FB pixel TP pixel
Cruella a Tiché místo vrací naději kinařům. Češi zatím pláčou a strádají © TMDB

Cruella a Tiché místo vrací naději kinařům. Češi zatím pláčou a strádají

Zatímco tržby zámořských kin o víkendu mile překvapily a na první pohled mohou připomínat ty předpandemické, v Česku bylo v kinech spíše prázdno.

Filmové novinky

Pomaloučku, polehoučku se věci vrací do normálu. Pandemie pomalu ustupuje, očkování probíhá v relativně rychlém tempu a po amerických kinosálech se konečně otevřely i ty naše. Kinařům v USA, kde je v tuto chvíli proočkováno přes 60 % obyvatelstva, musel tento víkend udělat ohromnou radost a vlít jim do žil trochu optimismu po více než roce těžkého strádání. Od pátku do neděle se totiž opět chodilo do kin ve velkém.

Tiché místo a Cruella vládnou

Druhý díl sympatické hororovky Tiché místo dokázal v zámoří nasbírat přes 47 milionů dolarů, druhé místo si pak se solidními 21,3 miliony odnesla Disneyho Cruella, která byla současně uvedena za extra poplatek na Disney+. Navíc si oba snímky odnášejí od diváků i kritiků velmi pozitivní hodnocení. Výsledky Tichého místa jsou pozoruhodné i proto, že zhruba odpovídají odhadovaným příjmům, které by film utržil před pandemií. První díl otevřel v roce 2018 za 50 milionů dolarů, ale stál pouhých 17. Druhá část už ale má rozpočet přesahující 60 milionů dolarů. K režii pokračování se vrátil John Krasinski a své role si zopakovali Emily Blunt, Noah Jupe a Millicent Simmonds.

Česko má k idylce daleko

Cruella a Tiché místo vrací naději kinařům. Češi zatím pláčou a strádají © TMDB

A jak si o prvním otevřeném víkendu vedla česká kina? Zatím nikterak slavně. Dohromady se do domácích sálů rozhodlo vydat necelých 5 tisíc diváků. Pro srovnání, po loňské první vlně pandemie se v květnu do kin vydalo o třetinu více návštěvníků. I přes řadu novinek se diváci ale stejně rozhodli hojněji navštívit starší tituly: nejnavštěvovanějším filmem byl dánský Chlast, následovaný českým Šarlatánem a Bábovkami. Až na čtvrtém místě se umístila novinka Smolný pich aneb Pitomý porno. Novým titulům totiž chybí hitový potenciál a míří spíše na artovějšího diváka. Na lepší výsledky si asi budeme muset počkat v příštích týdnech, když i k nám dorazí zmíněná druhá část Tichého místa, Cruella, Godzilla vs Kong nebo Rychle a zběsile. Podrobnější rozbor víkendové návštěvnosti si pak můžete přečíst na bratrském kinomaniakovi.

 362 zobrazení  
Proč se těšit na Disney Plus? Uvidíme na něm i vzácné Star Wars klasiky
Proč se těšit na Disney Plus? Uvidíme na něm i vzácné Star Wars klasiky
31.05.2021 12:00:00 | Filmové novinky

Evropské Disney+ konečně dotahuje svého amerického kolegu a v průběhu června výrazně rozšíří svou nabídku Star Wars titulů. Kromě všech epizod Skywalker Ságy a všech seriálů na něm uvidíme i legendární Holiday Special a další klasiky.

Chris Pratt likviduje vesmírný šmejd v traileru na sci-fi Tomorrow War
Chris Pratt likviduje vesmírný šmejd v traileru na sci-fi Tomorrow War
28.05.2021 12:00:00 | Filmové novinky

V budoucnosti hrozí lidstvu vyhubení mimozemským nepřítelem. Naštěstí je tu Chris Pratt, aby nám zachránil zadek.

Bude Armáda mrtvých 2? Snyder už ví, jak bude pokračování vypadat
Bude Armáda mrtvých 2? Snyder už ví, jak bude pokračování vypadat
28.05.2021 10:00:00 | Filmové novinky

Kromě právě odvysílané zombie řežby Armáda mrtvých dorazí zanedlouho na Netflix dva prequely, které toto univerzum dále rozšíří. Dočkáme se ale i přímého filmového pokračování?

Cobra Kai potvrzuje 4. řadu prvním trailerem. A hned s návratem legendy!
Cobra Kai potvrzuje 4. řadu prvním trailerem. A hned s návratem legendy!
27.05.2021 17:45:00 | Filmové novinky

Čtvrtá řada Cobra Kai by měla do pár měsíců dorazit na Netflix, a tak streamovací služba láká na nové přírůstky do sbírky karatistů. A tentokrát se vrátí legendární padouch, kterého naznačila již třetí řada.