HBO získalo s oficiálním vyjádřením společnosti jasnou tvář. Fúze mezi WarnerMedia a Discovery, která získala v nově vzniklé Warner Bros. Discovery většinový podíl 71 procent, je v plném procesu a kromě spojení služeb HBO a Discovery+ čeká firmu obří proměna. Warner Bros. Discovery totiž musí kvůli více než 50 miliardám dolarů dluhů šetřit, což vedlo mimo jiné k rozhodnutí stáhnout řadu HBO titulů z nabídky se záměrem mnoho z nich licencovat či přímo rozprodat jiným zájemcům, a také zamezit další tvorbě lokálního obsahu, na který doposud HBO sázelo.

Zastavení produkce původních pořadů se týká Turecka, Nizozemí, severní a střední Evropy, což znamená i České republiky, kde pod hlavičkou HBO vznikaly povedené a na tuzemské poměry výjimečné projekty. Bez vědomí a čerstvá foodie novinka Spolu & Hladoví již v nabídce streamovací služby nejsou. Prozatím v nabídce zůstávají seriály Mamon, Pustina, Hořící keř či Terapie. Případně i koprodukce Až přijde válka, Síla a Dálava.

Další české projekty nevzniknou

HBO končí s českými seriály. Hřebejkovu novinku neodvysílá © HBO

Za tuzemskou tvorbou v HBO stála 12 let Tereza Polachová, které se z pozice kreativní producentky dařilo vytvářet komplexní a žánrové projekty, které se tuzemské televizní tvorbě vymykaly a slavily úspěch i v zahraničí. Ačkoli by Polachová měla v HBO zůstat, deník Deadline již informoval, že se společně s ukončením vývoje lokálních projektů počítá i s ořezáváním pracovních pozic. Je tedy otázkou, zda budou služby zkušené producentky v současnosti potřeba. Není totiž jasné, zda a případně kdy by nové české projekty pro HBO či jeho budoucí podobu mohly vznikat.

Konec výroby lokálních produkcí zasáhne i Jana Hřebejka, jehož poslední projekt, slovenský šestidílný seriál Víťaz, který pojednává o návratu bývalého premiéra zpět do civilního života, je těsně před dokončením. Serveru Aktuálně však již nyní mluvčí HBO Pavla Brožková potvrdila, že HBO Max novinku neuvede. Hřebejk na dotaz Aktuálně odpověděl, že předpokládá, že HBO seriál prodá, což by ostatně odpovídalo předloženým plánům samotného vedení společnosti.

Co další služby?

HBO končí s českými seriály. Hřebejkovu novinku neodvysílá © Voyo

Zrušení českých produkcí pro HBO znamená další problém pro český film a filmaře. Aktuálně filmovému trhu chybí dostatek peněz na pobídky zahraničních filmařů, což může způsobit odliv zahraničních produkcí do okolních států a tudíž i ztrátu pracovních příležitostí pro členy zdejších filmových štábů. Připomeňme, že zde v posledních letech točil své projekty Amazon či Netflix, nikdy však nešlo o tuzemské projekty. Ostatně českým producentům se dlouhodobě nedaří najít pro Netflix adekvátní projekty, které by prošly schválením. Netflix totiž touží především po žánrech, které dokáží mít mezinárodní přesah po vzoru seriálů jako Dark nebo Papírový dům. Prozatím tak pouze zakupuje licence již natočených titulů a do produkce v Česku se nehrne.

Vedle České televize, která kvůli nedostatku peněz a nenavyšování koncesionářských poplatků musí snížit objem tuzemských novinek, je nejaktivnější službou Voyo. To uvedlo v nedávné době seriál Iveta o Ivetě Bartošové, který má již schválenou druhou řadu a v plánech je i třetí, a již brzy uvede novou verzi Krále Šumavy v režii Davida Ondříčka.

Zdroj: Deadline

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Velká čistka HBO přehledně: 48 filmů a seriálů, které už na službě nenajdete
Velká čistka HBO přehledně: 48 filmů a seriálů, které už na službě nenajdete
05.07.2022 12:00:00 | Streaming novinky

HBO čeká masivní restrukturalizace, která se bohužel dotkne i obsahu. Sestavili jsme seznam všech pořadů spadajících pod HBO či přidružené televize Warner Media, které již na službě nenajdete, protože byly novým vedením staženy z nabídky.

Obří průšvih HBO: Z nabídky mizí pořady včetně novinek. Některé se nevrátí
Obří průšvih HBO: Z nabídky mizí pořady včetně novinek. Některé se nevrátí
04.07.2022 15:30:00 | Streaming novinky

Zdá se, že si na sebe HBO upletlo další bič, kterým ho budou předplatitelé v následujících týdnech pranýřovat. Jak totiž ukazují ohlasy diváků, ale i data samotné služby, z HBO Max po celém světě mizí pořady, které by na HBO každý očekával, protože si je samo natočilo, případně spadají pod studio Warner Bros.

Netflix znovu ve velkém propouští. Oznámil strategické změny investic
Netflix znovu ve velkém propouští. Oznámil strategické změny investic
30.06.2022 10:30:00 | Streaming novinky

Zatímco Netflix ve velkém propouští své zaměstnance, směle hovoří o restartu svého obchodního modelu, připravovaných velkých investicích a vytvoření stovek nových pracovních pozic.

Vítězem sledovanosti Disney Plus v Česku není Marvel ani Star Wars
Vítězem sledovanosti Disney Plus v Česku není Marvel ani Star Wars
27.06.2022 17:00:00 | Streaming novinky

Mnozí pozorovatelé předpokládali, že největšími lákadly v Česku právě spuštěné streamovací platformy Disney+ budou seriály a filmy ze světa Star Wars nebo ty od Marvelu. Vítězem sledovanosti je ale překvapivě někdo jiný.