FB pixel TP pixel
Výsměch divákům, nuda i inovativní hit. Joker 2 rozdělil kritiky na nesmiřitelné tábory © Warner Bros.

Výsměch divákům, nuda i inovativní hit. Joker 2 rozdělil kritiky na nesmiřitelné tábory

Druhý díl komiksového dramatu Joker s podtitulem Folie a Deux měl právě premiéru na festivalu v Benátkách. Kritické ohlasy jsou rozporuplné. Někteří oceňují inovativnost pokračování, zatímco jiní mluví o výsměchu fanouškům.

Filmové novinky 5. 9. 2024 15:40 | Filmové novinky

Jedním z nejočekávanějších filmů letošního roku je bezesporu pokračování temné komiksové adaptace Joker 2, které zamíří do českých kin již za necelý měsíc. Snímek režiséra Todda Phillipse si na právě probíhajícím benátském festivalu odbyl svou světovou premiéru a první ohlasy od kritiků už začínají vycházet. Server Rotten Tomatoes do této chvíle nastřádal 43 recenzí, z nichž je 60 % pozitivních. Můžeme tak zaznamenat mírný kvalitativní pokles, protože první díl z roku 2019 má 69 % kladných kritik. A jaké konkrétní výtky a pochvaly se objevily na adresu druhého dílu, v němž Arthur Fleck míří k soudnímu procesu?

Podle mnohých recenzentů film sliboval odvážný a inovativní přístup, výsledek ale zaostává za vysokými očekáváními. Podle Davida Ehrlicha z IndieWire je film asi záměrně špatný a má u fanoušků vyvolat frustraci a běžné diváky nudit. Ignorování potenciálu Lady Gaga jako hlavní hvězdy filmu je podle něj „horší než jakýkoli Jokerův zločin.“ Film prý začíná slibně, ale nakonec se zasekne ve zdlouhavých soudních scénách, které odvádí pozornost od jinak zajímavého námětu. Děj se pak příliš vrací k předchozímu dílu, aniž by přinesl něco nového nebo překvapivého, čímž film ztrácí tempo a působí úmorně.

Další výtky směřují k hudební složce filmu. Zatímco první Joker nastolil temnou a nepříjemnou atmosféru, Folie a Deux se pokouší přidat muzikálové prvky, které však podle BBC děj spíše zpomalují, než aby ho posunovaly vpřed a působí jako přebytečné výplně. Naopak Pete Hammond z Deadline cení film za jeho jedinečný mix žánrů a chválí kombinaci hudby, tance, dramatu a násilí. Chváleny jsou pak herecké výkony Lady Gaga a Joaquina Phoenixe. Jak moc se pokračování Jokera vydařilo, můžeme na vlastní oči zjistit v českých kinech už od 3. října.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Reklama
Nové Stmívání míří na Netflix. Příběh se zaměří na Edwarda
Nové Stmívání míří na Netflix. Příběh se zaměří na Edwarda
04.09.2024 19:05:00 | Filmové novinky

Sága Stmívání pokračuje, z kina se ale přesune na obrazovky Netflixu, který natočí příběh z pohledu Edwarda Cullena. Blyštivý upír nám konečně poví všechny svoje pocity.

Ustřelili rodičům obličeje. Trailer Netflixu láká na mrazivé nástupce Dahmera
Ustřelili rodičům obličeje. Trailer Netflixu láká na mrazivé nástupce Dahmera
04.09.2024 18:45:00 | Filmové novinky

Už 19. září startuje na Netflixu další velký kriminální hit z hlavy showrunnera Ryana Murphyho. Ten globálně zaujal seriálem o kanibalu Dahmerovi a nyní představí příběh zvrácených bratrů, kteří brutálně popravili své rodiče.

Netflix odhaluje největší hity budoucnosti. Chystá sci-fi, fantasy, horory i thrillery
Netflix odhaluje největší hity budoucnosti. Chystá sci-fi, fantasy, horory i thrillery
04.09.2024 18:00:00 | Filmové novinky

Netflix přichází již se čtvrtým ročníkem oblíbené přehlídky Geeked Week, kde fanouškům představí ty nejzajímavější novinky ze svých připravovaných filmů, seriálů a her. Trailer na blížící se akci láká na řadu očekávaných projektů včetně One Piece, Wednesday či Stranger Things.

Nejhranatější fantasy všech dob v první traileru. Jason Momoa jako hvězda Minecraftu
Nejhranatější fantasy všech dob v první traileru. Jason Momoa jako hvězda Minecraftu
04.09.2024 17:30:00 | Filmové novinky

Filmová adaptace legendární kostičkové hry Minecraft slibuje dobrodružnou podívanou pro celou rodinu a nyní má svou první ukázku. V té nabízí celou ústřední čtveřici, kterou čeká vskutku výpravná pouť napříč světem, v němž musíte především umět „craftovat“ a utíkat před creepery.