FB pixel TP pixel
Český film jede! Novinka z FAMU se dostala na jeden z nejlepších festivalů © FAMU

Český film jede! Novinka z FAMU se dostala na jeden z nejlepších festivalů

Nový film Diany Cam Van Nguyen bude soutěžit v prestižní sekci krátkých filmů torontského festivalu.

České novinky

Pandemie, nebo ne, českému filmu se daří. A zatímco kina válcují lehkomyslné dramedie ze života (zdravíme všechny Matky, Fotry i Prvoky), na festivalech září menší, ale o to zajímavější filmy převážně mladých tvůrců.

Českému filmu se daří

Úspěch českého filmu v zahraničí letos pomyslně zahájil snímek Smolný pich aneb Pitomý porno, který vznikal v české koprodukci (endorfilm) a s podporou Státního fondu kinematografie. Z Berlinale si odvezl Zlatého medvěda. A dařilo se i animovanému filmu na festivalu ve francouzském Annecy. Ten uvedl filmy Moje slunce Mad, Myši patří do nebe a Sestry, přičemž Moje slunce Mad získalo prestižní ocenění poroty Jury Award. A oceněn byl i francouzsko-německo-český koprodukční film Přes hranici, který získal ocenění poroty Jury Distinction.

A nesmíme zapomenout ani na festival ve švýcarském Locarnu, kde byl na začátku srpna ve světové premiéře uveden dokumentární film absolventa pražské FAMU Francesca Montagnera Bratrství. A spolu s ním i audiovizuálně podmanivý kraťas Milý tati.

Love, Dad - trailer from 13ka on Vimeo.

Jede se do Toronta

Osobní film Diany Cam Van Nguyen, ve kterém se vypořádává s minulostí a komplikovanými rodinnými vztahy, teď ale míří dál, a to rovnou na “festival festivalů”, jak se Mezinárodnímu filmovému festivalu v Torontu (zkráceně TIFF) přezdívá. Třináctiminutový snímek Milý tati bude v Torontu uveden v prestižní sekci Short Cuts, v které je letos celkem 38 filmů z 22 zemí, a bude se ucházet o cenu za Nejlepší film a cenu Share Her Journey za nejlepší film v ženské režii. Taktéž má šanci získat cenu nadace Shawna Mendese (The Shawn Mendes Foundation Changemaker Award), která se uděluje filmům zaměřeným na společenské změny a témata důležitá pro mladé.

Studentka FAMU Diana Cam Van Nguyen již v uplynulých letech zaznamenala úspěch s filmem Spolu sami, který byl uveden na MFDF Ji.hlava (2018) a na MFF v Rotterdamu (2019). Zvítězila také na festivalu FAMUFEST a byla nominována na studentskou cenu Magnesia udělovanou v rámci výročních cen Český lev.

Apart / Spolu sami from Diana Cam Van Nguyen on Vimeo.

TIFF jako platforma pro oscarové filmy

46. ročník TIFFu se koná od 9. do 18. září 2021, a to jak přímo v kanadské metropoli (i když v omezené covidové formě), tak online (v neomezeném pohodlí domova). A online z pohodlí pražského gauče ho budeme díky novinářské akreditaci sledovat i my z Filmtoro.

Mezinárodní festival v Torontu patří mezi nejuznávanější festivaly světa a platí jako odrazový můstek pro nadcházející Oscarovou sezónu. Dostat svůj film do jeho programu znamená úspěch nejen na papíře, ale především šanci, že váš film uvidí diváci a novináři z celého světa.

 235 zobrazení  
Nejdražší film Netflixu se natáčí v Praze. Kdy a kde uvidíme filmový štáb?
Nejdražší film Netflixu se natáčí v Praze. Kdy a kde uvidíme filmový štáb?
07.07.2021 13:00:00 | České novinky

V centru Prahy se v tuto chvíli natáčí akční thriller The Gray Man s Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem v hlavních rolích. Do kdy se zde filmový štáb zdrží a jaké lokace si k natáčení vybral?

Netflix ukončil natáčení Kosmonauta z Čech. Co dalšího v Česku točí?
Netflix ukončil natáčení Kosmonauta z Čech. Co dalšího v Česku točí?
02.07.2021 10:00:00 | České novinky

Neobvyklé sci-fi podobenství Kosmonaut z Čech v hlavní roli s Adamem Sandlerem se z velké části natáčelo v Česku. Režisér snímku právě informoval, že se tato fáze natáčení nachýlila ke svému konci.

Když nemůžeš, tak přidej! První trailer na očekávaného Zátopka je tady
Když nemůžeš, tak přidej! První trailer na očekávaného Zátopka je tady
24.06.2021 15:00:00 | České novinky

Václav Neužil a Martha Issová se představují jako Emil a Dana Zátopkovi v první pořádné ukázce životopisného filmu o legendě české atletiky!

10 nových seriálů České televize, za které se nemusíme stydět
10 nových seriálů České televize, za které se nemusíme stydět
20.05.2021 12:00:00 | České novinky

Když se řekne český seriál, většina si asi vybaví Ordinaci v růžové zahradě nebo stopadesátou reprízu Chalupářů. Česká televizní tvorba posledních let ale dokazuje, že i televizní zábava může být něco víc než líný páteční večer strávený na gauči s pivem v ruce. A ano, i ta veřejnoprávní!