FB pixel TP pixel
Vrazi a mafiáni z Devadesátek: V jakých filmech a seriálech se objevili? © Česká televize / Bioscop

Vrazi a mafiáni z Devadesátek: V jakých filmech a seriálech se objevili?

Devadesátá léta byla pro filmaře vždy zajímavou dojnou krávou. Svět porevoluční mafie a vrahů se tudíž v televizi i v kinech objevil několikrát.

28. 2. 2022 18:00 | Tipy na film

Devadesátky prolétly obrazovkami a vzbudily pozornost napříč diváckým spektrem. Nejenže potěšily fanoušky Případů 1. oddělení, ale vzbudily zájem diváků i médií o historická fakta týkající se zmíněných kauz. Ideální příležitost mrknout se na některé nechvalně proslulé postavy českého podsvětí, které v seriálu Devadesátky sehrály nějakou roli. A jelikož jsme na filmovém webu, zaměříme se hlavně na to, kolikrát a jakým způsobem se objevily ve filmu a televizi.

1) Ivan Jonák

Když se řekne „devadesátá léta,“ vytane na mysli mezi spoustou jiných obrazů jeden z prvních polistopadových gangsterů. Majitel Discolandu Sylvie jezdil nahý s dalšími nahými lidmi v kabrioletu po Václavském náměstí, choval medvěda, ověšoval se šperky… a nechal zabít svoji ženu. Jonák byl ten typ gangstera, který musel být vidět a pro kterého byla důležitá jeho image. Stýkal se se spoustou slavných osobností a dokonce si zahrál ve dvou filmech.

Nahota na prodej © TMDB

Nahota na prodej

Nahota na prodej | Česko | 1993 | Thrillery | Rasismus

Objevil se jako: Anonymní mafián (dabing – Jan Schánilec)

V extrémně bizarním pokusu o žánrovku amerického střihu se objevuje v podstatě vše, co bylo na devadesátkách špatně – primitivní rasismus, primitivnější sexismus, hospodská moudra, nevkusné oblečení, nechutně okázalá auta, Ivan Jonák. V příběhu boje zuřivého reportéra (Lukáš Vaculík) a soukromého detektiva (Jiří Krampol) proti romským obchodníkům s bílým masem se ve vedlejší roli objevuje tajemný gangster, jenž po závěrečné přestřelce schvátí celý původně romský byznys. Jonák neměl problém pomoci tvůrcům filmu jako autentický gangster, a tak sám o sobě posloužil jako důležitý symbol v celém portrétu své doby.

 35 %
Online na Aerovod  Aerovod | od 27. 10. 2021
Online na Vodafone TV  Vodafone TV | od 2. 9. 2021

Divoké pivo

Objevil se jako: Jonáček (dabing – Vlastimil Zavřel)

Podivná fantasy komedie o pivu, které v lidech probouzí upřímnost, zachycuje grotesknost dobového kapitalismu. Jako poskok zlé dvojnice hlavní hrdinky (!) se objevuje právě gangster Jonáček.

Devadesátky

Objevil se jako: Ivan Jonák (Michal Novotný)

V seriálu nebyl za hvězdu samotný Jonák, ale herec Michal Novotný. Ten dokonale napodobil Jonákovo vystupování a první dva díly Devadesátek strhly pozornost právě jeho výkonem, kterým legendárního gangstera oživil.

2) František Mrázek

Jedna z nejvýraznějších postav českého podsvětí proslula nejen kontakty na politické špičky, ale i jako oběť dosud nevyřešené nájemné vraždy. Od devadesátých let do roku 2006 byl předním českým gangsterem, jehož jméno nějakým způsobem figurovalo u několika známých kauz. Není tedy moc divu, že ve filmech a seriálech, inspirovaných reálnou kriminální kauzou, se objeví postava zastupující právě Mrázka.

Expozitura © TMDB

Expozitura

Expozitura | Česko | 2011 | Krimi seriály | Gangsteři

Objevuje se jako: Mgr. Arnold Mráz (David Prachař)

Seriál inspirovaný případem Berdychova gangu měl ambice stát se tím, čím se nakonec staly právě Devadesátky – velkým příběhem upomínajícím na skandální zločinecké kauzy, o kterém se bude mluvit napříč diváckým spektrem. Přitom sázel na větší efektnost a příklon k žánrovce, ze seriálu čišela touha vyrovnat se západním thrillerům. Byl trochu bizarní v tom, že feeling devadesátkového boje se zločinem přenášel do současnosti, respektive do roku 2009. Klíčovou postavou příběhu je zločinecký boss Arnold Mráz, jenž na počátku funguje jako informátor hlavních postav a postupně jako jeden z hlavních padouchů. Prachařův Mráz dává své postavě hlavně určitou aroganci, s níž jedná jak s kriminalisty, tak se zločinci, u nichž objednává vraždy. V podstatě je zosobněním toho, jak moc si zločinci v devadesátých letech připadali jako někdo nad zákonem.

 69 %
Online na Voyo  Voyo | od 10. 7. 2020 | české titulky

Příběh kmotra

Objevil se jako: František Vedral (Ondřej Vetchý)

Adaptace knihy Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek zdůrazňuje beznaděj divokých devadesátek snad ještě palčivěji než Expozitura a soustředí se hlavně na bestialitu hlavní postavy. Vetchého Vedral je ve filmu humpoláckou figurou, která upřednostňuje spíš primitivní pudy a rány pěstí než eleganci a dlouhodobé plánování. Trochu těžko se věří, že tenhle cholerický buran jednal s vrcholnými politiky o státních záležitostech.

© TMDB

Gangster Ka

Gangster Ka | Česko | 2015 | Životopisné filmy | Gangsteři

Objevil se jako: Vratislav Milota (Miroslav Etzler)

Ústřední postavou filmu je gangster Káčko (Hynek Čermák), jenž svým vystupováním vesnického balíka a zároveň vychytralostí a prozíravostí vyvede z míry protřelé pražské mafiány. Takže postava, zastupující v příběhu Mrázka, je v zásadě napsaná jako jeho kontrast. Zatímco Káčko je otrlý gauner, který se nezřídka účastní akce, Milota je úlisným podnikatelem, jenž se schovává za drahý oblek a složité obchodní machinace a špinavou práci nechává na podřízených.

 65 %
Online na Google Play  Google Play | od 22. 12. 2016
Online na iTunes  iTunes | od 11. 12. 2018
Online na Netflix  Netflix | od 24. 1. 2022 | české titulky
Online na O2TV  O2TV | od 11. 9. 2021 | české titulky
Online na Vodafone TV  Vodafone TV | od 27. 4. 2020
Online na Voyo  Voyo | od 17. 1. 2021 | české titulky

Devadesátky

Objevil se jako: František Mrázek (Albert Čuba)

Jedna z mála kriminálek, která nechává historickým osobám skutečná jména, poskytla postavě Františka Mrázka nejmenší prostor, zato vytvořila jeho nejděsivější interpretaci. V krátkém rozhovoru s hlavním hrdinou Tomášem Kozákem (Kryštof Bartoš) vystřídá falešnou ochotu spolupracovat s policií, jemně naznačenou aroganci, srdečnost, s jakou předává dary pro policii, a nakonec totální mrazivost, s jakou Kozákovi předá s dary i skrytou výhrůžku. Čuba předvádí skutečně výrazný výkon, díky kterému předvede celou škálu aspektů této kontroverzní osobnosti na poli necelé minuty.

3) Ludvík Černý

Třebaže nebyl tak vlivnou osobou jako Mrázek, ani výraznou figurou jako Jonák, patřil tento odpudivý sériový vrah mezi nejvýraznější figury polistopadové kriminální historie. Černého aktivity byly jedním z prvních signálů české policii a české společnosti vůbec, že něco nehezkého vlétlo do větráku. Není žádným překvapením, že se na TV obrazovkách i filmových plátnech objevil celkem třikrát.

Sametoví vrazi © TMDB

Sametoví vrazi

Sametoví vrazi | Česko | 2005 | Krimi filmy | Gangsteři

Objevil se jako: Ludvík Křížek (Jan Dolanský)

Thriller Jiřího Svobody byl událostmi kolem orlických vražd víceméně spíše inspirovaný. Sám Svoboda byl osloven aspektem kauzy, který mu poskytl právě sám Černý – svědectvím jeho ženy a okolí, dokládajícím, že byl vzorným otcem a manželem a v zásadě mírnou povahou. Odtud i název filmu. Svoboda se snažil postihnout i určitou „sametovost“ daných pachatelů, okamžiky něhy mezi prováděním brutálních vražd. Herec Jan Dolanský se bravurně chopil složitého úkolu; zachycuje svého Ludvíka Křížka jako zamilovaného muže a něžného otce, jenž se zároveň zlověstně usmívá při řeči o vraždění a maniakálně se směje, když střílí lidi do hlavy. Dokáže působit roztomile a zranitelně, stejně jako nebezpečně a odpudivě. Která z jeho tváří je ta pravá? Podle všeho obě. Křížek je nebývale komplexní postavou, a Dolanskému věříte jak romantické scény, tak momenty šíleného vraždění.

 61 %

Kajínek

Objevuje se jako: Václav Křížek (Václav Noid Bárta)

Tohle je spíš taková čestná zmínka. Třebaže má nápadně stejné příjmení jako postava ze Sametových vrahů, vyplňuje Bártova postava spíš jen určitou roli, kterou skutečný Ludvík Černý sehrál ve slavném útěku Jiřího Kajínka. A to pravděpodobně ještě dost jinak. Trochu smutně ironické je, že šestinásobný vrah vyznívá v tomto filmu o něco sympatičtěji než jeho žena, která byla v obou kauzách spíš oběť.

Devadesátky © TMDB

Devadesátky

Devadesátky | Česko | 2022 | Krimi seriály | Krimi drama

Objevuje se jako: Ludvík Černý (Matouš Ruml)

Protože je seriál vyprávěn z pohledu policistů, kteří celou nechutnou záležitost rozkrývají, dovoluje látka tvůrcům odhalovat Černého postavu postupně. Zpočátku je to zpovzdálí sledovaný sympatický chlapík, kolem kterého kolují znepokojivé historky. Jak kriminalisté postupují sítí záhadných zmizení a vražd, vystupuje Černý do popředí jako vypočítavá vraždící svině. Matouš Ruml je z filmu a televize známý hlavně z rolí roztomilých troubů (Comeback, Letiště), pohádkových princů (Princezna a písař, Princezna a půl království), nebo romantických hrdinů (Srdce na dlani). Právě jeho schopnosti působit jako milý člověk využívají tvůrci Devadesátek. Ruml umí v klíčových scénách vypadat extrémně znepokojivě, a skvěle hraje člověka, pod jehož usměvavým zevnějškem probublává agresivní psychopat. Zatímco Dolanského Křížek je na jednu stranu obětavý otec rodiny, na druhou vyšinutý zabiják a obě polohy jsou jeho přirozeností, v případě Rumlova Černého je ten milý kluk jenom fasáda.

 74 %
Online na iVysílání  iVysílání | od 8. 1. 2022
Filip Šula
Úředně potvrzený filmový nerd a milovník nejen žánrovek všech typů a kvalit, ale i pořádného umění. O filmu píše nějaký ten pátek a zatím to nevypadá, že by ho to omrzelo. Když se nevěnuje filmům, podniká nesmělé pokusy v literární tvorbě nebo se skrývá v lesích.
10 nejlepších novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
10 nejlepších novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
25.02.2022 11:00:00 | Tipy na film

Poslední únorový víkend se jasně ponese ve stylu vikinských nájezdů. Vrací se totiž udatní severští bijci, kteří tentokrát zboří i London Bridge. Nabídka je však bohatá i na tituly mimo historický žánr.

14 českých filmů, které jsou poprvé dostupné na Netflixu
14 českých filmů, které jsou poprvé dostupné na Netflixu
24.02.2022 10:00:00 | Tipy na film

Od počátku roku se na Netflixu objevila celá řada českých snímků. Mnohé z nich jsou jen obnovenými licencemi. V nabídce je ale i řada nováčků, kteří se na streamovací platformě dosud neobjevili.

10 filmů, které byste měli vidět kvůli válce na Ukrajině
10 filmů, které byste měli vidět kvůli válce na Ukrajině
22.02.2022 11:00:00 | Tipy na film

Rusku a Vladimiru Putinovi se stýská po Sovětském svazu. Pokud vám vrtá hlavou proč a chcete se skrze filmy o tomto období historie dozvědět více, máme pro vás filmový průřez, který vám ukáže Rusko nejen ve válečném módu.

9 katastrofických filmů, které by měl vidět každý
9 katastrofických filmů, které by měl vidět každý
21.02.2022 16:00:00 | Tipy na film

Katastrofických filmů najdeme nepřeberně druhů. Může se totiž potápět majestátní loď, mohou na nás útočit mimozemšťané a hromada šutrů, anebo může dojít k masivnímu požáru a spoustě dalších neštěstí. Vybrali jsme desítku filmů napříč různými dekádami, které byste určitě měli znát.