FB pixel TP pixel
9 brutálních asijských filmů, které musíte vidět po Hře na oliheň © TMDB

9 brutálních asijských filmů, které musíte vidět po Hře na oliheň

Jestli se vám líbila Hra na oliheň, máme pro vás devítku filmových pecek, které by měly být v životopisu každého filmového fanouška.

Tipy na film

Omrzelo vás pořád poslouchat, jak onen korejský netflixový seriál „prostě musíte vidět“? Anebo se jako již obeznámený divák bojíte, že nic tak dobrého v nejbližší době neuvidíte? Buď jak buď, máme pro vás seznam nejlepších asijských snímků, které se nápodobně nebojí překračovat meze. Na streamingových službách je naneštěstí nenajdete: to je jen důkazem, že jejich obsah se pořád má o co rozšiřovat.

© TMDB

Battle Royale

Battle Royale | Japonsko | 2000 | Akční filmy

Číslo jedna si bezpochyby zaslouží kultovní japonský snímek, jež byl zcela určující pro subžánr bojů o přežití. Nejde o první dílo, jež inovuje gladiátorské téma, svým explicitním zobrazením násilí ale posunulo koncept „zavřít pár lidí do uzavřeného prostoru a nechat je se zmasakrovat“ o něco dál. Přidejte si k tomu sociální komentář (nápověda: vražedný plán je novou školní reformou totalitní vlády) a podobnost se Hrou na oliheň je nasnadě. Skupinka 42 školáků je převezena na ostrov s jediným cílem: přežít následující tři dny. Je v tom ale háček: pokud přežije víc než jeden člověk, umřou všichni. Vítěz tedy může být jen jeden. Komu se dá za těchto podmínek věřit – a nebude lepší zůstat sám? Zavraždit kamarády a přijít o ctnost, anebo se pokusit navázat skutečná přátelství? Příběh je v řešení těchto dilemat o to tragičtější, že o přežití bojují nezletilí. Tato charakterizace může být některým z vás povědomá: vskutku, šlo o inspiraci také pro americkou sérii filmů pro mladistvé - Hunger Games. Je ale omnoho drsnější, krvavější a chladnější, než na co je západní divák zvyklý. Ostatně i sám režisér Hry na oliheň snímek (či spíše jeho komiksovou verzi) uvedl jako svůj zdroj inspirace!

 75 %
© TMDB

Oldboy

Oldboy | Jižní Korea | 2003 | Akční filmy | Pomsta

Pokud se zajímáte o korejské filmy, určitě vám neunikl jeden z nejpopulárnějších tamních snímků (s nevalným americkým remakem) z roku 2003: tedy Oldboy. Jde o skvělý počáteční exkurz do světa schopností a možností asijské kinematografie. Muž, který léta žije v zajetí, je jednoho dne bez vysvětlení vypuštěn na svobodu. Jeho věznitel mu zanechá jen následující vzkaz: pokud do pěti dní uhádne, proč byl zajat, onen věznitel spáchá sebevraždu; v opačném případě umře protagonistova přítelkyně. O zbytku děje vám nejvíce vypoví, ale nejméně zkazí potěšení a překvapení fakt, že je film součástí tzv. „trilogie pomsty“ – tematicky propleteného souboru nervy-drásajících snímků režiséra Park Chan-wooka. Film ale není plný jen prostoduchého napětí z momentální akce. Temná atmosféra a nezodpovězené otázky si udrží vaši plnou pozornost až do šokujícího vyvrcholení. Film rovněž obsahuje legendární scénu několikaminutové rvačky natočené na jeden záběr a fanoušky Quentina Tarantina může potěšit, že režisér film označil za „víc tarantinovský“, než své vlastní filmy.

 83 %
Sledovat Online na Starmax  Starmax | české titulky | od 23. 2. 2024
Train to Busan © TMDB

Vlak do Pusanu

Train to Busan | Jižní Korea | 2016 | Horory | Zombies

Rozvedený otec své dceři slíbí atypický dárek: vezme ji na výlet za její maminkou do města Pusan. To ale ještě neví, jak draze za tento nápad zaplatí. Co by jim mohlo zničit pohodovou jízdu vlakem? Tak například epidemie nenasytných zombie. Nečekejte žádnou nálož nechutností, vyhřezlých vnitřností a utrhnutých hlav. Film sází na přirozenější lidský strach z děsivé nemoci, predátorských mrtvol a nepředvídatelného chování ostatních přeživších. Vadí vám v apokalyptických scenériích nepochopitelné klišé pomalu se plížících zombíků? V tom případě nebudete zklamáni: monstra jsou přirozeně dravá a dynamická. Platí motto „schovej se anebo utíkej, jinak zemřeš“. Jedinými monstry už tradičně nejsou jen nemrtví, ale také šílící lidé pod tlakem. V tomto seznamu jde o jeden z nejemotivnějších snímku, které vám mocně zatlačí na city – a nepůjde jen o strach, který je v žánru samozřejmostí. Pokud vás omrzely klasické zombie filmy z outdoorového prostředí, dejte si tuhle vlakovou jízdu! Film ostatně miluje režisér Edgar Wright (Jednotka příliš rychlého nasazení, Scott Pilgrim, Soumrak mrtvých).

 76 %
I Saw the Devil © TMDB

Viděl jsem ďábla

I Saw the Devil | Jižní Korea | 2010 | Akční filmy

Když je jeho žena zavražděna masovým vrahem, tajný policajt se vydává na trnitou cestu pomsty. Rozběhne se hra na kočku a myš, ve které oba muži zaslepeně touží tomu druhému ublížit. Kdo koho uloví – a dá se v tomto bezútěšném světě vůbec někomu fandit? Jak vyplývá z krátkého popisu událostí, brutální krvavý thriller Kim-Jee Woona Viděl jsem ďábla tematizuje pomstu. Tento snímek je jedním z nejdrsnějších z hlediska zobrazování grafického násilí. Nepřeháním a apeluji na vás: jde o silný, intenzivní a mnohdy náročně sledovatelný zážitek, který si skutečně nebere žádné servítky. Témata, která se na tomto seznamu objevují v několika variacích, film splétá do unikátně mrazivého celku. Zvrhlost se stupňuje každou minutou a stejně rychle se vytrácí lidskost, zatímco si koušete nehty a ptáte se: „Co bude dál?“ a „Kdy už to skončí?!“ Režisér musel před premiérou z kino-verze filmu dokonce vystřihnout určité scény, protože byly moc brutální a vedly by k zákazu jeho promítání v Koreji.

 78 %
A Tale of Two Sisters © TMDB

Příběh dvou sester

A Tale of Two Sisters | Jižní Korea | 2003 | Drama

Neveselý příběh začíná návratem dvou sester z psychiatrické léčebny domů. Čeká na ně tatínek a téměř pohádkově zlá macecha. Dojde k problematickému zhoršení psychického zdraví jedné z dívek. Tajuplná atmosféra umně tančí na pomezí klasické duchařiny a portrétu rozpadu mentality malého děvčátka. Co ze strašidelných jevů, které se začnou dít, je vůbec skutečné? A jak se vším souvisí temná rodinná minulost? Asijské horory už mají vybudovanou jistou reputaci – a nutno říci, že oprávněně. Precizní využití zvuku vás nechá tápat: jde o nadpřirozené jevy, anebo o pouhé halucinace? Anebo je v tom snad něco jiného? Dočkáte se i tradičních jumpscares, které vám naženou husí kůži. Nejsou ale použity jako tuctové levné nástroje na vyvolání emocí. Strašidelnou historku obklopuje také chytře vykonstruované tajemství, které vám rozběhne mozkové závity.

 71 %
Thirst © TMDB

Žízeň

Thirst | Jižní Korea | 2009 | Drama

Dalším hororovým zástupcem v tomto seznamu je film na motivy knihy Emila Zoly. Jeho režisérem je Chan-wook Park, který stojí za již zmiňovanou trilogií pomsty a Oldboyem. Byť jste možná viděli upírských filmů hromadu, žádný z nich (a už rozhodně ne Stmívání) není jako Žízeň. Unikátní inovace evergreenu o nadpřirozených bytostech má právem místo na seznamu brutálních asijských filmů, které si zaslouží vaši pozornost. Inovace se koná hned v několika směrech. Vše začíná, když se katolický kněz dobrovolně přihlásí na nemocniční experiment. Je infikován nebezpečným virem a následně dostane transfuzi, což z něj udělá dravé krvežíznivé monstrum. Kněz bojuje s neovladatelnou touhou po krvi a snaží se zuby-nehty držet křesťanské morálky. To mu ztěžuje také láska k jeho vdané kamarádce. Nedělejte si ale iluze, že jde pouze o jakousi melodramatickou love story. Film je napínavým a nepřekvapivě krvavým hororem pro fajnšmekry! Film vyhrál cenu poroty v Cannes a jde o první korejský snímek, na jehož financování se podílelo velké americké studio (Universal).

 71 %
Chugyeogja © TMDB

Bílé maso

Chugyeogja | Jižní Korea | 2008 | Thrillery | Zmizení

Nadprůměrný korejský thrillerový debut má téměř vše: vraždy, prostituci, divoké honičky a třeba i sociální kritiku městské policie. Hlavní zápletka se točí okolo záhady: jistému pasákovi začnou mizet dívky. To si zcela jistě nenechá líbit - je totiž bývalým policajtem, a své detektivní schopnosti hodlá naplno využít. Podezření padá na mnohonásobného vraha žen. Je tu ale háček: nelze ho zatknout kvůli nedostatku důkazů. Podaří se ho pasákovi navzdory neschopnosti státních služeb polapit? Film je založen na skutečné události: mezi lety 2003 a 2004 korejský sériový vrah zavraždil 21 lidí. Byl prvním člověkem v Jižní Koreji odsouzeným k trestu smrti od roku 1997.

 78 %
Sledovat Online na Vapet  Vapet | český dabing | od 19. 8. 2016
Burning © TMDB

Vzplanutí

Burning | Jižní Korea | 2018 | Drama

Hlavní hrdina se setkává s tajemnou dívkou ze svého mládí. Ona ale brzy odchází do Afriky a chce po něm jediné: aby jí pohlídal kočku. Mladík sní o jejich budoucím vztahu, dívka se ale naneštěstí vrací s přítelem, který našemu hrdinovi z nevysvětlitelných důvodů vyvolává husí kůži. Je to, co k němu náš protagonista cítí, pouhá iracionální nenávist či žárlivost? Anebo na onom novém příteli skutečně něco není v pořádku? Poměrně nový snímek není šokující ani tak vizuálním násilím, jako spíš svými zvraty a odhaleními. Mysteriózní, takřka fantaskní atmosféra (inspirována povídkou Haruki Murakamiho) vás nečekaně pohltí a zamotá vám hlavu až do samého konce. Nádherně natočené scény vás bohužel neochrání od frustrace z nezodpovězených otázek a poetické mnohovýznamovosti, tak typické pro Murakamiho předlohu.

 75 %
Deranged © TMDB

Vyšinutí

Deranged | Jižní Korea | 2012 | Thrillery | Epidemie

Obligátní součástí seznamu extrémních asijských filmů je zástupce smrtícího pandemického subžánru. Děsí nejen silnými expresivními scénami, ale také podprahovým psychologickým terorem. O co tedy jde? Lidské mozky začal napadat parazitický červ, který – aby nakrmil své larvy – vyvolá ve své oběti nesnesitelný hlad a žízeň. Ve fázi líhnutí přiměje nakaženého člověka k utonutí. V Koreji po obrovském množství nalezených utopenců zavládne panika. Bývalý farmaceutik se na vlastní pěst rozhodne prozkoumat možnosti léčby. Podaří se mu spasit svou rodinu a zbytek lidstva? Pokud máte pevné nervy a rádi sledujete závody s časem, určitě si film dopřejte.

 63 %
 7 817 zobrazení  
10 drsných a smrtelných nehod, které dokazují, že při natáčení jde o život
10 drsných a smrtelných nehod, které dokazují, že při natáčení jde o život
22.10.2021 17:00:00 | Tipy na film

Filmařina je krásná a dobrodružná profese, někdy ale může přinášet i smrtelná nebezpečí. Podívali jsme se na zoubek těm nejšílenějším a nejsmrtelnějším nehodám, které se na filmovém place za poslední roky staly.

12 parádních novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
12 parádních novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
22.10.2021 9:00:00 | Tipy na film

Je před námi další pořádně nabušený víkend. Dočkají se fanoušci komiksů i jihokorejské kinematografie. A nechybí ani přípravka na jeden z nejočekávanějších seriálů Netflixu letošního podzimu.

8 nejlepších thrillerů posledních 5 let, které by měl vidět každý
8 nejlepších thrillerů posledních 5 let, které by měl vidět každý
20.10.2021 9:00:00 | Tipy na film

Thrillery zůstávají mezi nejpopulárnějšími žánry nejen na Netflixu a není se čemu divit. Lidé zkrátka chtějí pořádnou a hlavně pravidelnou dávku napětí. Nepřekvapí proto, že se najde v posledních letech hned několik výrazných zástupců jak mezi filmy, tak seriály. Pojďme se na ně podívat.

Nejsledovanější seriály v Česku: Hra na oliheň válcuje všechno a všude
Nejsledovanější seriály v Česku: Hra na oliheň válcuje všechno a všude
19.10.2021 12:00:00 | Tipy na film

Netflix má za sebou nesmírně úspěšné poslední týdny, během nichž se mu podařilo vytvořit jeden olbřímí megahit.