FB pixel TP pixel
Největší otvírák roku a tržby jako Oppenheimer. Duna 2 nemá konkurenci © Warner Bros.

Největší otvírák roku a tržby jako Oppenheimer. Duna 2 nemá konkurenci

Do světových kin konečně vstoupilo očekávané pokračování snímku Duna z roku 2021 a diváci se v houfech hrnou do kin. Nárůst návštěvnosti překonal očekávání a tržby v USA za první víkend se dokonce vyrovnají Oppenheimerovi. Letos v kinech větší hit zatím nebyl.

Filmové novinky

Jestli si režisér Denis Villeneuve nebyl jistý, že diváci mají zájem o pokračování osudů Paula Atreida, nyní může být v naprostém klidu a Timothée Chalamet může pokračovat ve fremenském džihádu jako nový Imperátor ve Spasiteli Duny. Návštěvnost druhé Duny totiž překonává očekávání a již nyní je jasné, že je potenciálně zaděláno na miliardový hit, který na streamingu v podobě HBO Max zřejmě neuvidíme tak rychle jako jiné snímky z nabídky Warnerů.

Duna na úrovni Oppenheimera

Zatímco první Duna startovala v USA jen se 41 miliony dolarů a celkově za Atlantikem utržila 108 milionů dolarů, pokračování urvalo jen v Severní Americe 81,5 milionu, čímž de facto dorovnalo loňské startovní tržby hitu Oppenheimer, který – podobně jako příběh z Arrakisu – hodně sázel na release v kinech IMAX. Pozitivní jsou navíc i tržby mimo USA, kde se podařilo písečným červům nastřádat dalších 97 milionů. Celkově tak snímek přepočítává 178,5 milionu dolarů hned po startu, což signalizuje snadné zaplácnutí rozpočtu, který byl zhruba 190 milionů dolarů. Dalších cca 100 milionů pak mělo padnout na globální propagaci filmu.

Producenti jsou samozřejmě spokojení, protože ohlasy na film jsou extrémně pozitivní a filmu se skvěle daří v prémiových formátech, které jsou dražší a které při očekávané dlouhověkosti releasu mohou hezky generovat tržby. Celých 48 procent z tržeb podle informací Variety pochází právě z nadstandardních projekcí a jak dodává producentka Mary Parent, „vše naznačuje tomu, že film budeme hrát dlouho.“ Připomeňme, že první díl byl silně zasažen pandemií Covid-19, kdy byl paralelně uveden do kin i na HBO Max. Na zahraničních trzích, kde HBO Max nebylo dostupné, pak byly tržby samozřejmě výraznější.

Konkurenci nabídne až Godzilla

Duna 2 tak představuje dosud nejlepší otvírák v kariéře režiséra Villeneuva, když se film podíval do 71 trhů a největší tržby mimo USA zaznamenal ve Velké Británii s 11,8 miliony dolarů. Skvěle se filmu daří i v Česku, kde druhá část příběhu boje Atreidů a Harkonennů rovněž navyšuje startovní tržby. Jednička o prvním víkendu přilákala necelých 75 tisíc diváků, dvojka jich zlákala přes 121 tisíc. Úspěchu Duny samozřejmě nahrávají i poslední dva měsíce, které byly v kinech slaboučké a chyběly jim výrazné tituly, natož blockbustery. Duna má nyní volné působistě, první velkou konkurencí bude až Godzilla x Kong: Nové impérium, sci-fi snímek, který rovněž vypustí do kin studio Warner Bros. ve spolupráci s Legendary. V tomto případě hardcore sci-fi o náboženském fantatismu vystřídají bitky obřích monster.

Zdroj: BOM / Kinomaniak / Variety / Bloomberg

Netflix zrušil jednu z nejlepších novinek roku. Nespasily ji ani skvělé recenze
Netflix zrušil jednu z nejlepších novinek roku. Nespasily ji ani skvělé recenze
03.03.2024 16:20:00 | Filmové novinky

Největší globální streamer bohužel pokračuje v trendu posledních měsíců, kdy nekompromisně ruší cokoliv, co se obratem nestalo velkým globálním hitem. Tentokrát si za to však možná mohl i sám, neboť chválenou krimi Bratři Sunovi postavil proti hned dvěma velkým titulům, které se staly na Netflixu fenoménem.

Netflix odhalil seriál o drogových válkách. Trailer láká na násilí i hvězdu Papírového domu
Netflix odhalil seriál o drogových válkách. Trailer láká na násilí i hvězdu Papírového domu
03.03.2024 15:00:00 | Filmové novinky

Netflix v březnu chystá celou řadu novinek a mezi ty největší patří i nový seriál z barcelonského přístavu, jemuž vládne mafiánská rodina Manchadů. Jenže jejich království se s čerstvou zásilkou drog pořádně otřese a bude u toho i miláček z Papírového domu Denver.

Mrazivé svědectví z koncentračního tábora. Trailer Tatéra z Osvětimi vás dojme k slzám
Mrazivé svědectví z koncentračního tábora. Trailer Tatéra z Osvětimi vás dojme k slzám
01.03.2024 16:45:00 | Filmové novinky

Pakliže vám ve snímku Zóna zájmu chyběl pohled do útrob koncentračního tábora v Osvětimi, již v květnu vám to vynahradí nový seriál, který přinese dojemné a zároveň mrazivé svědectví o nacistickém zlu a hledání naděje.

Tvůrci Pána prstenů vyhazov nedostanou. Chystají i třetí řadu, uznávají předchozí chyby
Tvůrci Pána prstenů vyhazov nedostanou. Chystají i třetí řadu, uznávají předchozí chyby
01.03.2024 15:10:00 | Filmové novinky

Diváci, kterým se nelíbí nový seriálový Pán prstenů, se zásadních kreativních změn zřejmě nedočkají. Tvůrci seriálového hitu Prsteny moci totiž prodloužili smlouvy s Amazonem a již před premiérou druhé řady chystají i řadu třetí. Uznávají však, že udělali chyby.