FB pixel TP pixel
Jon Snow otevřeně o Hře o trůny: Potvrdil spekulace, vyčerpanost a proč nedostane svůj seriál © HBO / Max

Jon Snow otevřeně o Hře o trůny: Potvrdil spekulace, vyčerpanost a proč nedostane svůj seriál

Herec Kit Harington, který ve Hře o trůny ztvárnil roli Jona Sněha, se po více než pěti letech od závěru seriálu rozhodl poprvé otevřeně promluvit o poslední osmé řadě. Potvrdil přitom některé z domněnek fanoušků, kteří se dodnes snaží zjistit, proč někdo jejich nejoblíbenější seriál pod sluncem v závěru tak trestuhodně zaříznul.

Filmové novinky 15. 8. 2024 15:50 | Filmové novinky

Pozor: Následující řádky obsahují spoilery ze seriálu Hra o trůny a Rod draka.

Je jasné, že ať kdokoli přijde prakticky s jakoukoli obhajobou, skalní fanoušci série tvůrcům nikdy neodpustí, jak jejich oblíbený seriál ukončili. Mimo tisíce a tisíce hodin či komentářů, v nichž zklamaní diváci nevěřícně kroutí hlavou nad tím, jakým paskvilem se finální řada stala, existuje i více než jeden důkaz o tom, že podobně jako oni se cítili i někteří herci. Nabízí se třeba reakce herců během prvního společného čtení scénáře nebo dnes již legendární odpověď Emilie Clark alias Daenerys na dotaz, jestli se osmá řada povedla, kdy s obří nadsázkou a přihlouplým smíchem řekla jen „best season ever“, přičemž její řeč těla říkala pravý opak.

Ale zpět k Haringtonovi, který v minulosti přiznal, že po dotočení Hry o trůny se kvůli svým mentálním problémům i problémům s alkoholem musel začít léčit a během natáčení závěru se regulérně sesypal. Nyní přiznal, že nejen jeho psychické rozpoložení mohlo stát za tím, jak byl nakonec závěr seriálu pojat. „Myslím, že pokud měl závěr Trůnů nějakou chybu, byl to fakt, že jsme všichni byli zatraceně unavení a už jsme zkrátka dál nemohli. Takže rozhodně chápu, že to podle některých působilo uspěchaně a vlastně bych s nimi i souhlasil. Ale nejsem si jistý, že tehdy existovala alternativa. Když se dneska dívám na mé fotky z té poslední řady, vypadám vyčerpaně, na dně. Dost síly a vůle na další řadu už jsem v sobě rozhodně neměl,“ přiznal Kit Harington otevřeně v rozhovoru.

Z tohoto úhlu pohledu pak nemá problém pochopit, proč diváci označili za katastrofu i finální epizodu, která měla dlouholetý příběh velkolepě uzavřít. „Každý má právo na svůj názor. A ano, z pohledu příběhu určitě došlo v závěru seriálu k některým chybám. Podle mě se tvůrci rozhodli k pár zajímavým volbám, které nakonec příliš nefungovaly,“ myslí si herec, jehož postava Jon Sníh byla například v poslední řadě okradena o fanoušky tolik očekávaný souboj tváří v tvář Nočnímu králi.

Jon Snow otevřeně o Hře o trůny: Potvrdil spekulace, vyčerpanost a proč nedostane svůj seriál © HBO / Max

Zklamání z toho, že dlouhá léta budovaného záporáka nakonec v pár vteřinách zabila Arya, přetrvává dodnes a negativně se odráží i na spinoffu Rod draka. Stačí se podívat na finále druhé řady, kde tvůrci divákům opět připomněli Bílé chodce jako největší hrozbu pro Západozemí. Když ale víme, jak to s nimi nakonec dopadne, jde spíš o klišé a bolestivou připomínku té části Hry o trůny, na kterou se všichni snaží raději zapomenout.

Harington v interview rovněž poskytl nové detaily o zrušeném spinoffu s názvem „Sníh“, jež se měl točit právě okolo jeho postavy: „Můžu vám říct tolik, že to byla HBO, která za mnou přišla a řekla: Zvážil bys tohle? Moje první reakce byla ne. Pak mě ale napadlo, že by z toho mohl být zajímavý a důležitý příběh o vojákovi poté, co válka skončila. Cítil jsem, že možná ještě máme co říct, že je tam ještě nějaký příběh. Strávili jsme diskuzí a vývojem několik let. A prostě to nešlo… nic nás dostatečně nenadchlo. Nakonec jsme z toho tak trochu vycouval a řekl: Mám pocit, že pokud se to budeme snažit tlačit dál a nadále rozvíjet, mohli bychom skončit s něčím, co nebude dobré. Což je to poslední, co bychom chtěli.“

Zdroj: GQ

Reklama
Seriálový Pán prstenů je zpátky! Bombastický trailer ukazuje obří válku o Středozemi a Saurona v akci
Seriálový Pán prstenů je zpátky! Bombastický trailer ukazuje obří válku o Středozemi a Saurona v akci
14.08.2024 17:40:00 | Filmové novinky

Žádné vzletné řeči okolo, ale přímočarý útok na první signální. Přesně takový je nejnovější trailer na seriál Pán prstenů: Prsteny moci, který sází vše na kartu epické válečné vřavy. Tvůrci se očividně nedrželi zkrátka a odhalují velkolepé trikové sekvence ruku v ruce s perfektními maskami nechutných skřetů. Středobodem všeho je pak samozřejmě strůjce zla Sauron.

Válka Transformerů začíná ve skvělém traileru. Tvůrci dělají všechno správně
Válka Transformerů začíná ve skvělém traileru. Tvůrci dělají všechno správně
14.08.2024 15:35:00 | Filmové novinky

Už 10. října se fanoušci série Transformers dočkají nejnovějšího příspěvku, který by měl konečně nabídnout ultimátní robotí zábavu, ve které bude všechno správně. Tvůrci si totiž dali hodně záležet, aby novinka byla věrná kanonickému světu plecháčů ze Cybertronu a umetla i cestičku filmům Michaela Baye.

 „Odstěhujte se od maminky a začněte žít.“ Režisér Vetřelců reaguje na kritiku legendárního filmu
„Odstěhujte se od maminky a začněte žít.“ Režisér Vetřelců reaguje na kritiku legendárního filmu
14.08.2024 15:15:00 | Filmové novinky

Režisér James Cameron nemá čas na zbytečnosti. Vždyť právě dokončuje Avatara 3 a už chystá i čtvrtý a pátý díl téhle vesmírné ságy. Cameron v posledních měsících také konečně doručil dlouho očekávané restaurované verze svých starších filmů. A na jakoukoli kritiku reaguje naprosto nekompromisně.

Trhá lidi na kusy a kouše nosy. Spider-Manův lovec v traileru válčí s lidským nosorožcem
Trhá lidi na kusy a kouše nosy. Spider-Manův lovec v traileru válčí s lidským nosorožcem
14.08.2024 10:40:00 | Filmové novinky

Po Morbiovi a Madam Web se studio Sony pokouší o další příspěvek do své verze marvelovského vesmíru. Tentokrát se zaměří na odvěkého rivala Spider-Mana s tváří Aarona Taylora-Johnsona. Ten se převtělí do role Lovce Kravena.