FB pixel TP pixel
Vše, co chcete vědět o seriálovém Pánu prstenů z dílny Amazonu © TMDB

Vše, co chcete vědět o seriálovém Pánu prstenů z dílny Amazonu

Amazon již o svém přísně utajovaném seriálu, který má být ambiciózním projektem ve stylu Hry o trůny, prozradil pár podstatných detailů. Které to jsou a co z nich vyplývá? Například že Saurona bude muset hrát konkrétní herec a zřejmě potkáme několik starých známých.

Filmové novinky Vše, co chcete vědět o seriálovém Pánu prstenů z dílny Amazonu © TMDB

Jo a mimochodem, toto všechno provedl, zatímco svůj Jeden prsten nechal „doma“ v Mordoru.

Pád Númenoru je jedním z nejznámějších a nejslavnějších příběhů Tolkienovy mytologie. Jeho děj se navíc rozkládá napříč velkým časovým obdobím, což tvůrcům poskytuje prostor vystavět pečlivě postavy jako je Ar-Pharazôn nebo Elendil, Númenorejec, který Sauronovi vzdoroval a pomohl lidem, jež z ostrova před jeho temnou mocí uprchli, založit ve Středozemí království Arnon a Gondor.

Potkáme několik známých postav

Vzhledem k tomu, že Tolkien ve svém díle velmi dobře popsal dlouhověkost některých postav, existuje hned několik z nich, které už velmi dobře známe z Pána prstenů, jež byly zároveň svědky událostí Druhého věku a pádu Númenoru. Byť zatím nikdo oficiálně nepotvrdil, zda některý z původních herců zopakuje svou roli, Druhý věk nepochybně dává některým příležitost znovu se objevit.

Elrond Půlelfský, kterého v Jacksonových filmech ztvárnil Hugo Weaving, je, jak už jeho jméno napovídá, přímým potomkem spojenectví lidí a elfů z Prvního věku. Na rozdíl od Númenorejců si však po Válce hněvu vybral osud elfů. Je rovněž přímým příbuzným králů Númenoru (stejně jako Aragorn). Během Druhého věku měl on i elfský král Gil-galad se Sauronem řadu vlastních problémů. Dokud Sauron Númenor a jeho obyvatele zcela nezkazil, považovali je elfové za spojence a Elrond by mohl být jednou z postav, která by obyvatele upadajícího Númenoru vyzvala, aby obnovili své pouto s Valar.

Vše, co chcete vědět o seriálovém Pánu prstenů z dílny Amazonu © TMDB

Dalšími známými postavami, se kterými bychom se v seriálu mohli setkat, jsou Galadriel a Celeborn (ve filmech je ztvárnili Cate Blanchett a Marton Csokas). Oba pocházejí z Prvního věku a Galadriel byla sama svědkyní migrace elfů ze země Aman do Středozemě. Historie Celeborna je trochu méně jasná, protože Tolkien se nikdy nedokázal rozhodnout, zda se narodil ještě v Amanu, nebo už ve Středozemi. Oba jsou však, minimálně z lidského pohledu, neuvěřitelně staří a byli svědky prakticky všech významných historických událostí ve Středozemi až do momentu, kdy na konci Pána prstenů společně s Frodem (Elijah Wood) vyrazili zpět na západ do Amanu.

Stejně jako v případě Elronda jsou jejich spory se Sauronem především lokálního charakteru, ale nikde není řečeno, že nemohou být u toho, až bude zaseto semínko Posledního spojenectví elfů a lidí a následné války i její největší bitvy epických rozměrů, kterou všichni známe z úvodní scény Společenstva prstenů a které se za pár let na závěr doufejme úspěšného seriálu opět dočkáme.

A taky pár nových

Pokud by se děj podíval i do období bezprostředně po pádu Númenoru, je možné, že bychom mohli být svědky příjezdu prvních dvou z celkem pěti mágů, duchů Maiar, do Středozemě. Ty sem postupně vyslali Valar ve formě starých mužů, aby sjednotili lid kontinentu proti Sauronovi (který pád ostrova přežil a ztratil pouze své smrtelné tělo a tím pádem i schopnost brát na sebe svou sličnou podobu).

Zde naplno zahájil svou snahu získat tehdejšího krále Ar-Pharazôna na svou stranu a chopit se v Númenoru moci. Po letech již na ostrově existovaly veřejně operující kulty Morgotha, kterým jako hlavní duchovní velel Sauron, jež se stal klíčovým rádcem krále. Pyšnému vládci i obyvatelům Númenoru namluvil, že víra v Morgotha jim umožní vstoupit do země Aman na západě a získat zde nesmrtelnost. Sauronovu uctívání temnoty podlehl prakticky celý Númenor a ti, kteří zůstali loajální k Valar, nakonec byli nuceni ostrov opustit a vydali se do Středozemě. Tím zmizela poslední opozice a Sauronovu plánu již nic nestálo v cestě.

Jenže Sauron byl odjakživa mistr manipulátor odhodlaný zvrátit a zkazit nejen všechny Valar, ale i samotného Eru (všichni dobře víme, že i ve své citelně oslabené formě dokázal v Pánovi prstenů ovládnout jednoho z Istari, Sarumana). Ve skutečnosti se tak nechal zajmout dobrovolně, aby se dostal na Númenor.

Sauron nejdříve začal budovat svou armádu skřetů, lidí a jiných bytostí. Svého času kontroloval dokonce i území na jihu Středozemě, na nichž však začali přistávat lidé z Númenoru a budovat zde svá sídla. Drobné konflikty mezi oběma stranami byly nevyhnutelné a postupně začaly přerůstat ve válku. V té Númenor do boje se Sauronem postupně investoval stále více zdrojů a po sto letech se jeho armádám podařilo dobýt Mordor a zajmout Saurona, jež se stal jejich vězněm.

Sauron bude nedílnou součástí obsazení

Vše, co chcete vědět o seriálovém Pánu prstenů z dílny Amazonu © TMDB

V tomto období historie Pána prstenů měl Sauron stále schopnost brát na sebe tělesnou formu. Místo velkého Oka známého z filmů bychom jej v seriálu měli vídat jako humanoida, nejčastěji podobného elfovi. Sauron byl v událostech Druhého věku Středozemě velmi aktivním účastníkem, a to nejen tím, že vytvořil Prsteny moci, takže bude nepochybně nutné, aby ho na obrazovce ztvárnil herec.

To je dělá odlišnými od lidí žijících ve Středozemi, kteří se před válkou buď skrývali, nebo otevřeně podporovali Morgotha. A jak númenorští postupně začali své území rozšiřovat i do Středozemě, lidé dříve loajální Morgothovi se brzy začali přidávat k jeho nejvěrnějšímu služebníkovi, Sauronovi.

I tak se ale králům Númenoru podařilo vybudovat vysoce rozvinutou kulturu mořeplavců a dobrodruhů. Bylo jim sice zakázáno přistávat na březích země Aman, kde žily nesmrtelné bytosti jako Valar a elfové, ale zbytek světa byl jejich ambicím zcela otevřen.

Vše, co chcete vědět o seriálovém Pánu prstenů z dílny Amazonu © TMDB

Tady se to zejména pro ty z vás, kteří znají pouze Pána prstenů, lehce zkomplikuje. Pokud se ve spojení s Númenorem hovoří o „lidech“, jde ve skutečnosti o potomky spojení elfů a lidí z Prvního věku, kteří byli de facto poloviční elfové a zvolili si lidský osud na Númenoru. Jejich elfské kořeny jim poskytly nepřirozeně dlouhé životy, ale jelikož bůh Eru jasně stanovil, že žádný člověk nemůže být nesmrtelný, museli obyvatelé Númenoru přijmout jako vyústění svých životů smrt.

Po porážce Morgotha se Valar rozhodli odvděčit lidem za jejich pomoc v konfliktu a vytvořili pro ně v moři ostrov Númenor umístěný na půl cesty mezi Středozemí a domovem Valar v zemi Aman daleko na západě, které se také říká Země neumírajících.

Při posledním střetnutí s prvním Temným pánem, kterému se říká Válka hněvu, se mu postavila společná moc elfů, lidí a Valar (bytosti popisované jako vyšší forma anděla, jejichž úkolem je jménem hlavního boha a stvořitele, kterým je v elfském pojetí Eru Illúvatar, spravovat svět – pokud vám neslouží představivost, jde o takové „nadřízené“ čarodějů zvaných Istari, mezi které patří i z filmů známí Gandalf, Saruman a Radagast). Morgoth se po tisících let táhlého sporu s elfy a lidmi, kteří měli odvahu se mu postavit, oslabil a tomuto společenství se nakonec podařilo jej porazit a poslat zpět za Hradby noci (angl. Void, neboli do vnější prázdnoty).

Vše, co chcete vědět o seriálovém Pánu prstenů z dílny Amazonu © TMDB

Co to z pohledu děje znamená? Předně je vcelku jisté, že se seriál na úkor ostatních oblastí Středozemě bude zaměřovat především na Númenor, který je Tolkienovým pojetím bájného mýtu o Atlantidě. Abychom pochopili důležitost tohoto ostrova, musíme se vydat na konec Prvního věku, kdy padl první Temný pán Morgoth (původním jménem Melkor), jemuž byl nejvěrnějším služebníkem a později i následovníkem Sauron.

Vše, co chcete vědět o seriálovém Pánu prstenů z dílny Amazonu © TMDB

Vše, co chcete vědět o seriálovém Pánu prstenů z dílny Amazonu © TMDB

Třetí věk je sám o sobě stále dlouhé časové období, avšak veškerým spekulacím byla učiněna přítrž až 7. března, kdy mapa prošla poslední změnou, která všechny dosavadní teorie smetla ze stolu. Na jejím západním cípu se totiž objevil ostrov Númenor – velice specifický znak Druhého věku – a vychytralí tvůrci zároveň z Gondoru odstranili názvy „Minas Arnoru a „Minas Ithil“. Poté už nebylo třeba nadále spekulace uměle přiživovat a na oficiálním twitterovém účtu Lord of the Rings on Prime se objevila krátká věta: „Vítejte v Druhém věku“. (Druhý věk je 3441 let trvající perioda v historii Středozemě, která předcházela událostem Hobita a Pána prstenů).

I další aspekty mapy – například chybějící název Beleriand z Prvního věku nebo označení území Železného pasu, Fangornu i celého Rohanu jako „Caleardhon“, což byl název rohanských plání v době, kdy ještě byly součástí království Gondoru – souhlasně naznačovaly, že mapa, a tím pádem zřejmě i celý seriál, budou s největší pravděpodobností zasazeny do Třetího věku.

Jednu z indicií nabízel například chybějící kus Mirkwoodu na jeho jihovýchodním konci (na mapě ležící napravo mezi písmeny „I“ a „N“ z názvu Rhovanion), který lze najít i na mapě z Pána prstenů. To proto, že se zde zhruba v roce 1200 Třetího věku usídlili lidé ze severu, kteří oblast odlesnili. Les navíc získal jméno Mirkwood až poté, co se v něm ukryl okolo roku 1050 Sauron a jeho temný duch místní přírodu nakazil (dříve se lesu říkalo Greenwood the Great).

Vše, co chcete vědět o seriálovém Pánu prstenů z dílny Amazonu © TMDB

Vše rozseklo zveřejnění renderu omšelé a viditelně hodně používané mapy Středozemě, která v mnoha ohledech naznačovala, že pochází z Třetího věku kontinentu. Fanoušci rozjeli pátrání naplno a brzy se více méně shodovali na tom, že se dívají na mapu Třetího věku.

Děj nás zavede do Druhého věku Středozemě

Fandové původně brali jako samozřejmost fakt, že seriál vycházející z Pána prstenů se bude odehrávat někde v blízkosti Tolkienova trojdílného románu. Zapomněli však na skutečnost, že jedna z hlavních postav Tolkienova mytologického světa, Temný pán Sauron, je téměř tak starý, jako samotný vesmír. Čistě teoreticky se tak seriál mohl odehrávat v kterémkoliv historickém věku Středozemě (nebo dokonce i v ještě dřívější prehistorické době, kdy svět utvářely bytosti mnohem mocnější, než je Sauron).

Celé toto tvůrčí „Společenstvo“ navíc doplní světově uznávaný odborník na původní dílo Tolkiena Tom Shippey, který již jako konzultant figuroval při produkci Pána prstenů i Hobita a měl by být zárukou toho, že se do seriálové Středozemě nedostane žádný vyložený nesmysl.

Ron Ames (Avengers: Age of Ultron, Letec) zaujme roli koproducenta, Kate Hawley (Sebevražedný oddíl) kostýmové designerky, Rick Heinrichs (Star Wars: Poslední z Jediů) bude produkční designer a Jason Smith (Avengers) zajistí odborný dohled nad vizuálními efekty.

Jako scenáristé se představí Gennifer Hutchinson (Volejte Saulovi, Perníkový táta, Akta X), Helen Shang (Hannibal, Hawaii Five-0), Jason Cahill (Fringe, NYPD Blue, Rodina Sopránů), Glenise Mullins (Kingdom, Terminator Genisys), Justin Doble (Almost Human, Stranger Things), Bryan Cogman (Hra o trůny) a Stephany Folsom (Toy Story 4: Příběh hraček).

Vše, co chcete vědět o seriálovém Pánu prstenů z dílny Amazonu © TMDB

Dalšími výkonnými producenty budou Bruce Richmond (Hra o trůny, Westworld), Gene Kelly (Impérium – Mafie v Atlantic City, The Pacific) a Lindsey Weber (Star Trek: Do neznáma).

Kdo to celé dá dohromady

Jako režisér úvodních dvou dílů byl letos v červenci oznámen J.A. Bayona (Jurský svět: Zánik říše), takže to bude právě on, kdo účinní klíčová rozhodnutí a dá seriálu tón a celkový vzhled, od kterého se série následně odrazí. Asistovat mu bude Belén Atienza – oba budou mít oficiální titul výkonných producentů. A na vše budou samozřejmě dohlížet oba showrunneři J.D. Payne a Patrick McKay.

Upozornění: Následující řádky budou obsahovat informace z knih J.R.R. Tolkiena. Pokud jste je nečetli a máte to v plánu, některé věci mohou být považovány za spoilery. Dále čtete na vlastní nebezpečí.

Seriál už má i svůj produkční tým, hledá ideální lokace pro natáčení a aktivoval své profily na Facebooku, Instagramu a Twitteru, na kterých se mimo jiné objevil nádherný render mapy Středozemě. Ten naznačil časové zařazení děje a stal se klíčem k velkému množství nových informací o ději a postavách, byť je sám Amazon zatím nikde nepopsal. Ani nemusí, máme přece Tolkienovo dílo.

I přesto jsme se dozvěděli, že CEO Amazonu Jeff Bezos chce vlastní Hru o trůny tak moc, že je na seriál ochoten poskytnout až 1 miliardu dolarů, což by z něj s přehledem udělalo nejdražší televizní seriál v historii. Proč tolik peněz? Ambiciózní Amazon tématice Pána prstenů věří tak moc, že již nyní plánuje minimálně pět řad, přičemž 1. by měla mít rovnou 20 dílů.

Jsou to již téměř dva roky, co Amazon Prime Video oznámil, že chce na obrazovky vrátit svět Pána prstenů, tentokrát však ve formě seriálu a prequelu všeho, co jsme dosud v obou natočených trilogiích viděli. A popravdě, od té doby nás rozhodně žádný příval informací nezaplavil.

Dva Modří čarodějové Alatar a Pallando dorazili v Druhém věku krátce po zkáze Númenoru a ihned se vydali na východ. Jejich další osud je nejistý, buď podlehli Sauronovu vlivu, nebo zemřeli při snaze přesvědčit lidi z východu, aby opustili Temného pána. Oba čarodějové se později objevili v Tolkienově knize The Peoples of Middle-Earth, kde již vystupovali pod novými jmény Morinehtar a Rómestámo (není jasné, zda jim Tolkien dal úplně nová jména, nebo šlo o jejich druhá jména, pod kterými byli známi ve Středozemi).

Vše, co chcete vědět o seriálovém Pánu prstenů z dílny Amazonu © TMDB

V Pánovi prstenů jste o nich nemohli slyšet ani slovo, protože studio Warner Bros v době natáčení nevlastnilo práva na Tolkienovy Nedokončené příběhy. Vzhledem ke všem těmto nejasnostem ale jde o ideální postavy pro seriál, kde by se mohli objevit buď na straně temna jako Sauronovi přisluhovači, jako padlí hrdinové, nebo cokoliv černobílého mezi tím.

Další postavou, která by do děje mohla zapadnout, je legendární elfí hrdina Glorfindel. I když „zemřel“ již v Prvním věku Středozemě během Pádu Gondolinu, v Druhém věku se ze země Aman vrátil zpět (možná společně s Modrými čaroději), aby lidem a elfům pomohl v boji proti Sauronovi. Čtenáři Pána prstenů jej znají, neboť Frodovi pomohl dostat se do Roklinky. Po Elrondově radě však z děje vypadává až do svatby Aragorna (Viggo Mortensen) a Arwen (Liv Tyler). Byť jej tvůrci na obrazovku zatím nepustili – Peter Jackson jej nahradil Arwen, režisér animované verze LOTR Ralph Bakshi zase Legolasem – jde o zajímavou postavu, která se ve Středozemi v indikované době nacházela.

Vše, co chcete vědět o seriálovém Pánu prstenů z dílny Amazonu © TMDB

Mezi další postavy, které byly v Druhém věku prokazatelně naživu, patří například Tom Bombadil (opět známý pouze z knih), který sám sebe považuje za nejstarší vědomí na světě, nebo otec Legolase Thranduil (který se objevil v trilogii Hobit, kde ho ztvárnil Lee Pace), jež má rovněž velmi zajímavý životní příběh.

Z potvrzeného obsazení zatím nelze vyčíst téměř nic. V seriálu si zahraje australská herečka Markella Kavenagh (The Cry, Piknik u Hanging Rock), která ztvární zatím blíže nespecifikovanou postavu jménem Tyra. Zde existují dvě možnosti – buď jde o pracovní název postavy, jejíž skutečné jméno bude odhaleno později, anebo by mohlo jít o jméno trpaslice. Tyra je totiž skandinávské jméno a korespondovalo by s Tolkienovým tradičním výběrem jmen pro trpaslíky. Druhým potvrzeným je Will Poulter (Slunovrat, Black Mirror: Bandersnatch, Revenant Zmrtvýchvstání), který byl obsazen pro jednu z dosud blíže nespecifikovaných hlavních rolí seriálu, jež nese jméno Beldor. Třetím členem hlavního obsazení je Joseph Mawle neboli Benjen Stark ze Hry o trůny, který by měl být záporný hrdina Oren. A těmito třemi položkami zároveň aktuální seznam končí. Třeba Ian McKellen již potvrdil, že by si roli Gandalfa rád střihl znovu. Další jako Orlando Bloom (Legolas) nebo Andy Serkis (Glum) zase neočekávají, že budou osloveni.

Jak budou vypadat síly zla?

Sauron během Druhého věku postupně napadl de facto celou Středozem, přičemž měl k dispozici ohromné zástupy skřetů i lidí. Fanoušci dosavadních filmů však nepochybně poznají jeho devět přízraků, Nazgulů.

Vše, co chcete vědět o seriálovém Pánu prstenů z dílny Amazonu © TMDB

Pokud se seriál zaměří na Sauronův pobyt v Númenoru, bude mít všech devět králů již své prsteny na rukou. Po velkou část Druhého věku si užívali bohatství a prosperity, které jim Sauron slíbil, ale v době, kdy byl Temný pán zajat Ar-Pharazônem, již byli jeho služebníci. Jejich osud z této doby není přesně znám, ale je možné, že v Sauronově nepřítomnosti spravovali Mordor.

Po pádu Númenoru a opětovném zažehnutí války se zřejmě stali aktivními účastníky, kteří se střetli s Elrondem, Galadriel nebo syny Elendila Isildurem a Anárionem v konfliktech, jež vedly až k Poslednímu spojenectví.

Kdy se dočkáme?

Oficiální informace o premiéře samozřejmě chybí. Šéfka Amazon Studios Jennifer Salke však prozradila, že pokud vše půjde podle plánu, bude produkce zahájena v roce 2020. Práce na seriálu ostatně příští rok dle smlouvy podepsané při prodeji práv s Tolkien Estate a New Line (která Amazon vyšla na 250 milionů dolarů) začít musí, jinak bude celý kontrakt anulován a zrušen. Pokud bychom tedy byli velkými optimisty, mohli bychom se prvního dílu dočkat někdy v roce 2021.

Pozitivní informací, kterou nedávno prozradil poradce produkčního týmu Tom Shippey, je skutečnost, že tvůrci sice mají volnou ruku v tzv. „šedých zónách“, kde konkrétní činy postav nejsou známy, ale Tolkienovu původnímu dílu nesmí zkřivit ani vlásek. Veškeré hlavní události i postavy Druhého věku tak musí být vyobrazeny přesně, nebo vůbec.

 6 749 zobrazení   26 se líbí
Nové seriály HBO GO: Zpřítomnělí, Ve jménu našeho Pána a další
Nové seriály HBO GO: Zpřítomnělí, Ve jménu našeho Pána a další
05.09.2019 15:00:00 | Filmové novinky

Tuzemské HBO si přichystalo další porci seriálových, ale i filmových novinek. A my jsme vymysleli nový krátký formát, jenž vám tyto novinky představí. Dnes se mrkneme mimo jiné na seriály Zpřítomnělí a Ve jménu našeho Pána.

Amazon obsadil první hlavní roli seriálového Pána prstenů
Amazon obsadil první hlavní roli seriálového Pána prstenů
05.09.2019 12:00:00 | Filmové novinky

Seriálový Pán prstenů našel prvního představitele hlavního obsazení, kterým bude Will Poulter.

Tvůrci Hry o trůny se konečně vyjádřili k 8. řadě a TOMU kelímku
Tvůrci Hry o trůny se konečně vyjádřili k 8. řadě a TOMU kelímku
04.09.2019 | Filmové novinky

„Jenom Bůh dokáže udělat cokoliv dokonale.“

Český Netflix má nyní přes 5000 titulů. Českou podporu má pětina obsahu
Český Netflix má nyní přes 5000 titulů. Českou podporu má pětina obsahu
03.09.2019 16:00:00 | Filmové novinky

Netflix pokračuje ve své snaze nabídnout pro lokální publikum českou lokalizaci svých titulů. Aktuálně česky pokrývá zhruba pětinu nabídky. Pomalu roste i katalog dabingu.